Gorghiu: Acordul forţelor politice privind Codul Fiscal este fundamental

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, după ce PSD a anunţat că cere amânarea dezbaterilor privind Codul Fiscal, că acordul forţelor politice este fundamental, remarcând cu "satisfacţie" că, pentru prima dată, Coaliţia de guvernare se disociază de "heirupismul" lui Ponta.

74 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Acordul forţelor politice privind Codul Fiscal este fundamental

Gorghiu: Acordul forţelor politice privind Codul Fiscal este fundamental (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

"În urmă cu o lună, am făcut un apel către partidele politice pentru o nouă abordare a temelor mari, care privesc viitorul României. Am propus celorlalte forţe politice să ieşim din logica electorală şi să adoptăm, prin consens politic, decizii pe care niciunii să nu le putem contesta a doua zi sau anul următor. Este îmbucurător faptul că discuţiile pe tema Codului Fiscal urmează această logică: am început cu întâlnirea tehnică dintre partide şi, aşa cum este firesc, continuăm cu discuţia la nivel politic, cea care va genera consensul pe această temă. Dezideratul de la care pornim: un Cod Fiscal aplicabil cel puţin 10 ani. Cu un asemenea obiectiv, acordul între forţele politice este fundamental", a scris copreşedintele PNL, pe pagina sa de Facebook.

Gorghiu a mai spus că nevoia unei discuţii politice s-a demonstrat şi prin faptul că "astăzi, comisiile parlamentare în care PSD are majoritatea au votat împotriva cererii de reexaminare a Codului Fiscal, deci a înţelegerii din urma întâlnirii tehnice a partidelor. Cel mai probabil, acelaşi lucru s-ar fi întâmplat şi în plen".

"Remarc cu satisfacţie că pentru prima dată, Coaliţia se disociază de heirupismul lui Victor Ponta în ceea ce priveşte măsurile guvernamentale. Am încredere că această schimbare de atitudine este doar începutul. Pe măsură ce forţele politice vor găsi o cale de discuţie şi pe celelalte subiecte de interes major, începând cu salarizarea în sistemul bugetar, populismul prim-ministrului va fi izolat", mai scrie Gorghiu.

Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat luni, la finalul şedinţei Coaliţiei, că PSD cere amânarea dezbaterilor parlamentare privind Codul Fiscal şi doreşte o reuniune a liderilor partidelor parlamentare pentru joi, astfel încât să se ajungă la o decizie politică.

Propunerea este ca joi să fie o întâlnire a partidelor parlamentare pentru a lua o decizie politică în privinţa Codului Fiscal, astfel încât acesta să fie modificat în sesiunea parlamentară ordinară, a spus Liviu Dragnea, arătând că practic nu se mai poate vorbi despre sesiune extraordinară.

Şi preşedintele UNPR Gabriel Oprea a declarat, luni, întrebat în legătură cu amânarea discuţiilor din Parlament pe Codul Fiscal, că este normal ca după întâlnirea tehnică a reprezentanţilor partidelor să urmeze discuţii la nivelul liderilor, arătând că şi copreşedinţii PNL au spus acest lucru.

Parlamentul a intrat, începând de luni, în sesiune parlamentară extraordinară pentru dezbaterea cererii de reexaminare a Codului Fiscal, formulată de preşedintele Klaus Iohannis.

Înaintea sesiunii extraordinare, reprezentanţii partidelor parlamentare au avut joi discuţii tehnice privind Codul fiscal. În urma consultărilor - la care au participat ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici (PSD), Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache (PNL), Eugen Nicolicea, Haralambie Vochițoiu (UNPR), Iuliu Winkler, Erdei Doloczki Istvan, Alexandru Vegh (UDMR) şi Cătălin Beciu (ALDE) - au fost anunţate propunerile ca TVA să scadă în două trepte, de la 24% în prezent, la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017 şi ca eliminarea supraaccizei la carburanţi să fie amânată până la 1 ianuarie 2017.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici