Video Sebastian Ghiţă nu poate fi reţinut sau arestat, au decis deputaţii. Ghiţă: Nu m-am născut să fur. Sper să nu mai ajung în situaţia asta

Deputaţii au respins miercuri cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a lui Sebastian Ghiţă, după ce stabiliseră că acesta nu poate fi nici reţinut de procurorii anticorupţie, care au formulat şapte capete de acuzare împotriva acestuia, printre care dare de mită şi trafic de influenţă.

3919 afișări

UPDATE ora 15:27 - Nu m-am născut să fur. Sper să nu mai ajung în situaţia asta

Deputatul PSD Sebastian Ghiță a declarat, miercuri, după ce plenul a respins solicitarea DNA de reţinere şi arestare preventivă a sa, că nu doreşte să mai ajungă într-o situaţie similară, adăugând că "nu m-am născut să fur".

Ghiţă a spus că nu i-ar dori nimănui să treacă prin aşa ceva şi nu doreşte să mai ajungă în situaţia asta.

"Este doar o chestiune de principii democratice şi cred că în felul acesta am reuşit să-i sensibileze pe colegii mei, după o luptă, vă mărturisesc, destul de obositoare. Nu i-aş dori nimănui să treacă prin aşa ceva. Nu m-am aşteptat niciodată în viaţa mea să ajung în situaţia aceasta şi nici nu doresc să mai ajung. Nu doresc nici unui alt cetăţean, aşa cum am şi spus-o şi cred că menirea, venirea oamenilor pe lume este să creeze, să muncească, să se dezvolte, nu să participe la dosare. Cu toată puterea o spun: eu nu m-am născut să fur. Nu m-am născut să fac contracte cu statul, din care să fur bani. M-am născut să creez, să mă dezvolt împreună cu ai mei şi cu cei cu care muncesc şi nu cred că acest lucru este un lucru de condamnat în România", a susţinut Ghiţă.

Plenul Camerei Deputaţilor a respins miercuri solicitarea DNA de reţinere şi arestare preventivă a deputatul PSD. La vot au participat şi fostul premier Victor Ponta şi deputatul Elena Udrea.

UPDATE ora 15:14 - Deputaţii au decis că Sebastian Ghiţă nu poate fi nici arestat

Potrivit unor surse, 176 deputaţi au votat "împotriva" cererii DNA, doar 107 "pentru".

Deputaţii au respins şi solicitarea de reţinere a deputatului PSD.

UPDATE ora 14:32 - Sebastian Ghiţă nu poate fi reţinut, au decis deputaţii

Potrivit rezultatului, 167 deputaţi au votat "împotriva" solicitării DNA de reţinere a lui Sebastian Ghiţă, în timp ce 121 au votat "pentru".

Deputaţii se vor pronunţa asupra solicitării de arestare preventivă.

UPDATE ora 14:01 - Deputaţii au început votul asupra solicitării DNA de reţinere şi arestare a lui Sebastian Ghiţă

Deputaţii au început votul asupra solicitării DNA de reţinere şi arestare a deputatului PSD Sebastian Ghiţă, împotriva căruia procurorii au formulat şapte capete de acuzare, printre care dare de mită şi trafic de influenţă.

Votul este secret cu bile. Deputatul a cerut plenului să respingă cererea DNA de reţinere şi arestare preventivă şi a acuzat "presiuni" asupra Parlamentului şi a sa. El a susţinut că se încearcă forţarea unui denunţ al său împotriva fostului premier Victor Ponta.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a sugerat că este posibil ca unii colegi de partid să voteze în favoarea lui Ghiţă, susţinând că linia PSD este de a se pronunţa pentru solicitările justiţiei, dar "deputaţii nu sunt roboţi"

Deputatul Sebastian Ghiţă a cerut, miercuri, plenului Camerei Deputaţilor să respingă cererile DNA de reţinere ş arestare a sa, invocând practica "abuzivă" a arestării preventive, precizând că Parlamentul este supus unei presiuni.

"Vă rog să respingeţi cererile de reţinere şi arestare ale DNA", a spus Ghiţă în plenul Camerei Deputaţilor. El a susţinut că este falsă teza potrivit căreia justiţia este blocată prin respingerea cererilor DNA şi a mai susţinut că arestarea înaintea de judecată este o "practică" abuzivă", iar Parlamentul este supus presiunilor.

Sebastian Ghiţă a mai susţinut că preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu este ameninţat "pe surse" cu dosare, şi că, în general, se doreşte a se induce o stare de frică. El a mai spus că "preşedintele Iohannis a înţeles ce se întâmplă, dar tace", la fel şi fostul şef al statului Traian Băsescu.

Comisia Juridică a dat, marţi, aviz favorabil cererii DNA de reţinere a deputatul Sebastian Ghiţă, dar a respins cererea procurorilor de arestare preventivă. Avizul este consultativ.

Deputatul Sebastian Ghiţă a susţinut marţi, după şedinţa Comisiei Juridice, că procurorii DNA urmăresc să-l forţeze să facă denunţuri împotriva lui Victor Ponta şi că acuzaţiile ce i se aduc nu sunt întemeiate.

Deputatul Sebastian Ghiţă are şapte capete de acuzare în noul dosar pentru două infracţuni de dare de mită, şantaj, două infracţiuni de folosire, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, cumpărare de influenţă şi conducerea fără permis.

Procurorii scriu despre întregul sistem infracţional pus la punct de deputat în judeţul Prahova, precizând că ''această forţă dobândită a fost folosită în mod efectiv de Ghiţă Sebastian Aurelian ca monedă de schimb pentru cointeresarea unor funcţionari publici şi angrenarea lor într-un mecanism infracţional care presupunea satisfacerea intereselor ilicite, de orice natură, ale deputatului''.

Deputatul Sebastian Ghiţă a susţinut, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, că procurorii se chinuie de trei luni să îi facă dosar soţiei lui Victor Ponta, Daciana Sârbu.

"Se chinuie de trei luni de zile să îi facă şi un dosar soţiei lui Victor Ponta, în speranţa că vor fabrica încă un dosar acestei familii. Vreţi să vă spun de unde am informaţia aceasta secretă? Nu am mituit pe nimeni, decât un site, Comisarul.ro. Ancheta secretă, aceiaşi procurori şi informaţia o găsim pe un site, la un jurnalist. Evident, nu eu am dat acolo informaţia. Nu vi se pare că asistăm la o piesă de teatru absurd, în care adevărul nu mai contează, iar denunţătorii devin parteneri de încredere ai statului de drept?", a susţinut Ghiţă.

Deputatul social-democrat a mai spus că partidele parlamentare trebuie să asculte vocile oamenilor şi să pună capăt acestei "încătuşări perpetue".

"Lumea dă vina pe noi pentru spectacolul acesta al cătuşelor, un singur om, oricare dintre noi, un singur grup parlamentar nu va putea să legiuiască în această ţară bine, doar dacă PNL, PSD, ALDE, UNPR şi PMP, vor asculta vocile oamenilor şi vor reuşi să facă ceva cu această încătuşare perpetuă. Dacă nu, toţi vom deveni victime sigure ale acestui măcel", a spus deputatul PSD.

Sebastian Ghiţă le-a mulţumit colegilor pentru răbdare şi i-a asigurat că nu vor bloca justiţia dacă vor respinge arestarea preventivă, susţinând că nu pot construi o "ţară ca o închisoare".

"Vă mulţumesc pentru răbdare şi vreau să rog încă o dată să ştiţi că nu veţi bloca justiţia astăzi dacă veţi respinge această practică abuzivă a arestului preventiv. Sunt peste 4 milioane de cetăţeni implicaţi în dosare penale. Nu putem să construim o ţară ca o închisoare”, a conchis Sebastian Ghiţă, în aplauzele colegilor săi.

Sebastian Ghiţă a mai reluat argumentele de la comisia juridică şi a respins acuzaţiile procurorilor.

Deputaţii urmează să voteze asupra solicitării DNA de reţinere şi arestare a deputatului PSD Sebastian Ghiţă, împotriva căruia procurorii au formulat şapte capete de acuzare, printre care dare de mită şi trafic de influenţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici