Corina Creţu: Voi evita orice situaţie care să-mi pună la îndoială independenţa

Comisarul desemnat pentru Politică Regională, Corina Creţu, a răspuns la întrebările scrise ale eurodeputaţilor, asigurându-i că va evita orice situaţie care să-i pună la îndoială independenţa sau imparţialitatea, dând totodată asigurări că va transpune în practică obiectivele politicii de coeziune.

336 afișări
Imaginea articolului Corina Creţu: Voi evita orice situaţie care să-mi pună la îndoială independenţa

Corina Creţu: Voi evita orice situaţie care să-mi pună la îndoială independenţa (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Europarlamentarii au trimis tuturor celor 28 de comisari desemnaţi un set de întrebări, la care aceştia au răspuns în scris până vineri. Unele întrebări au fost comune pentru cei 28, vizând competenţele generale, angajamentul european şi independenţa personală sau colaborarea dintre Comisie şi Parlament, în timp ce altele s-au referit la chestiuni specifice fiecărui portofoliu, potrivit întrebărilor şi răspunsurilor publicate, luni, pe site-ul PE.

În ceea ce priveşte competenţele generale şi motivaţia, Corina Creţu a precizat că în ultimii 14 ani s-a ocupat de chestiuni europene, iar această experienţă a ajutat-o să dobândească "o bună cunoaştere" a instituţiilor europene şi a metodelor lor de lucru.

"În calitate de economist şi datorită experienţei mele politice atât în ţara mea, cât şi în Parlamentul European sunt convinsă că Politica Regională a UE este un instrument puternic pentru crearea de creştere economică, locuri de muncă şi pentru promovarea integrării grupurilor dezavantajate, în special, dar nu numai, în regiunile cele mai puţin dezvoltate", se arată în răspunsul europarlamentarului român.

Corina Creţu le-a transmis actualilor colegi europarlamentari că va acţiona în direcţia implementării agendei strategice a Comisiei Juncker, astfel încât fondurile Politicii de Coeziune să aibă "o contribuţie substanţială" la crearea de locuri de muncă, investiţii şi creştere economică.

În ceea ce priveşte independenţa sa, Corina Creţu a precizat că este "pe deplin conştientă" de obligaţiile comisarilor prevăzute în tratate şi că se angajează ferm să respecte "cele mai înalte standarde etice". "Vă asigur că voi evita orice poziţie sau situaţie care să-mi pună la îndoială independenţa, imparţialitatea şi disponibilitatea faţă de Comisie şi îl voi informa pe preşedintele ales de orice situaţie care ar putea implica un conflict de interese în exercitarea obligaţiilor mele oficiale", afirmă Creţu.

Corina Creţu promite să coopereze cu ceilalţi membri ai Comisiei, potrivit metodelor de lucru stabilite de preşedintele ales.

Totodată, ea precizează că va furniza Parlamentului European informaţiile şi documentele relevante şi că se va asigura că Executivul european va lua în considerare rezoluţiile parlamentare şi cererile, în decurs de 3 luni de la adoptarea sau formularea lor.

Întrebată cum pot fi maximizate eficienţa şi impactul fondurilor europene în vederea atingerii obiectivelor EU 2020 pentru o creştere inteligentă, comisarul desemnat pentru Politică Regională a subliniat faptul că Politica de Coeziune a fost reformată pentru perioada 2014-2020, fiind întărite legăturile dintre aceasta şi priorităţile UE.

"Mă voi asigura că această reformă ambiţioasă agreată de PE şi de Consiliu va fi transpusă în realitate în cadrul actualelor negocieri privind acordurile de parteneriat şi programele (operaţionale) cu statele membre şi, mai târziu, în stagiul implementării lor", le-a scris ea europarlamentarilor.

Europarlamentarii au dorit să ştie cum se va derula dialogul dintre Comisie şi PE în cazul posibilităţii suspendării unor plăţi sau angajamente.

Europarlamentarul român a reamintit că PE poate invita Comisia la un dialog atunci când se pune problema suspendării unor fonduri, iar ea va ţine cont de părerile europarlamentarilor în astfel de situaţii.

De asemenea, Corina Creţu a precizat că CE acordă o importanţă specială modului în care acordurile de parteneriat şi programele operaţionale sunt compatibile cu programele naţionale de reformă şi cu recomandările Comisiei, iar folosirea fondurilor trebuie să vizeze provocările economice identificate.

Audierile comisarilor desemnaţi în cadrul comisiilor PE au început luni după-amiază. Corina Creţu va fi audiată de Comisia REGI, miercuri, de la ora 10.00, ora României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici