Gorghiu: Cer demisia ministrului Teodorovici şi restituirea sumelor din impozitarea bacşişului

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a cerut, vineri, demisia ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici şi restituirea sumelor cheltuite de firme în cazul impozitării bacşişului, arătând că ”Operaţiunea Bacşişul” este o nouă mostră de incompetenţă, rea-credinţă şi absurd a acestui Guvern.

252 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Cer demisia ministrului Teodorovici şi restituirea sumelor din impozitarea bacşişului

Gorghiu: Cer demisia ministrului Teodorovici şi restituirea sumelor din impozitarea bacşişului (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

”Operaţiunea Bacşişul”, pusă în practică de ministrul Finanţelor şi comandată de premierul Victor Ponta, este o nouă mostră de incompetenţă, rea-credinţă şi absurd a acestui Guvern, fără cap şi fără busolă. Nu trebuie să fii laureat al premiului Nobel în economie pentru a înţelege că impozitarea bacşişului, în forma reglementată de premierul Victor Ponta, nu ar fi adus beneficii semnificative la bugetul de stat. Şi celelalte efecte reale ale Ordonanţei Bacşişul erau eminamente negative”, a transmis Alina Gorghiu, prin intermediul unui comunicat de presă.

Copreşedintele PNL a mai arătat că societăţile comerciale ar fi fost supuse unui risc sporit de abuz din partea instituţiilor de control ale statului, iar beneficiarii direcţi ai bacşişului se vedeau lipsiţi de o parte din veniturile suplimentare pe care le realizau ca urmare a recompensei voluntare din partea consumatorilor.

”Incapacitatea Guvernului de a colecta veniturile din taxe şi impozite a fost suplinită de această măsură neaplicabilă. Ideea de a impozita bacşişul este o urmare firească a lipsei de curaj a premierului de a se apropia de marii evazionişti. Aceasta este filosofia acestui partid şi a liderului său: slab cu cei puternici, viteaz cu cei fără apărare. Aşa au ajuns, peste noapte, chelneriţele, frizerii, coafezele, băieţii de la livrări, taximetriştii şi alţi angajaţi în domeniul serviciilor publice duşmanii economiei naţionale”, a apreciat aceasta.

Gorghiu a mai spus că, de la început, PNL a atras atenţia asupra nevalidităţii acestei măsuri. ”Atunci, liderii PSD ne-au acuzat că suntem anarhişti. Se pare că şi PSD este un partid anarhist, de vreme ce Guvernul său a decis, în final, să se răzgândească”, a adăugat liderul liberal.

Potrivit lui Gorghiu, ”ordonanţa ”Bacşişul” a fost o invenţie sută la sută românească, fără echivalent în Uniunea Europeană, în fapt, un experiment stupid, pe banii şi nervii mediului de afaceri şi ai consumatorilor”.

”Drept consecinţă, Guvernul trebuie să restituie fondurile alocate de societăţile comerciale pentru a se conforma iniţiativelor fără sens pe care le-a adoptat. Devine tot mai evident că actualul Cabinet este alcătuit din miniştri după chipul şi asemănarea prim-ministrului lor, adică incompetenţi. Haosul creat la introducerea cardurilor de sănătate a fost generat la fel ca şi în cazul
impozitării bacşişului de aceeaşi lipsă de pregătire şi evaluare guvernamentală a propriilor măsuri”, consideră Alina Gorghiu.

Copreşedintele liberal solicită ”demisia de urgenţă ministrului Eugen Teodorovici”.

”S-ar impune, fireşte, şi demisia prim-ministrului, dar după cum se ştie, domnia sa nu este vinovat pentru nimic din ceea ce se întâmplă în partidul său, la grupurile parlamentare ale PSD sau în Guvernul pe care îl conduce. Probabil că în acest caz este doar un simplu deputat”, a mai arătat Gorghiu.

Ministerul Finanţelor va elimina obligativitatea taxării bacşişului, a anunţat vineri ministrul de resort, Eugen Teodorovici. "Din păcate nu se poate reglementa în toate speţele sale", a spus Teodorovici, referindu-se la impozitarea bacşişului.

El a precizat că, deşi taxarea bacşişului a fost introdusă la solicitarea mediului de afaceri, aplicarea acestuia ar fi extrem de dificilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici