Fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. El se afla sub control judiciar pe cauţiune, cu o valoare de 1.000.000 euro

Fostul primar al Sectorului 1, daniel Tudorache, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie, anunţă, miercuri, DNA. Fostul primar se afla sub control judiciar pe cauţiune, acuzat de complicitate la trafic de influenţă şi spălarea banilor.

582 afișări
Imaginea articolului Fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. El se afla sub control judiciar pe cauţiune, cu o valoare de 1.000.000 euro

Fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie

Daniel Tudorache, la data faptelor primar, anterior deputat, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, a fost trimis, miecuri, în judecată, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi spălarea banilor. El se afla sub control judiciar pe cauţiune, cu o valoare de 1.000.000 euro.

De asemenea, încă o persoană din anturajul fostului primar, în prezent sub control judiciar pe cauţiune cu o valoare de 75.000 euro, a fost trimis în judecată în acelaşi dosar, pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă.

Totodată, şi fosta soţie a lui Tudorache, în prezent sub control judiciar pe cauţiune cu o valoare de 200.000 euro, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la spălarea banilor.

„În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana inculpată aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sector 1. În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, atât în mod direct, cât şi prin intermediul inculpatului Tudorache Daniel, la funcţionarii responsabili, astfel încât contractul să se desfăşoare în bune condiţii (plată la timp a facturilor şi actualizarea tarifelor). În schimbul traficării influenţei, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum şi suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparţinând traficantului de influenţă”, spun procurorii DNA.

Persoana acuzată că şi-a traficat influenţa ar fi fost sprijinită Tudorache, spun procurorii.

„Cu prilejul a două întâlniri din zilele de 19 septembrie 2016 şi 07 februarie 2017 desfăşurate în biroul din cadrul Primăriei Sectorului 1, acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său şi că trebuie să ţină legătura cu acesta pentru buna desfăşurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenţei. De altfel, din datele cauzei ar reieşi că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său. În perioada în care a ocupat funcţii publice (ianuarie 2008 - martie 2019), inculpatul Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproporţionat de mari comparativ cu veniturile sale licite care reprezentau o medie de aproximativ o mie de euro pe lună”, mai spun procurorii DNA.

Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus obţinute în mod nelegal, procurorii DNA spun că Tudorache ar fi procedat la depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soţii şi al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 3.255.465 lei şi 231.117 euro, ar fi achiziţionat bunuri imobile pe numele fostei soţii, în sumă totală de 305.000 euro şi 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar; ar fi acordat un împrumut de 920.000 de euro, în numerar, unei persoane, prin intermediul fostei soţii, ar fi achiziţionat, prin intermediul fostei soţii, bijuterii, inclusiv diamante în valoare de 9.784.295 lei şi ar fi restituit, în perioada 2010-2012, pe parcursul unui an şi jumătate, în mai multe tranşe, în numerar, suma de 240.000 de lei împrumutată în data de 13 septembrie 2010 de la o persoană, prin intermediul fostei soţii, în contul căreia a fost transferată suma împrumutată şi care a fost utilizată în data de 15 septembrie 2010 pentru achiziţionarea, pe numele soţiei, a unui autoturism de lux în valoare de 59.494 euro.

Procurorii DNA mai spun că, într-un context separat, în perioada aprilie – iunie 2018, persoana inculpată din anturajul primarului Tudorache Daniel ar fi pretins de la acelaşi om de afaceri un comision de 10 % din valoarea unui contract de servicii încheiat la data de 27 aprilie 2018 cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1.

„În schimb, persoana se angaja să-şi exercite influenţa asupra funcţionarilor responsabili, atât direct, cât şi prin intermediul primarului, pentru a asigura câştigarea şi buna desfăşurare a contractului. La data de 12 iunie 2018, în baza solicitării, persoana din anturajul primarului ar fi primit în numerar, suma totală de 5.000 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparţinând traficantului de influenţă”, potrivit DNA.

În acest caz au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri aparţinând fostului primar Daniel Tudorache şi soţiei acestuia, identificate la percheziţia domiciliară, respectiv 258 de obiecte (bijuterii şi pietre) cu o valoare totală de 9.784.295 lei şi sumele de 11.210 euro şi 4.235 dolari, precum şi asupra mai multor bunuri imobile aparţinând soţiei fostului primar.

De asemenea, s-au dispus măsuri asigurătorii şi asupra sumei de 150.000 lei aparţinând celui de-al treilea inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (având în vedere calitatea de deputat a inculpatului Tudorache Daniel) cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici