Cristian Ghinea spune că nu există consens în coaliţie pentru eliminarea pensiilor speciale

  • Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, susţine că reforma pensiilor este o recomandare de ţară a Comisiei Europene de mai mulţi ani.
  • „Dacă noi nu rezolvăm într-un fel sau altul recomandările de ţară, planul nu este acceptat, este condiţie eliminatorie”, a spus acesta.
  • Deocamdată, guvernanţii nu ştiu de la ce categorii să taie pensiile speciale.
265 afișări
Imaginea articolului Cristian Ghinea spune că nu există consens în coaliţie pentru eliminarea pensiilor speciale

Cristian Ghinea spune că nu există consens în coaliţie pentru eliminarea pensiilor speciale

„Sunt reformele pe care România şi-a propus să le facă: creşterea voluntară a vârstei de pensionare, a fost foarte multă emoţie pe această chestiune, în ce priveşte stagiul de cotizare, nu va mai fi unul fix, va unul legat de numărul de ani şi de tipuri de profesii, care urmează să fie aprobat de legea viitoare, care va fi aprobată de Parlament anul viitor. Comisia Europeană şi-a dorit ceea ce ne recomandă de vreo zece ani. Sunt două realităţi factuale: prima, că România are recomandare de ţară în raportul anual al Comisiei, care spune aveţi un sistem de pensii dezechilibrat şi al doilea aveţi o problemă cu echitatea sistemului de pensii, adică aveţi un sistem nedrept”, a spus Cristian Ghinea la Digi24.

Conforma acestuia, această constatare o face Comisia an de an.

„Acest regulament pe care se bazează PNRR spune foarte clar, statul membru trebuie să rezolve prin planurile lor naţionale aceste recomandări de ţară. Deci dacă noi nu rezolvăm într-un fel sau altul recomandările de ţară, planul nu este acceptat, este condiţie eliminatorie. Nu a apărut din senin această temă”, a mai spus ministrul.

Acesta a precizat că în propunerea făcută de România, legea trebuie să fie aprobată de Parlament anul viitor. „În pregătirea acestei legi vom avea consultări extinse cu toţi factorii intersaţi şi tot în pregătirea eacestei legi vom avea un proces de recalculare a pensiilor şi de digitalizare a dosarelor”, a declarat Cristian Ghinea.

Referitor la eliminarea pensiilor speciale, Cristian Ghinea a spus că în acest moment nu este consens în Coaliţia de guvernare.

„Nu este un consens în Coaliţie pe acest subiect. Nu este consens cu ce categorii de pensii speciale să acoperim. Şi am avut nenumărate discuţii pe acest subiect, pe care nu o să le fac publice, pentru că nu este fair pentru paretenerii noştri, dar cu cât ne apropiem mai mult de o decizie, cu atât problema se va acutiza şi trebuie să avem discuţia asta public. Din punct de vedere al USR PLUS toate pensiile speciale trebuie să fie pe masă”, a mai spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Acesta a precizat că sunt „nişte limite ale CCR, eu cred că aceste decizii ale CCR sunt greşite”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici