Cum au ajuns politicienii să se bată pe voturile celor pe care i-au alungat din România

Politicienii se bat acum pe voturile românilor din străinătate, dar uită că administrarea dezastruoasă a ţării i-a făcut să plece. Administrarea dezastruoasă a ţării a în­jumătăţit numărul de salariaţi în 20 de ani şi a trimis aproape trei milioane de români în străinătate în ultimul deceniu, însă lupta pentru nu­mă­rul de votanţi de la referendumul pentru demi­terea preşedintelui Traian Băsescu îi are acum în prim-plan pe românii plecaţi la muncă în Vest.

409 afișări
Imaginea articolului Cum au ajuns politicienii să se bată pe voturile celor pe care i-au alungat din România

Cum au ajuns politicienii să se bată pe voturile celor pe care i-au alungat din România (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

Institutul de Statistică a dat ieri verdictul: între 2002 şi 2011 populaţia României a scăzut cu 2,6 milioane de locuitori, până la 19,04 milioane locuitori, conform datelor preliminare ale recen­sămân­tului din octombrie 2011 validate ieri. În cursul zilei de astăzi, Curtea Constituţională va lua o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului de demitere a preşedintelui suspendat Traian Băsescu, după ce a primit de la Guvern o listă actualizată a listelor electorale permanente, în care se precizează că 3 milioane de români au domiciliile în străinătate.

"Trăim într-o ţară pe care nu o putem administra. Forţa de muncă, cel mai valoros activ al României, generează profituri în Spania şi Italia, în loc să fie folosită în România, şi astfel să se facă rost de bani pentru drumuri, spitale şi case. Nu din cauza lipsei de oportunităţi au plecat milioane de români la muncă în străinătate, ci din cauza managementului economic prost făcut de clasa politică", este de părere Adrian Crivii, preşedintele firmei de consultanţă Darian. El spune că România a ajuns o ţară exportatoare de forţă de muncă ieftină, iar boom-ul economic din 2006 - 2007 a fost susţi­nut în mare parte şi de remiterile românilor plecaţi la muncă în străinătate, care obişnuiau să trimită în ţară miliarde de euro anual rudelor.

Aproape două milioane de români au plecat la muncă în Italia şi în Spania în ultimii ani, numărul acestora crescând de peste zece ori în ultimii 5 - 10 ani. Numai în Spania, de exemplu, lucrau în 2010 aproape 830.000 de români, de 12 ori mai mulţi decât în 2002. Pe de altă parte, din 1990 până în prezent, din economie au dis­părut 3,9 milioane de sala­riaţi, adică aproape jumătate din efectivul total de angajaţi din economie, pe fondul dezindustrializării şi al închiderilor de fabrici. În prezent, nu­mărul de salariaţi este de 4,25 milioane de persoane, cu peste 500.000 mai puţini decât la începutul crizei, în contextul în care populaţia ocupată este tot de nouă milioane de persoane.

Citeşte mai multe despre cum se bat politicienii pe voturile celor pe care i-au alungat din România

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici