Video INTERVIU INTEGRAL “Gândurile lui Cristoiu”: Scenariu de coşmar pentru Occident. Care este planul B, dacă sondajele îl arată perdant pe Iohannis în faţa lui Dragnea/ “Tudorel Toader are interese de a rămâne în joc”

Alegerile din acest an, europarlamentare şi prezidenţiale, pun partidele şi candidaţii în situaţii complicate. În emisiunea “Gândurile lui Cristoiu”, jurnalistul face o analiză la rece a scenei politice, pe baza datelor unui sondaj de opinie intrat în posesia sa.

10480 afișări

Ion Cristoiu: Da, electoratul, am înţeles că e chiar un băiat bun, nu ştiu. Am dat un exemplu, noi trebuie să vedem acum numai în cheie electorală.

Intrarea în campanie a Alianţei PLUS-USR este în favoarea PSD, pare paradoxal


Monica Mihai: Şi totuşi, spuneaţi că Tudorel Toader şi-ar fi dorit să rămână în Guvern, dar măsurile luate de acesta în domeniul Justiţiei sunt controversate şi au scos zeci de mii de oameni în stradă. Dacă vrea să facă politică este abordarea...


Ion Cristoiu: I-a scos pe ceilalţi. La ora actuală avem împărţire de electorate. Dreapta – PNL, USR, hai şi PMP, de la noi, dincolo PSD, ALDE, ProRomânia, că şi ProRomânia e în partea aia, deci de unde iei electorat? În acest electorat nu te mai interesează ce face celălalt. Ah, te interesează dacă eşti Cioloş şi te baţi cu Iohannis. În explicarea fenomenelor, a întâmplărilor pe care noi nu le înţelegem avem aşa: pe de o parte, vă dau un exemplu, constituirea, intrarea în campanie a Alianţei Plus este în favoarea PSD, pare paradoxal. De ce? Pentru că PSD-ul are interesul ca dreapta să se fragmenteze...


Monica Mihai: Să ia tot mai mult din electoratul lui Iohannis sau a PNL.


Ion Cristoiu: Da, e una ca PNL-ul să aibă el singur tot electoratul de dreapta sau PNL-ul, când guvernezi sau când te lauzi, te lauzi cu procentajul tău şi partidul nu se pune pe locul doi, PNL plus, plus... adică partidele se înşiruie... şi atunci vine PSD-ul şi spune ”Băi, noi avem 40%”, sigur că toată dreapta unită, nu ştiu, are 60%.


Monica Mihai: Dar la vot fiecare ...


Ion Cristoiu: Am dat un exemplu. În judecarea, ca analişti, a tot ce se întâmplă trebuie să ne gândim aşa: dreapta îşi are treburile ei, stânga... Deci, în momentul în care eu ( Tudorel Toader, n.r.)  am dat ordonanţa şi am văzut că publicul meu este anti-Kovesi, o mănânc. Nu mă interesează ce fac ceilalţi. Ah, dincoace mă interesează dacă sunt de la PNL şi văd că o ia în braţe PLUS, o iau eu în braţe chiar dacă nu încurc... Ca să nu o las la ăia. Asta e o explicaţie foarte simplă, din punctul meu de vedere ... ce demonstraţie? Ei au făcut demonstraţie, au modificat şi a rămas secţia, că aia e cea mai important lucru, secţia. 

Secţia de investigare a magistraţilor are putere pentru că ea controlează controlul. Este toporul lui Dragnea

Monica Mihai: Cea pentru anchetarea magistraţilor.


Ion Cristoiu: Da, aia este super DNA-ul...


Monica Mihai: Ar fi mult spus că cine controlează secţia are puterea?


Ion Cristoiu: Infinită, pentru că ea are puterea şi asupra judecătoarei la care mă duc eu şi care... Adică, această secţie are putere pentru că ea controlează controlul. Controlul, la ora actuală e cu ciocănelul, este magistratul, procurorul, apoi magistratul, ăla care stă acolo. Dacă ăla care stă la catedră şi ... v-am zis eu că mă uit emoţionat la 71 de ani şi deşi ea are poate 25 de ani...


Monica Mihai: Tot ea deţine controlul.


Ion Cristoiu: Ea e cu ciocănelul şi eu sunt emoţionat că trebuie să stau în picioare, să ştiţi că până nu ne spune judecătoarea să stăm jos, stăm în picioare. Nu, e foarte important tu controlezi judecătorii. Procurorii, dar foarte important, procurorii militari care controlează SRI-ul...


Monica Mihai: Adică au toate pârghiile să verifice...


Ion Cristoiu: Da! Problema e în felul următor, nu întâmplător Oprişan a sărit în sus, pentru că toată lumea spune în mod greşit că de fapt această secţie este ca să-l salveze pe Dragnea. Nu! Această secţie este toporul lui Dragnea.


Monica Mihai: De ce?


Ion Cristoiu: Păi, e împotriva propriilor...poate să-l aresteze mâine, poimâine pe Oprişan.


În această lume a procurorilor este o mare mâncătorie


Monica Mihai:Totuşi în fruntea secţiilor pentru anchetarea magistraţilor se află Adina Florea care omul propus de Tudorel Toader. Dacă pleacă Tudorel Toader cine va controla această secţie?


Ion Cristoiu:  Depinde cine vine. Dacă vine unul de la PSD controlează de la PSD. În această lume a procurorilor, spre deosebire de lumea dumneavoastră a jurnaliştilor tineri care toţi sunteţi corecţi unul faţă de altul, este o mare mâncătorie, sunteţi de acord, da? mai ales a procurorilor. Eu nu cred că în cazul Adinei Florea a venit unul şi i-a zis: ”Fii atentă, te punem noi şefă şi o lucrezi pe Kovesi”. Bănuiesc că ea o ura pe Kovesi, e simplu.


Monica Mihai: Păi ea a fost propusă prima dată pentru şefia DNA.


Ion Cristoiu: Da, păi tocmai de aia am dat un exemplu. Această comunitate, chiar republica procurorilor, nu-i unită în sine şi dumneavoastră nu ştiţi, eşti procuror... nu am fost niciodată procuror...  dumneavoastră sunteţi procuror la Constanţa, da? Şi staţi acolo procuror şi deodată vine o propunere ... ce-ar fi să fiu eu la DNA?Şi deodată eşti mare. Păi şi ce? Nu faci orice? Nu dumneavoastră, dumneavoastră sunteţi corectă, am încercat să explic.


Monica Mihai: Nu ar exista un conflict de interes având în vedere că secţia pentru procurori este condusă de Adina Florea care a fost iniţial propunerea pentru DNA şi o anchetează tocmai pe doamna...


”Vestele galbene” au ridicat în toată lumea ştacheta protestelor


Ion Cristoiu: O fi, şi cine îi verifică pe ăştia? Eu am spus că ei fac orice, deci poate să stea... până vor obosi... Bun, au protestat de la Facultatea de Filosofie 100 de inşi, hai să fim serioşi... La interesul care este în jurul acestei secţii numai dacă vin trupele NATO...Am dat un exemplu, trebuie să înţelegeţi e un interes vital. Şi, este foarte important ce vă spun, vestele galbene au terminat orice demonstraţie din Europa.

 

Monica Mihai: De ce ziceţi asta?


Ion Cristoiu: Pentru că în momentul în care pe Champs Elysees au venit nişte tipi, vestele galbene, şi au devastat Champs Elysees, şi au devastat Arcul de Triumf, ca să mai faci în Europa o manifestare de un asemenea impact, trebuie să dai foc la Bucureşti, restul sunt poveşti.


Monica Mihai: Nu ar mai avea acelaşi impact.


Ion Cristoiu: Impactul a fost uriaş, totuşi e Champs Elysees unde ne ducem noi, ăştia, babuinii

Monica Mihai: A fost totuşi de impact şi protestul românilor când s-au strâns peste un milion de români.

Ion Cristoiu: Atunci când nu erau vestele galbene, e foarte important pentru proteste. La ora actuală acele ”vestele galbene” au ridicat în toată lumea ştacheta...


Monica Mihai: Pentru proteste.


Ion Cristoiu: Da. Ei ce au făcut? Au incendiat, au devastat Arcul de Triumf, egal cu să devastezi Casa Albă. La noi doar aşa, să intre în Guvern şi să-l pună pe Mălin Bot premier, poate că atunci e o ştire, pentru că, încă o dată Champs Elysees şi Arcul de Triumf care e făcut de Napoleon sunt simboluri ale Franţei, ale Franţei luxoase, ale Franţei la care noi babuinii ne plimbăm pe acolo şi ne uităm şi sunt şi magazinele scumpe de unde cumpăra doamna Udrea, alea Gucci, nu ştiu...imaginea acelui Paris care a fost terorizat şi pe alte bulevarde...  şi acum vin ai noştri, s-au plimbat, ei protestează 100 de inşi. Hai să fim serioşi.


Monica Mihai: Orice protest contează având în vedere că este un an agitat aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, este un an cu alegeri europarlamentare.


Ion Cristoiu: Nu contează decât pentru propriul tău electorat. Adică, dacă de exemplu electoratul protestează împotriva lui Iohannis atunci e o problemă, dacă protestează împotriva lui Dragnea nu mai e ştire sau dacă îl laudă pe Dragnea. Adică, dacă vin ăştia şi protestează în frunte cu, nu ştiu, cu cine vreţi, cu Mălin Bot şi spune:”Să trăiască Dragnea”, avem o ştire, dar aşa... sunt banalităţi. Ei protestează, păi ei la ora actuală, repet, fiecare partid se uită la propriul electorat, numai la ăla, la ăla, ăla.


Alianţa USR PLUS va participa la alegerile europarlamentare. A fost o operaţiune de tip Oprescu, au şicanat


Monica Mihai: Că vorbim de propriul electorat pe 26 mai vor fi alegerile europarlamentare, iar în această săptămână BEC-ul a respins candidatura Alianţei USR-PLUS. Ce şansă mai are această alianţă să participe la alegerile europarlamentare în această formulă?


Ion Cristoiu: Vor participa şi a fost... din întâmplare, eu nu cred că din întâmplare... a fost o operaţiune de tip Oprescu, ei au şicanat.


Monica Mihai: În ce sens?


Ion Cristoiu: Orice şicanare la ora actuală aduce voturi, uite că am folosit şi un panseu, orice şicanare. La ora actuală, pe partea dreaptă între aceste partide PMP, PLUS şi USR şi PNL este o bătălie pe un electorat. Nu au nicio treabă cu ăia din stânga, ăia au altă treabă, acolo e o altă bătălie, e o bătălie pe cele trei. În această bătălie criteriul numărul unu este cu cât îi mai dai una în bot lui Dragnea, criteriul numărul unu.


Monica Mihai: Ca să primeşti cât mai multe voturi.


Ion Cristoiu: Din nenorocire pentru PNL la ăştia la USR le stă bine, că ăsta e rostul lor.


Monica Mihai: Că aşa ei s-au şi făcut remarcaţi în Parlament.


Ion Cristoiu Aşa s-au făcut remarcaţi. PNL-ul după părerea mea ar trebui un pic să lase această temă a Justiţiei şi să găsească nişte teme cât de cât economice, pentru că PNL nu este chiar ca ăla USR, ăla USR PLUS nu are nicio treabă, ei când aud de Dragnea... deci, de aici vin toate aceste mişcări.


Monica Mihai: Credeţi că alianţa va câştiga?


Ion Cristoiu: Deci, alianţa aceasta va fi, n-am nicio îndoială...


Monica Mihai: Şi va câştiga un vot de simpatie din partea alegătorilor?


Ion Cristoiu: Va arăta alegătorilor: ”Iată ce rău a făcut Dragnea!”, că ei au şi început, păi, după aia aţi văzut ce... Păi, Oprescu cum a câştigat?Adică era independent, n-avea nicio şansă şi deodată, au început ăia să-l blocheze şi ai dracului îl blocau, şi de fiecare dată câştiga.

 

USR-ul este un partid format după La République En Marche a lui Macron

Monica Mihai: Pe USR îi arată sondajele ca fiind un partid în creştere. Sunt aceste sondaje reale sau e fabricaţie?


Ion Cristoiu: USR-ul este un partid format după La République En Marche a lui Macron, are toate caracteristicile, e foarte important. Aceste caracteristici pe care noi nu le înţelegem sunt următoarele... teza lui Macron, pentru care să ştiţi că a obţinut majoritatea absolută, majoritatea absolută cu nişte ageamii, erau ăia, parlamentarii lui au fost luaţi de pe stradă, au câştigat cu următoarea teză, foarte importantă... Unu: ”om nou”, de aici zbaterea PNL să-l aducă pe Rareş pe liste, primul, ”om nou”! Toate sondajele arată că aceste partide îmbătrânite, tradiţionale trebuie să vină cu oameni noi. Doi: amatori. Se pare că există o tendinţă la generaţiile astea facebook-iste şi SMS-iste că cu cât eşti mai amator în politică...


Monica Mihai: Cu atât eşti mai bun.


Ion Cristoiu: Da, foarte important, pentru că, cei din multinaţională, proletarii digitali, aşa îi numesc eu, proletarii digitali, ei lucrează la multinaţionale...el n-are avere, proletarii digitali, electoratul USR, n-are avere, laptop are, e foarte important, lucrează pe o suprafaţă mică... e foarte importantă psihologia... deci el e acolo la un calculator şi în fiecare zi face, nu ştiu, chitanţe pentru Indonezia şi atunci se numeşte proletariatul digital - Eu de câte ori mă duc la ăia la Antenă şi ies ăia de la Pipera, am impresia că ies ăia de la IMGB. Nu ştiţi, aceeaşi imagine, muncitorii, sau la APACA, toţi sunt la fel -aceşti tipi sunt electoratul... şi acest electorat vrea şi el să facă politică, numai că în momentul în care el vrea să facă politică, vine şi spune:”Cum domnule, vrei să faci tu politică?”  şi îl complexează...


Monica Mihai:Dar când vede că există un partid ca USR...


Ion Cristoiu: Da, când vede că-i Ghinea... ”Păi stai puţin domnule!” sau, nu ştiu, zice ”Uite domnule, că pot să fiu şi eu”, de aia ei vor vota. Şi nu în ultimul rând, post-politicul spune aşa: întâi distrugi şi apoi vom vedea ce-o mai fi. Ei sunt şi un electorat negaţionist. Toate aceste caracteristici îi arată foarte periculoşi, nu pentru stânga, pentru PNL.


La ora actuală, pentru PNL, pentru Klaus Iohannis pericolul mortal îl reprezintă USR, alianţa


Monica Mihai: De ce tocmai pentru PNL?

 

Ion Cristoiu: Pentru că e electoratul lor, e electoratul care va ieşi la vot numai pentru ei. PNL-ul poate să mobilizeze prin structurile sale, să spunem electoratul său, dar în condiţiile unei prezenţe masive la vot a tinerei generaţii s-a terminat orice structură. După un anumit procentaj de vot serios, peste 50 % - 60 %, în acel moment s-au terminat toate calculele electorale. Au ieşit 60% care nu mai sunt subordonaţi, nu i-a mai scos primarul, nu i-a mai scos ăla, au ieşit ei să voteze, poate că ei or să voteze, nu ştiu, pe Clotilde Armand, am dat un exemplu. E foarte important fenomenul ăsta şi scapă analiştilor. La ora actuală, pentru PNL, pentru Klaus Iohannis pericolul mortal îl reprezintă USR, alianţa.


Monica Mihai: USR şi PLUS au fost implicate în mai multe scandaluri, credeţi că aceste scandaluri au fost orchestrate?


Ion Cristoiu: Nu, dar le-a servit. Pentru că acest electorat este ca o femeie îndrăgostită nebuneşte de un bărbat sau invers. Poate să-i facă bărbatul ăla orice, să nu zic că o bate că n-am voie, orice, ea îl iubeşte!Aşa şi electoratul ăsta pe care îl are USR, poţi să spui orice, orice, tot ce spui negativ te interpretează că eşti cu Dragnea, nici nu discută, trece pe lângă ei.


Monica Mihai: Primul hop de care trebuie să treacă partidele în acest an sunt alegerile europarlamentare. Pe cine vor scoate în faţă principalele partide?


Pentru europarlamentare, PLUS merge foarte bine cu Cioloş. Cioloş devastează în Ardeal
Ion Cristoiu: Anul acesta, repet, anul acesta europarlamentarele nu vor mai fi ... cele două sau trei europarlamentare pe care le-am avut noi până acum au fost lipsite de interes pentru electorat. Adică ăia de la PSD ieşeau că i-a scos primarul, ”De ce ai ieşit?”, nici nu se uitau la listă. Anul acesta se va întâmpla un lucru foarte... a ajuns în sfârşit şi la noi tema... ”Bine, mă, am înţeles, şi noi ăştia, ce facem la Bruxelles acolo, suntem proştii Europei?” şi atunci electoratul va ţine cont de profilul european al celui de acolo, adică al capului de listă.


Monica Mihai: Acest cap de listă este foarte important.


Ion Cristoiu:Da! Păi, voia să-l pună PNL-ul pe Hava, ne puteam spânzura, adică, capul de listă este un tip sau o tipă, cum e Cioloş, despre care electoratul zice ”Da, e bun!” şi dacă ăla mai şi zice că se duce acolo şi se luptă pentru noi românii să avem nu ştiu ce, autostrăzi, cutare, gata! De data aceasta va fi un vot la care va conta această ambiţie lansată de Dragnea la Caraş-Severin şi anume trebuie să trimitem acolo oameni care să aibă două calităţi: să reprezinte România, nu ca Monica Macovei şi ea va fi o mare problemă pentru PNL dacă vor defila cu cei care sunt percepuţi că înjură România acolo, şi doi: să se priceapă. Şi atunci, dacă le luăm pe partide, vom vedea capetele de listă. PMP-ul sigur va fi Traian Băsescu, fără el e mort...


Monica Mihai: A şi apărut informaţia asta, că va deschide capul de listă


Ion Cristoiu: Da, am văzut, în sondaj este destul de bine la încrederea pentru europarlamentare. PLUS merge foarte bine cu Cioloş, Cioloş devastează în Ardeal, surprinzător...


Monica Mihai: De ce surprinzător? Ardealul era electoratul PNL...


Ion Cristoiu: Pentru că nu devastează Iohannis. El e mai la costum, nici eu nici dumneavoastră nu sunteţi... a, dumneavoastră sunteţi ardeleancă, am uitat, ardelenii sunt ăştia mai aşa ... şi pentru ei Cioloş este chiar un profil de european, a fost ministru, premier. Bun, hai să o luăm dincolo. PNL, sigur cap de listă va fi Rareş Bogdan, vă dau sută în sută, scris şi după asta dacă pariaţi cu mine pierdeţi.


Monica Mihai: Este o alegere inteligentă din partea Partidului Naţional Liberal de a-l pune cap de listă un jurnalist?


Ion Cristoiu: Sondajele, am şi sondaje, o să vedeţi că Rareş a intrat la maşinăria sondajelor, înseamnă că...


Monica Mihai: Şi cum stă?


Ion Cristoiu: Stă foarte bine... e apreciat, e foarte interesant, că e coleg de-al nostru, e apreciat următorul lucru: şi dinspre PSD apreciază naţionalismul, nu ştiu, al lui, ţin minte că eu îl luam peste picior cu drapelul cu... eu nu le am. Deci, în zonă, în Ardeal, unde PSD-ul nu are priză pentru că are alianţă cu UDMR, pentru el chestia asta cu patriotismul, cu ţara, cu anti-UDMR, prinde. O să vedeţi că la atitudine, faţă de Dragnea, este un sondaj cu atitudine faţă de Dragnea, adică cine e perceput cel mai mare duşman al lui Dragnea? Iohannis, interesant, Iohannis e pe primul loc, am aici sondajul, pe locul doi e Codruţa.


Monica Mihai: Deloc surprinzător.


Ion Cristoiu: Păi, nu, ca anti-Dragnea, pe trei e CTP-ul şi cred că la egalitate e Rareş. Eu spun din tot spectrul de dreapta. Şi atunci, l-au introdus în sondaje, pe de o parte, pe de altă parte şi-au dat seama că e nevoie de o faţă nouă şi, nu ştiu, poate că va face o carieră. Eu vă spun sigur că va fi... şi nu va fi nicio problemă cu domnul Crin Antonescu pentru că Crin Antonescu o voia pe soţie ( pe listă, n.r.).


Lista candidaţilor PSD e în buzunarul de la spatele domnului Dragnea sau în capul domnului Dragnea


Monica Mihai: Cu cine va ieşi PSD în faţă? Care va fi locomotiva PSD-ului?


Ion Cristoiu: Mi-aţi spus cea mai grea întrebare pentru că toată lumea spune că lista e în buzunarul de la spatele domnului Dragnea sau în capul domnului Dragnea. Eu pledez în continuare, sigur ca să vă surprind, eu pledez şi în cazul lor pentru o faţă nouă, eu am pledat mult pentru Alessandra Stoicescu, deci nu pentru orice jurnalist, nu pentru mine pentru că nu mă percepe poporul...


Monica Mihai: De ce au ales cele mai mari partide din România să iasă în faţă pe listele de la europarlamentare cu câte un jurnalist? De ce ar alege?


Ion Cristoiu: Pentru că au nevoie de feţe noi, asta vrea electoratul anul ăsta, de aia votează USR. Vreau unul nou, s-a săturat, PNL-PSD, nu ştiu, aceeaşi mizerie. Şi nu e rezultatul... că i-a apucat pe ei, sunt calcule, v-am arătat, v-am explicat, sunt sondaje săptămânale unde sunt introduşi... e un sondaj la încredere, de exemplu, în care Ecaterina Andronescu stă bine, da, am dat un exemplu. Corina Creţu nu stă atât de bine.


Monica Mihai: Şi totuşi va deschide lista la ProRomânia.


Ion Cristoiu: Nu deschide că aici este o mare problemă. Sper că domnul Ponta nu face greşeala să se treacă el primul. Iertaţi-mă, e ca şi cum ar veni la mine un coleg de la Evenimentul Zilei, se trece pe o listă primul şi zice ”În cazul în care eu câştig, îi dau locul lui Cristoiu”. Dar nu e chiar aşa, şi eu am exagerat cu impactul ei electoral, nu are atât de mare impact şi dintr-un simplu motiv, nu e percepută de... v-am explicat, electoratul e atât de împărţit încât PSD-iştii nu mai vor niciun trădător.


Monica Mihai: Iar Corina Creţu e considerată trădător.

Ion Cristoiu: Da, ei vor unul de-al lor acum, da.


Alegeri prezidenţiale: toate sondajele sunt false. Avem un singur candidat, Iohannis


Monica Mihai: Primul hop în acest an sunt alegerile europarlamentare dar, cele mai importante, miza reală atât pe plan intern cât şi pe plan extern sunt alegerile prezidenţiale. Din păcate, am putea spune din păcate, până în acest moment nu avem oficial decât un singur candidat.


Ion Cristoiu: Din cauză că toate sondajele sunt false.


Monica Mihai: De ce?

 

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici