Comisia juridică dezbate de miercuri insolvenţa persoanei fizice. Plenul, după finalizarea raportului. Ciucă: Sunt patru proiecte privind insolvenţa, le vom contopi

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, marţi, să convoace Comisia juridică, începând de miercuri, pentru a elabora raportul la proiectul legii insolvenţei persoanei fizice, Valeriu Zgonea precizând că plenul va fi convocat săptămâna viitoare, în 24 de ore de la finalizarea raportului.

1003 afişări
Imaginea articolului Comisia juridică dezbate de miercuri insolvenţa persoanei fizice. Plenul, după finalizarea raportului. Ciucă: Sunt patru proiecte privind insolvenţa, le vom contopi

Comisia juridică dezbate de miercuri insolvenţa persoanei fizice. Plenul, după finalizarea raportului (Imagine: Shutterstock)

UPDATE - Ciucă: La Comisia juridică sunt patru proiecte privind insolvenţa persoanei fizice, le vom contopi

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă, a declarat, marţi, că sunt în dezbatere la comisie patru proiecte de lege care vizează insolvenţa persoanei fizice şi, procedural, vor fi contopite într-unul singur, adăugând că la dezbateri vor fi invitaţi reprezentanţii CSM, BNR şi ARB.

„Comisia juridică va convoca BNR, CSM, toate instituţiile care sunt implicate sau vor fi implicate în aplicarea acestui proiect de lege. Este un lucru sănătos că s-a ajuns la un consens politic pe o temă de un asemnea impact. Să profităm de momentul acesta şi să dăm un raport bun”, a afirmat Bogdan Ciucă.

El a spus că sunt în dezbatere patru proiecte de lege privind insolvenţa persoanei fizice.

„Conform procedurii, vom contopi cele patru proiecte într-unul singur, trei vor fi respinse, părţile bune din acele proiecte ce vor fi respinse vor deveni amendamente la proiectul pe care vom lucra. Probabil vom lucra pe proiectul doamnei Birchall, vom hotărâ mâine (miercuri - n.r.) în comisie, pentru că este cel mai complex şi are un parcurs favorabil, a fost votat şi de Senat. Indiferent dacă a trecut tacit, prefer să lucrez pe un proiect care are un parcurs favorabil decât pe unul care a primit un vot negativ. Este o sugestie, o părere, noi vom hotârî mâine în comisie, în funcţie de tipul vizat, unul vizează insolvenţa persoanei fizice depus în 2012, altul falimentul persoanei fizice, celelalte două tot aşa insolvenţa, inclusiv al doamnei Birchal, care este mai complex”, a adăugat Ciucă.

Întrebat în legătură cu faptul că în dezbaterile anterioare Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a opus rezistenţă la insolvenţa persoanei fizice, Ciucă a spus: „Este important, din perspectivă procedurală, tehnică, să primim votul grupurilor parlamentare şi al Parlamentului, evident că vor fi discuţii, sunt structuri care nu-şi doresc un asemnea proiect sau îşi doresc ca un asemnea proiecrt să capete o altă formă, vor fi dezbateri şi este firesc să existe dezbateri”.

El a mai arătat că toate grupurile parlamentare reprezentate în comisie au susţinut ideea implementării unui asemenea proiect care să vizeze insolvenţa persoanei fizice.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, marţi, să convoace Comisia juridică, începând de miercuri, pentru a elabora raportul la proiectul legii insolvenţei persoanei fizice, Valeriu Zgonea precizând că plenul va fi convocat săptămâna viitoare, în 24 de ore de la finalizarea raportului.

Şedinţa de miercuri a Comisiei juridice va începe la ora 10.00, dezbaterile urmând să continue până săptămâna viitoare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat că nu se putea convoca acum sesiunea extraordinară deoarece nu există un raport pentru proiectul insolvenţei persoanei fizice, dar în 24 de ore de la finalizarea acestui raport va fi convocată o sesiune extraordinară a Camerei.

“În conformitate cu solicitarea grupului PNL, am convocat şedinţa Biroului Permanent de astăzi cu două puncte pe ordinea de zi, primul, legea insolvenţa persoanei fizice. Neavând un raport, nu putem să convocăm o sesiune extraordinară a Parlamentului, pentru că nu avem un raport al comisiei. Astăzi am aprobat, începând cu mâine, la ora 10.00, joi şi vineri program pentru Comisia juridică doar pe legea insolvenţei persoanelor fizice. Săptămâna viitoare, Comisia juridică are patru zile aprobate de lucru la sfârşitul lunii decembrie pentru a lucra. În funcţie de cum fac raportul, a doua zi, în 24 de ora vom convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului. Dacă termină luni seara sau marţi seara, înseamnă miercuri, dacă termină miercuri, înseamnă joi”, a explicat Zgonea.

Biroul Permanent al Camerei a mai decis să se convoace pentru miercuri, la ora 11.00, Comisia de buget, la solicitarea preşedintelui comisiei, pentru a discuta despre situaţia creată prin creşterea bruscă a francului elveţian în raport cu euro şi leu.

“A doua solicitare a fost din partea Comisiei buget-finanţe de a discuta mâine (miercuri - n.r.), la ora 11.00, cu privire la problema care a apărut în România legată de credite care sunt luate în moneda francului elveţian. Domnul preşedinte Ştefan Viorel mi-a solicitat această chestiune, am aprobat-o, pentru că este în afara programului de lucru al comisiei”, a spus Zgonea.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu anunţase, luni, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, că PNL cere convocarea în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanei fizice, arătând că este ”singura reglementare” care poate ajuta, în contextul creşterii francului elveţian.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici