Deputaţii jurişti au amânat din nou dezbaterea pe abrogarea Legii recursului compensatoriu

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a decis să amâne dezbaterea pe proiectul de le de abrogare a legii recursului compensatoriu şi de modificare a Codului Penal. Amânarea a fost solicitată de Doina Pană, deoarece nu au fost prezente instituţiile invitate să participe la dezbatere.

102 afișări
Imaginea articolului Deputaţii jurişti au amânat din nou dezbaterea pe abrogarea Legii recursului compensatoriu

Deputaţii jurişti au amânat din nou dezbaterea pe abrogarea Legii recursului compensatoriu

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, cu 12 voturi "pentru", şapte "împotrivă" şi o abţinere, amânarea dezbaterii privind proiectul legislativ de modificare a Codului Penal precum şi pentru abrogarea recursului compensatoriu.

Deputatul PSD Doina Pană, membru supleant în Comisie, a propus amânarea deoarece nu au fost prezenţi specialiştii din instituţiile invitate.

"Eu vă propun amânarea acestei şedinţei de Comisie care nu poate ajunge la o dezbatere reală atâta timp cât nu există specialiştii pe care să-i consultăm", a declarat aceasta.

TITLURILE ZILEI

Preşedintele Comisiei, Nicuşor Halici, a anunţat că deputaţii jurişti se vor întruni săptămâna viitoare. Halici a spus că va reitera invitaţia Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi a agentului guvernamental la CEDO pentru a prezenta soluţii.

Deputatul PNL Ioan Cupşa, membru în Comisia Juridică, a precizat că în şedinţă au fost mai multe declaraţii politice decât o dezbatere propriu-zisă.

"Am solicitat abrogarea legii recursului compensatoriu, legii 169/2017, şi modificarea legii privitoare la executarea pedepselor privative de libertate şi a Codului Penal, în aşa fel încât să nu se mai întâmple ce vedem în prezent. Există o recrudescenţă vădită a fenomenului infracţional în România. Se pare că nu-i preocupă câtuşi de puţin, eventual în declaraţii publice la unele posturi de televiziune, pe cei care acum ne guvernează. N-am putut dezbate astăzi. Totul s-a desfăşurat în nişte condiţii ostile. Au fost mai mult nişte declaraţii politice decât o dezbatere în această comisie", a afirmat Cupşa.

"Scopul acestei amânări este de a permite eliberarea din penintenciare în continuare, pe o anumită perioadă de timp, şi a altor condamnaţi penali", a mai declarat liberalul.

Deputatul USR Stelian Ion a spus că exceptarea unor categorii de infractori sau unei categorii de fapte sunt măsuri "de avarie".

"Se poate pune problema unei discriminări faţă de alte categorii, pentru că toţi aceştia sunt oameni. Dacă porneşti de la premisa că fundamnetul elgii a fost acela al respectării drepturilor omului, astfel încât nimeni să nu fie supus unor condiţii mefavorabile, da, poate fi vorba de discriminare", a mai afirmat Ion.

În urmă cu o săptămână, Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a respins solicitările PNL şi USR de dezbatere a proiectului de lege care abrogă recursul compensatoriu.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit actului normativ, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

Curtea Constituţională arată, în motivarea deciziei privind respingerea iniţiativelor PNL-USR şi PSD de revizuire a Constituţiei, că măsura de interzicere a amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie nu se poate implementa printr-o revizuire a Constituţiei. Curtea Constituţională a respins pe 18 iulie iniţiativele legislative ale PNL-USR şi PSD de revizuire a Constituţiei. Judecătorii au decis acest lucru deoarece interzicerea amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie, prevederi în iniţiativele legislative depuse, depăşeşte limitele de revizuire a Constituţiei.

PNL şi USR au depus, pe 1 iulie, la Parlament un proiect pentru revizuirea Constituţiei prin care condamnaţii definitiv la pedepse privative de libertate sunt excluşi de la alegerile locale, parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare, iar amnistia şi graţierea pentru fapte de corupţie este interzisă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici