Dăncilă, discuţii cu liderii USR despre OUG pe codurile penale/ Dan Barna: Am cerut premierului să nu emită OUG pe justiţie pe perioada preşedinţiei Consiliului UE

Premierul Viorica Dăncilă a discut la Guvern cu liderii USR, pe tema Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale. Tudorel Toader a declarat că a fost chemat, dar nu ştie despre ce e vorba.

909 afișări
Imaginea articolului Dăncilă, discuţii cu liderii USR despre OUG pe codurile penale/ Dan Barna: Am cerut premierului să nu emită OUG pe justiţie pe perioada preşedinţiei Consiliului UE

Dăncilă, discuţii cu liderii USR despre OUG pe codurile penale/ Dan Barna: Am cerut premierului să nu emită OUG pe justiţie pe perioada preşedinţiei Consiliului UE

Dan Barna: Am cerut premierului să nu emită OUG pe justiţie pe perioada preşedinţiei Consiliului UE

Preşedintele USR Dan Barna a declarat, vineri, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă şi Tudorel Toader, de la Guvern, că a solicitat să nu fie emisă ordonanţă pe Codurile Penale în următoarea perioadă pentru a nu fi umbrită preşedinţia Consiliului UE, ce urmează să fie preluată de România.

"În acest moment, emiterea unei ordonanţe pe justiţie ar crea o criză de percepţie şi socială, fără precedent, care ar acoperi cu totul preluarea preşedinţiei (n.r.: Consiliului UE, de la 1 ianuarie)", a declarat Dan Barna, după discuţiile cu Vioric Dăncilă şi Tudorel Toader.

Liderul USR a anunţat şi solicitarea pe care a transmis-o celor doi.

"România va prelua cea mai prestigioasă poziţie de politică externă. Ar crea o vulnerabilitate de mesaj şi perfomanţa României va fi umbrită de subiectul unei ordonanţe. I-am înmânat şi un material legat de justiţie şi oportunitate şi am solicitat ca pentru cele 6 luni de preşedinţie Guvernul să nu emită ordonanţe pentru a avea o preşedinţie de minimă decenţă", a mai spus Barna.

Barna: Dăncilă şi Toader spun că nu există discuţii pentru emiterea unei OUG pe graţiere şi amnistie

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, vineri, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă şi Tudorel Toader, de la Guvern, că a primit asigurări ferme că nu se intenţionează, respectiv nu există discuţii pentru a fi dată o ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere.

„Apropo de amnistie şi graţiere, un element important care îngrijorează soscietatea, am adus în discuţie acest subiect, şi atât doamna premier, cât şi ministrul Justiţiei, foarte fermi, au spus că nu intenţionează şi nu au în discuţie, în acest moment, o astfel de ordonanţă sau o astfel de reglemenatare. Lucrul a fost foarte clar, explicit, repetat de două-trei ori, ca să nu fie niciun fel de echivoc”, a declarat Dan Barna, la sediul USR.

Premierul Viorica Dăncilă a exclus recent intenţia de a emite o astfel de o ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere, până la finalul anului, anunţând recent că nu are pe masă acest act normativ şi nu a discutat cu nimeni despre acest proiect.

"Nu avem aşa ceva pe ordinea de zi, nu am aşa ceva pe masa guvernului.(...) În calitate de prim-ministru nu am un act normativ care să prevadă aşa ceva. Nu am avut o discuţie, deci nu pot să vă spun. Eu nu ştiu dacă se impune o discuţie", a declarat Viorica Dăncilă.

Întrebată punctual dacă exclude o ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere, până la finalul anului, premierul a spus: "Da (...) V-am spus că nu am pe masă acest act normativ, nu am discutat cu nimeni despre amnistie şi graţiere".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, la Bruxelles, că o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea nu este un act de clemenţă pe care "şi-l doresc doar unii".

Întâlnirea cu Dăncilă-USR pe tema codurilor penale, la solicitarea lui Dan Barna.

Întâlnirea de la Guvern pe tema codurilor penale dintre premierul Viorica Dăncilă şi liderii USR, la care participă şi ministrul Justiţiei, a fost solicitată de Dan Barna. Acesta afirmă că audienţa are ca scop prevenirea unei ordonanţe de urgenţă care va produce efecte grave imediat după adoptare.

”În atenţia doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă, Grupul parlamentar al Uniunii Salvaţi România vă solicită în regim de urgenţă o audienţă pentru a discuta despre planul Guvernului de a modifica prin ordonanţă de urgenţă Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Juriştii grupului USR au realizat o analiză asupra modificărilor recente ale legislaţiei penale care deşi au fost declarate constituţionale de către judecătorii Curţii Constituţionale, nu sunt oportune şi vor pune în pericol siguranţa naţională”, se arată în scrisoarea lui Dan Barna adresată premierului Viorica Dăncilă.

El susţine în document că nu există nicio urgenţă pentru a modifica legislaţia penală prin OUG şi că ”ambele coduri trebuie dezbătute în Parlament, aşa cum este normal într-un stat democratic”.

”Vă reamintim că Uniunea Europeană şi în special Comisia de la Veneţia au recomandat României ca legile de modificare a Codului Penal şi de Procedură Penală să fie dezbătute cu specialiştii în domeniu şi întreaga societate civilă. Audienţa pe care o solicităm are ca scop prevenirea unei ordonanţe de urgenţă care va produce efecte grave imediat după adoptare. Această ordonanţă ar fi neconstituţională, în condiţiile în care modificările Codului Penal şi Codului de Procedură Penală sunt încă în dezbatere în Parlament. Vă rugăm să acceptaţi întrevederea propusă şi să ne anunţaţi momentul şi locul convenabile. Avem încredere că Premierul României, în ierarhia priorităţilor sale, aşează întotdeauna pe primul loc cetăţenii şi nevoile acestora şi respectă Constituţia”, se mai arată în scrisoarea lui Barna.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că s-a discutat, în şedinţa PSD, oportunitatea unei ordonanţe de urgenţă de modificare a Codurilor penale pentru ca articolele declarate constituţionale să intre în vigoare, urmând ca articolele neconstituţionale să revină în Parlament.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici