Eugen Teodorovici, despre OUG fiscal: Nu va fi dat afară niciun ministru pentru că nu există motive

Eugen Teodorovici a declarat, vineri, că toţi miniştrii şi-au asumat adoptarea ordonanţei de urgenţă privind măsurile fiscale şi că niciun membru al Guvernului nu va fi dat afară, fiindcă nu există motive. Ministrul a susţinut că ordonanţa „protejează populaţia”.

417 afișări
Imaginea articolului Eugen Teodorovici, despre OUG fiscal: Nu va fi dat afară niciun ministru pentru că nu există motive

Eugen Teodorovici, despre OUG fiscal: Nu va fi dat afară niciun ministru pentru că nu există motive

„Dacă am semnat un astfel de act, membru în Guvern, toţi membri Guvernlui au fost de acord cu acest act, cu toţii ne asumăm. Astăzi cu toţii am semnat acest document, l-am adoptat în şedinţa de Guvern.Nimeni nu va fi dat afară de la locul de muncă, pentru că nu există motive. V-am spus că este un act care va proteja populaţia”, a afirmat Eugen Teodorovici, la finalul şedinţei de vineri a Guvernui, întrebat dacă îşi asumă cu funcţia răspunderea pentru un eşec al măsurilor adoptate prin OUG.

Ministrul de Finanţe a precizat că a existat zilele trecute un dialog social la Minister, însă reprezentanţii instituţiilor şi firmelor care sunt vizate de ordonanţă au lipsit, respectiv sectorul bancar.

„Vă aduc aminte de 2015, când erau afirmaţii ale unor state membre la ce vrea România să facă, mă refer la acel Cod Fiscal faţă de care unii şi-au exprimat temerile din alte ţări europene. Iată că acel Cod fiscal a produs anumite efecte consistente. Plecaţi cu ideea că nu am avea răspuns la întrebările dvs şi plecaţi pe o pistă falsă. V-am spus că a fost un dialog social. La dialogul social de la Ministerul de Finanţe, dacă luaţi lista de participanţi să vedeţi cine a lipsit de la discuţie,exact unii care sunt vizaţi de această ordonanţă, adică sectorul bancar sau dacă au fost nu au ridicat niciun subiect. cei din sectorul bancar vizaţi de ordonanţă. Acum câteva zile (au avut loc discuţiile – n.r.)”, a adăugat Teodorovici.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, printr-o Ordonanţă de Urgenţă (OUG), „taxa pe lăcomie”, prin care băncile plătesc un impozit pe active, dacă nivelul ROBOR aplicat creditor depăşeşte 2%.

Iniţial, în proiectul de act normativ, impozitarea începea de la un nivel al ROBOR de peste 1,5% pentru indicele la 3 luni şi la 6 luni.

Taxa de lăcomie va fi de 0,1%, pentru un ROBOR aplicat creditelor de 2-2,5%, de 0,2% pentru 2,5-3%, de 0,3% pentru 3-3,5%, de 0,4% pentru 3,5-4%, iar pentru nivelurile de peste 4% ale ROBOR cu 0,5% va fi aplicat în plus o cotă de 0,2.

Această taxă se aplică trimestrial, la nivelul valorii activelor financiare ale băncilor de la finele fiecărui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici