- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.12.2024, 11:26)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Georgescu crede că investitorii străini sunt „prea răspândiţi” în România. Cum se vede în economie?
Călin Georgescu spune pentru Politico faptul că investitorii străini sunt „prea răspândiţi” în sectoarele cheie de utilităţi datorită unui val de privatizări nejustificate.
Urmărește
2212 afișări
Georgescu crede că investitorii străini sunt „prea răspândiţi” în România. Cum se vede în economie?
Candidatul ultranaţionalist la preşedinţie Călin Georgescu plănuieşte „o campanie de autosuficienţă naţională” care vizează marile companii străine cu operaţiuni în ţară.
El a obţinut victoria în primul tur al prezidenţialelor parţial pe baza unei campanii menite să facă ţara mai puţin dependentă de firmele internaţionale în sectoare precum alimentaţia, apa şi energia. Victoria sa a stârnit temeri cu privire la poziţia României în cadrul UE şi al NATO, iar ostilitatea sa faţă de investitorii din cadrul pieţei unice europene va trage acum un semnal de alarmă la Bruxelles, fără a mai vorbi de posibila lovitură pentru economia României.
Într-un interviu acordat POLITICO, admiratorul populist declarat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi al preşedintelui ales al SUA Donald Trump şi-a exprimat frustrarea faţă de multinaţionalele din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Trump ține „Mitingul Victoriei” în Washington D.C. înainte de ceremonia de învestire de pe 20 ianuarie
-
Companiile occidentale în faţa unei alegeri dificile: Plecare din Rusia sau aşteptarea unui Trump salvator?
-
Papa Francisc condamnă planul lui Donald Trump de a expulza imigranţii
-
Războiul din Ucraina, ziua 1062. Syrskyi interzice transferul specialiştilor în aviaţie la unităţi de infanterie / Regiunea Nikopol a fost atacată de forţele ruseşti / Incendiu în apropierea unei fabrici de aviaţie din Tatarstan, pe fondul unui atac cu dronă / Muniţia folosită de ruşi s-a înjumătăţit în urma atacurilor ucrainene
„Dacă astăzi, la fel ca poporul român, plătesc pentru apă, ştiţi unde plătesc? Plătesc la o firmă franceză care nu a investit, nu a contribuit cu un cui, dar încasează banii. Plătesc şi pentru gaze naturale la o firmă străină. Plătesc şi pentru electricitate de la o firmă străină. Îmi cumpăr benzină, benzina mea, şi unde plătesc? Tot la un străin”, a spus el.
În ceea ce priveşte modul în care va combate aceste companii în sectoarele cheie de utilităţi, Georgescu s-a plâns - ca în multe locuri din Europa de Est - că activele de preţ ale ţării au fost vândute în mod necorespunzător într-un val tulbure de privatizări după căderea comunismului. El a promis că îşi va folosi primele 100 de zile pentru a recupera aceste active. Când a fost întrebat despre amploarea planurilor sale de a recupera bunurile, el a spus: „Mă refeream la recuperarea a ceea ce a fost privatizat şi a fost privatizat greşit. În România, nicio privatizare nu este justificată”.
Astfel de recuperări ar declanşa cu siguranţă valuri de bătălii politice şi juridice, dar Georgescu a arătat în campania sa o animozitate clară faţă de marile afaceri. De asemenea, el a acuzat producătorii americani de armament că au contribuit la alimentarea războiului din Ucraina.
Această dimensiune de autosuficienţă a campaniei sale ar putea atrage părţi esenţiale ale electoratului - chiar dacă ar afecta grav şi poziţia ţării ca destinaţie pentru investiţii, în cazul în care ar renunţa cu adevărat la multe privatizări.
Rolul investitorilor străini a fost mult timp sensibil. În ultimii ani, Bucureştiul a cerut ca marile supermarketuri străine din România, de exemplu, să îşi aprovizioneze rafturile cu produse româneşti - o măsură care a declanşat o luptă cu Bruxelles-ul şi cu comercianţii cu amănuntul internaţionali în legătură cu normele pieţei unice a UE.
Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale are loc duminică, 8 decembrie, între Călin Georgescu şi Elena Lasconi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Choupette Lagerfeld, pisica celebrului designer, vine cu vești din viața de „milionară”. Călătorește cu jetul privat și are propria ei avere
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: „România va fi parte din Rusia”, afirmă un cont asociat cu ideologul rus Alexandr Dughin
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Mama Luizei Melencu, noi acțiuni la tribunal! Femeia rupe tăcerea în cazul Caracal. Susține că telefonul fiicei sale s-a conectat la…
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Românii riscă să rămână fără medicamente. Este criză majoră în farmacii! Beatrice Speteanu: „Sunt foarte multe medicamente lipsă”
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe