Corlăţean: Cu Rusia trebuie să cultivăm contacte la nivel de premieri şi şefi ai diplomaţiei

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, luni, că România trebuie să ajungă în relaţia cu Federaţia Rusă să cultive contacte politice relevante, începând cu nivelul şefilor de diplomaţie şi continuând până la nivelul premierilor.

134 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Cu Rusia trebuie să cultivăm contacte la nivel de premieri şi şefi ai diplomaţiei

Corlăţean: Cu Rusia trebuie să cultivăm contacte la nivel de premieri şi şefi ai diplomaţiei (Imagine: Octav Ganea / MediafaxFoto)

"În mod cert trebuie să ajungem să cultivăm contacte politice relevante pe linie guvernamentală, începând cu ministrul de Externe şi mergând până la nivelul premierilor. Eforturile diplomatice ale României rămân dedicate consolidării relaţiilor cu Rusia în jurul unei agende pozitive şi constructive. Dorim angajarea unei cooperări în măsură să confere transparenţă şi predictibilitate relaţiilor noastre", a afirmat Corlăţean, la Reuniunea diplomaţiei.

TITLURILE ZILEI

Totodată, în privinţa relaţiei cu Ucraina, el a arătat că s-au înregistrat o serie de deschideri în ultima perioadă prin vizitele oficiale la nivel de miniştri de Externe din 2011, iar o întâlnire cu omologul său, Kostiantin Grişcenko, va avea loc la Adunarea Generală a ONU de la New York.

"Avem, în perspectivă, de dezvoltat şi dialogul la nivelul prim-miniştrilor, un proiect care sper să se realizeze în curând. (...) Este important să menţinem momentul şi să construim. România rămâne un susţinător al parcursului european al Ucrainei. Este important ca în dialogul UE-Ucraina să fie valorificate toate punţile de cooperare", a afirmat Corlăţean, adăugând însă că problemele etnicilor români din Ucraina afectează "prezervarea însăşi a identităţii lor etnice şi culturale", iar acestea ar trebui rezolvate pentru ca minorităţile să devină punţi de legătură între cele două ţări.

Corlăţean a reiterat şi faptul că rămâne un "obiectiv primordial" al diplomaţiei române consolidarea parteneriatului special cu Republica Moldova.

"Vom continua să promovăm activ procesele de apropiere a Republicii Moldova de UE, în spiritul valorilor şi principiilor europene, în perspectiva unei viitoare aderări. Vom continua eforturile de dezvoltare a relaţiei bilaterale, cu atenţie deosebită asupra proiectelor de interconectare energetică şi transport. Reglementarea conflictului transnistrean, cu respectarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova, continuă să fie o prioritate pentru diplomaţia română", a mai spus Titus Corlăţean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici