Video INTERVIU INTEGRAL „Gândurile lui Cristoiu”: „Liviu Dragnea nu va fi condamnat”/ Despre dosarul Revoluţiei: „Este o nemernicie să-l numeşti aşa. Aveam şi noi o revoluţie. Nu mai avem”

Jurnalistul Ion Cristoiu spune că liderul PSD, Liviu Dragnea, nu va fi condamnat de instanţa supremă în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. La emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, jurnalistul a lansat mai multe scenarii legate de sentinţa liderului PSD.

4987 afișări

Tudorel Toader nu demisionează din nevoia de vedetism şi din nevoia de putere

Ion Cristoiu: Dumneavoastră mi-aţi dat acum răspunsul la întrebarea pe care ne-o punem amândoi, de ce nu demisionează. Pentru că-i place. Adică povestea asta cu procurorul...

Monica Mihai: E un joc?

Ion Cristoiu: Nu, ministrul Justiţiei până la el n-avea nicio putere în România, da?

Monica Mihai: Din punct de vedere al numirii.

Ion Cristoiu: Eh, acum lui îi plac. El are două mari probleme care îl fac să nu demisioneze şi să se ducă la fund. Unu, nevoia de vedetism, aţi observat, adică chiar şi aceste audieri au fost transformate de el într-un spectacol. Doi, nevoia de putere, adică el se joacă cu destinul lui Lazăr, de aia a şi amânat, de aia a şi renunţat, dacă acum propunea... îi place. Şi atunci avem acel morb, şi vă spun eu ca scriitor, morbul ăsta al puterii.

Monica Mihai: Sunt voci care spun totuşi că Tudorel Toader ţine de acest post ca un şantaj cumva asupra PSD-ului, la modul că mă remaniaţi, îl voi numi pe Augustin Lazăr ca nou procuror general.

Ion Cristoiu. Nu-i adevărat, n-are cum să-l numească din nou. Domnul Augustin Lazăr e istorie. Puteţi să spuneţi orice, nu poatesă iasă din acest scandal cu trecutul lui, n-are cum. Probabil... sigur el este... Augustin Lazăr nu este apărat de preşedinte de sistem şi de presa lor, de presa tefelistă pentru Lazăr. De ce? Din două motive: unu, domnul Klaus Iohannis dacă renunţă la el public, pleacă de lângă el toată gaşca, în frunte cu...

Monica Mihai: Camarila.

Ion Cristoiu: Toată camarila şi SPP şi ăla... spune dacă nu ne poate apăra, acum e o bătălie între găşti, da? Şi doi, ca el cu trecut din ăla dubios sunt foarte mulţi la ora actuală, inclusiv în partide de genul USR, PLUS, şi atunci dacă dai un semnal că un om ca Lazăr, indiferent ce a făcut, după 89, îl ţii în funcţie de ce? Îl ţii în funcţie, atunci îi vine rândul unui domn  numit Dacian Cioloş care a fost şi el miliţian care păzea pe Doina Cornea. Sigur, corect, eu sunt de acord, ca miliţian nu avea nicio putere(?). Şi atunci începi să creezi în rândul politicienilor o problemă, problema trecutului lor pe care unii dintre ei încearcă să-l ascundă. Şi atunci domnul Lazăr, care e argumentul lui, domnule eu m-am luptat pentru democraţie, care e argumentul domnului Dacian Cioloş, corect, corect, de aia dacă îi dai drumul pentru trecut începi să creezi un precedent foarte primejdios pentru mulţi.

Monica Mihai: Şi atunci mai bine îl ţii.

Ion Cristoiu: Atunci îl ţii. El nu e apărat ca persoană, e apărat ca simbol, dar mai ales de Klaus Iohannis pentru că acum este o bătălie, v-am mai spus, între găşti.

Vor aştepta rezultatele europarlamentarelor şi atunci vor trece la o restructurare a guvernului. Nu-l vor remania pe Tudorel Toader

Monica Mihai: Este o chestie foarte interesantă şi spuneţi-mi cum vedeţi următoarea situaţie: îl remaniază pe ministrul Justiţiei? PSD ajunge din nou la mâna lui Klaus Iohannis la numirea ministrului Justiţiei sau vor alege varianta de restructurare a guvernului ca să treacă prin parlament.

Ion Cristoiu: După părerea mea vor aştepta rezultatele europarlamentarelor şi atunci vor trece la o restructurare a guvernului.

Monica Mihai: Adică spuneţi că nu-l remaniază pe Tudorel Toader până atunci?

Ion Cristoiu: Nu. Pentru că a şi anunţat doamna Rovana Plumb că pleacă ea. Deci, până pe 26 mai nu se poate întâmpla nimic. N-are nici PSD-ul curaj.

Monica Mihai: Au fost declaraţii totuşi săptămâna aceasta prin care Liviu Dragnea a spus că el nu se amestecă în această problemă.

Ion Cristoiu: Erau vorbe. Probabil în funcţie de rezultat. Dacă PSD-ul are un rezultat foarte bun şi prin comparaţie cu PNL pentru că principalul adversar atunci domnul Dragnea, care zic că nu va fi condamnat, va avea toate motivele chiar să schimbe şi pe Dăncilă. Nu putem discuta, până pe 26 mai suspendăm orice discuţie.

Monica Mihai: Aţi zis o chestiune interesantă, că poate să o suspende şi pe Viorica Dăncilă. Există tensiuni între cei doi?

Există tensiuni între Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă. Întotdeauna după o lună, două, trei premierul devine nerecunoscător

Ion Cristoiu: Din datele pe care le am eu da, adică... şi erau fireşti. Întotdeauna după o lună, două, trei premierul, indiferent, devine nerecunoscător.

Monica Mihai: A fost chiar interesantă declaraţia lui Liviu Dragnea din aceste zile în care acesta a spus că la începutul mandatului lui Viorica Dăncilă, pe când se obişnuia încă cu funcţia, discutau des, în schimb acum a fost de acord şi el să discute mai rar. Acest şi eu, şi el a fost de acord. Adică Viorica Dăncilă ar fi cerut să vorbească mai rar cu preşedintele PSD?

Ion Cristoiu: Domnişoară, eu din 1990 asist la spectacolul bătălia între premier şi alţii. Premier şi preşedinte.

Monica Mihai: Da, dar premierul vine din acelaşi partid.

Ion Cristoiu: Nu, încă o dată. Se întâmplă o chestie foarte simplă scriitoricească , în prima fază Dăncilă şi cine-o fi, Tudose, Grindeanu ce au fost înainte sunt ”să trăiţi” lui Dragnea, da, de acord. Până o pune.

Monica Mihai: Aşa a fost.

Ion Cristoiu: După ce te pune premier chiar dacă el e chiar preşedinte, vezi conflictele cu Ion Iliescu, au fost şi ale lui Năstase. După ce te pune acolo, după vreo săptămână îţi faci şi tu o gaşcă, sunteţi de acord? Deci îţi faci o grupare, o camarilă, nu zic negativ. Camarila aia începe să-ţi facă la ureche şi camarila lui Dragnea ”fii atent ce a făcut cutare, cutare”, fiecare are o camarilă, da? doi, tu te duci, eşti Viorica Dăncilă, şi vezi că începi să ai manete nu-i aşa, că eşti premier, te duci în străinătate, te ţine de mână Timmermans, îţi zice Juncker ”ce frumoasă sunteţi”

Monica Mihai: ”Deşteaptă sunteţi”...

Ion Cristoiu: Te duci la americani. Începi să îţi dai seama că de fapt la aia (manşa) avionului tu eşti nu el. şi la un moment dat nu îi mai răspunde la telefon, este o chestie vitală, şi dumneavoastră... sigur, dumneavoastră sunteţi mult mai morală decât... şi dumneavoastră dacă ajungeţi la un moment dat ziceţi ”băi, stai puţin”. Plus că te obligă viaţa. Tu eşti premier, da, şi prima săptămână vine o delegaţie şi tu îi spui delegaţie domnule eu sunt premier, dar duceţi-vă la Dragnea, da.

Indiferent cine va veni în locul Vioricăi Dăncilă şi dacă vine iubita domnului Dragnea tot se vor certa că e vorba de putere

Monica Mihai: Adică discuţiile le purtaţi cu el, cu mine doar strângeţi mâna.

Ion Cristoiu: Şi după vreo săptămână, două, trei zici ce dracu’, sunt premier. E o chestie fatală, este, repet, nenorocirea acestei guvernări de după 2016 a fost împărţirea puterii între preşedintele partidului şi premier. Dacă era şi premier şi preşedintele partidului în acelaşi timp nu mai era nicio problemă. N-are cum, automat, indiferent cine va veni în locul Vioricăi Dăncilă şi dacă vine iubita domnului Dragnea tot se vor certa că e vorba de putere.

Monica Mihai: Cât credeţi că va mai rezista Viorica Dăncilă fără să vorbească cu Liviu Dragnea, adică până va exploda buba?

Ion Cristoiu: Până pe 26 mai. Nu face nimeni nicio mişcare până pe 26 mai, e campanie electorală, în funcţie de rezultat. Există mai multe necunoscute, una, dacă îl condamnă pe Dragnea atunci nici n-are nevoie să mai vorbească, doar să se ducă la vorbitor, şi ea devine preşedintele interimar al partidului şi premier, am terminat.

Monica Mihai: N-ar fi o pălărie prea mare pentru Viorica Dăncilă?

Ion Cristoiu: Eu spun ca bătălie. Nu se ştie, nu cunosc, na, e unul dintre PSD-iştii, politicieni cu care n-am stat de vorbă în viaţa mea, am văzut-o numai în poze, nu, n-am o părere prea bună, dar nu pot să judec un om după poze. N-am stat de vorbă cu ea, o priveşte.

Doi, admiţând că Liviu Dragnea scapă acum prin decizia, nu CCR, prin decizia Înaltei Curţi, în acel moment avem momentul 26 mai. Dacă la europarlamentare partidul condus de Dragnea, de atunci, câştigă peste aşteptări şi peste sondaje, în acel moment Dragnea e pe cai mari şi dă douăzeci de Viorica Dăncilă afară.

Monica Mihai: Şi poate să facă ce vrea.

Ion Cristoiu: Poate... Dacă nu, ar putea să plece domnul Dragnea şi să rămână Viorica Dăncilă. Încă o dată, punem în suspensie totul şi florile şi iarba şi frunzele până pe 26 mai. Sigur că după alegerile europarlamentare vin alea prezidenţiale...

Monica Mihai: Şi tot aşa.

Ion Cristoiu: Nu se face nimic, nu se iese din ţinută de campanie până pe 26 mai. 26 mai este un moment de resetare, un moment mai puternic decât prezidenţiale.

În Ucraina, contrar opiniei generale, eu nu cred că va învinge comediantul. Am asistat acolo la o uriaşă manevră

Monica Mihai: Pentru partidele din România.

Că vorbim de alegerile europarlamentare, haideţi puţin să vorbim de contextul european şi nu doar european actual. Au avut loc alegeri în Israel şi, de asemenea,s-a mai decis încă un lucru legat de Brexit.

Ion Cristoiu: Şi vom avea, foarte important, alegerile din Ucraina unde, contrar opiniei generale, eu nu cred că va învinge comediantul. Cred că va învinge tot Poroşenko, cred că am asistat acolo la o uriaşă manevră, cunosc.

Monica Mihai: Ca el să iasă...

Ion Cristoiu: Problema era să iasă Timoşenko în afara jocului.

Monica Mihai: Şi acest actor ar fi diversiunea.

Ion Cristoiu: Fără actor, rămânea Timoşenko cu Poroşenko şi Timoşenko îl bătea la scor pe Poroşenko. O să vedeţi că va învinge tot Poroşenko, trebuie să fii nebun ca putere, cum vreţi, America, Germania, să laşi...

Monica Mihai: Să laşi un comediant săpreia puterea...

Ion Cristoiu: O ţară precum Ucraina, staţi un pic, este o ţară cu atât de mari probleme să o laşi pe seama unuia care n-are pic de experienţă politică. Adică măcar Poroşenko cum e el, corupt, are experienţă. Nu-şi permite nimeni, nici noi, ascultaţi-mă, şi pentru noi ar fi o catastrofă dacă ar învinge comediantul că n-are experienţă politică. O ţară precum Ucraina cu atât de mari probleme, atât de importantă chiar pentru soarta lumii pentru că o Ucraină poate să declanşeze un război mondial, chiar pentru noi. Păi ştiu eu ce e în capul lui, că el e amator, e preşedinte şi o să zică că vrea să ia şi Bucovina şi Suceava, poţi să ştii ce e în capul lui? La Poroşenko măcar acolo avem garanţia că îl ştim.

Monica Mihai: Există o predictibilitate.

Ion Cristoiu: Îl ştim, nu?

Pentru români, impactul rezultatatului alegerilor din Israel este uriaş. De ce n-ar câştiga PSD-ul chiar dacă este acuzat de corupţie

Israelul.

Monica Mihai: Ce semnal transmite rezultatul alegerilor din Israel?

Ion Cristoiu: Pentru noi românii impactul este uriaş.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Nu numai pentru faptul că PSD, Dragnea şi Dăncilă sunt apropiaţi de Netanyahu, dar semnalul este acesta: poţi să-i zici unui tip precum, dacă este, cum este Dragnea sau Netanyahu, e corupt el

Monica Mihai: Are dosar, are trei dosare.

Ion Cristoiu: Uite că a câştigat. Din punctul de vedere al electoratului, imaginea, asta e principala concluzie.

Monica Mihai: E un semnal pentru Liviu Dragnea.

Ion Cristoiu: Da, la noi în România, deşi era vorba de Israel, aceste alegeri au fost urmărite ca şi cum ar fi alegeri interne, în România. Netanyahu era duşmanul lui Iohannis, al întregii drepte, da? Nu numai pentru că trecea drept având relaţii bune cu PSD-ul, dar şi pentru că era un corupt. Şi atunci raţionamentul de tip Cioloş, Barna...

Monica Mihai: A câştigat un corupt

Ion Cristoiu: Era următorul: e corupt şi n-are cum să câştige. Uite că un corupt a câştigat. Şi atunci reflexul la noi este următorul: de ce n-ar câştiga PSD-ul chiar dacă este acuzat de corupţie.

Orice cetăţean al Israelului ştie că siguranţa Israelului depinde nu numai de America, depinde şi de Rusia

Monica Mihai: L-au ajutat pe Netanyahu şi declaraţiile lui Donald Trump şi cu privire la înălţimile Golan şi cu privire la...

Ion Cristoiu: Nu Donald Trump l-a ajutat, l-a ajutat Putin, vizita la Putin. Pentru că de fapt acolo a fost o dispută şi ar fi incorect să nu sesizăm, nu Netanyahu a câştigat, acolo a fost o dispută între securitatea Israelului şi corupţia lui Netanyahu. Israelienii până la urmă au optat pentru securitate şi au optat în momentul în care Netanyahu s-a dus la Moscova. Pentru că orice cetăţean al Israelului ştie că siguranţa Israelului depinde nu numai de America, depinde şi de Rusia. Şi atunci a zis Netanyahu ăsta e şi cu Trump...

Monica Mihai: E şi cu...

Ion Cristoiu: Nu uitaţi că el a fost la Moscova în momentul în care a revendicat Golanul...

Monica Mihai: Adică într-un moment simbolic important.

Ion Cristoiu: Şi cu toate acestea a fost primit de Putin, este foarte important, care este un sprijinitor al părţii arabe şi al Iranului. A fost un semnal... deci asta este o lecţie electorală copleşitoare şi pentru România. uneori tema corupţiei poate să ajungă pe locul 10 faţă de alte teme. Iată că aici tema securităţii...

Monica Mihai: A primat înaintea celei...

Ion Cristoiu: Nu ştiu, poate că şi aici, poate că o temă pe care o vântură PSD-ul, nu a corupţie ci a pensiilor, a salariilor...

Monica Mihai: A României în faţă care merită mai mult.

Ion Cristoiu: Da, s-ar putea să domine. Asta spun că e principala lecţie. Că corupţia nu e tema numărul unu niciunei ţări.

Monica Mihai: Va muta România ambasada de la Israel de la Tel-Aviv la Ierusalim, având în vedere că premierul Viorica Dăncilă a făcut această promisiune?

Ion Cristoiu: După 26 mai discutăm. Acum dacă se formează, şi clar că se va forma un guvern, nu va face. Aia a fost mai mult o declaraţie pentru că au anunţat că numai când e gata analiza. Analiza nu e gata, adică din câte am înţeles, şi cât o fi Meleşcanu la Externe...

Amânarea Brexit-ului este un dezastru, în primul rând pentru Marea Britanie

Monica Mihai: Nici nu va fi gata.

Ion Cristoiu: Nu va fi gata nimic la Externe.

Monica Mihai: România se situează în acest moment într-o situaţie externă aparte. Cum vedeţi faptul că Brexitul a fost amânat? Aţi prevăzut acest lucru? Săptămâna aceasta a avut loc o discuţie între Teresa May, Angela Merkel şi Macron în care s-a decis o nouă amânare.

Ion Cristoiu: Nu, nu m-am gândit în niciun moment pentru că este un dezastru, în primul rând pentru Marea Britanie.

Monica Mihai: Ce semnal transmite Marea Britanie prin faptul că nu se pot decide asupra unei ieşiri.

Ion Cristoiu: Păi nu numai Marea Britanie transmite un semnal şi Uniunea Europeană, adică e mai rău decât dacă plecau fără un acord.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Pentru că totul este ca dracu’. Participă sau nu la alegeri?

Monica Mihai: Vor participa.

Ion Cristoiu: Păi dacă vor participa şi iese ce facem cu grupul ăla, adică şi aici... Când s-a anunţat Brexitul, dacă mai ţineţi minte, liderii europeni Macron şi Merkel au spus, şi Junker, trebuie să rezolvăm asta, nu putem...

Monica Mihai: ŞI acum totuşi parcă nu mai sunt atât de dornici nici ei.

Ion Cristoiu: Păi nu, nu sunt dornici să nu iasă. Ei au explicat un lucru raţional, nu putem sta în situaţia asta ieşiţi sau nu ieşiţi. Trebuie să ştim odată că nu iese din casă un chiriaş. Era vorba de ieşirea unei mari puteri din Uniunea Europeană cu toate consecinţele, da. acum se lungeşte agonia.

Monica Mihai: S-a stabilit data de 31 octombrie pentru ieşirea Marii Britanii.

Ion Cristoiu: Da. Şi până atunci Marea Britanie ce face, va avea comisar?

Monica Mihai: Va organiza alegeri europarlamentare pe 26 mai.

Ion Cristoiu: Da, va organiza. Grupul care va fi de acolo va fi sceptic, eurosceptic sau... Şi cum adică ei vor intra în parlament, vor fi un grup foarte puternic, da? Vor avea drept de vot în continuare în Consiliu? Nu. Şi atunci nu vă imaginaţi că totul e ca dracu’? Nu înţeleg ce fel de lideri europeni sunt ăştia. Că sunt câteva întrebări, dacă ei vor participa la alegeri, da, vor avea un grup, da, mare, pe baza populaţiei, ce orientare va avea grupul ăla? Vor avea grup parlamentar? Vor câştiga dreptul de vot în Consiliu? Să nu uităm că noi am venit la preşedinţia consiliului că au plecat englezii. Adică până în octombrie ei ce fac în raport cu instituţia?

Monica Mihai: Cu Uniunea Europeană.

Franţa este în drum către noul lider al Europei, aşa se şi explică blocarea Codruţei Kovesi care era, era o şmecherie a nemţilor

Ion Cristoiu: Cu instituţiile. Participă sau nu participă la ele? Vi se pare ceva normal?

Monica Mihai: E interesant că la aceste negocieri care au avut loc în această săptămână şi s-au aşezat cei trei la masă, vorbim de Macron, de Angela Merkel şi de Teresa May, nu Germania a fost cea care s-a împotrivit amânării Brexitului ci liderul francez. Să fie Franţa noul lider al Europei?

Ion Cristoiu: Dacă nu e, esteîn drum către noul lider al Europei, aşa se şi explică blocarea Codruţei Kovesi care era, era o şmecherie a nemţilor, adică ei voiau să aresteze întreaga Europă, dar să nu fie neamţ, aţi observat?

Monica Mihai: Adică să fie român.

Ion Cristoiu: Da, să fie un român, o româncă care făcea, şi atunci să ştiţi că acolo, în consiliul ăla s-au opus francezii şi presupun că şi acţiunea de la noi a fost cu aprobarea lor pentru că...

Monica Mihai: În ce sens?

Ion Cristoiu: Pentru că Macron s-a prins de şmecheria nemţilor. Deci nemţii ca să găsească o poliţistă europeană, pentru că acest parchet şi mai ales Codruţa Kovesi care este maestră în a îndeplini ordinele, da...

Monica Mihai: Era candidatul perfect din acest punct de vedere.

Ion Cristoiu: Din două puncte de vedere, unu, ştie să-şi facă PR. Acest parchet poate să se ducă şi să-l aresteze pe Macron, da? Fonduri Europene. Nu să-l aresteze, să facă spectacol cu cătuşe...

Monica Mihai: Cu dosare...

Anchetarea lui Kovesi aici nu este fără acordul francezilor

Ion Cristoiu: Aşa. Şi atunci, nemţii ar spune nu noi, noi? Nu e o româncă, eroină...

Monica Mihai: Eroina Justiţiei.

Ion Cristoiu: Dacă era neamţ, aşa se explică de ce au renunţat ei la neamţ. Că dacă era neamţ veneau francezii sau italienii şi spuneau păi, domnule, germanii vreţi? Nu domnule e o româncă.

Monica Mihai: Deci practic susţineţi că suportul pe care îl acordă Germania Laurei Codruţa Kovesi, atât de vizibil şi verbal, este de fapt opunerea lor faţă de...

Ion Cristoiu: Şi anchetarea lui Kovesi aici nu este fără acordul francezilor. Deci francezii, Macron nici într-un caz nu vrea acest... au şi recunoscut ca acest parchet să cadă pe mâna Germaniei prin intermediul Codruţei Kovesi, da? Ori pe ei i-a ajutat foarte mult în această bătălie cu parlamentul care e dominat de nemţi ancheta de la noi, pariez că aşa a fost. Că nu făceau ăia ai noştri chiar de capul lor. Vă faceţi şi voi acolo, oricum anchetaţi-o şi atunci avem un mare motiv să ne opunem. E o bătălie între Franţa şi Germania cine pune mâna pe poliţia Europeană, ca să nu zic altfel.

Monica Mihai: Haideţi să revenim pe planul românesc. Care este lovitura electorală a săptămânii?

Ion Cristoiu: Ea a trecut neobservată. În primul rând că domnul preşedinte s-a întâlnit cu partidul lui, ceea ce, mă rog...

Monica Mihai: E ciudat?

Ion Cristoiu: E ciudat, vă spun... toţi preşedinţii când au ajuns în campanie post-decembristă s-au întâlnit cu partidele lor. Dar una e să se întâlnească Ion Iliescu cu partidul pe care l-a făcut el, da, una e să se întâlnească Traian Băsescu cu PDL care era partidul lui şi una să se întâlnească domnul...

Iohannis a dat o indicaţie discretă, a sugerat ca domnul Buşoi să fie înlocuit cu Rareş Bogdan

Monica Mihai: Iohannis cu partidul pe care l-au făcut alţii.

Ion Cristoiu: Păi nu, cu partidul cu care n-are... de fapt el nu are nicio treabă cu partidul respectiv. Da, corect, partidul pe care l-au făcut alţii. Eu nu văd nicio chimie între Iohannnis şi partidul ăsta. Cunosc foarte bine relaţia între Ion Iliescu şi PSD, dar e partidul lui, el l-a făcut. Nu Emil Constantinescu, nici Emil Constantinescu nu a avut partid şi aţi văzut ce probleme avea. Şi el a fost până laurmă înscris în PNŢCD, dar nu... Apoi a venit Traian Băsescu cu partidul lui. Iohannis n-are nicio legătură, a fost întâi PNL şi apoi PNL-ul a zis să-l facem pe el candidat, dar nu poţi să spui că-i al...

Monica Mihai: Şi ce-a făcut Iohannis, s-a întâlnit cu partidul?

Ion Cristoiu: Da şi aici a criticat, din surse pe care le-a dezminţit, organizaţia de Bucureşti condusă de domnul Buşoi, ceea ce confirma zvonurile, de fapt a dat o indicaţie discretă, a sugerat ca domnul Buşoi să fie înlocuit cu Rareş Bogdan. De fapt cel care l-a impus pe Rareş Bogdan în aceste structuri ale partidului este ca number one al partidului, domnul Iohannis, pentru că el e de o sută de ori mai apropiat de Rareş Bogdan decât de PNL. Ei au fost mai de mult. Deci asta cred că a fost o lovitură electorală, probabil că ne vom aştepta la un moment dat să-l schimbe. Poate după alegeri, repet, după 26.

Monica Mihai: Haideţi să vedem după 26 mai. Ajungem şi la topul săptămânal al politicienilor, haideţi să vedem în această săptămână cine se află pe locul 5.

Topul politicienilorDomnul Liviu Dragnea care acum joacă cu brio comedia omului care e mic, n-are treabă nici cu guvernul, nici cu partidul. E o greşeală

Ion Cristoiu: Păi, pe locul 5 este domnul Ion Iliescu care a fost trimis în judecată, s-a purtat demn, nu am văzut până acum nicio smiorcăială din partea domniei sale.

Monica Mihai: Vă aşteptaţi să zică ceva?

Ion Cristoiu: Nu. El a câştigat urieşeşte la electoratul lui acum. Adică iar a fost o greşeală uriaşă a celorlalţi. Un om în vârstă, bolnav şi te trimite şi cu revoluţia, iar electoratul lui, are şi el electorat fanatic din 90 până acum, zice uite domnule a făcut şi el o revoluţie, l-a dat jos pe Ceauşescu şi ăştia...

Monica Mihai: Şi acum îl condamnă.

Ion Cristoiu: Având şi dreptate că domnul Iohannis era profesor de fizică şi bea bere şi juca table cu ăia în Sibiu când el a făcut revoluţia, sunteţi de acord?

Monica Mihai: Este o diferenţă mare între cei doi...

Ion Cristoiu: Eu care am fost un adversar al lui Ion Iliescu până la urmă el era aici, el umbla prin Bucureşti şi îl răsturna pe Ceauşescu sau îi lua locul. Ăilalţi, domnul Iohannis era pe acolo, era profesor.

Monica Mihai: Dar totuşi trebuie să stabilească justiţia exact care...

Ion Cristoiu: Nu, am dat un exemplu din punctul ăsta de vedere. Dacă ar fi să apreciez între cei doi, eu îl apreciez pe Ion Iliescu pentru că el era aici, el se bătea, el se ducea cu bicicleta să o vadă pe viitoare lui soţie, e frumos, dar mă rog.

Monica Mihai: Cine se află pe locul 4?

Ion Cristoiu: Pelocul 4 se află domnul Dacian Cioloş care văd că supravieţuieşte cu brio la untrecut care îl ajunge din urmă şi vă atrag atenţia că şi acest partid nou şi el şi USR-ul, o să vedeţi că intră şi ei în toate scandalurile de tip post-decembrist politicianist. Dacă nu fac un rezultat cât de cât la alegeri dispar. Puterea acestui USR şi al lui PLUS a fost faptul că veneau cu...

Monica Mihai: Un suflu nou.

Ion Cristoiu: Un altfel de politician. Păi care altfel de politician? Şi ei pleacă se ceartă demisionează, o să vedeţi în curând, îşi spală rufele în public...

Monica Mihai: Ca orice alt partid.

Ion Cristoiu: Păi şi atunci de ce să-i votez? Prefer să-i votez pe ăştia tradiţionalii PNL, PMP sau PSD că oricum măcar ştiu meserie. Adică avantajul lor de partid nou, cinstit care nu e politicianist începe să dispară prin aceste scandaluri.

Monica Mihai: Da, dar totuşi pentru tefelişti, cum le spuneţi dumneavoastră, tot acest partid ar rămâne de votat.

Ion Cristoiu: Nu ştiu pe termen lung dacă mai continuă cu scandalurile aşa. Oricât de tare ai iubi pe cineva dacă...

Monica Mihai: Pierde electoratul.

Ion Cristoiu: Deci îţi pierzi electoratul pentru că e un electorat consecvent moral, adică un electorat tânăr care la un moment dat va vedea, uite a plecat ăla, staţi, dacă îşi vor spăla rufele în public...

Monica Mihai: Atunci vor mai pierde.

Ion Cristoiu: Da, mai pierde.

Monica Mihai: Cine se află pe locul 3 şi de ce?

Ion Cristoiu: Pe locul 3 este domnul Liviu Dragnea care acum joacă cu brio comedia omului care e mic, n-are treabă nici cu guvernul, nici cu partidul.

Monica Mihai: Şi cu cine mai are treabă Liviu Dragnea atunci?

Ion Cristoiu: Eu cred că e o greşeală din punct de vedere electoral pentru că ipostaza de victimă nu prinde niciodată pe PSD. PSD-ul nu... e o ipostază... Adică această ipostază de victimă taie cealaltă campanie electorală în legătură cu europarlamentarele.

Monica Mihai: O contradicţie.

Ion Cristoiu: O dată o să discutăm despre asta. Pe mine mă miră pentru că eu nu cred, am văzut şi eu, adică această campanie dusă pe ideea că noi trebuie să alegem la europarlamentare români adevăraţi şi patrioţi are o problemă, nu va reuşi să mobilizeze electoratul. Deci în timp ce electoratul de dreapta e mobilizat ”haideţi la vot să le luăm puterea”, nu-i aşa?

Monica Mihai: Da.

Ion Cristoiu: PSD-ul nu zice veniţi la vot să ne apăraţi că ăia vor să ne ia puterea, uite o observaţie de care ar trebui să ţină cont consilierii domnului Dragnea. După părerea mea până acum PSD-ul nu face nimic pentru electoratul care vrea să fie fanatic, adică vrea să apere puterea, de ce să mă duc la...

Monica Mihai: Da, dar spuneaţi chiar în ediţia trecută, dacă nu mă înşel, că această direcţie pe care merge PSD-ul din punct de vedere al sloganului şi din punct de vedere al percepţiei pentru europarlamentare este unul puternic.

Ion Cristoiu: Era puternic, dar acum îmi dau seama că ceilalţi evită această temă şi merg cu o temă... nu, eu mă refeream la electoratul captiv. Alegerile acestea vor depinde foarte mult de năvala la vot, da, a electoratului tău.

Monica Mihai: De numărul mare de votanţi.

Ion Cristoiu: Da, de ai tăi. Poţi să-i aduci pe cei de la PSD cu structurile, mă rog, pe care le ai, dar trebuie să-l şi mobilizezi cu ceva. Acum am descoperit, am şi eu nuanţe, până la urmă cu ce-l aduc eu în condiţiile în care ăilalţi au drept temă hai la vot să cadă PSD-ul. Până acum nu era această temă, acum se conturează, aţi văzut, da? Dacă venim şi PNL-ul, venim şi câştigăm alegerile europarlamentare, facem un asalt şi dăm jos guvernul. Normal era ca şi PSD-ul să se... fără să renunţe la acel slogan, să vină să spună, băi PSD-işti, ieşiţi la vot că ăştia vor să ne dea jos de la putere.

Monica Mihai: Cine este pe locul 2?

Ion Cristoiu: Pe locul 2 este domnul Călin Popescu Tăriceanu care a început să ia faţa, dacă se poate spune, a domnului Dragnea ca lider în partea coaliţiei de la putere, a fost în America, a jucat foarte bine această partitură cu Lazăr, el fiind... PNL-ul din care provine, el fiind din 90 anticomunist, adică din acest punct de vedere.

Monica Mihai: Şi-a păstrat ideologia.

Ion Cristoiu: Deoarece PNL-ul de acum, mă rog, care n-are nicio legătură cu PNL-ul tradiţional. PNL-ul din 90 pe care îl cunosc foarte bine a fost umăr la umăr cu PNŢCD-ul ca partid istoric, pentru că a avut şi el victime, în bătălia cu trecutul comunist, cu abuzurile, cu torţionarii şi din punctul acesta de vedere PNL-ul a greşit, ăsta de acum, luându-i apărarea şi atunci pe acest culoare s-a dus abilitate

Monica Mihai: Călin Popescu Tăriceanu a obţinut un loc bun. Cine este pe locul 1?

Ion Cristoiu: Celebrul domn Tudorel Toader care...

Monica Mihai: Nu se lasă remaniat.

Ion Cristoiu: Nu, nu se lasă remaniat, care rămâne în continuare vedetă, dar este vedetă în genul unei stele, cum spunea Eminescu, azi o vedem şi nu e, noi îl vedem azi, uitaţi am făcut şi eu un panseu istoric, noi îl vedem pe domnul Toader, e pe cer, pe boltă, dar el nu mai e demult, a dispărut. Dacă nu demisionează n-are nicio şansă să rămână pe boltă.

Monica Mihai: Vă mulţumesc pentru discuţiile de astăzi, rămâne să vedem ce se va întâmpla cu Tudorel Toader săptămâna viitoare la CEx-ul PSD.

 
Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici