- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.07.2012, 17:50)
- Marius Fratila ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gitenstein: Suspendarea preşedintelui va avea efecte serioase dacă nu e făcută constituţional. E important de ştiut dacă OUG de modificare a Legii CC este constituţională
Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat, miercuri, că suspendarea preşedintelui Traian Băsescu în sine nu va afecta imaginea României, însă vor fi consecinţe serioase dacă va fi făcută într-un mod neconstituţional.
Urmărește
1349 afișări
Gitenstein: Suspendarea preşedintelui va avea efecte serioase dacă nu e făcută constituţional (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax foto)
"Nu sunt un expert în privinţa asta şi nu ţin partea niciuneia dintre părţi, dar pot să vă spun în mod absolut că, dacă suspendarea este făcută într-un mod care pare manipulator sau prin încălcarea Constituţiei, prin ocolişuri pentru că oamenii devin frustraţi de procesul constituţional, aceasta va avea un foarte serios efect asupra modului cum este văzută în întreaga lume aplicarea legii în România", a afirmat ambasadorul Gitenstein.
El a subliniat că imaginea României în ochii nu numai ai SUA, dar şi ai pieţelor financiare care sunt foarte importante în prezent, depinde nu numai de modul cum se va ajunge la suspendare, dar şi de ce se va întâmpla în timpul perioadei de suspendare a preşedintelui.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
Rumoare pe social media după ce Biden pare că jubilează la întâlnirea cu Trump de la Casa Albă
-
STB modifică traseele şi prelungeşte programul autobuzelor pentru meciul România-Kosovo
Totodată, Gitenstein a evidenţiat că este "un lucru foarte serios" îndepărtarea din funcţie a unui preşedinte ales, iar în SUA au existat de asemenea trei încercări în acest sens, însă niciuna nu a reuşit.
"Este un lucru foarte serios de a îndepărta un demnitar de rang înalt ales de popor din funcţia sa, dar acest lucru se poate întâmpla, iar în anumite circumstanţe chiar ar trebui să se întâmple. Şi în SUA avem un proces legat de asta, au fost trei încercări serioase de a face acest lucru, dar niciuna nu a reuşit. Dar nu înseamnă că nu pot fi şi circumstanţe când ar trebui să se întâmple asta şi că ar putea fi cazul şi aici, în România", a mai spus ambasadorul SUA.
USL a depus miercuri cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
Birourile permanente au decis ca joi, la ora 10.00, să aibă loc şedinţa plenului reunit al Parlamentului pentru citirea cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat că este important de ştiut în acest moment dacă este constituţională Ordonanţa de Urgenţă adoptată miercuri de Guvern privind modificarea Legii de funcţionare a Curţii Constituţionale a României.
"Cred că ar fi bine de ştiut dacă această ordonanţă este sau nu constituţională. Este foarte important să ştim acest răspuns. Eu nu îl cunosc pentru că nu sunt expert în Constituţia României", a spus Gitenstein.
El a arătat că a înţeles importanţa faptului dacă această Ordonanţă este constituţională din discuţiile pe care le-a avut miercuri, deoarece sunt "mulţi oameni care se ocupă de acest subiect", inclusiv "foarte mulţi avocaţi români inteligenţi şi ingenioşi" care vor analiza fiecare argument posibil.
Ambasadorul SUA a subliniat din nou că este foarte importantă "stabilitatea, integritatea şi independenţa instituţiilor româneşti", iar în orice democraţie este esenţial ca voinţa majorităţii să fie exercitată în conformitate cu legea fundamentală.
"Cred că în orice democraţie ceea ce este esenţial este dacă voinţa majorităţii este exercitată sau nu într-un mod care să fie conform cu legea fundamentală. Constituţia este, prin natura sa, în unele momente, împotriva majorităţii şi de aceea Curtea Constituţională trebuie să spună că s-a depăşit o linie roşie,că s-a violat un principiu fundamental", a arătat ambasadorul Gitenstein.
El a arătat că independenţa Curţii Constituţionale reprezintă "o linie roşie" care nu trebuie trecută, iar actuala putere trebuie să înţeleagă că nu trebuie să distrugă Curtea Constituţională în încercarea de a o salva.
Întrebat în legătură cu acuzaţiile de interferenţă în afacerile interne ale României pe care i le-ar fi adus unii politicieni români după intervenţia sa pe acest subiect de marţi, 3 iulie, ambasadorul Gitenstein a subliniat că se va pronunţa de fiecare dată când va observa acţiuni care subminează democraţia din România. "Suntem profund îngrijoraţi de starea democraţiei. Atunci când voi observa lucruri care vor ameninţa sau submina acest lucru, nu numai că voi vorbi cu Guvernul, dar mă voi pronunţa public asupra acestor chestiuni. Voi face exact ceea ce predecesorii mei au făcut şi ceea ce vor face şi succesorii mei. Dacă asta deranjează oameni de aici, din România, sunt dezamăgit, dar am obligaţia să fac asta şi am fost însărcinat de guvernul meu să fac asta şi voi continua să o fac până când îmi voi încheia mandatul", a spus Gitenstein.
El a invocat relaţia de parteneriat strategic dintre cele două ţări şi faptul că SUA au "investit enorm" în această relaţie, inclusiv prin decizia a plasa în baza de la Deveselu interceptorii scutului antirachetă.
Ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern stabileşte că judecătorii Curţii Constituţionale vor avea dreptul să se pronunţe doar asupra constituţionalităţii Regulamentelor Parlamentului, nu şi asupra hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, plenului Senatului sau plenului celor două camere.
Ordonanţa de urgenţă are un singur articol.
Acesta modifică articolul 27, alineatul 1 din legea Curţii Constituţionale, astfel încât sunt menţinute între hotărârile Parlamentului asupra cărora se poate pronunţa Curtea doar pe cele referitoare la Regulamentele Legislativului.
"Curtea Constituiţională se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau cel puţin 25 de senatori", se arată în forma alineatului 1 al art.27 din lege adoptat prin ordonanţă.
În vechea formaă, alineatul respectiv prevedea: "Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori".
Ordonanţa de urgenţă a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial.
În 25 iunie, Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat o lege cu acelaşi text ca al OUG aprobată miercuri de Guvern. Această lege a fost contestată de PDL la CC, care urmează să o ia în discuţie luni, 9 iulie.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
CANCAN.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe