Dragnea, într-un interviu pentru Reuters: România va menţine politica de stimulare fiscală până în 2020, în încercarea de a îmbunătăţi standardul de viaţă

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, susţine într-un interviu pentru agenţia Reuters, că Guvernul României va menţine politica de reducere a taxelor şi de creştere a salariului minim şi a pensiilor până în anul 2020, în încercarea de a îmbunătăţi standardul de viaţă.

919 afișări
Imaginea articolului Dragnea, într-un interviu pentru Reuters: România va menţine politica de stimulare fiscală până în 2020, în încercarea de a îmbunătăţi standardul de viaţă

Dragnea, într-un interviu pentru Reuters: România va menţine politica de stimulare fiscală până în 2020

De asemenea, Guvernul ar putea decide să facă opţională contribuirea la sistemul privat de pensii, a declarat liderul PSD.

Contribuţiile la sistemul privat de pensii sunt obligatorii pentru persoanele sub 35 de ani şi schimbările în acest domeniu ar putea afecta piaţa de capital în condiţiile în care fondurile de pensii sunt printre cei mai mari investitori pe această piaţă, explică agenţia Reuters.

"Necesitatea relaxării fiscale, atât pentru sectorul privat, cât şi pentru angajaţi, a fost stringentă. Şi (...) va continua, vom reduce atât numărul taxelor, cât şi valoarea lor", a afirmat Dragnea.

Preşedintele PSD a mai adăugat că România va continua să urmărească să atragă investiţii pentru a genera venituri la buget şi va încerca să vândă pe bursa de la Bucureşti acţiuni ale companiilor de stat, în următorii doi ani.

Agenţia Reuters relatează că Guvernul de la Bucureşti a oscilat anul trecut în privinţa taxelor, provocând incertitudine printre investitori şi afectând cotaţia leului, dar în cele din urmă a redus impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale, care au fost transferate angajaţilor.

"Nu am putut aştepta ani de zile pentru a face schimbările la care ne-am angajat în programul nostru", a declarat Liviu Dragnea.

În ceea ce priveşte deficitul bugetar, în pofida avertismentelor din partea Comisiei Europene pe această temă, Dragnea susţine că România se va încadra în ţinta de deficit pentru anul 2018, fără ca alte măsuri suplimentare. Liderul PSD afirmă că România va înregistra o creştere economică de 5,5%, în pofida unei creşteri sub estimări în primul trimestru, de 4%.

Dragnea a mai spus că până în 2020 vor fi reduse contribuţiile de asigurări sociale, la sub 35%, faţă de 37,25% în prezent, iar TVA-ul va fi redus cu un procent, până la 18%, dar încă nu a fost decis dacă acest lucru se va întâmpla anul viitor sau în 2020.

Liderul PSD a mai declarat că Guvernul plănuieşte să reducă impozitul pe profit în 2020, de la 16% la 10% pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mare de un milion de euro. De asemenea, ar urma să fie reduse şi impozitele pe proprietăţi.

Partidul de guvernământ lucrează la elaborarea de măsuri de sprijinire a bursei începând de anul viitor, inclusiv scutirea de impozitul pe venit a angajaţilor din domeniul pieţei de capital şi brokerajului, a afirmat Dragnea, adăugând că este analizată şi posibilitatea eliminării taxei de 5% pe dividende.

Liderul PSD a adăugat că salariul minim ar urma să ajungă la cel puţin 300 de euro până în 2020, iar pensia minimă va creşte până la aproximativ 200 de euro.

"Vorbim despre creşteri ale nivelurilor salariilor şi pensiilor care pot părea ridicole Occidentului", a spus Dragnea, care a adăugat că "au fost prea mulţi ani de austeritate".

Liderul PSD a respins temerile privind potenţialul impact al stimulentelor suplimentare asupra inflaţiei şi contului curent.

El a mai declarat că Guvernul intenţionează să se concentreze pe creşterea veniturilor prin investiţii, promovarea schemelor de ajutor, utilizarea fondurilor UE şi iniţierea parteneriatului public - privat pentru lucrări de infrastructură, cât şi listări pe bursă.

"Începând cu 2019 - 2020, majoritatea covârşitoare a companiilor de stat vor fi listate la bursă", a precizat liderul partidului de guvernământ.

"Am spus că vrem să prezentăm o analiză riguroasă în 2018 a tuturor datelor necesare ca românii să înţeleagă dacă şi cât pot câştiga din sistemul de pensii, acordându-le posibilitatea să opteze în cunoştinţă de cauză", a comentat Dragnea în legătură cu pensiile private.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici