Curtea Constituţională a decis că Regulamentului Camerei Deputaţilor este parţial neconstituţional

Curtea Constituţională a decis marţi, că articolul 1 din Hotărârea Camerei Deputaţilor privind modificarea Regulamentului instituţiei este neconstituţional deoarece nici liderii grupurilor parlamentare şi nici Comisia permanentă nu pot cenzura decizia liderului altui grup parlamentantar.

1838 afişări
Imaginea articolului Curtea Constituţională a decis că Regulamentului Camerei Deputaţilor este parţial neconstituţional

Curtea Constituţională a decis că Regulamentului Camerei Deputaţilor este parţial neconstituţional

"Curtea Constituţională a admis sesizarea de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile articolului unic pct.1 din Hotărârea Camerei Deputaţilor nr.98/2017 privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor sunt neconstituţionale. De asemenea, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a respins, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile articolului unic pct.2 din Hotărârea Camerei Deputaţilor nr.98/2017 privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, precum şi hotărârea, în ansamblul său, sunt constituţionale în raport cu criticile formulate", se arată într-un comunicat de presă.

Curtea Constituţională a luat marţi în dezbatere sesizările PNL şi USR privind ispoziţiilor Hotărârii Camerei Deputaţilor nr.98/2017 privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor.

În motivarea soluţiei se arată că: "dispoziţiile articolului unic pct.1 al hotărârii, potrivit căruia membrii comisiei permanente pot respinge o singură dată, motivat, propunerea grupului parlamentar căruia i-a revenit funcţia, situaţie în care grupul parlamentar respectiv nominalizează o altă persoană, Curtea a statuat că, odată agreate numărul membrilor biroului Comisiei permanente şi împărţirea funcţiilor potrivit algoritmului politic, revine fiecărui grup parlamentar, reprezentat prin liderul său, îndreptăţirea de a propune pe funcţia dată pe orice membru al său care face parte din comisia respectivă. Nici liderii grupurilor parlamentare şi nici Comisia permanentă nu pot cenzura, în nici un fel, decizia liderului altui grup parlamentar. Având în vedere cele expuse, Curtea a constatat că orice fel de control instituit asupra opţiunii de oportunitate politică venită din partea unui grup parlamentar în privinţa componenţei nominale a comisiei permanente sau a biroului acestuia încalcă opţiunea politică a grupurilor parlamentare legal constituite şi afectează ideea de configuraţie politică a comisiilor parlamentare"

Ca urmare a acestei expuneri, CCR a stabilit că articolul unic pct.1 din Hotărârea Camerei Deputaţilor nr.98/2017 încalcă prevederile Constituţiei.

Cu privire la dispoziţiile articolului unic pct.2 al hotărârii, Curtea a reţinut că titularii dreptului de iniţiativă legislativă au posibilitatea de a depune amendamente, iar toate amendamentele sunt dezbătute şi votate la nivelul Comisiei.

"Pentru a nu se bloca activitatea plenului Camerei Deputaţilor, aceasta, fără a pune în discuţie art.74 alin.(1) din Constituţie, are competenţa de a reglementa o procedură de lucru în vederea raţionalizării procedurilor parlamentare şi bunei administrări a acestora.

"Principiul „opoziţia se exprimă, majoritatea decide” nu înseamnă că se aplică în lipsa unui cadru regulamentar, ci, din contră, acest principiu îşi găseşte forma şi expresia în cadrul regulamentar; absolutizarea uneia sau a alteia dintre cele două componente ale sale dă naştere unui dezechilibru între opoziţie şi majoritate, drept pentru care Camera Parlamentului trebuie să găsească o formă adecvată de punere în aplicare a acestui principiu. Cu privire la criticile punctuale de neconstituţionalitate aduse articolului unic pct.2 al hotărârii, din perspectiva respectării cerinţelor de calitate a actelor normative, Curtea a constatat că previzibilitatea unui act normativ depinde într-o mare măsură de conţinutul normei juridice despre care este vorba, de domeniul pe care îl acoperă, precum şi de numărul şi calitatea destinatarilor săi".

Astfel, Curtea a apreciat că, articolul sesizat este constituţional.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici