Florin Iordache, despre raportul GRECO: Este dovada modului partizan în care se fac evaluările/ Liviu Pop: Guvernul nu poate da curs unor recomandări care intră în contradicţie cu Constituţia

Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor şi fost ministru al Justiţiei, spune că raportul GRECO este dovada modului partizan în care se fac evaluările în ceea ce priveşte sistemul judiciar din România şi ignoră abuzurile semnalate în ultimii ani. Totodată, senatorul Liviu Pop a declarat, la RFI, că Secţia Specială pentru anchetarea magistraţilor trebuie menţinută, iar Guvernul nu poate da curs unor recomandări care intră în contradicţie cu Constituţia.

1004 afișări
Imaginea articolului Florin Iordache, despre raportul GRECO: Este dovada modului partizan în care se fac evaluările/ Liviu Pop: Guvernul nu poate da curs unor recomandări care intră în contradicţie cu Constituţia

Florin Iordache, despre raportul GRECO: Este dovada modului partizan în care se fac evaluările/ Liviu Pop: Guvernul nu poate da curs unor recomandări care intră în contradicţie cu Constituţia

"Raportul GRECO publicat azi in cadrul procedurii ad hoc este dovada modului partizan in care se fac evaluarile in ceea ce priveste sistemul judiciar din Romania, ignorand in mod sfidator problemele reale din justitie. Expertii GRECO au ignorat deliberat absolut toate argumentele aduse nu doar de parlamentari, ci si pe cele ce rezulta atat din deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie cat si ale Curtii Constitutionale, decizii ce dovedesc existenta unor probleme structurale grave ce au adus atingere independentei justitiei. In aceste conditii, analiza GRECO este una evident eronata", spune Florin Iordache.

Acesta transmite şi că:

"1. GRECO critica in termeni duri infiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie si insista ca aceasta sa fie desfiintata. In schimb, GRECO nu face nici o referire la situatia existenta anterior infiintarii acestei sectii, desi exista date publice care confirma ca DNA a deschis din oficiu sute de dosare judecatorilor si procurorilor, dosare tinute apoi deschise ani la rand, in care s-au facut interceptari ale judecatorilor in timp ce acestia judecau cauze DNA.

2. GRECO isi exprima ingrijorarea fata de independenta procurorilor, dar nu spune un cuvant despre cea a judecatorilor, desi au aparut public inregistrari din care rezulta cum procurorii DNA facea dosare judecatorilor pentru a-i intimida si a-i da exemplu.

3. GRECO este de parere ca sistemul actual de raspundere materiala a magistratilor poate avea efect de intimidare a independentei lor, dar nu are nici o preocupare legata de faptul ca exista judecatori care au raspuns penal pentru hotararile pronuntate. Intr-o hotarare recenta Inalta Curte de Casatie si Justitie a retinut ca judecatori ai ICCJ au fost trimisi in judecata si suspendati din functie pentru hotararile pronuntate, fapt ce a adus atingere grava independentei acestora.

4. GRECO isi exprima preocupare fata de de procedura de numire si revocare a procurorilor de rang înalt, dar nu spune nimic despre situatia fostului procuror general inlaturat printr-un dosar in care ICCJ a decis ca fapta nu exista.

In concluzie, GRECO nu manifesta nici un interes fata de statutul si pozitia judecatorilor, considerand probabil ca doar procurorii infaptuiesc justitia. In aceste conditii, preluand exemplul expertilor GRECO, imi exprim regretul ca acestia au ratat sansa unui raport obiectiv, care sa ajute cu adevarat justitia din Romania".

România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei, transmite Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO), exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.

Liviu Pop: Guvernul nu poate da curs unor recomandări care intră în contradicţie cu Constituţia

Raportul GRECO critică autorităţile române pentru progresele insuficiente în combaterea corupţiei. Potrivit documentului, secţia specială de anchetare a magistraţilor ar putea fi folosită necorespunzător în sistemul judiciar.

”Guvernul României nu poate da curs unor recomandări care intră în contradicţie cu Constituţia României şi cu deciziile CCR, care sunt obligatorii pentru toate autorităţile publice din România”, a declarat Liviu Pop, la RFI.

Acesta consideră că raportul GRECO este insuficient argumentat:

”Personal, nu cred că trebuie să desfiinţăm această secţie, pentru că au fost argumente suficiente care au dus la validarea acestei secţii şi dacă vreţi, inclusiv punctul de vedere al preşedintelui CSM-ului, care a argumentat clar acest lucru. Dacă GRECO ne va spune de ce a fost mai bună această secţie la DNA şi nu este bună la Parchetul General, atunci cu siguranţă vom afla şi alte păreri pro sau contra”.

Taguri:
greco,
iordache,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici