Deputat PSD: Doar revistele culturale şi apolitice să primească finanţare publică

Deputatul PSD, Liviu Pleşoianu, a depus un proiect de lege prin care doar revistele culturale şi apolitice să primească finanţare publică, pentru a se garanta că sprijinul financiar dat de stat nu este în niciun fel condiţionat de eventualul partizanat politic al redacţiei.

3224 afişări
Imaginea articolului Deputat PSD: Doar revistele culturale şi apolitice să primească finanţare publică

Proiect PSD: Doar revistele culturale şi apolitice să primească finanţare publică

Liviu Pleşoianu a depus, la Senat, pe 7 februarie, un proiect de modificare a Legii nr.136/2015 pentru finanţarea revistelor de cultură reprezentative din România.

„Revistele uniunilor de creatori din România, membre ale Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori, denumită în continuare ANUC, vor fi finanţate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, cu suma de 4.500 mii lei, sumă indexabilă anual. Un procent de 25% raportat la suma prevăzută se va aloca, suplimentar, de Ministerul Culturii, prin ordin al ministrului Culturii, pentru finanţarea şi susţinerea editării revistelor şi publicaţiilor cu conţinut strict cultural şi apolitic, altele decât cele propuse de uniunile de creatori, potrivit legii, cu încadrarea în bugetul anual aprobat. Prin ordin al ministrului Culturii vor fi stabilite procedura şi criteriile de selecţie, criteriul conţinutului strict cultural şi apolitic având caracter oligatoriu”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit iniţiativei legislative, pentru revistele şi publicaţiile culturale ale uniunilor de creatori, finanţarea se acordă pe bază de contracte încheiate între Ministerul Culturii şi uniunile de creatori beneficiare, respectiv pentru revistele şi publicaţiile cu conţinut strict cultural şi apolitic, finanţarea se acordă pe bază de contracte încheiate între Ministerul Culturii şi beneficiari.

„Decontarea cheltuielilor realizate pentru finanţarea revistelor uniunilor de creatori se face de către Ministerul Culturii, pe baza unui raport financiar întocmit de către uniunile de creatori beneficiare. Uniunile de creatori beneficiare acordă finanţarea revistelor şi publicaţiilor culturale în baza documentelor justificative întocmite potrivit legislaţiei în vigoare. Decontarea cheltuielilor realizare pentru revistele şi publicaţiile cu conţinut strcit cultural şi apolitic se face pe baza documetelor justificative întocmite de revistele şi publicaţiile beneficiare, prezentate Ministerului Culturii”, mai prevede textul de lege.

Potrivit expunerii de motive, iniţiatorul proiectului de lege susţine că pe fondul unor prevederi insuficent clarificate în textul de lege, banii cuveniţi revistelor culturale au fost deturnaţi şi folosiţi pentru sponsorizarea unor unităţi media cu conţinut şi obiective integral sau preponderent nonculturale.

„Este profund imoral ca fonduri menite să sprijine revistele culturale să ajungă în buzunarele unor persoane care se ocupă cu orice altceva mai puţin cu actul şi interpretarea actului de cultură. (..) Caracterul apolitic al conţinutului revistelor cu conţinut strict cultural este absolut necesar pentru a garanta că sprijinul financiar acordat de statul român nu este în niciun fel condiţionat sau influenţat de eventualul partizanat politic al colectivului redacţional” a punctat Liviu Pleşoianu, în expunerea de motive

Senatul este prima cameră sesizată pe acest proiect de lege, Camera Deputaţiilor fiind for decizional.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici