Dezvăluirile Gândul privind erorile de pe lista chiriaşilor RA-APPS: Premierul reacţionează

După ce gândul a prezentat cele 28 de erori din lista chiriaşilor RA-APPS, făcută publică de premierul Victor Ponta în urmă cu o lună, locatarilor care nu mai erau, în realitate, în funcţie la acea dată, dar nici nu au plecat între timp din case le-au fost majorate chiriile, fiindu-le trimise totodată somaţii de evacuare.

368 afișări
Imaginea articolului Dezvăluirile Gândul privind erorile de pe lista chiriaşilor RA-APPS: Premierul reacţionează

Victor Ponta (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Într-un răspuns trimis premierului Victor Ponta care a cerut RA-APPS "să clarifice de urgenţă fiecare caz", Regia protocolului de stat a actualizat funcţiile celor care stau în apartamentele de serviciu, după "intervenţiile întreprinse" la ministere şi i-a anunţat pe chiriaşii fără acoperire legală cât au de plătit până la plecare.

Sumele, calculate după reglementările ordonanţei 9/2008, date de Guvernul Tăriceanu, sunt însă, în continuare, convenabile. Dacă atunci când erau în funcţie foştii demnitari sau consilieri din ministere plăteau, în medie, între 0,5 şi 1,7 euro pe metru pătrat, după recalculare vor avea de achitat până la 3,1 euro plus TVA pe metrul pătrat în locuinţe centrale. La aceste cheltuieli se adaugă utilităţile şi o taxă de amortizare a mobilei care, susţin foştii chiriaşi, pot ridica datoriile lunare şi la 2.000-3.000 de lei.

Marile chirii, tot mici: 2,7 euro metrul pătrat până la evacuare

"În urma celui de-al doilea articol publicat de gândul (în care se arăta cum ministerele contrazic RA-APPS în privinţa acoperirii legale a chiriaşilor), primul-ministru Victor Ponta a cerut RA-APPS să clarifice de urgenţă fiecare caz prezentat în parte", ne-a transmis Guvernul. În consecinţă, RA-APPS a obţinut într-o singură zi ceea ce nu reuşise să actualizeze din 2009 încoace.

Aşa a aflat Regia de la Ministerul Economiei, "în urma intervenţiilor întreprinse", că Ovidiu Ionescu nu mai este consilier personal la cabinetul secretarului de stat Nicolae Rotileanu din 5 noiembrie 2012, ceea ce ministerul transmisese gândul în numai o zi.

Chiar dacă, potrivit contractului, Ionescu ar fi trebuit să plece din casă în 30 de zile, până pe 5 decembrie, este încă chiriaş în apartamentul de 3 camere însumând 142,20 de metri pătraţi. Dacă până acum plătea chirie 356,09 de lei, adică 79 de euro, în medie 0,5 euro pe metru pătrat, după explicaţiile cerute de Ponta, RA-APPS i-a recalculat chiria. "De la data încetării calităţii care a determinat atribuirea locuinţei de serviciu, respectiv 05.11.2012, se va percepe chiria în sumă de 389,77 euro/lună (adică 2,7 euro pe metru pătrat, n.r.) la care se adaugă TVA. Totodată, se vor întreprinde demersurile legale de evacuare, contractul având titlu executoriu semnat în formă autentică în faţa notarului", se arată în răspunsul RA-APPS către Victor Ponta.

Tot pe 6 martie, în urma unor "noi demersuri", RA-APPS a reuşit să confirme la Ministerul Sănătăţii faptul că un alt chiriaş, Camelia Leizeruc, care a figurat drept consilier personal la cabinetul secretarului de stat Teohari Răzvan Vulcănescu, a fost eiberată din funcţie în ianuarie. Şi Camelia Leizeruc este însă în continuare chiriaş la stat, chiar dacă termenul de 30 de zile în care ar fi trebuit să predea apartamentul de patru camere, în suprafaţă totală de 92,77 de metri pătraţi, a trecut. Chiria va creşte însă de la 312,47 de lei, adică aproximativ 69 de euro, ceea ce ar însemna în medie 0,7 euro pe metru pătrat, la 251,45 euro pe lună, adică 2,7 euro pe metru pătrat plus TVA. Şi în cazul său, susţine RA-APPS, vor urma "demersurile legale de evacuare, contractul având titlu executoriu".

Citeşte articolul integral despre dezvăluirile Gândul privind erorile de pe lista chiriaşilor pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici