USR îi va propune lui Klaus Iohannis, marţi, un calendar pentru anticipate / Decizia, luată după o şedinţă de 3 ore, după ce un membru al partidului a cerut ca USR să intre la guvernare şi portofoliul Justiţiei

Liderul deputaţilor USR, Stelian Ion, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a propus, în cadrul unor discuţii interne din partid, intrarea la guvernare şi solicitarea portofoliului Justiţiei. USR a stabilit, luni seara, în cadrul unei întruniri a liderilor partidului, că la noua rundă de consultări de la Cotroceni, marţi, cu preşedintele Klaus Iohannis va merge cu un mandat clar pentru stabilirea unui calendar pentru alegeri anticipate.

4859 afișări
Imaginea articolului USR îi va propune lui Klaus Iohannis, marţi, un calendar pentru anticipate / Decizia, luată după o şedinţă de 3 ore, după ce un membru al partidului a cerut ca USR să intre la guvernare şi portofoliul Justiţiei

Stelian Ion susţine intrarea USR la guvernare şi asumarea portofoliului Justiţiei

UPDATE 00:45 „USR va merge, marţi, la o nouă rundă de consultări la Palatul Cotroceni cu un mandat clar pentru stabilirea unui calendar pentru alegeri anticipate. Liderii USR au avut luni seara o discuţie pentru a stabili acţiunile partidului în perioada următoare, după trecerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, şi au decis să susţină în continuare organizarea alegerilor anticipate în cel mai scurt timp posibil. Liderii partidului au susţinut ca USR să nu intre la guvernare fără alegeri anticipate care să dea o nouă majoritate în Parlament şi un mandat clar forţelor reformiste”, au transmis reprezentanţii USR, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

„USR şi Alianţa USR PLUS au spus constant că vom intra la guvernare doar după alegerile parlamentare anticipate sau la termen şi poziţia rămâne fermă: în actualul context politic orice formulă guvernamentală ar fi instabilă, incapabilă să facă reformele necesare şi ar depinde de PSD - în oricare dintre formele sale parlamentare - care va deveni arbitrul oricărei strategii”, a explicat Dan Barna, la finalul şedinţei de partid, potrivit sursei citate.

Din discuţia liderilor USR a reieşit că parlamentarii USR ar putea analiza acordarea votului de învestitură unui cabinet de tranziţie care îşi asumă o durată de viaţă limitată pentru pregătirea alegerilor, cu anumite condiţii care să demonstreze voinţa unei majorităţi parlamentare pentru reforme.

„1. Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi - esenţială pentru legitimitatea aleşilor locali şi recuperarea democraţiei la nivel local.

2. Adoptarea iniţiativei “Fără Penali în Funcţii Publice” pentru care au semnat peste un milion de români.

3. Desfiinţarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulţi au comis noi fapte de violenţă.

4. Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziţia de comisar european ce revine României”, mai arată sursa citată.

USR mai spune că toate condiţiile de mai sus trebuie îndeplinite înainte de votul de învestitură. De altfel, ele pot fi îndeplinite într-o singură zi de muncă la Parlament, pentru că toate aceste proiecte sunt blocate acum în Legislativ.

La cele patru condiţii se adaugă faptul că orice membru al Guvernului trebuie să respecte criteriile de integritate USR, conchide sursa menţionată.

Klaus Iohannis va avea o nouă rundă de consultări, marţi, la Cotroceni, cu Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor. Ulterior, şeful statului va anunţat premierul desemnat.

UPDATE 18:20 „Colegii mei şi colegul meu, domnul Stelian Ion, a prezentat un scenariu şi o propunere de variantă pe care să o putem discuta în această seară”, a afirmat Dan Barna, luni, la Digi 24.

Dan Barna a adăugat că, în cadrul şedinţei de luni seară a Comitetului Politic al formaţiunii, vor fi agreate şi condiţiile puse de partid pe care liderul USR le va discuta marţi cu Klaus Iohannis, la consultările de la Cotroceni.

„După cum eu am anunţat în această dimineaţă, în această seară o să am o discuţie cu lideri din teritoriu ai partidului, tocmai pentru a agrea cumva condiţiile pe care le voi discuta mâine (marţi - n.r.) cu preşedintele Iohannis la a doua rundă de consultări de la Cotroceni. Sunt condiţiile pe care noi le-am prezentat şi le-am susţinut în spaţiul public de mai bine de un an de zile”, a conchis Barna.

Stelian Ion susţine intrarea USR la guvernare şi asumarea portofoliului Justiţiei

„Este o dezbatere internă în care am prezentat puncte pentru o asemenea poziţionare, cel puţin pentru solicitarea portofoliului Ministerului Justiţiei, nu pentru mine personal, ci pentru USR. Cred că ar trebui să fim în miezul problemei şi să veghem mai departe la respectarea legii şi la îndeplinirea obligaţiilor asumate faţă de UE. Este un minister cheie în acest guvern şi pe partea de luptă pentru apărarea justiţiei, USR a fost vioara întâi şi s-ar potrivi foarte bine. Sunt argumente pro şi contra", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, Stelian Ion.

Acesta a spus că nu îşi doreşte să conducă Ministerul Justiţiei, fiind dedicat deja candidaturii sale pentru Primăria Constanţa.

De asemenea, deputatul a afirmat că o decizie privind această propunere şi condiţiile USR pentru susţinerea unui nou Guvern va fi luată luni seară în cadrul Comitetului Politic al USR.

Liderul USR, Dan Barna, a precizat că va merge marţi la încă o rundă de consultări la Palatul Cotroceni, precizând că Alianţa USR-PLUS a spus constant că va intra la guvernare doar după alegerile parlamentare. El a enunţat şi patru condiţii pentru a vota în favoarea următorului guvern.

Un deputat USR anunţă un scenariu în care partidul ar putea vota împotriva Guvernului Orban

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat, luni, că un scenariu vehiculat în partid, pentru a ajunge la alegeri anticipate, ar fi un vot împotriva Guvernului Orban, însă este doar opţiune de lucru, una tehnică, nu neapărat politică.

„E o dezbatere şi asta cred că e o chestiune nouă în peisajul politic românesc, ca multe alte noutăţi pe care USR le-a adus, aceea că avem dezbateri. Chiar şi când avem certitudini, o întoarcem pe toate părţile, analizăm pe toate părţile. E un partid viu în care fiecare membru poate să pună orice părere în dezbatere. E o dezbatere, nu e o decizie luată nici într-un sens, nici în celălalt”, a afirmat Cristian Seidler, luni seara, la Digi 24, referitor la posibila intrare la guvernare a USR.

Întrebat de ce nu a fost luată decizia până acum privind intrarea la guvernare, Cristian Seidler a răspuns: „Pentru că până acum nu am avut un guvern Dăncilă demis. Aceste idei au circulat întotdeauna prin USR, şi de o parte şi de alta, fie minoritare, fie majoritar, dar nu am fost în situaţia de a avea o întâlnire la Cotroceni sau de a lua o decizie înainte de aceasta. Ideea susţinerii alegerilor anticipate. Suntem cu toţii aliniaţi pe această idee”.

Chestionat dacă USR ar vota împotriva Cabinetului Orban în Parlament, în contextul logicii USR de a fi organizate alegeri anticipate, deputatul USR a precizat că este o opţiune de lucru, însă nu este încă o decizie luată în acest sens în partid.

„Există şi acest scenariu, dar nu este unicul. Eu vă spun că modalitatea tehnică pe lege de a ajunge la alegeri anticipate, sunt mai multe variante. Una dintre ele este să facem un prim pas prin a avea un prim nominalizat la funcţia de premier refuzat de către Parlament. Nu, este o opţiune de lucru. E o opţiune care se poate citi din textul legii. Nu spun că aceasta va fi opţiunea politică a USR. Spun că este o opţiune tehnică, nu neapărat una politică”, a conchis Seidler.

 

Taguri:
usr,
guvernare,
justiţie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici