Guvernul Dăncilă transmite Comisiei Europene că va respecta statul de drept şi independenţa justiţiei

Guvernul va acţiona pentru respectarea valorile europene, precum apărarea statului de drept, a independenţei justiţiei şi a drepturilor, libertăţilor cetăţenilor, a declarat, miercuri pentru MEDIAFAX, Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului.

1540 afișări
Imaginea articolului Guvernul Dăncilă transmite Comisiei Europene că va respecta statul de drept şi independenţa justiţiei

Executivul transmite Comisiei Europene că va respecta statul de drept şi independenţa justiţiei

„Guvernul va acţiona pentru respectarea valorilor şi principiilor care stau la baza construcţiei europene: apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, a statului de drept, a independenţei justiţiei. Totodată, Guvernul României va continua neabătut pe drumul pe care s-a angajat fără echivoc de a combate corupţia”, a afirmat Nelu Barbu, răspunzând astfel mesajului Comisiei Europene referitor la OUG pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite.

Reacţia Guvernului vine după ce purtătorul de cuvânt al CE Margaritis Schinas a transmis, marţi, referitor la OUG anunţată de ministrul Justiţiei Tudorel Toader, că monitorizează discuţiile, subliniind că e important ca România „să revină la parcursul combaterii corupţiei, să asigure o justiţie independentă”.

„Comisia urmăreşte îndeaproape discuţiile din România privitoare la o posibilă ordonanţă de urgenţă asupra apelurilor extraordinare pentru cazuri penale, ca urmare a două decizii ale Curţii Constituţionale. Comisia deja a luat act de prima decizie a Curţii - completele de 5 judecători (8 noiembrie) - în ultimul raport sub Mecanismul Cooperare şi Verificare (MCV).

La nivel mai general, reamintim că, în timpul recentei vizite la Bucureşti, preşedintele Juncker a fost foarte clar asupra problemei unei posibile amnistii. După cum Comisia a spus în mod repetat, este esenţial pentru România să revină la parcursul de combatere a corupţiei, să asigure o justiţie independentă şi să evite orice paşi înapoi”, a transmis, marţi, Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Tudorel Toader a spus, duminica trecută, că Ministerul Justiţiei a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Acesta a mai spus că cel mai probabil varianta OUG va fi aleasă şi în cazul doarelor construite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI, dar în acest caz aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale.

De asemenea, ministrul Justiţiei a răspuns, miercuri, în Parlamentul European, îngrijorării eurodeputaţilor privind ordonanţa de urgenţă pentru repunerea în judecată a deciziilor definitive, şi a spus că nu doreşte ca prin contestaţia în anulare, cineva să scape de pedeapsă, subliniind că vor fi redeschise cauzele condamnaţilor şi achitaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici