Video INTERVIU - Ponta: Subiectul Geoană nu mai există, o discuţie cu el nu mai este utilă - VIDEO

Preşedintele PSD, Victor Ponta, se declară nemulţumit, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, de faptul că preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi-a "arogat" calitatea de lider al opoziţiei în vizita în SUA, menţionând că o nouă discuţie cu acesta, în partid, nu îşi mai are rostul.

2400 afișări

Reporter: În ultima vreme mai mulţi membri ai BPN al PSD s-au supărat iar pe fostul preşedinte al partidului, Mircea Geoană.

Victor Ponta: Să vă zic dierct, pentru mine, de ceva timp, subiectul Geoană nu mai există. Sau, mă rog, nu figuerază între preocupările mele. Mircea Geoană a fost preocuparea noastră a tuturor, nu doar a celor din PSD, ci şi a celor din PNL, în 2009. Pentru noi toţi atunci a fost prioritatea numărul unu Mircea Geoană: cum să facem să câştige, să nu greşească, să nu meargă la Vântu, să nu greşească la dezbateri. Nu a reuşit şi totuşi, după decembrie 2009, tot ceea ce ni se întâmplă, tuturor, nu doar celor din politică, faptul că am rămas cu Traian Băsescu preşedinte, este un lucru pe care nu putem să îl uităm. Putem să-l iertăm, dar nu să-l uităm. Aşa încât acum, Mircea Geoană, proiectele lui personale, dorinţele lui personale, frustrările lui prersonale, pentru mine, pentru PSD şi pentru USL nu reprezintă nicio prioritate sau nu reprezintă ceva prea important.

Reporter: Totuşi, la şedinţa BPN aţi discutat despre Mircea Geoană şi s-a luat decizia de a mai avea o discuţie cu el.

Victor Ponta: Eu o consider inutilă. Am mai avut o asemenea discuţie ca între preşedintele partidului şi fostul preşedinte în luna iulie şi nimic din ce am vorbit nu s-a materializat şi nu o consider utilă.

Reporter: Dar ce i-aţi cerut atunci şi nu s-a materializat?

Victor Ponta: Să intre în dispozitivul USL de bătălie.

Reporter: Şi, din punctul dumneavoastră de vedere, nu este în dispozitivul USL?

Victor Ponta: Nici vorbă. Discuţia de ieri (de luni - n.r.) a pornit de la un lucru care deranjează pe toată lumea. Am văzut un comunicat al domnului Geoană că merge în America să reprezinte opoziţia. M-am interesat, înţeleg că domnia sa este în vacanţă, nu are un mandat al Senatului şi niciun mandat al opoziţiei. L-am întrebat şi pe Crin Antonescu, el este cel care a remarcat şi a fost în mod legitim deranjat. Şmecheria asta că te duci la Washington şi te prezinţi altfel... putea să se prezinte şi ca preşedintele României. Problema este că trebuie să spunem tuturor că noi cei de la USL suntem opoziţia, iar puterea cei din PDL şi UNPR, iar domnul Geoană este domnul Geoană.

Reporter: Insist cu acest subiect. Remarc o oarecare lipsă de consecvenţă. Când a fost suspendat din PSD, aţi declarat că este un avertisment ultimativ şi la următoarea abatere va suferi rigorile Statutului. Susţineţi în continuare că domnul Geoană, nu a intrat în logica USL, iar pe de altă parte se pare că amânaţi să luaţi o decizie.

Victor Ponta: Nu amân să iau o decizie şi o voi lua în mod sigur, nu cred că mai este timpul sau momentul de discuţii. Însă aici decizia politică nu îl priveşte pe Mircea Geoană, decizia politică pe care nu doar o amân, dar am şi anunţat-o, este că nu voi face nimic prin care să pierd pentru PSD şi USL funcţia de preşedinte al Senatului, care a fost câştigată de noi, PSD, nu de Mircea Geoană. În 2006 am trăit momentul în care funcţia câştigată de PSD, ocupată de Adrian Năstase, a fost dată de PSD celor de la putere.

Eu nu vreau să fac acelaşi lucru şi în ce ţine de mine, fără nicio legătură cu Geoană, vreau să apăr cât pot funcţia de preşedinte al Senatului pentru PSD. Asta este în principiu. Realitatea din Senat este că majoritatea din Senat l-a ţinut pe Mircea Geoană un an şi jumătate. Ei nu au făcut niciun fel de propunere şi probabil dacă o vor face, cei de la UNPR probabil că vor vota împotrivă. Eu gândesc instituţional: este o funcţie care aparţine PSD şi nu vreau să o pierd. Nu are nicio legătură cu persoana care ocupă această funcţie. Curtea Constituţională reglementează faptul că funcţia trebuie să aparţină aceluiaşi grup, dar în mod sigur nu va fi respectată de cei de la putere.

Reporter: Deci până la sfârşitul actualului mandat parlamentar grupul PSD din Senat nu va face nicio solicitare de revocare a lui Mircea Geoană?

Victor Ponta: Nu vom face niciun fel de acţiune prin care funcţia de preşedinte al Senatului să fie pierdută de PSD şi dată celor de la putere.

Reporter: Spuneaţi că, probabil că dacă se va ajunge la un vot pe acest subiect, senatorii UNPR ar vota pentru menţinerea în funcţie a domnului Geoană. Pe ce vă bazaţi?

Victor Ponta: Mă uit că, în general, declaraţiile domnului Geoană împotriva USL sunt foarte mediatizate şi promovate de către mass-media lui Traian Băsescu, Evenimentul Zilei şi încă două trei, care se ştiu clar că sunt ale lui Băsescu. Din fericire, USL este o construcţie suficient de solidă, iar iluzia celor de la putere că între mine şi Crin Antonescu va apărea o ceartă s-a cam distrus. Ei au trăit mai multe iluzii, că PNL şi PSD nu pot fi împreună, iar când au văzut în februarie că ne-am unit au spus că ţine trei luni sau până în septembrie. A murit şi asta. Acum mai speră că pot să bage cumva o supărare între PNL şi PSD pentru 2012 pentru cele două funcţii. Or aici lucrurile sunt foarte clare din punctul meu de vedere şi al PSD: noi vom da candidatul pentru funcţia de prim-ministru şi în mod sigur îl vom sprijini pe Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte. Nu se pune problema să discutăm funcţiile.

Reporter: Deci nu se pune problema unei rocade, cum spunea Adrian Năstase?

Victor Ponta: Nu, pentru că şi domnul Năstase a explicat ce a vrut să spună. Simplu fapt că i-au fost folosite vorbele în alt fel a fost tot în sensul acesta: hai să-i certăm pe cei din USL. Eu cred că sunt două lucruri esenţiale care vor defini, electoral, anul 2012. În primul rând, situaţia economică. Dacă ar fi fost mai bună şi guvernul ar fi arătat că a tăiat salarii şi pensii dar oamenii ar fi trăit mai bine, ar fi fost un avantaj pentru ei, dar lucrurile merg mai rău şi este un avantaj pentru noi. Al doilea lucru este dacă USL şi copreşedinţii rămân împreună. Dacă aceste două lucruri fundamentale se întâmplă la anul, eşecul economic al actualului guvern este evident, iar USL este împreună în 2012, în formula Ponta prim-ministru, Antonescu preşedinte, sunt convins că vom câştiga tot. De aceea, atacurile la USL vor continua şi sunt foarte hotărât să iau toate măsurile pentru ca aceste atacuri să nu producă efecte în USL. În rest, că se mai creează ştiri, vor mai fi multe.

Reporter: Sunteţi dacă nu liderul opoziţiei, unul dintre ei, pentru că aţi spus că nu concuraţi cu domnul Antonescu pe această titulatură.

Victor Ponta: Dimpotrivă, ne completăm.

Reporter: Pe când o vizită în SUA din această perspectivă? Domnul Geoană a fost, până şi domnul Vanghelie a fost.

Victor Ponta: Împreună cu Crin Antonescu şi foarte probabil şi cu Sorin Oprescu vom merge la Bruxelles şi la Washington, cât mai aproape de alegerile de anul viitor, pentru ca partenerii noştri principali - în această ordine, pentru că am altă viziune decât Traian Băsescu, văd Bruxellesul ca prim partener al României şi apoi Washington - să cunoască direct care este alternativa şi cine le vor fi partenerii în România după 2012.

Există moduri informale de a se ajunge cu informaţii la Bruxelles şi la Washington. Oamenii de acolo trebuie să ştie că în România va fi o schimbare democratică şi cei care vin la conducere au nişte convingeri foarte clare faţă de partenerii noştri. Deci, foarte probabil că în primăvara lui 2012, cât mai aproape de alegeri, pentru că nu ne ducem la Washington să ne plimbăm sau să ne facem poze cu Casa Albă, ne ducem să avem întâlniri politice, pentru ca acei oameni să ştie că peste trei sau cinci luni aceştia sunt partenerii noştri de discuţie. Ţin foarte mult să facem vizita împreună.

Reporter:: Câtă încredere aveţi în domnul Miron Mitrea, l-aţi numit recent şef de campanie pentru Bucureşti, în condiţiile în care s-a confruntat în partid cu mai multe acuzaţii, în special din partea domnului Hrebenciuc, că ar face jocurile PDL şi ale lui Traian Băsescu?

Victor Ponta: Eu nu cred că cineva din partid, în momentul acesta, mai face jocurile lui Traian Băsescu. Cei care erau controlaţi cu butoane au plecat la UNPR, iar din punctul acesta de vedere UNPR a făcut un bine PSD, pentru că i-a devoalat pe cei care, mai pe ascuns, erau controlaţi de la Cotroceni sau alte structuri, servicii de informaţii. Eu reprezint a treia generaţie de lideri în PSD, după domnul Iliescu şi domnul Năstase. Eu nu cred că PSD poate fi un partid doar al generaţiei Ponta, de 39, 40 de ani, ci este nevoie de fiecare. Miron Mitrea nu este din generaţia mea, am avut cu el dispute directe încă de la Congresul din 2005, dar asta nu mă face să nu văd că Miron Mitrea este un foarte bun organizator, că este un foarte bun om politic şi are capacitatea să îl sprijine pe Sorin Oprescu, să sprijine candidaţii la sectoare şi să dea o coerenţă campaniei pe Bucureşti, aşa cum am capacitatea să lucrez excelent cu preşedinţi din generaţia lui Adrian Năstase, dar şi cu cei tineri.

Nu cred că dacă mă uit în urmă că Miron Mitrea a fost în guvernul ăla, că Hrebenciuc a fost dincolo... Lucrez foarte bine cu toţi şi am această capacitate de a-i asculta pe toţi, nu sunt un lider individualist, mă simt mai confortabil când reuşesc să creez un anumit consens. Vorbesc şi cu Ion Iliescu, vorbesc şi cu Adrian Năstase, şi cu Miron Mitrea, şi cu Viorel Hrebenciuc, şi cu Dan Nica. Eu şi cu Liviu Dragnea suntem principalii responsabili politici, dar sunt mai liniştit când văd că m-am sfătuit cu cât mai mulţi decât să le spun eu şi ei să se încoloneze. Nu am dorinţa de a exercita un leadership de genul lui Traian Băsescu.

Reporter: Nu consideraţi pentru PSD o vulnerabilitate că Miron Mitrea, şef de campanie pe Bucureşti, Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional, Liviu Dragnea, secretarul general, au în acest moment instrumentate dosare în diferite faze în justiţie?

Victor Ponta: O vulnerabilitate pentru PSD nu. Dar este incorect, pentru că îmi este evident că în acest moment Adrian Năstase este principalul trofeu pe care îl vânează Traian Băsescu. Iar scandalul cu numirile la ICCJ tot de aici pleacă, Traian Băsescu vrea în 2012 să numească şi la Curtea Supremă, după controlul politic la DNA, să aducă procurori de la DNA judecători la ICCJ - unul dintre ei mi se pare că este chiar membru în completul care îl judecă pe Adrian Năstase - în aşa fel încât să aibă şi nişte condamnări. Să spună: «V-am zis eu acum opt ani că îi trag în ţeapă pe corupţi?» Dar pe cei mai mulţi pe care voia să îi tragă în ţeapă acum opt ani acum îi are alături. Şi cunoscuţi şi mai puţin cunoscuţi public. Cei care în 2004 erau prin jurul lui Adrian Năstase acum toţi sunt în jurul lui..

Reporter: Cine anume?

Victor Ponta: În primul rând, consilierul politic al lui Adrian Năstase din 2004, domnul Andronic. Doamna Udrea, care era la PNL şi era consilier la PSD, la Cozmin Guşă. Gabriel Oprea, care era unul din liderii de campanie ai lui Adrian Năstase. Mă gândesc şi la alte personaje din lumea businessului european, care au migrat către Traian Băsescu, nu le-a mai tras în ţeapă, ci le-a promovat. Deci, ca să revin, dosarele au fost instrumentate politic, iar faptul că au trecut opt ani şi fix într-un an de campanie se vor revigora... nu cred că va reprezenta o vulnerabilitate pentru PSD. Dar reprezintă pentru mine o obligaţie ca în viitoarele structuri, fie în Guvern, fie în Parlament, eu să am puterea să iau decizii foarte clare când sunt probleme serioase de integritate. Când e vorba de persecuţie politică, îmi apăr colegii, dar când e vorba de dosare serioase, acei colegi ai mei trebuie să facă pasul înapoi. Nu o să mă apuc să adopt un cod ca PDL şi după aceea să nu...

Reporter: Vreţi adică să fie la mijloc strict o decizie a preşedintelui de partid?

Victor Ponta: Nu, nu iau decizii singur, dar sunt capabil, şi la fel şi cei din conducerea partidului, să simţim diferenţa între un dosar cu caracter politic şi unul serios, în care există suspiciuni întemeiate, iar acel om trebuie să se retragă din PSD pentru acea perioadă până când justiţia se pronunţă. Să mă fac că adopt un cod, îl dau presei, dar de fapt nu îl aplic, nu. Asta deja este făţărnicie fără seamăn.

Reporter: Spuneaţi că sunteţi convins că USL va câştiga alegerile în 2012. Cum se face că nu îi convingeţi pe o parte din primarii PSD şi chiar pe unii senatori, pentru că recent au mai plecat către putere, în special către UNPR?

Victor Ponta: Motivul e simplu, sistemul folosit de PDL şi Traian Băsescu prin UNPR, care este braţul armat al PDL, nu a mai existat în România. Am luat, slavă Domnului, şi noi primari, a luat şi PNL, dar acum, în care ai dosar penal dacă nu treci la UNPR, iar dacă treci îţi rezolvă imediat, nu ai bani nici pentru salarii în primărie, dar dacă treci la UNPR îţi vin miliardele de nici nu ştii ce să faci cu ele, nu a existat niciodată. Sunt convins că cei mai mulţi dintre primari îi vor zâmbi domnului Oprea şi doamnei Udrea şi apoi vor veni să candideze tot la noi. De altfel, cei mai mulţi ne şi spun când sunt chemaţi, ce li se spune, cât li se dă, când apar în Hotărârea de Guvern în care primesc bani.

Reporter: Adică joacă la două capete?

Victor Ponta: Îi păcălesc pe domnul Oprea şi... Cum era în Caragiale? Pupă-l în bot şi papă-l de tot, nu? Însă fenomenul este condamnabil, deşi nouă nici nu ni se mai pare condamnabil. Cum a zis preşedintele de CJ de la Bihor, că se duce la UNPR că acolo sunt banii. Eu nu regret niciun parlamentar plecat la UNPR. Cam toţi ne făceau probleme, nu se mai înţelegeau cu filiala, aveau imagine proastă, erau şantajaţi.

Reporter: Se aude că ar mai fi care ar pleca. Îi ştiţi?

Victor Ponta: Nu ştiu şi nu regret niciunul dintre ei. Într-un fel ne era foarte greu să îi mai scoatem parlamentari în 2012. Faptul că s-au dus acolo pentru încă şase luni de bani şi protecţie juridică e bine. Însă mie mi se pare inadmisibil cum se pune atât de direct în care oameni ca primarul de la Deva, domnul Morega, care spus că se duc la UNPR că au dosare penale sau că au fost condamnaţi în primă instanţă şi speră la achitare la recurs. Faptul că lucrurile astea se spun pe faţă şi nouă ni se pare normal... Noi trebuie să îndreptăm "normalul" acesta, cu toată pierderea pe care USL o va avea.

Trebuie să interzicem traseismul politic şi o voi susţine şi la putere când probabil că mulţi vor dori să vină la noi. Cred că primarii care fac declaraţii politice că ei trec la putere dacă li se dau bani trebuie să îşi piardă mandatul, să nu mai aibă dreptul să candideze din nou.

Reporter: Doar pe baza unei simple declaraţii, a unui anunţ de intenţie?

Victor Ponta: Bun, nu ştiu, trebuie să găsim un sistem juridic prin care un primar să nu mai fie obligat să facă asemenea declaraţii şi să nu mai poată candida dacă şi-a înşelat electoratul. Eu nu îmi doresc ca USL să folosească metodele murdare folosite de guvernul actual, pe principiul că aşa au făcut şi ei. Nu, noi trebuie să spunem că nu mai facem ca ei, chiar dacă vor fi presiuni multe, să vină la noi diverşi parlamentari, să dăm bani numai la primarii noştri. Asta nu se mai poate.

Reporter: Ca partener al lui Crin Antonescu, cum vedeţi ultimele acuze lansate de domnia sa la adresa unor jurnalişti?

Victor Ponta: Eu am şi prezentat date concrete. Dacă vă referiţi la nemulţumirea pe care noi o avem faţă de televiziunea publică, este perfectă întemeiată pe cifre. Doamna Culcer are salariu de 115 milioane (vechi - n.r.) la o instituţie publică. Este inadmisibil. La departamentul de ştiri al televiziunii publice, plătită din bani publici, lucrează 320 de jurnalişti, cât lucrează la televiziunile private la un loc, asta este anormal. Preşedintele ţării a mers la televiziunea publică de 17 ori, iar cei doi lideri de zero ori...

Reporter: Mă scuzaţi, dar asta justifică atacurile potenţialului candidat USL la preşedinţie la adresa unor jurnalişti?

Victor Ponta: Nu, nu, eu prezint situaţia aşa cum este, pentru un fenomen reprobabil. O televiziune publică, spre deosebire de cele private, de ce face domnul Voiculescu, domnul Vântu, domnul Ghiţă, domnul Sârbu, fac din banii lor, trebuind să respecte legea şi reglementările CNA. Televiziunea publică face din banii noştri, face concurenţă neloială şi face politică sută la sută nici măcar a Guvernului, ci a preşedintelui, ceea ce este profund ilegal şi imoral. Faptul că domnul Antonescu a nominalizat, da, şi eu aş fi făcut la fel, pentru că acolo braţul înarmat la televiziunea publică al domnului Băsescu este doamna Culcer. Cifrele şi datele oficiale reflectă o televiziune publică, plătită din bani publici, care are un singur obiectiv, de a-l servi pe preşedintele ţării împotriva opoziţiei.

Reporter: Îmi scuzaţi îndrăzneala, dar sună foarte apropiat ce spune domnul Antonescu de ceea ce spunea domnul Băsescu în campania din 2009, doar că el vorbea de moguli.

Victor Ponta: Bun, nu ştiu dacă se referea la domnul Patriciu, care am văzut că deodată i-a devenit mai simpatic, dacă se referea la domnul Vântu, care acum şi-a luat înapoi televiziunea şi îl serveşte pe preşedintele Băsescu...

Reporter: A rămas, în schimb, televiziunea domnului Ghiţă...

Victor Ponta: Da, mai micuţă, mai amărâtă.

Reporter: Apropo, în ce relaţii mai sunteţi cu domnul Sebastian Ghiţă?

Victor Ponta: Păi, ce să vă spun... în relaţii mai puţin bune decât înainte să se apuce de mass-media, îmi era mult mai simplu când vorbeam de baschet. În rest, nu am niciun fel de obligaţie, nici conflict, cu niciunul dintre proprietarii de media. Îi cunosc pe toţi destul de bine şi nu le-am cerut niciodată favoruri. Cei patru, cinci proprietari privaţi de media, până la urmă sunt banii lor. Pot să îl iubească pe Ponta sau pe Băsescu sau pe Antonescu. Faptul că televiziunea publică, din bani publici îl iubeşte numai pe Băsescu, este ilegal.

(Interviu de Florin Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro)

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici