Dragnea şi-a „aniversat” trei ani la vârful PSD. Alături de cine a sărbătorit liderul social-democrat. Un altfel de BILANŢ, ce-i reproşează eşalonul doi din partid

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi-a petrecut, joi, „aniversarea” a trei ani de la scrutinul prin care a fost ales în fruntea partidului, prin întâlniri politice la biroul său din Camera Deputaţilor, cea mai mare parte a zilei fiind în compania vicepremierului Paul Stănescu.

2692 afișări
Imaginea articolului Dragnea şi-a „aniversat” trei ani la vârful PSD. Alături de cine a sărbătorit liderul social-democrat. Un altfel de BILANŢ, ce-i reproşează eşalonul doi din partid

Dragnea şi-a „aniversat” trei ani la vârful PSD. Alături de cine a sărbătorit liderul PSD

„Mi-ar plăcea ca toţi aceia care astăzi îl contestă să nu uite că preşedintele Dragnea ne-a dus la cele mai spectaculoase victorii pe care le-a avut PSD după Revoluţie şi cred că dacă am fi puţin mai uniţi în jurul lui, am reuşi mai multe”, a spus Căprar, pentru MEDIAFAX. Liderul PSD Arad a adăugat că Dragnea a adus partidului „mai multă organizare şi disciplină”.

Întrebat dacă simte că ar trebui îmbunătăţit ceva în PSD, Căprar a răspuns: „Da, unitatea partidului”.

La 11 octombrie 2015 s-a desfăşurat în PSD un scrutin intern pentru alegerea preşedintelui partidului. Liviu Dragnea a fost singurul candidat. La scrutin au participat 435.172 de membri PSD, dintre care 97% au votat pentru Dragnea. Rezultatul scrutinul a fost validat la Congresul PSD din 18 octombrie 2015.

În mandatul lui Liviu Dragnea în fruntea PSD, formaţiunea social-democrată a câştigat alegerile locale şi parlamentare din 2016 şi a format, alături de ALDE, trei guverne consecutive.

Social-democraţii şi-au schimbat doi prim-miniştri, pe Sorin Grindeanu în 2017 şi pe Mihai Tudose în 2018. În cazul lui Grindeanu, PSD a apelat la o moţiune de cenzură, fiind pentru prima oară după 1989 când un partid îşi demite propriul Guvern prin această procedură parlamentară.

În mandatul actualului lider PSD, CExN al partidului a votat în 2017 excluderea a doi foşti premieri, Sorin Grindeanu şi Victor Ponta. Tot la capitolul excluderi, PSD i-a mai dat afară din partid, printre alţii, pe Valeriu Zgonea (fost preşedinte executiv PSD) şi Mihai Chirica (fost vicepreşedinte PSD).

Pe 17 noiembrie 2017, social-democraţii au adoptat într-un CExN întrunit la Băile Herculane o Rezoluţie în care se afirmă că „PSD a analizat situaţia tensionată prezentă în spaţiul public din cauza numeroaselor informaţii despre abuzurile grave ale unor persoane care activează, au condus sau încă mai conduc instituţii publice de forţă şi care indică în mod clar existenţa unui aşa-numit „Stat Paralel şi Ilegitim”, care încearcă să preia controlul asupra puterii politice, legitim constituită prin alegeri libere şi corecte, reprezentând un pericol de natură să îngrijoreze opinia publică.

PSD a mai trecut, sub conducerea lui Dragnea, prin două condamnări ale liderului formaţiunii: pe 22 aprilie 2016, Dragnea a fost condamnat definitiv în dosarul Referendumul la doi ani de închisoare cu suspendare, iar pe 22 iunie 2018 liderul PSD a fost condamnat, în primă instanţă, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, această ultimă decizie nefiind definitivă.

Pe 19 septembrie 2018, vicepreşedinţii PSD Paul Stănescu, Gabriela Firea şi Adrian Ţuţuianu au dat publicităţii o „Declaraţie privind Starea Partidului Social Democrat” care conţine 19 propuneri, prima fiind demisia imediată a preşedintelui partidului. În CExN al PSD din 21 septembrie, din cei 64 de membri cu drept de vot, 56 membri PSD au votat că îl susţin pe Liviu Dragnea să-şi continue mandatul la vârful partidului, 8 membri au votat împotriva lui Dragnea, iar un membru CEx s-a abţinut.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici