Video CSAT: Armata va disloca 1.311 militari în afara ţării în 2014, iar MAI - 791 - VIDEO

CSAT a aprobat, marţi, Planul de întrebuinţare a forţelor armate ale României în 2014, urmând să fie dislocaţi în afara teritoriului 1.311 militari, cu 725 mai puţin decât în 2013, şi 791 de militari şi poliţişti din MAI, cu 301 mai mulţi decât în 2013.

4514 afişări

CSAT a aprobat Planul de întrebuinţare a forţelor armate ale României care se trimit în misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2014, informează Preşedinţia.

Armata României realizează două misiuni esenţiale: apărarea României şi, respectiv, apărarea aliaţilor săi prin participarea la operaţii de apărare colectivă şi promovarea stabilităţii regionale şi globale. Efortul principal îl constituie, în continuare, participarea în cadrul operaţiei ISAF din Afganistan şi cu menţinerea angajării în teatrul de operaţii din Balcani.

"În anul 2014, Armata României va disloca la misiuni şi operaţii din afara teritoriului statului român un număr de 1.311 militari. Comparativ cu anul 2013, numărul acestor forţe este diminuat cu 725 de militari. În ceea ce priveşte Ministerul Afacerilor Interne, forţele care vor participa în anul 2014 la misiuni sub egidele Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ale Uniunii Europene, ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) vor fi de 791 de militari şi poliţişti. Faţă de anul 2013, numărul acestora este mai mare cu 301 persoane", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis Agenţiei MEDIAFAX.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au avizat proiectul de Hotărâre a Guvernului privind Strategia industriei naţionale de securitate.

În urma analizării măsurilor adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional în perioada octombrie 2012 - septembrie 2013, membrii CSAT au constatat că instituţiile româneşti au pus în aplicare sancţiunile internaţionale legal prevăzute.

Membrii Consiliului au fost informaţi despre participarea României la misiunile derulate sub egida Uniunii Europene (UE), precum şi despre perspectivele pentru implementarea Strategiei naţionale în domeniul capacităţilor civile. În urma informării s-a constatat că România şi-a adus contribuţia la misiunile Uniunii Europene de implementare a Politicii de Securitate şi Apărare Comună (UE/PSAC), care s-au desfăşurat în Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.

O altă temă pe agenda şedinţei CSAT a reprezentat-o informarea cu privire la stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României pentru perioada 2013 - 2016 şi în perspectivă până în anul 2022. Obiectivele programului au fost stabilite având la bază o creştere anuală a bugetului Ministerului Apărării Naţionale în aşa fel încât, în anul 2016, acesta să ajungă la un nivel de 2% din PIB. În finalul şedinţei, membrii Consiliului au aprobat Programul de activitate al CSAT pentru 2014.

Pe timpul şedinţei s-au abordat şi alte subiect de interes pentru securitatea naţională, potrivit Preşedinţiei.

La şedinţă au participat prim-ministrul Viorel Ponta, viceprim-ministrul Daniel Chiţoiu, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ministrul Justiţiei, Robert-Marius Cazanciuc, ministrul Economiei, Andrei-Dominic Gerea, directorul Serviciului Român de Informaţii, George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, şeful Statului Major General, Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota, secretarul CSAT Ion Oprişor şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea.

Au mai participat, ca invitaţi, Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, şi Marcel Opriş, directorul STS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici