Eurodeputatul Monica Macovei explică forma OUG de abrogare: Proteste până la finalizarea procedurilor parlamentare

Eurodeputatul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, explică modul în care ar trebui să arate ordonanţa de abrogare a OUG 13, afirmând că protestele nu trebuie să se încheie înainte de încheierea traseului din Parlament al celor două acte normative.

1958 afișări
Imaginea articolului Eurodeputatul Monica Macovei explică forma OUG de abrogare: Proteste până la finalizarea procedurilor parlamentare

Eurodeputatul Monica Macovei explică forma OUG de abrogare: Proteste până la finalizarea procedurilor parlamentare (Stefan Micsik / Mediafax Arhiva Foto)

''Cum ar trebui să arate noua OUG a Guvernului Grindeanu. Fără ambiguităţi juridice, fără să ne păcălească. Să îi ajutăm să facă noua ordonanţă de urgenţă exact cum le-a cerut poporul. Titlul noii OUG: Ordonanţă de Urgenţă pentru abrogarea OUG 13/2017 (în totalitate) şi modificarea unor dispoziţii din Codul de procedură penală. Refuzăm titluri de genul: anulare, revocare, prorogare, etc. Acceptăm numai abrogare. Textul noii OUG: Articolul 1: “Se abrogă OUG 13/2017”. Toată. Numai aşa noua ordonanţă de urgenţă împiedică intrarea în vigoarea a modificărilor Codului Penal, programată pentru 9 februarie 2017, şi limitează în timp, până în momentul adoptării noii OUG, a modificărilor la Codul pe Procedură Penală. De la data adoptării noii OUG, modificările Codului de procedură penală nu mai sunt în vigoare. Evident, noua OUG trebuie publicată imediat în Monitorul Oficial, până pe 8 februarie cel târziu şi trimisă în aceeaşi zi Parlamentului. Articolul 2: “Se modifică următoarele articole din Codul de Procedură Penală (enumerate), după cum urmează:…” şi se scriu, în noua OUG, textele în vigoare înainte de OUG 13/2017 la toate articolele din Codul de procedură penală modificate de OUG 13/2017. Acest lucru este necesar pentru că, după ce OUG 13/2017 este abrogată în totalitate, trebuie modificate, prin noua OUG, textele din Codul de procedură penală care au intrat deja în vigoare la 1 februarie 2017 şi care astăzi fac parte din Codul de procedură penală'', a arătat Macovei pe Facebook.

TITLURILE ZILEI

Ea subliniază că OUG 13/2017 va fi dezbătută şi supusă votului în Parlament şi, ca să se îndeplinească voinţa sutelor de mii de români care protestează de 5 zile, ea trebuie respinsă de ambele camere ale Parlamentului.

''Protestele nu trebuie să se încheie înainte de respingerea OUG 13/2017 de Parlament. Ca să nu ne păcălească. După respingerea definitivă a ordonanţei hoţilor - OUG 13/2017, se va dezbate în Parlament noua OUG promisă, redusă la modificările aduse Codului de procedură penală, deja intrate în vigoare şi care trebuie modificate prin noua OUG. Aceasta trebuie să fie ordinea. Pe scurt, OUG 13/2017 trebuie abrogată în întregime tot prin OUG si de acest Guvern. OUG 13/2017 va fi oricum dezbătută şi votată de Parlament şi trebuie respinsă. Noua OUG, dacă conţine prevederile pe care le-am enumerat mai sus, ar trebui să fie adoptată. Pe viitor, orice prevedere din modificările aduse Codului penal şi Codului de procedură penală, care pune în aplicare, în mod exact, şi nu mincinos, decizii ale CCR, va trebui făcută prin proiecte de legi, supuse unor dezbateri publice reale'', a conchis ea.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat sâmbătă seara că duminică Guvernul se va reuni într-o şedinţă de urgenţă pentru abrogarea OUG 13.

''Folosesc termenul abrogare pentru că aşa este...Am văzut dezbatere inclusiv din acest punct de vedere, e termenul folosit de către Administraţia Prezidenţială atunci când ne-a cerut să abrogăm această ordonanţă. Vom găsi calea legală - abrogare, prorogare ca să nu intre în vigoare, ca să fiu cât se poate de clar'', a anunţat el la Palatul Victoria.

El a subliniat însă şi că deciziile CCR sunt obligatorii pentru toţi cetăţenii României şi este normal ca în cel mai scurt timp să-şi găsească transpunerea în lege.

''Este nevoie, totuşi, să avem concordanţă între ceea ce înseamnă deciziile CCR şi cadrul legal. O să demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile CCR şi de la forma pe care o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, astfel încât, după un dialog pe care sper să-l am - folosesc acest prilej pentru a lansa această invitaţie la dialog, în cel mai scurt timp să trimitem proiect de lege către Parlament pentru punerea în concordanţă a deciziilor CCR cu cadrul legal'', a adăugat premierul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici