Dragnea: Mutarea contribuţiilor aduce avantaje pentru angajaţi şi angajatori

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că mutarea contribuţiilor aduce avantaje şi pentru angajat, dar şi pentru angajator, afirmând că niciun om de afaceri de bună credinţă nu îşi va permite să folosească această modificare pentru a scădea salariul angajaţilor.

2345 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Mutarea contribuţiilor aduce avantaje pentru angajaţi şi angajatori

Dragnea: Mutarea contribuţiilor aduce avantaje pentru angajaţi şi angajatori

„Eu nu îmi aduc aminte să vorbesc cu un om de afaceri în ultima perioadă şi să spună că este afectat de acest lucru. S-a pus întrebarea la Mintia, unde am avut o discuţie destul de profundă cu oamenii de acolo. Li s-a explicat că angajatorul nu plăteşte mai mult, angajatul o să aibă un salariu net puţin mai mare, deci câştigă, nu pierde, deci nimeni nu are niciun fel de problemă aici. Deci sunt avantaje pentru angajaţi, pentru angajator. Angajatorul face mai puţine ordine de plată şi nu mai are atâtea contribuţii”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a afirmat că „nu se mai pune problema” ca un angajator să nu mai plătească contribuţiile.

Preşedintele PSD a reamintit vizita făcută la Uzinele Dacia, unde reprezentanţii companiei i-au spus că nu văd vreo problemă în transferul contribuţiilor către angajat.

„ Eu am fost la Uzinele Dacia cu domnul Tăriceanu (...) Am avut o discuţie serioasă cu conducerea acelei companii care este o campanie uriaşă şi i-am întrebat foarte deschis dacă au vreo problemă cu transferul contribuţiilor. Au spus că nu au nicio problemă. Nu au de gând să micşoreze salariile nete pentru niciun angajat şi niciun om de afaceri normal la cap şi de bună credinţă nu îşi va permite să se folosească de acestă modifcare pentru a scădea salariul angajatului. Cum îl poate păcăli, când toată lumea ştie şi va fi explicat în perioada următoare că salariul net nu are cum să fie scăzut şi angajatorul nu plăteşte mai mult?”, a spus Dragnea.

Dragnea a spus că este pentru prima dată când se măresc salariile pentru toată lumea şi totuşi apar nemulţumiri.

„Încercăm să vedem ce se află în spatele acestei acţiuni pentru că este pentru prima dată când se măresc salariile pentru toată lumea, salariul minim este mărit în fiecare an, cash-ul pe care angajatul îl duce acasă este mai mare, contribuţia la pensie va creşte de 2,5 ori cel puţin şi apar nemulţumiri. Am discutat şi eu, Guvernul a discutat foarte mult cu mai multe sindicate: una spun la o întâlnire când sunt mai mulţi, alta spun când sunt discuţii în particular”, a spus Dragnea.

Pe 26 octombrie, ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa a anunţat reducerea contribuţiilor sociale şi creşterea acestora în dreptul salariaţilor. ”Contribuţiile scad cu 2 puncte procentuale. Din totalul contribuţiilor de la 39,25 plătite azi şla un salariu brut se vor reduce şi vor ajunge la 37,25%. Asta înseamnă mai multe contribuţii în contul salariatului. Din totalul de 22,75% contribuţii plătite în dreptul firmei 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul din salariul brut 35% vor fi contribuţii plătite de angajator în numele salariatului. Deci vor fi mai mulţi bani pentru pensie şi sănătate pentru angajat. Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, după transferul de 20% la salariat, scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuţie care se va numi «contribuţie asiguratoare pentru muncă»”, a mai anunţat ministrul de Finanţe.

De asemenea, Mişa a mai spus că va fi redus numărul de contribuţii plătite în prezent de salariat şi angajator, de la nouă la trei - contribuţia pentru pensie - CAS, plătită pentru salariat, contribuţia pentru sănătate - CASS, plătită pentru salariat, precum şi contribuţia asiguratoare pentru muncă, suportată de angajator.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici