Video INTERVIU INTEGRAL | Gândurile lui Cristoiu: Liviu Dragnea trebuie să fie candidatul care să-l facă preşedinte pe Klaus Iohannis. Se merge pe varianta ”Câştig din primul tur”/ Despre Secţia de anchetă a magistratilor: Devine o unitate asemănătoare DNA

Ion Cristoiu lansează un scenariu politic incendiar în perspectiva alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul acestui an. Jurnalistul a afirmat la emisiunea “Gândurile lui Cristoiu” că la acest scrutin se va merge pe varianta preşedintelui ales din primul tur. El spune că Dacian Cioloş şi Codruţa Kovesi vor candida pe post de “iepuri” şi se vor retrage din cursă, în favoarea lui Klaus Iohannis, cu o săptămână înainte de primul tur. “

6186 afișări

 

Aceasta este raţiunea nouă. Nu de a scoate Secţia undeva în afara oricărui control.


Ion Cristoiu: Da, acuma ca să revin, putea domnul Tudorel Toader să ne explice mai bine chestia asta.
Dana Gîrbovan: Categoric, sigur că da.
Ion Cristoiu: De aici a pornit, că nu ne-a explicat.
Dana Gîrbovan: Dar noi acelaşi lucru am reproşat, nu se poate să vii cu modificări atât de imprevizibile fără să laşi câteva zile asociaţiile profesionale, am spus şi în comunicat. Dacă venea textul înainte, atrăgeam atenţia Guvernului, asupra consecinţelor lor şi aveau atunci cel puţin un alt punct de vedere care le permitea să ia o decizie poate mai bună. Şi să nu trebuiască să revină ulterior asupra ei sau să cerem noi lucrul acesta.
Monica Mihai: Vă mulţumesc mult doamna Gîrbovan pentru intervenţie.
Dana Gîrbovan: Vă mulţumesc şi eu.

În republica procurorilor, procurorii erau consideraţi egalii judecătorilor şi mai ales era această nebunie că din procuror deveneai judecător la Înalta Curte. Cele două meserii nu au nici o legătură una cu alta

Monica Mihai: Un alt lucru interesant cu privire la această ordonanţă este, dacă ne uităm şi la declaraţia premierului Viorica Dăncilă, care spunea că nu ştia de această ordonanţă, nu cunoştea textul ei, a fost introdusă pe ordinea suplimentară de zi a şedinţei de guvern. Să fie oare această mişcare din partea lui Tudorel Toader  şi a partidului ALDE o delimitare? O mişcare independentă?


Ion Cristoiu:  E o mare şmecherie, doamna Gîrbovan, sigur fiind magistrat a evitat să spună, pentru că întrebarea este ce i-a apucat?  A spus şi dânsa, disocierea între procurori şi judecători a fost o chestie fundamentală pentru justiţie pentru că în republica procurorilor, procurorii erau consideraţi egalii judecătorilor şi mai ales era această nebunie că din procuror deveneai judecător la Înalta Curte. Încă o dată, cele două meserii nu au nici o legătură una cu alta, nu au. Procurorul presupune anumite trăsături şi de caracter şi ca fel de a fi, iar judecătorul altfel de a fi. În cazul de faţă este mult mai primejdioasă, că nu e domnul Toader aşa, a avut aşa un  moment în care de dezechilibru şi a dezechilibrat-o şi pe Viorica Dăncilă, joacă teatru. În această ordonanţă este trecut un termen numit 45 de zile. Deci, teoretic şi corect, domnul Klaus Iohannis şi sistemul au apelat la o şmecherie, în sensul că respingând numirea unui titular era posibilitatea unei delegări.  Eu sunt un mare adversar al delegărilor, pentru că o delegare duce la o chestiune temporară, e preferat un şef al DNA, chiar al lui Dragnea, spun o prostie, decât unuia care nu e. Că în momentul în care ajungi şef acolo şi ştii, devii stăpân. Dacă eşti temporar, să ştiţi, eşti mult mai uşor de manipulat. Şi atunci au hotărât aşa, în termen de 45 de zile de la publicarea acestei OUG încetează orice delegare, deci peste 45 de zile domnul Tudorel vine şi spune„ la DNA şi la DIICOT” ăia respinşi de Klaus Iohannis, „Numim pe cutare”, da? El spune aşa, ajunge la Cotroceni şi Cotroceniul nu mai poate, potrivit OUG care e deja lege prin publicare, nu mai poate să respingă pentru că este interzisă delegarea. Şi atunci ei deja au găsit numele, numai că e numele a unui judecător şi atunci...


Monica Mihai: De aceea au modificat?
Ion Cristoiu: Păi de aia au modificat, ca să corespundă, pentru că, potrivit legilor justiţiei, nu poţi să pui un judecător şef de parchete.
Monica Mihai: Au scos şi experienţa, vechimea.

Cine va fi şef la DNA, şi dacă va fi iubita lui Liviu Dragnea, în momentul în care ajunge acolo şef, nu ai mamă nu ai tată


Ion Cristoiu: Păi da, deci îmi e limpede că îl au în buzunar. E o şmecherie clasică, adică,ca să pot să pun omul meu la DNA, care e judecător, nu înţeleg de ce nu... probabil e un judecător care a fost şi procuror, eu modific legea ca să corespundă criteriului, este o chestie anti-democratică. Nu se poate aşa ceva.


Monica Mihai: Cine are aceste nume? Liviu Dragnea sau Tudorel Toader?
Ion Cristoiu: Liviu Dragnea, că doar nu le are Tudorel Toader. Are Dragnea şi e o bătălie, dar îi avertizez de pe acum, indiferent cine va fi şef la DNA, şi dacă va fi iubita lui Liviu Dragnea, în momentul în care ajunge acolo şef, nu ai mamă nu ai tată. Nu există în politică „omul meu”, nu există când ajungi şef.


Monica Mihai: La nivelul acestor instituţii?
Ion Cristoiu: Şi dacă ajungi preşedinte, şi Klaus Iohannis a ajuns preşedinte datorită lui Coldea, da? Şi care a fost primul om executat? Coldea. Deci, indiferent de cine va ajunge acolo, ei se iluzionează, se spune că teoretic e omul lor şi se va vedea stăpân, prima dată îl arestează pe Dragnea că face parte din piesă, nu există recunoştinţă. Decât numai dacă pentru ăla pe care l-ai pus, ai tu un fir pe care să îl ţii, dacă ăla e liber... este o prostie şi în plus, atrag atenţia, că şi Klaus Iohannis poate să nu îl numească. Îl opreşte cineva?


Monica Mihai: Cum?
Ion Cristoiu: Păi, nu numeşte. Uite ei o propune pe X, da?
Monica Mihai: Şi el refuză.


Ion Cristoiu: Da, şi? Şi nu avem încotro.


Monica Mihai: Şi ajungem din nou la CCR?
Ion Cristoiu: Da şi o să spună PSD-ul că acum chiar nu mai avem şef deloc. Uite că nu mai avem şef deloc. Şi, ce?


Monica Mihai: Blocăm instituţia...


Greva magistraţilor este foarte primejdioasă pentru PSD


Ion Cristoiu: Şi, nu în ultimul rând, este foarte primejdioasă pentru PSD această grevă, deşi magistraţii nu au voie să facă grevă, şi asta cu dus întors v-am spus înainte de emisiune, adică nu cred că ea va curge în defavoarea PSD-ului pentru că Nea Gigel de la sculărie care are proces s-a sculat de dimineaţă şi s-a dus acolo şi vede că e grevă, în primul rând că nu au înţeles... Deci, judecătorii aceştia, magistraţii aceştia, nu au înţeles un lucru, mai ales judecătorii. Că în momentul în care ieşi şi demonstrezi pe treptele Tribunalului, te dai în spectacol, îţi pierzi autoritatea. Aţi fost vreodată la un proces? Eu am văzut 5 şi sunt Cristoiu, da? Dumneavoastră ştiţi că stai în sală acolo cu toţi ăia şi deodată vine judecătorul, da? Care e undeva la o catedră, undeva sus aşa, care zice în picioare, m-am ridicat în picioare, m-am dus cu buletinul, a zis Ion Cristoiu cutare, născut cutare, să trăiţi, eram în picioare. Deci, maiestuozitatea procesului vine şi din funcţie. Dacă tu te duci acum şi demonstrezi cu pancarte, iertaţi-mă...


Monica Mihai: Păi şi nu ar putea tocmai asta să dea semnalul că ei sunt disperaţi şi că într-adevăr trag acel semnal de alarmă, că nu sunt ok modificările?


Ion Cristoiu: Or fi, dar nu poţi să fii atât de disperat încât să compromiţi. Eu o spun încă o dată, toate aceste gesturi, nu îmi dau seama, adică nu poţi să spui că curg automat în defavoarea PSD, există riscul să curgă în defavoarea lor. Pentru că măreţia judecătorului... dacă pentru mine care oricum mai ştiam ceva, da`păi pentru ăla care vine din Găgeşti, de aia v-am zis se scoală de dimineaţă se duce la Focşani şi stă şi vreo zi, staţi un pic că nu te primeşte imediat, eşti programat la 9, dar vine procesul... ei, nu aţi fost, nu v-aş dori să aveţi procese, şi vine ăla la ora ... şi s-a sculat şi spune domn`e, gata, te-ai dus degeaba, avocatul îi spune e grevă. Şi, cum mă`, grevă? Judecătorii să facă grevă, dar ce sunt de la autobuze?  Poate că din cauza asta s-ar putea să eşueze, dar oricum ei cred că ... asta pregătesc sistemul. Nu sunt aşa de disperaţi, cum a spus bine Gîrbovan, e folosită... că a fost o mare neghiobie această OUG că au pierdut şi cele două organizaţii care ajutau care erau şi ele pentru legile Justiţiei.

Este o Secţie care poate să investigheze orice judecător. Păi, în momentul în care în spatele secţiei este Dragnea, te porţi frumos cu Dragnea, nu-i aşa?


Monica Mihai: Care acum nu mai sunt.
Ion Cristoiu: Da, e foarte important, o să vă explic eu. Deci, în momentul în care tu eşti Gîrbovan şi ai apărat legile Justiţiei şi au venit colegii tăi şi au spus, nu îţi dai seama că faci o chestie greşită? Şi, deodată, vin ăştia şi vine colegul de la dumneavoastră din redacţie, păi nu ţi-am spus că sunt nişte bandiţi? Şi atunci tu ce spui? Spui la televizor: ”Domn`e, nu am ştiut”. Deci este o mare greşeală, nu poţi să modifici legile Justiţiei, nu poţi să faci nimic, nici măcar corect în Justiţie şi în viaţă fără să te sprijini pe cineva. Ei au pierdut sprijinul a două organizaţii, singurele care îi ajutau. Nu îmi dau seama cum vor da înapoi dar din câte am înţeles sunt gata să plece şi de la putere numai să rămână această OUG şi doamna Gîrbovan nu are dreptate. O să vedeţi, acea Secţie nu e chiar aşa de nevinovată  ... ea este o Secţie care poate să investigheze orice judecător, da? Păi, în momentul în care în spatele secţiei este Dragnea, te porţi frumos cu Dragnea, nu-i aşa?


Monica Mihai: Dacă va mai fi Dragnea.
Ion Cristoiu: Păi nu ştiu, Dragnea sau cine va mai fi la PSD. Eu nu sunt adeptul, eu eram adeptul păstrării acelei Secţii în interiorul... precizarea aia că trebuie să fie numai şeful, aţi văzut că vor lua şi... doamna Gîrbovan, foarte importantă precizarea, deci vor lua şi dosare încheiate în care a fost un magistrat. Chiar dacă dosarul de la DNA a fost chiar trimis în instanţă sau clasat pentru cauza unui PSD-ist, vedeţi Tel Drum-ul... faptul că a cerut Tel Drum-ul, spune multe.

Raportul unui fost director MI6 este un document excepţional, senzaţional. Dacă va fi publicat în presa românească multe zguduiri vor fi


Monica Mihai: Un alt subiect important, mult discutatul caz al lui Alexander Adamescu şi raportul întocmit de fostul director MI6 care a scos la iveală, potrivit acestui raport, anumite probleme care au fost în România atunci când s-a întocmit acest dosar. Nereguli, presiuni făcute asupra martorilor. Poate să atragă sau să scoată în evidenţă acest raport neregulile din România?


Ion Cristoiu:  Mai mult sau mai puţin întâmplător eu ştiu raportul. Asta e o ştire. Raportul a fost prezentat la procesul de extrădare, judecătorul nu a fost de acord, dar conţinutul raportului, are vreo 30 şi ceva de pagini, este un document excepţional, senzaţional dacă va fi publicat în presa românească multe zguduiri vor fi. Eu ştiu despre ce este vorba...


Monica Mihai: De ce vor fi zguduiri? Ce spune acel raport?
Ion Cristoiu: Pentru că, vă spun reacţia mea când am aflat despre ce conţine documentul ... în primul rând, că este realizat de fostul şef al MI6, staţi un pic că nici măcar... deci serviciile britanice sunt mai puternice decât CIA. CIA sunt un fel de rudă săracă. Britanicii sunt la spionaj, la informaţie, la intelligence,  documentul respectiv este întemeiat pe, şi aici a fost şi obiecţia judecătorului, corectă din Anglia, e întemeiată pe surse înalte guvernamentale.


Din acest document se vede că şi Ponta avea o maşinărie de arestări, nu numai Băsescu


Monica Mihai: Fără să fie dezvăluite?
Ion Cristoiu: Păi, nu aveau cum, că dacă le dezvăluiau... rezultau că sursele alea au dat informaţii chiar secrete. Foarte important ce spun. Până la a afla de conţinutul acestui document care spun că este zguduitor, eram convins că maşinăria de arestări şi de astea era numai a lui Traian Băsescu. În maşinăria asta era o singură excepţie, anume, cazul Adrian Sârbu, pe care eu l-am urmărit cu mare atenţie, care nu a fost anchetat de DNA, ci de Parchet. Din acest document, care şi citează cazul, se vede în felul următor, că şi Ponta avea o maşinărie. 

Apropo de ce spuneam eu de Dragnea acuma. Deci şi Ponta, ca premier, deşi aparent el nu avea nici o putere, avea...


Monica Mihai: Era totuşi preşedintele PSD...
Ion Cristoiu: Da, dar documentul arată cu date cum se constituise acolo la nivelul lui Ponta o echipă de radere adversarilor lui, iar Adamescu era considerat prin România Liberă un adversar al lui Ponta.
Monica Mihai: De  ce?
Ion Cristoiu: Păi, România Liberă fusese în prima linie a bătăliei cu Ponta, cu PSD-ul. Trustul lui Adrian Sârbu era considerat în prima linie, niciodată nu a fost considerat de stânga, a fost în prima linie de bătălie cu Ponta. Dar repet, şocul celui care îl citeşte este de faptul că erai convins că săracul Ponta era, aşa, pe undeva. Şi o să vedeţi, sunt câteva date foarte importante. Aflăm pentru prima dată că la o şedinţă de Consiliu al Uniunii în care a fost şi Ponta ca premier, ţineţi minte, el a avut chiar o discuţie cu Merkel în care a primit indicaţii cum să lupte împotriva corupţiei în România, nu numai domnul Iohannis, sau Traian Băsescu, ci şi el. Există date precise cu o şedinţă la guvern unde s-a decis o serie de arestări şi de prăbuşiri, mai ales de trusturi de presă, sub conducerea Victor Ponta. Deci asta este principala concluzie a acestui document, care repet, apar în document şi  nişte personaje care în ultimul timp vezi-doamne din partea Germaniei ne toacă. Din ăia care fac declaraţii în favoarea lui Kovesi, care acum rezultă că făceau parte dintr-o piesă condusă de Merkel, folosirea împotriva corupţiei, fie pe Traian Băsescu, fie pe Ponta, pentru a-şi executa adversarii. E un document, ar putea să îl dea publicităţii, nu înţeleg de ce nu îl dă, pentru că ar atrage atenţia că şi Dragnea îşi pregăteşte statul paralel. Eu am îndrăznit să spun că îşi pregăteşte după ce am luat cunoştinţă de acest document. Şi am spus, stai puţin, înseamnă că şi premierul, şi ăştia de la PSD, nu sunt chiar aşa de nevinovaţi.

În interiorul sistemului erau mai multe state paralele. În SRI, Parchet, DNA sunt mai multe grupări


Monica Mihai: Dar sunt credibile aceste surse?
Ion Cristoiu: Păi, din câte îmi dau eu seama, unele erau chiar în jurul lui Klaus Iohannis, deci sunt surse foarte puternice, mi-am dat seama de anumite surse şi ele sunt date concrete, deci repet, întrebarea pe care mi-am pus-o eu înainte de a lua la cunoştinţă acest document, că repet, de exemplu Adamescu nu făcea parte, era de a lui Traian Băsescu şi cum se explică, şi explică documentul foarte bine. Adamescu intră în malaxor odată cu fratele lui Traian Băsescu. Deci, noi am avut această imagine că Traian Băsescu comanda totul, nu-i aşa? După ce citeşti documentul îţi dai seama că în interiorul sistemului erau mai multe state paralele. Deci este greşit. Este greşit să spunem că a fost şi este un singur stat. În interiorul acesteia sunt mai multe state paralele. În SRI sunt mai multe grupări, nu cred că le stăpâneşte Hellvig. În Parchet mai multe grupări, aşa că foarte multe...


Monica Mihai: În DNA.
Ion Cristoiu: Foarte multe din lucrurile care nouă ni se păreau ciudate, veneau din ideea noastră că e unu, Iohannis, Traian Băsescu, care e la manete şi nu mişcă nimic. Nu e adevărat, adică în numele luptei împotriva corupţiei cam mişcau toţi. Şi te trezeai la DNA. De ce i-au făcut cazul Adamescu? Pentru că, eu nu am de unde să ştiu, că nu era un procuror de partea lui Ponta, da? O să spui dar Kovesi unde era? Păi te puteai duce tu... eraţi dumneavoastră Kovesi, da? Si venea unu şi spunea „ Am un dosar de corupţie” şi tu spuneai...


Monica Mihai: ”Nu îl vrem, mulţumim”.
Ion Cristoiu: Şi în acel moment dumneavoastră spuneaţi pe Facebook, da? Că uite că m-a trimis cutare, cutare şi ea spunea, foarte corect, anchetează-l. Deci foarte multe lucruri, potrivit acestui document, pe care noi nu le-am înţeles şi nu le înţelegem, vin din existenţa mai multor state paralele care se bat între ele, care lucrează între ele şi noi credem că e numai unu. Atenţie, avem de a face cu o confederaţie de state paralele care se bat.


Monica Mihai: Este de urmărit în viitor.

Aceasta este raţiunea nouă. Nu de a scoate Secţia undeva în afara oricărui control.


Ion Cristoiu: Da, acuma ca să revin, putea domnul Tudorel Toader să ne explice mai bine chestia asta.
Dana Gîrbovan: Categoric, sigur că da.
Ion Cristoiu: De aici a pornit, că nu ne-a explicat.
Dana Gîrbovan: Dar noi acelaşi lucru am reproşat, nu se poate să vii cu modificări atât de imprevizibile fără să laşi câteva zile asociaţiile profesionale, am spus şi în comunicat. Dacă venea textul înainte, atrăgeam atenţia Guvernului, asupra consecinţelor lor şi aveau atunci cel puţin un alt punct de vedere care le permitea să ia o decizie poate mai bună. Şi să nu trebuiască să revină ulterior asupra ei sau să cerem noi lucrul acesta.
Monica Mihai: Vă mulţumesc mult doamna Gîrbovan pentru intervenţie.
Dana Gîrbovan: Vă mulţumesc şi eu.

În republica procurorilor, procurorii erau consideraţi egalii judecătorilor şi mai ales era această nebunie că din procuror deveneai judecător la Înalta Curte. Cele două meserii nu au nici o legătură una cu alta

Monica Mihai: Un alt lucru interesant cu privire la această ordonanţă este, dacă ne uităm şi la declaraţia premierului Viorica Dăncilă, care spunea că nu ştia de această ordonanţă, nu cunoştea textul ei, a fost introdusă pe ordinea suplimentară de zi a şedinţei de guvern. Să fie oare această mişcare din partea lui Tudorel Toader  şi a partidului ALDE o delimitare? O mişcare independentă?


Ion Cristoiu:  E o mare şmecherie, doamna Gîrbovan, sigur fiind magistrat a evitat să spună, pentru că întrebarea este ce i-a apucat?  A spus şi dânsa, disocierea între procurori şi judecători a fost o chestie fundamentală pentru justiţie pentru că în republica procurorilor, procurorii erau consideraţi egalii judecătorilor şi mai ales era această nebunie că din procuror deveneai judecător la Înalta Curte. Încă o dată, cele două meserii nu au nici o legătură una cu alta, nu au. Procurorul presupune anumite trăsături şi de caracter şi ca fel de a fi, iar judecătorul altfel de a fi. În cazul de faţă este mult mai primejdioasă, că nu e domnul Toader aşa, a avut aşa un  moment în care de dezechilibru şi a dezechilibrat-o şi pe Viorica Dăncilă, joacă teatru. În această ordonanţă este trecut un termen numit 45 de zile. Deci, teoretic şi corect, domnul Klaus Iohannis şi sistemul au apelat la o şmecherie, în sensul că respingând numirea unui titular era posibilitatea unei delegări.  Eu sunt un mare adversar al delegărilor, pentru că o delegare duce la o chestiune temporară, e preferat un şef al DNA, chiar al lui Dragnea, spun o prostie, decât unuia care nu e. Că în momentul în care ajungi şef acolo şi ştii, devii stăpân. Dacă eşti temporar, să ştiţi, eşti mult mai uşor de manipulat. Şi atunci au hotărât aşa, în termen de 45 de zile de la publicarea acestei OUG încetează orice delegare, deci peste 45 de zile domnul Tudorel vine şi spune„ la DNA şi la DIICOT” ăia respinşi de Klaus Iohannis, „Numim pe cutare”, da? El spune aşa, ajunge la Cotroceni şi Cotroceniul nu mai poate, potrivit OUG care e deja lege prin publicare, nu mai poate să respingă pentru că este interzisă delegarea. Şi atunci ei deja au găsit numele, numai că e numele a unui judecător şi atunci...


Monica Mihai: De aceea au modificat?
Ion Cristoiu: Păi de aia au modificat, ca să corespundă, pentru că, potrivit legilor justiţiei, nu poţi să pui un judecător şef de parchete.
Monica Mihai: Au scos şi experienţa, vechimea.

Cine va fi şef la DNA, şi dacă va fi iubita lui Liviu Dragnea, în momentul în care ajunge acolo şef, nu ai mamă nu ai tată


Ion Cristoiu: Păi da, deci îmi e limpede că îl au în buzunar. E o şmecherie clasică, adică,ca să pot să pun omul meu la DNA, care e judecător, nu înţeleg de ce nu... probabil e un judecător care a fost şi procuror, eu modific legea ca să corespundă criteriului, este o chestie anti-democratică. Nu se poate aşa ceva.


Monica Mihai: Cine are aceste nume? Liviu Dragnea sau Tudorel Toader?
Ion Cristoiu: Liviu Dragnea, că doar nu le are Tudorel Toader. Are Dragnea şi e o bătălie, dar îi avertizez de pe acum, indiferent cine va fi şef la DNA, şi dacă va fi iubita lui Liviu Dragnea, în momentul în care ajunge acolo şef, nu ai mamă nu ai tată. Nu există în politică „omul meu”, nu există când ajungi şef.


Monica Mihai: La nivelul acestor instituţii?
Ion Cristoiu: Şi dacă ajungi preşedinte, şi Klaus Iohannis a ajuns preşedinte datorită lui Coldea, da? Şi care a fost primul om executat? Coldea. Deci, indiferent de cine va ajunge acolo, ei se iluzionează, se spune că teoretic e omul lor şi se va vedea stăpân, prima dată îl arestează pe Dragnea că face parte din piesă, nu există recunoştinţă. Decât numai dacă pentru ăla pe care l-ai pus, ai tu un fir pe care să îl ţii, dacă ăla e liber... este o prostie şi în plus, atrag atenţia, că şi Klaus Iohannis poate să nu îl numească. Îl opreşte cineva?


Monica Mihai: Cum?
Ion Cristoiu: Păi, nu numeşte. Uite ei o propune pe X, da?
Monica Mihai: Şi el refuză.


Ion Cristoiu: Da, şi? Şi nu avem încotro.


Monica Mihai: Şi ajungem din nou la CCR?
Ion Cristoiu: Da şi o să spună PSD-ul că acum chiar nu mai avem şef deloc. Uite că nu mai avem şef deloc. Şi, ce?


Monica Mihai: Blocăm instituţia...


Greva magistraţilor este foarte primejdioasă pentru PSD


Ion Cristoiu: Şi, nu în ultimul rând, este foarte primejdioasă pentru PSD această grevă, deşi magistraţii nu au voie să facă grevă, şi asta cu dus întors v-am spus înainte de emisiune, adică nu cred că ea va curge în defavoarea PSD-ului pentru că Nea Gigel de la sculărie care are proces s-a sculat de dimineaţă şi s-a dus acolo şi vede că e grevă, în primul rând că nu au înţeles... Deci, judecătorii aceştia, magistraţii aceştia, nu au înţeles un lucru, mai ales judecătorii. Că în momentul în care ieşi şi demonstrezi pe treptele Tribunalului, te dai în spectacol, îţi pierzi autoritatea. Aţi fost vreodată la un proces? Eu am văzut 5 şi sunt Cristoiu, da? Dumneavoastră ştiţi că stai în sală acolo cu toţi ăia şi deodată vine judecătorul, da? Care e undeva la o catedră, undeva sus aşa, care zice în picioare, m-am ridicat în picioare, m-am dus cu buletinul, a zis Ion Cristoiu cutare, născut cutare, să trăiţi, eram în picioare. Deci, maiestuozitatea procesului vine şi din funcţie. Dacă tu te duci acum şi demonstrezi cu pancarte, iertaţi-mă...


Monica Mihai: Păi şi nu ar putea tocmai asta să dea semnalul că ei sunt disperaţi şi că într-adevăr trag acel semnal de alarmă, că nu sunt ok modificările?


Ion Cristoiu: Or fi, dar nu poţi să fii atât de disperat încât să compromiţi. Eu o spun încă o dată, toate aceste gesturi, nu îmi dau seama, adică nu poţi să spui că curg automat în defavoarea PSD, există riscul să curgă în defavoarea lor. Pentru că măreţia judecătorului... dacă pentru mine care oricum mai ştiam ceva, da`păi pentru ăla care vine din Găgeşti, de aia v-am zis se scoală de dimineaţă se duce la Focşani şi stă şi vreo zi, staţi un pic că nu te primeşte imediat, eşti programat la 9, dar vine procesul... ei, nu aţi fost, nu v-aş dori să aveţi procese, şi vine ăla la ora ... şi s-a sculat şi spune domn`e, gata, te-ai dus degeaba, avocatul îi spune e grevă. Şi, cum mă`, grevă? Judecătorii să facă grevă, dar ce sunt de la autobuze?  Poate că din cauza asta s-ar putea să eşueze, dar oricum ei cred că ... asta pregătesc sistemul. Nu sunt aşa de disperaţi, cum a spus bine Gîrbovan, e folosită... că a fost o mare neghiobie această OUG că au pierdut şi cele două organizaţii care ajutau care erau şi ele pentru legile Justiţiei.

Este o Secţie care poate să investigheze orice judecător. Păi, în momentul în care în spatele secţiei este Dragnea, te porţi frumos cu Dragnea, nu-i aşa?


Monica Mihai: Care acum nu mai sunt.
Ion Cristoiu: Da, e foarte important, o să vă explic eu. Deci, în momentul în care tu eşti Gîrbovan şi ai apărat legile Justiţiei şi au venit colegii tăi şi au spus, nu îţi dai seama că faci o chestie greşită? Şi, deodată, vin ăştia şi vine colegul de la dumneavoastră din redacţie, păi nu ţi-am spus că sunt nişte bandiţi? Şi atunci tu ce spui? Spui la televizor: ”Domn`e, nu am ştiut”. Deci este o mare greşeală, nu poţi să modifici legile Justiţiei, nu poţi să faci nimic, nici măcar corect în Justiţie şi în viaţă fără să te sprijini pe cineva. Ei au pierdut sprijinul a două organizaţii, singurele care îi ajutau. Nu îmi dau seama cum vor da înapoi dar din câte am înţeles sunt gata să plece şi de la putere numai să rămână această OUG şi doamna Gîrbovan nu are dreptate. O să vedeţi, acea Secţie nu e chiar aşa de nevinovată  ... ea este o Secţie care poate să investigheze orice judecător, da? Păi, în momentul în care în spatele secţiei este Dragnea, te porţi frumos cu Dragnea, nu-i aşa?


Monica Mihai: Dacă va mai fi Dragnea.
Ion Cristoiu: Păi nu ştiu, Dragnea sau cine va mai fi la PSD. Eu nu sunt adeptul, eu eram adeptul păstrării acelei Secţii în interiorul... precizarea aia că trebuie să fie numai şeful, aţi văzut că vor lua şi... doamna Gîrbovan, foarte importantă precizarea, deci vor lua şi dosare încheiate în care a fost un magistrat. Chiar dacă dosarul de la DNA a fost chiar trimis în instanţă sau clasat pentru cauza unui PSD-ist, vedeţi Tel Drum-ul... faptul că a cerut Tel Drum-ul, spune multe.

Raportul unui fost director MI6 este un document excepţional, senzaţional. Dacă va fi publicat în presa românească multe zguduiri vor fi


Monica Mihai: Un alt subiect important, mult discutatul caz al lui Alexander Adamescu şi raportul întocmit de fostul director MI6 care a scos la iveală, potrivit acestui raport, anumite probleme care au fost în România atunci când s-a întocmit acest dosar. Nereguli, presiuni făcute asupra martorilor. Poate să atragă sau să scoată în evidenţă acest raport neregulile din România?


Ion Cristoiu:  Mai mult sau mai puţin întâmplător eu ştiu raportul. Asta e o ştire. Raportul a fost prezentat la procesul de extrădare, judecătorul nu a fost de acord, dar conţinutul raportului, are vreo 30 şi ceva de pagini, este un document excepţional, senzaţional dacă va fi publicat în presa românească multe zguduiri vor fi. Eu ştiu despre ce este vorba...


Monica Mihai: De ce vor fi zguduiri? Ce spune acel raport?
Ion Cristoiu: Pentru că, vă spun reacţia mea când am aflat despre ce conţine documentul ... în primul rând, că este realizat de fostul şef al MI6, staţi un pic că nici măcar... deci serviciile britanice sunt mai puternice decât CIA. CIA sunt un fel de rudă săracă. Britanicii sunt la spionaj, la informaţie, la intelligence,  documentul respectiv este întemeiat pe, şi aici a fost şi obiecţia judecătorului, corectă din Anglia, e întemeiată pe surse înalte guvernamentale.


Din acest document se vede că şi Ponta avea o maşinărie de arestări, nu numai Băsescu


Monica Mihai: Fără să fie dezvăluite?
Ion Cristoiu: Păi, nu aveau cum, că dacă le dezvăluiau... rezultau că sursele alea au dat informaţii chiar secrete. Foarte important ce spun. Până la a afla de conţinutul acestui document care spun că este zguduitor, eram convins că maşinăria de arestări şi de astea era numai a lui Traian Băsescu. În maşinăria asta era o singură excepţie, anume, cazul Adrian Sârbu, pe care eu l-am urmărit cu mare atenţie, care nu a fost anchetat de DNA, ci de Parchet. Din acest document, care şi citează cazul, se vede în felul următor, că şi Ponta avea o maşinărie. 

Apropo de ce spuneam eu de Dragnea acuma. Deci şi Ponta, ca premier, deşi aparent el nu avea nici o putere, avea...


Monica Mihai: Era totuşi preşedintele PSD...
Ion Cristoiu: Da, dar documentul arată cu date cum se constituise acolo la nivelul lui Ponta o echipă de radere adversarilor lui, iar Adamescu era considerat prin România Liberă un adversar al lui Ponta.
Monica Mihai: De  ce?
Ion Cristoiu: Păi, România Liberă fusese în prima linie a bătăliei cu Ponta, cu PSD-ul. Trustul lui Adrian Sârbu era considerat în prima linie, niciodată nu a fost considerat de stânga, a fost în prima linie de bătălie cu Ponta. Dar repet, şocul celui care îl citeşte este de faptul că erai convins că săracul Ponta era, aşa, pe undeva. Şi o să vedeţi, sunt câteva date foarte importante. Aflăm pentru prima dată că la o şedinţă de Consiliu al Uniunii în care a fost şi Ponta ca premier, ţineţi minte, el a avut chiar o discuţie cu Merkel în care a primit indicaţii cum să lupte împotriva corupţiei în România, nu numai domnul Iohannis, sau Traian Băsescu, ci şi el. Există date precise cu o şedinţă la guvern unde s-a decis o serie de arestări şi de prăbuşiri, mai ales de trusturi de presă, sub conducerea Victor Ponta. Deci asta este principala concluzie a acestui document, care repet, apar în document şi  nişte personaje care în ultimul timp vezi-doamne din partea Germaniei ne toacă. Din ăia care fac declaraţii în favoarea lui Kovesi, care acum rezultă că făceau parte dintr-o piesă condusă de Merkel, folosirea împotriva corupţiei, fie pe Traian Băsescu, fie pe Ponta, pentru a-şi executa adversarii. E un document, ar putea să îl dea publicităţii, nu înţeleg de ce nu îl dă, pentru că ar atrage atenţia că şi Dragnea îşi pregăteşte statul paralel. Eu am îndrăznit să spun că îşi pregăteşte după ce am luat cunoştinţă de acest document. Şi am spus, stai puţin, înseamnă că şi premierul, şi ăştia de la PSD, nu sunt chiar aşa de nevinovaţi.

În interiorul sistemului erau mai multe state paralele. În SRI, Parchet, DNA sunt mai multe grupări


Monica Mihai: Dar sunt credibile aceste surse?
Ion Cristoiu: Păi, din câte îmi dau eu seama, unele erau chiar în jurul lui Klaus Iohannis, deci sunt surse foarte puternice, mi-am dat seama de anumite surse şi ele sunt date concrete, deci repet, întrebarea pe care mi-am pus-o eu înainte de a lua la cunoştinţă acest document, că repet, de exemplu Adamescu nu făcea parte, era de a lui Traian Băsescu şi cum se explică, şi explică documentul foarte bine. Adamescu intră în malaxor odată cu fratele lui Traian Băsescu. Deci, noi am avut această imagine că Traian Băsescu comanda totul, nu-i aşa? După ce citeşti documentul îţi dai seama că în interiorul sistemului erau mai multe state paralele. Deci este greşit. Este greşit să spunem că a fost şi este un singur stat. În interiorul acesteia sunt mai multe state paralele. În SRI sunt mai multe grupări, nu cred că le stăpâneşte Hellvig. În Parchet mai multe grupări, aşa că foarte multe...


Monica Mihai: În DNA.
Ion Cristoiu: Foarte multe din lucrurile care nouă ni se păreau ciudate, veneau din ideea noastră că e unu, Iohannis, Traian Băsescu, care e la manete şi nu mişcă nimic. Nu e adevărat, adică în numele luptei împotriva corupţiei cam mişcau toţi. Şi te trezeai la DNA. De ce i-au făcut cazul Adamescu? Pentru că, eu nu am de unde să ştiu, că nu era un procuror de partea lui Ponta, da? O să spui dar Kovesi unde era? Păi te puteai duce tu... eraţi dumneavoastră Kovesi, da? Si venea unu şi spunea „ Am un dosar de corupţie” şi tu spuneai...


Monica Mihai: ”Nu îl vrem, mulţumim”.
Ion Cristoiu: Şi în acel moment dumneavoastră spuneaţi pe Facebook, da? Că uite că m-a trimis cutare, cutare şi ea spunea, foarte corect, anchetează-l. Deci foarte multe lucruri, potrivit acestui document, pe care noi nu le-am înţeles şi nu le înţelegem, vin din existenţa mai multor state paralele care se bat între ele, care lucrează între ele şi noi credem că e numai unu. Atenţie, avem de a face cu o confederaţie de state paralele care se bat.


Monica Mihai: Este de urmărit în viitor.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici