INTERVIU Călin Popescu Tăriceanu: Tudorel Toader are o misiune foarte grea/ Nu e nimic în neregulă cu UE, ci cu conducătorii ei vremelnici/ Despre Kovesi: “Aş fi tentat să le zic: O vreţi? Luaţi-o! Să vă nenorocească Justiţia”

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a vorbit, în exclusivitate pentru MEDIAFAX, despre relaţia cu liderii europeni şi cum vede reacţia unora cu privire la măsurile luate în România, despre susţinerea lui Tudorel Toader şi dacă mai urmează să fie emise ordonanţe de urgenţă. Totodată, Tăriceanu a răspuns şi întrebărilor legate de candidatura Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul European.

7087 afișări
Imaginea articolului INTERVIU Călin Popescu Tăriceanu: Tudorel Toader are o misiune foarte grea/ Nu e nimic în neregulă cu UE, ci cu conducătorii ei vremelnici/ Despre Kovesi: “Aş fi tentat să le zic: O vreţi? Luaţi-o! Să vă nenorocească Justiţia”

INTERVIU Călin Popescu Tăriceanu: Tudorel Toader are o misiune foarte grea/ Nu e nimic în neregulă cu UE, ci cu conducătorii ei vremelnici/ Despre Kovesi: “Aş fi tentat să le zic: O vreţi? Luaţi-o! Să vă nenorocească Justiţia”

Principalele declaraţii:

Despre Augustin Lazăr: “Poate dovedi dl.Lazăr că a făcut cel mai mărunt gest de uşurare a vieţii deţinuţilor politici de la Aiud, că a executat ordinele ”agale şi în silă”, cum spune Steinhardt? Eu cred că dimpotrivă, tocmai excesul de zel i-a garantat ulterior o carieră atât de înfloritoare, pe stil vechi sau nou”.

Despre susţinerea ministrului Tudorel Toader: “Are o misiune grea, de a demantela sistemul diabolic creat în ultimii 10-11 ani. Şi asta este o slujba al naibii de grea. Unii sunt nemultumiţi ca o face prea repede, alţii că o face prea încet. Greu! Greu!”

TITLURILE ZILEI

Emiterea unor noi ordonanţe: “Din ce am discutat vor mai fi ordonanţe care au drept scop să pună de acord codurile penale cu deciziile Curţii Constituţionale precum şi cu directivele Uniunii Europene. Când şi cum vor fi date e decizia guvernului”.

Reacţiile critice venite din partea Comisiei Europene şi din partea unor ambasadori: “Exact când Uniunea a început să se confrunte cu probleme tot mai mari, de la imigraţia masivă până la neînţelegerile pe tema mai multă Europă ori mai puţină, au început şi atacurile unor membri ai Comisiei la unele state din est. (…) Sunt oameni care au devenit orbi la abuzurile cozilor lor de topor din ţările estice (…) Să ne înţelegem: nu e nimic in neregulă cu Uniunea Europeană, ci cu conducătorii ei vremelnici”.

Despre posibila excludere din grupul ALDE European: Cred că riscul cel mai mare este ca ALDE European să nu mai fie ALDE! Se fac jocuri pentru viitoarea comisie şi viitorul Parlament European, iar la Bruxelles sunt minţi înfierbântate care vor ca ALDE să se verse într-o structură mai mare în care să-şi piardă identitatea de liberali. (…) ca să fim liberali nu avem nevoie de adeverinţă de la Bruxelles!

Susţinerea pe care Laura Codruţa Kovesi o are în plan european pentru funcţia de procuror şef european: “Aproape că aş fi tentat să le zic: o vreţi? Luaţi-o! Să vă nenorocească şi vouă Justiţia aşa cum a făcut-o în România. Dar îmi pasă de UE şi cred că merită mai bine! (…) Dacă vor un procuror dintr-o ţară estică sau din România, sunt zeci. Să se uite la ei şi nu la produse de marketing ale serviciilor de informaţii!”

 

Redăm integral interviul acordat de Călin Popescu Tăriceanu:

 

“Poate dovedi domnul Lazăr că a făcut cel mai mărunt gest de uşurare a vieţii deţinuţilor politici?”

MEDIAFAX: ALDE a refuzat deja să participle la consultările de la Cotroceni, iniţiate de preşedintele Klaus Iohannis, principalul argument fiind menţinerea în funcţie a procurorului general Augustin Lazăr. Credeţi că şeful statului va lua vreo măsură în acest sens? Mai aşteptaţi un răspuns scrisorii dumneavoastră, având în vedere că mandatul procurorului general expiră pe 28 aprilie?

Călin Popescu Tăriceanu: Chiar dacă nu am mari aşteptări de la dl Iohannis asta nu înseamnă că noi nu trebuie să avem principii. Mi se pare complet deplasat să mergem să discutăm despre justiţie când unul dintre diriguitorii ei se dovedeşte un zelos fost procuror comunist care nu a ezitat să-şi clădească cariera pe lacrimile şi suferinţele  deţinutilor politici. Retineţi, eu nu am cerut pedepsirea dlui Lazăr pentru ce le-a făcut deţinuţilor politici de la la Aiud, deşi cred că sunt vreo câteva fapte penale în cele săvârşite de dânsul, ci doar o ieşire din cadrul public. Aş vrea să cred că cele câteva zeci de dosare pe care Dl Lazăr i le-a închis dlui Iohannis nu sunt motivul pentru care acesta din urmă nu ia decizia revocării procurorului general. Cum la fel aş vrea să cred că dl Iohannis nu este şantajat de dl Lazăr cu dosarul soţiei dlui preşedinte.

MEDIAFAX: Putea, totuşi, în opinia dumneavoastră, dl.Augustin Lazăr să facă ceva pentru dl.Iulius Filip ţinând cont de situaţia de atunci?

Călin Popescu Tăriceanu: În pregătirea acestui interviu am redeschis “Jurnalul fericirii” a lui Nicolae Steinhardt, un deţinut politic binecunoscut, şi am extras un pasaj grăitor: Ce puteam face? întreabă executorul ordinelor date de un regim tiranic. Ce puteam face? întreabă ostaşul care a primit o misiune strigătoare la cer. Nimic, fireşte, nu puteau face nimic. Şi nici nu trebuie osândiţi că n-au făcut nimic, că s-au supus şi au executat. De aceea şi sunt procesele de la Nürenberg o greşeală şi o ruşine. Ceva totuşi puteau face — şi fără risc: puteau să nu săvârşească păcatul de prostie, puteau adică să nu facă exces de zel, ci dimpotrivă: să execute agale şi-n silă, să mai amâne niţeluş, să transforme lenea în virtute, s-o ia încetişor de tot. Asta puteau — şi din păcate mulţi n-au făcut-o. Iar dacă vreunul ar fi vrut (şi ar fi putut) să fie sfânt sau erou sau creştin, tocmai asta făcea: imposibilul. Nu executa, fie ce-o fi! Executarea negrăbită, şireată, reticentă a ordinelor tiranice, bunăoară, ţine de imposibilul posibil şi de libertatea de a refuza”.

Iarăşi o spun: dl.Lazăr putea fi iertat pentru mizeriile făcute deţinuţilor de la Aiud. Dar cum să-i ierţi semeţia de a se considera azi, în noua societate necomunistă, cel mai potrivit să aplice legea? Putem face abstracţie de etică, de moralitatea unui magistrat, atât timp cât există un întreg cod etic de ei înşişi făcut pentru asta? Poate dovedi dl.Lazăr că a făcut cel mai mărunt gest de uşurare a vieţii deţinuţilor politici de la Aiud, că a executat ordinele ”agale şi în silă”, cum spune Steinhardt? Eu cred că dimpotrivă, tocmai excesul de zel i-a garantat ulterior o carieră atât de înfloritoare, pe stil vechi sau nou. Dacă dl. Lazăr ar fi recomandat eliberarea vreunora dintre cei 50-60 de subiecţi ai dosarelor de care s-a ocupat, să fiţi siguri că nu ar fi ezitat să pomenească asta. Mi-e teamă că le-a respins tuturor, însă, libertatea.

 

Referendumul este doar un pretext pentru domnul Iohannis de a-şi începe campania electorală

MEDIAFAX: Amnistia si gratierea sunt teme de discutie la referendumul iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis. Aţi invocat deja faptul ca iniţiativele cetăţeneşti nu pot viza aceste teme. În acest context, care consideraţi că va fi efectul referendumului?

Călin Popescu Tăriceanu: Am spus-o si o repet: acest referendum este doar un pretext pentru dl Iohannis de a-şi începe campania electorală, deşi legea îi interzice. O face în primul rând cu gândul spre alegerile din toamnă dar şi încercând să-şi ajute partidul să facă un scor mai bun. Din păcate calculele arată că nu PNL va fi cel ajutat, ci partidul (n. r: USR) noii securităţi care se va cocoţa pe acest referendum. Cu privire la ce se întâmplă după referendum, Constituţia spune cam aşa: dacă referendumul este valid, guvernul sau parlamentul face o iniţiativă legislativă de modificare a Constituţiei care trebuie să fie votată în Parlament cu o majoritate de 2/3 din aleşi. Dl Iohannis şi susţinătorii dânsului au acum puţin peste 1/3, deci va fi greu spre imposibil. Dar să considerăm că Parlamentul, cel pe care dl Iohannnis îl injură dimineaţa, la prânz şi seara, îi va face pe plac şi va vota noua formă a Constituţiei. Această nouă Constituţie va fi supusă aprobării unui nou referendum popular. Deci, tot acest proces va dura până la calendele greceşti, deci la ce foloseşte referendumul de pe 26 mai?

 

Ministrul Tudorel Toader are o misiune grea. Unii sunt nemulţumiţi că o face prea repede, alţii că o face prea încet. Greu!”

MEDIAFAX: Preşedintele PSD Liviu Dragnea l-a avertizat vineri pe Tudorel Toader că nu mai poate continua să anunţe ordonanţe de urgenţă, dar acestea să nu fie emise. Care este poziţia dumneavoastră cu privire la activitatea lui Tudorel Toader? A greşit acesta legat de emiterea ordonanţelor?

Călin Popescu Tăriceanu: Nu comentez prea mult pe acest subiect. Ministrul Tudorel Toader are o misiune grea: de a demantela sistemul diabolic creat în ultimii 10-11 ani. Şi asta este o slujbă al naibii de grea. Unii sunt nemultumiţi că o face prea repede, alţii că o face prea încet. Greu! Greu!

MEDIAFAX: În acest context, va mai exista în perioada următoare, vreo ordonanţă de urgenţă care să repare neregulile comise în baza protocoalelor secrete, dumneavoastra fiind unul dintre principalii lideri politici care aţi vorbit in mod repetat despre efectele acestora.

Călin Popescu Tăriceanu: Din ce am discutat vor mai fi ordonanţe care au drept scop să pună de acord codurile penale cu deciziile Curţii Constituţionale precum şi cu directivele Uniunii Europene. Când şi cum vor fi date e decizia guvernului. Să nu se uite, însă, un lucru foarte grav, a propos şi de caracterul de urgenţă al unor ordonanţe: sunt foarte multe articole declarate neconstituţionale care, după 45 de zile, au dispărut cu totul, conform legii, din coduri. Acolo e un teren viran, ceea ce este imposibil de acceptat.

 

“Să ne înţelegem: nu e nimic în neregulă cu Uniunea Europeană, ci cu conducătorii ei vremelnici”

MEDIAFAX: În repetate rânduri aţi vorbit despre fake news-urile care ajung la urechile liderilor europeni. Cum catalogaţi reacţiile ambasadelor si ale oficialilor Comisiei? Consideraţi că ambasadele au reacţionat ca urmare a mandatelor din partea ţărilor pe care le reprezintă?

Călin Popescu Tăriceanu: Vedeţi dvs., am să recurg la o comparaţie interesantă, pentru că mereu mi-a plăcut istoria. Imperiul Roman a început să se confrunte prin secolul al treilea cu probleme majore şi atunci s-a născut ideea că vestul şi estul nu prea sunt compatibile, că estul trage vestul în jos etc, că e nevoie să se ia măsuri, ceea ce a condus, finalmente, la separarea în imperiul roman de apus şi cel de răsărit. Au crezut că astfel se rezolvă problemele imperiului, dar asta nu s-a întâmplat, iar sfârşitul a venit inevitabil nu mult după asta. Problemele reale erau în altă parte, dar nimeni nu dorea să le vadă.

E greu să nu remarcăm o similitudine, anume că exact când Uniunea a început să se confrunte cu probleme tot mai mari, de la imigraţia masivă până la neînţelegerile pe tema mai multă Europă ori mai puţină, au început şi atacurile unor membri ai Comisiei la unele state din est. Eu cred că e destul de străvezie intenţia de a se arunca răspunderea în spatele acestora state de către Bruxelles, pentru că oamenii aceia cu funcţii atât de înalte au dezamăgit popoarele europene şi acum, au nevoie disperată de ţapi ispăşitori. Sunt oameni care au devenit orbi la abuzurile cozilor lor de topor din ţările estice. Şi asta, pentru simplul fapt că au nevoie disperată ca cineva dintr-o ţară precum România, spre exemplu, să clameze încontinuu şi dincolo de orice limită a exagerării că la noi corupţia a devenit flagel naţional, internaţional, galactic şi că ea riscă să se extindă în Europa precum ciuma în Evul Mediu. E foarte convenabil acest discurs, pentru că le oferă mai-marilor comisiei argumentarea perfectă pentru împotmolirea Uniunii în propriul proiect. Şi o să vedeţi că atacurile lor se vor înteţi pe măsura apropierii alegerilor.

Să ne înţelegem: nu e nimic în neregulă cu Uniunea Europeană, ci cu conducătorii ei vremelnici care s-au îndepartat de viziunea părinţilor fondatori ai Uniunii!

Am tot auzit în aceşti ani că modul abuziv în care s-a comportat Justiţia s-a întâmplat cu ştirea şi chiar încurajarea unor oficiali europeni. Mult timp nu am crezut asta dar comportamentul oficialilor europeni mă face să dau crezare acestor zvonuri. Să zicem că tot corupţia de la noi ar fi de vină pentru că a crescut euroscepticismul românilor până la sub 50%, în sondaje. Dar tot ea explică, oare, de ce francezii spun în ultimul sondaj de la ei că nu mai cred în UE decât în proporţie de 29%? Corupţia din România a împins Marea Britanie în afara uniunii? Corupţia din România va duce la rearanjarea dramatică pe coordonate eurosceptice a Parlamentului European după alegerile care se apropie? Ori marile erori comise de liderii europeni? Eu cred că e corect să ne asumăm fiecare neajunsurile, nu să ne străduim să punem în cârca altora cât nu pot să ducă.

 

Aproape că aş fi tentat să le zic: o vreţi? Luaţi-o! Să vă nenorocească şi vouă Justiţia aşa cum a făcut-o în România

MEDIAFAX: Cum catalogaţi  susţinerea pentru Codruţa Kovesi venită din partea liderilor europeni? Există un dublu standard, aşa cum acuză în ţară unii politicieni sau chiar un liberal- Dan Radu Ruşanu, care a fost arestat şi apoi achitat?

Călin Popescu Tăriceanu: Cred că tocmai am făcut-o. Aproape că aş fi tentat să le zic: o vreţi? Luaţi-o! Să vă nenorocească şi vouă Justiţia aşa cum a făcut-o în România. Dar îmi pasă de UE şi cred că merită mai bine! Dacă vor un procuror dintr-o ţară estică sau din România, sunt zeci, sute de procurori cinstiţi, morali, oneşti şi mai bine pregătiţi! Să se uite la ei şi nu la produse de marketing ale serviciilor de informaţii!

 

Riscul cel mai mare este ca ALDE European să nu mai fie ALDE!

MEDIAFAX: Există riscul ca ALDE să plece din marele grup ALDE din cauza unor fake newsuri sau din cauza unor puncte de vedere diferite pe teme importante, cum ar fi domeniul justiţiei?

Călin Popescu Tăriceanu: Cred că riscul cel mai mare este ca ALDE European să nu mai fie ALDE! Se fac jocuri pentru viitoarea comisie şi viitorul Parlament European, iar la Bruxelles sunt minţi înfierbântate care vor ca ALDE să se verse într-o structură mai mare în care să-şi piardă identitatea de liberali. Se pare că acest cuvânt, “liberali”, a început să nu mai sune bine la Bruxelles. În plus e campanie electorală şi în ţările de unde sunt liderii care ne critica vehement. Dar le spun şi lor şi altora care mor de grija noastră: ca să fim liberali nu avem nevoie de adeverinţă de la Bruxelles!

 

“Cum e cu România lucrului bine făcut?”

MEDIAFAX: Ati anunţat că sunteţi câştigător în cazul în care veti deveni prezidenţiabil, dar decizia va fi luată după alegerile europarlamentare. Nu este totuşi târziu pentru alianţa PSD ALDE, în condiţiile în care Klaus Iohannis şi-a anunţat de un an candidatura şi are şi avantajul de a fi în plin mandat de preşedinte?

Călin Popescu Tăriceanu: Dl Iohannis s-a comportat ca un asistat social de lux al statului in toti acesti 5 ani de mandat, tot ceea ce a făcut ca preşedinte a fost la limita minimei rezistenţe! E de înţeles de ce încearcă acum să-şi camufleze lipsa de rezultate prin tot felul de manevre politicianiste. Ne amintim cum ne-a aruncat, recent, praf în ochi cu acea spoială de program ”România educată” pe care îl pritocea de 4 ani şi pe care i l-au făcut praf nu adversarii politici, ci chiar marii specialişti în domeniu. Acum, ne abureşte cu un referendum inutil, poate lumea să uite să-l mai întrebe: cum rămâne cu promisiunile din campanie, dle Iohannis? Cum e cu România lucrului bine făcut? Dar românii au ochi să vadă, urechi să audă şi minte să judece! Mi-e greu de crezut că dl Iohannis îi va mai păcăli încă o dată!

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici