Europarlamentarii USR solicită un plan de urgenţă. Cioloş: „Trebuie să fim pregătiţi să facem faţă unei eventuale întreruperi a aprovizionării cu gaze”

Delegaţia de europarlamentari USR doresc ca Uniunea să aibă pregătit un plan de urgenţă pentru aprovizionarea cu gaz în UE în cazul în care conflictul Rusia-Ucraina se intensifică.

4211 afișări
Imaginea articolului Europarlamentarii USR solicită un plan de urgenţă. Cioloş: „Trebuie să fim pregătiţi să facem faţă unei eventuale întreruperi a aprovizionării cu gaze”

Dacian Cioloş, membru al Parlamentului Uniunii Europene şi fost lider al grupului Renew Europe, a anunţat printr-o postare pe Facebook că, alături de colegii săi europarlamentari UE, a trimis o scrisoare către preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care solicită activarea unui plan de urgenţă pe fondul unei posibile escaladări a conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

Liderul politic consideră că Uniunea trebuie să fie pregătită pentru orice întrerupere a furnizării de gaze dinspre statul condus de Putin, iar un plan de măsuri este bine-venit în acest moment.

„Trebuie să fim pregătiţi să facem faţă unei eventuale întreruperi a aprovizionării cu gaze dinspre Rusia, iar în acest moment vreau să ne asigurăm că se lucrează la un asemenea plan. Doar reducerea dependenţei de importurile ruseşti de energie ne va asigura autonomia strategică”, a spus Dacian Cioloş, pe Facebook.

Mai mult decât atât, europarlamentarul atrage atenţia că autonomia strategică europeană este ameninţată, iar capacitatea de stocare este distribuită în mod inegal, ţările din Europa de Est şi Sud-Est fiind vulnerabile.

„Ţările UE se confruntă cu o creştere fără precedent, de peste 170% de la începutul anului, a preţului la gaze. Nivelul rezervelor este sub minimul istoric pentru această dată, iar capacitatea de stocare este distribuită inegal în UE, lăsând ţările din Europa de Est şi de Sud-Est mai vulnerabile la potenţialele întreruperi ale fluxului de gaz. Cu aproape 40% din importurile de gaze provenind din Rusia, autonomia noastră strategică europeană este ameninţată, iar întreruperile recurente ale fluxurilor de gaze ridică semnale de alarmă îngrijorătoare”, se mai arată în postare.

O criză a aprovizionării cu gaze în Europa, pusă pe seama livrărilor insuficiente din Rusia, a dus la creşterea preţurilor la energie. Totuşi, Moscova neagă manipularea livrărilor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici