Facilitarea vizelor de Turkmenistan pentru oamenii de afaceri,discutată de Băsescu cu Berdâmuhamedov

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că a discutat cu preşedintele Gurbangulî Berdâmuhamedov despre facilitarea vizelor de intrare în Turkmenistan a oamenilor de afaceri români, adăugând că firmele româneşti ar putea deschide filiale în această ţară din Asia Centrală.

216 afișări
Imaginea articolului Facilitarea vizelor de Turkmenistan pentru oamenii de afaceri,discutată de Băsescu cu Berdâmuhamedov

TRaian Basescu (Imagine: Andreea Alexandru/Arhiva Mediafax Foto)

"Am discutat despre posibilităţile de facilitare a obţinerii vizelor de intrare a agenţilor economici români care călătoresc în Turkmenistan în scop de afaceri. Am convenit că acest subiect poate fi discutat cu ocazia consultărilor pe linie consulară prevăzute de Planul de acţiune pe linie MAE în perioada 2013 – 2014", a declarat Băsescu.

De asemenea, el a arătat că firmele româneşti au o tradiţie a prezenţei în Turkmenistan care ar putea fi redimensionată prin deschiderea de fililale în această ţară, pentru care România poate fi o poartă de acces pe piaţa UE.

"Companiile româneşti au o prezenţă istorică în Turkmenistan, au o memorie recentă a deschiderii economice către piaţa globală şi pot acţiona şi ca poartă a deschiderii economiei turkmene către Europa. Un prim pas în acest sens poate fi făcut prin deschiderea de reprezentanţe şi filiale ale companiilor româneşti în Turkmenistan", a menţionat şeful statului.

Totodată, el a ţinut să îi mulţumească preşedintelui Berdâmuhamedov pentru sprijinul oferit firmelor româneşti. "Încurajez în egală măsură prezenţa companiilor turkmene în România", a adăugat Băsescu, cei doi oficiali arătând că schimburile comerciale şi economice nu se ridică în prezent la nivelul strâns al dialogului politic bilaterale.

Potrivit lui Băsescu, prin dialogul susţinut la nivel înalt cu ţări ca Azerbaidjan, Turkmenistan, Kazahstan, s-a realizat o "deschidere politică" pe care firmele româneşti ar putea să o valorifice.

Preşedintele Băsescu a declarat, la întrevederea cu preşedintele Gurbangulî Berdâmuhamedov, şi că firmele româneşti Romelectro şi SIVECO sunt interesate să intre pe piaţa din Turkmenistan în domeniile construcţiilor energetice şi IT.

Şeful statului a afirmat că pe lângă Romelectro şi SIVECO mai sunt şi alte firme româneşti interesate să obţină contracte în Turkmenistan pentru furnizare şi mentenanţă de utilaj petrolier şi de extracţie a gazelor naturale, precum şi în privinţa securizării frontierei sudice cu Afganistanul a acestei ţări, după retragerea misiunii ISAF în 2014.

De asemenea, preşedintele turkmen a arătat că între cele două ţări este "o relaţie strategică", iar intensitatea acesteia trebuie să se vadă şi în schimburile comerciale şi economice care nu sunt mulţumitoare, menţionând în acest context importanţa Comisiei mixte interguvernamentale.

"Există multe cercuri de afaceri din România care vor să vină să colaboreze în Turkmenistan", a arătat Berdâmuhamedov, el arătând că operatorii români din turism şi construcţii ar putea să coopereze la dezvoltarea industriei turistice din această ţară, prin participarea la finalizarea lucrărilor din staţiunea Avaza de la Marea Caspică.

Firma Romelectro este înscrisă la o licitaţie pentru un contract în valoare de peste 1 miliard de euro în vederea realizării liniei de înaltă tensiune dintre capitala Ashgabat şi portul Turkmenbaşi, pe o distanţă de aproximativ 400 de kilometri. Licitaţia va avea loc în perioada următoare.

Totodată, firma SIVECO este interesată să obţină un contract în vederea realizării sistemului informatic de comunicaţii între ministerele turkmene. Firma UTI are în vedere participarea la achiziţiile de echipamente în vederea securizării frontierei de sud cu Afganistanul.

La vizita din septembrie la Ashgabat de pe 3-4 septembrie a ministrului Economiei, Daniel Chiriţoiu, cu ocazia şedinţei Comisiei mixte interguvernamentale, au participat aproximativ 20 de firme româneşti interesate de piaţa din Turkmenistan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici