Două săptămâni până la referendum. Opinie separată la CCR pe redefinirea familiei

Mai sunt două săptămâni până la referendumul pentru redefinirea familiei. Un singur judecător al CCR, Daniel Morar, a avut o opinie separată, considerând că iniţiativa "suprimă dreptul la căsătorie". PSD începe campania, iar Liviu Dragnea a amânat, până după referendum, remanierea guvernamentală.

5708 afișări
Imaginea articolului Două săptămâni până la referendum. Opinie separată la CCR pe redefinirea familiei

Două săptămâni până la referendum. Opinie separată la CCR pe redefinirea familiei

În contextul referendumului, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, vineri seară, că discuţiile şi acţiunile legate de o remaniere guvernamentală a miniştrilor din Cabinetului Dăncilă vor fi amânate după data de 7 octombrie.

"În ceea ce priveşte remanierea, i-am consultat pe colegii mei când cred că este bine să fie făcută şi aproape în unanimitate au zis după referendum. Oricum, doamna prim-ministru începuse o evaluare miniştrilor, care este în desfăşurare şi după referendum vom avea un Comitet Executiv Naţional, care va hotărî cine din partea Partidului Social sau pe locurile Partidului Social Democrat cine va mai rămâne în Guvern, cine nu", a declarat Dragnea, vineri seară, la încheierea şedinţei CExN al PSD.

Liderul PSD a adăugat că de acum încolo o calitate obligatorie a fiecărui ministru din Guvernul Dăncilă va fi "buna comunicare", lucru care va fi o condiţie pentru rămânerea în Executiv.

În legătură cu campania PSD pe această temă, secretarul general adjunct al formaţiunii, Codrin Ştefănescu, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că social-democraţii lucrează în prezent la un slogan al campaniei pentru referendumul din 6 şi 7 octombrie. Acesta a adăugat că partidul va avea două tipuri de mesaje, unul standard, la nivel naţional în care se va vorbi "despre tradiţii, Coaliţia pentru Familie, Biserică, de ce susţinem noi acest referendum, de ce le cerem românilor să iasă la vot" şi un altul de tip regional care fi conform cu specificul fiecărui judeţ, "pentru că unul este mesajul în Ţara Oaşului, altul este în Dobrogea".

De asemenea, social-democraţii vor distribui flyere în perioada campania, strategia partidului fiind una "«de la om la om», adică toţi activiştii de partid din fiecare organizaţie locală, până la nivel de stradă, vor face un raport pentru discuţiile pe care le au cu oamenii" şi vor exista apariţii în mass-media centrală şi locală în legătură cu acest subiect, potrivit secretarului general adjunct al PSD.

Întrebarea care va fi adresdată românilor la referendumul pentru redefinirea familiei va fi: "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?", potrivit unui anunţ al purtătorului de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu. Acesta a adăugat că referendumul va costa 163,712 milioane de lei. Referendumul se va desfăşura pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie 2018, între orele 7.00 şi 21.00, potrivit Ordonanţei de urgenţă emise de Guvern în şedinţa de marţi.

La începutul şedinţei de marţi, în care Executivul a aprobat OUG pentru organizarea referendumului pe o prioadă de două zile, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că demersul pentru redefinirea familiei nu este unul împotriva minorităţilor sexuale, "aşa cum încearcă să speculeze unii".

"Referendumul pentru redefinirea familiei este efectul unui demers cetăţenesc, iar partidele politice trebuie să respecte voinţa cetăţenilor. În locul apelurilor pentru boicotarea acestui referendum ar fi mai onest dacă partidele şi-ar asuma o poziţie clară faţă de tema propusă pentru acest referendum. Partidul pe care îl reprezint a decis să sprijine acest referendum, iar această poziţie deschisă, asumată, cred că este cel mai adecvat răspuns la o temă importantă, cum este cea a familiei", a spus Dăncilă.

Potrivit Legii 3/2000, ca referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, să fie valabil este necesară o prezenţă de cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente. Ulterior, dacă judecătorii Curţii Constituţionale constată că iniţiativa legislativă de revizuire nu depăşeşte limitele revizuirii, proiectul legii constituţionale se publică în Monitorul Oficial, împreună cu decizia CCR, conform actului normativ menţionat.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici