Dan Barna: Funcţia de Avocat al Poporului e una clientelară politic/ Ce spune despre reglementările Codului administrativ

Liderul USR Dan Barna a declarat că funcţia de Avocat al Poporului este una clientelară politic şi este atribuită Renatei Weber, propusă de ALDE, doar pentru că un „politruc” şi-a pierdut slujba la Bruxelles şi are nevoie de un loc de muncă.

444 afișări
Imaginea articolului Dan Barna: Funcţia de Avocat al Poporului e una clientelară politic/  Ce spune despre reglementările Codului administrativ

Dan Barna: Funcţia de Avocat al Poporului e una clientelară politic/ Ce spune despre reglementările Codului administrativ

„Este o confiscare o continuare a confiscării a acestei poziţii, după cum ştiţi în scrisoarea pe care a transmis-o domnul Ciorbea PSD-ului „nu mai aveţi Avocat al Poporului” acum ALDE va avea Avocat al Poporului, este evident că această funcţie, din păcate pentru România rămâne o funcţie clientelară politic care este pur şi simplu distribuită nu unei personalităţi cu integritate şi recunoaştere civică, ci pur şi simplu unui politruc care tocmai şi-a pierdut o slujbă la Bruxelles şi are nevoie de un nou loc de muncă”, a afirmat Dan Barna, miercuri, la Parlament.

TITLURILE ZILEI

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să voteze, miercuri, numirea unui nou Avocat al Poporului, propunerea ALDE pentru acest post fiind Renate Weber. PNL şi USR îl susţin pe Peter Eckstein Kovacs pentru această funcţie, iar PMP pe avocatul Cătălin Voinea-Mic.

Dan Barna: Codul administrativ baronizează semnificativ România

Dan Barna a declarat că nu era nicio urgenţă în adoptarea de către Guvern, prin OUG, un nou Cod administrativ. Actul normativ „baronizează semnificativ România”, iar fiecare autoritate locală va deveni o feudă la dispoziţia preşedinţilor de consilii judeţene şi a primarilor, a precizat liderul USR.

„Atunci când un guvern nu mai reprezintă România şi nu mai guvernează pentru cetăţeni ci pentru el însuşi vedem lucrul acesta prin folosirea OUG. Guvernarea de tip şmecherie continuă pentru că s-a aprobat 10 OUG şi dovada cea mai clară este că ele au fost introduse pe ordinea de zi suplimentară. Atunci când nu mai îndrăzneşti ca în calitatea ta de guvern să anunţi ceea ce adopţi şi foloseşti şmecheria asta ordin de zi suplimentare pentru a introduce 10 OUG, arată că într-adevăr acest guvern nu mai guvernează pentru cetăţenii României. Cea mai relevantă dinte ele prin efectele major negative pe care le va avea asupra României este evident adoptarea Codului Administrativ prin OUG, nu există absolut nici un motiv de urgenţă la acest subiect care a fost declarat neconstituţional de către CCR, subiect care era în procedură parlamentară”, a afirmat Dan Barna, miercuri, la Parlament.

Liderul USR a mai spus că fiecare primar va putea dispune de patrimoniul comunităţii locale.

„S-a luat act de decizia Curţii şi iată vedem acum o decizie a guvernului de a folosi aceste OUG pentru aprobarea Codului Administrativ, Cod Administrativ care baronizează semnificativ România, din acest moment în urma efectelor prevederilor din Codul Administrativ, fiecare judeţ, fiecare autoritate locală devine o mică feudă la dispoziţia aproape discreţionară a preşedintelui de Consiliu Judeţean sau a primarului şi în plus i se pun la dispoziţie şi resursele care să fie prăduite pentru că vedem modalitatea de dispunere asupra patrimoniului, care era nu întâmplător limitat la două treimi din votul consilierilor tocmai pentru a exista o responsabilitate asumată şi un consens politic în deciziile care privesc patrimoniul unei comunităţi, iată că prin acest Cod Administrativ coboară la o majoritate simplă, practic fiecare primar care are vremelnic o majoritate va putea să dispună de patrimoniul comunităţii fără nici un fel de delimitare absolut necesară, repet, vorbim de bunurile locale”, a explicat preşedintele USR.

Dan Barna, despre reglementările Codului administrativ: Limitează atribuţiile preşedintelui

Dan Barna a afirmat că prevederile Codului administrativ potrivit cărora preşedintele ţării are 10 zile la dispoziţie să numească persoanele în Guvern reprezintă o limitare a atribuţiilor şi prerogativelor şefului statului.

„Cele 10 zile pentru numiri, da este o limitare a atribuţiilor şi a prerogativelor preşedintelui, este în aceeaşi linie de golire de sens a instituţiei preşedintelui, linie pe care am văzut-o de trei ani de zile activând în România, deşi după 26 mai mesajul cetăţenilor a fost unul foarte clar şi doamna Dăncilă a declarat atunci sub emoţia momentului că atacul pe statul de drept şi pe justiţie va înceta, iată o nouă şopârlă introdusă în acest Cod Administrativ”, a declarat Dan Barna, miercuri, la Parlament.

Guvernul a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă privind un nou Cod administrativ. Printre prevederile actului normativ se numără şi cea care spune că: „(3) Preşedintele României numeşte în funcţie persoana propusă de prim-ministru în termen de 10 zile de la înregistrarea propunerii sau în acelaşi termen, în condiţiile alin. (4) sau (5), motivează, îi comunică prim-ministrului şi face public refuzul numirii în funcţie”.

 

Taguri:
barna,
avocat,
poporului

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici