Video Interviul integral. Gândurile lui Cristoiu. Dan Barna: Ideea că am susţine orice guvern, în orice condiţii, nu e pe masă. Chiar dacă este PNL

Dan Barna, candidatul USR-PLUS la prezidenţiale a declarat duminică, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că una dintre variantele posibile după adoptarea moţiunii de cenzură este instalarea unui guvern minoritar PNL.

5176 afișări

Există o aşteptare în societate ca prezenţa americană să fie mai consistentă, nu numai în zona de defense şi de apărare

Ion Cristoiu: Aţi turnat România acolo, că aşa fac ai noştri?

Dan Barna: Nu e vorba de turnat.

Ion Cristoiu: Ce-aţi discutat?

Dan Barna: Eu am transmis cumva aşteptările pe care cetăţenii români şi eu ca politician..

Ion Cristoiu: Şi care ar fi alea?

Dan Barna: Cele legate de o prezenţă mai consistentă a Statelor Unite în zona de economie pentru că avem cele două baze militare, lăudabil, dar există o aşteptare în societate ca prezenţa americană să fie mai consistentă, nu numai în zona de defense şi de apărare, acolo e o direcţie unde sunt oportunităţi şi infrastructura aici, dar vorbim şi de zona de energie şi de proiectul care sper eu să nu rămână în nelucrare, ăsta cu rezervele de gaz din Marea Neagră, despre energia în sine, problema reactoarelor de la Cernavodă şi necesitatea de a... adică am spus, bun, românii sunt pro-americani, există o susţinere la nivelul societăţii în relaţia aceasta, relaţia cu partenerul strategic, dar aşteptarea noastră, şi asta am transmis-o explicit şi în întâlnirile de la congres în egală măsură, este ca şi Statele Unite să aibă o prezenţă mai consistentă şi în zona economică tocmai pentru a consolida acest parteneriat. A fost una dintre direcţii.

Ion Cristoiu: Adică înţeleg că dumneavoastră nu v-aţi dus în mod tradiţional să pârâţi guvernul PSD?

Dan Barna: Nu-i vorba... eu am discutat exact despre viitor şi aşteptări... o relaţie în diplomaţie se construieşte în timp prin mesaje consecvente şi prin credibilitate. Eu construiesc aceste relaţii pentru că sunt perfect conştient că voi reprezenta România la un moment dat din poziţia de preşedinte şi e normal să construieşti aceste relaţii pentru că aşa funcţionează lucrurile într-o diplomaţie sănătoasă.

Monica Mihai: Că aţi adus discuţia referitor la ce aţi discutat în Statele Unite cu privire la energie, cum vedeţi acordul de la Paris şi care credeţi sau cum credeţi vom pune în practică ceea ce cere acordul de la Paris pentru România şi pentru întreaga Europă?

Dan Barna: Sunt două componente, componenta aceasta de oportunitate energetică care e una fabuloasă şi sper să exploatăm gazele din Marea Neagră acum şi nu peste 20-30 de ani, pentru că acum gazul este la un nivel de maturitate ca resursă, exact cum erau cărbunii acum 100 de ani sau 150 de ani, dacă îl mai lăsăm încă 20-30 de ani s-ar putea să nu mai conteze, s-ar putea să nu mai conteze pentru că alte surse pot să devină ieftine, nu ştiu, eoliană, solară ce s-o mai inventa, astfel încât deja să aibă costuri mari cum e acum cărbunele în criza de resursă care nu mai e eficientă şi în egală măsură problema climatică şi problema de mediu care devine din ce în ce mai relevantă şi atunci punctul meu de vedere nu doar legat de acolo, de la Paris, legat de cum ne poziţionăm noi în componenta energetică este că România poate să-şi folosească resursele... e interesant, americanii mi-au spus sunteţi incredibili de norocoşi cu resursele alea, spre deosebire de toate celelalte ţări care toate fac deal-uri cu Rusia, cu un pic acolo, cu un pic acolo, voi chiar aveţi resurse şi e o chestiune doar de good management să-l exploataţi...

Ion Cristoiu: Da, e un mare noroc pentru o ţară, multe se bat să descopere aceste resurse, că uite şi sunt fericite.

Dan Barna: Asta zic, şi la SIPA când vorbeam la forum cu generali, foarte bine, ce noroc aţi avut acolo, e o resursă, o oportunitate, avem relaţii foarte bune pe zona armatei şi pe zona de NATO unde România stă foarte bine, deci depinde de noi şi de bună guvernare. Şi atunci sunt componentele acestea de exploatare a resurselor dar şi de folosirea noilor tehnologii, chiar utilizând gazul, de folosirea a tot ceea ce înseamnă reducerea emisiilor de carbon, şi părerea mea, şi le-am transmis-o asta şi acolo, România trebuie să fie mai mult decât strict o ţară care să scoată gazul şi îl vinde prin Europa, în Ungaria, Austria şi mai încolo, trebuie să dezvoltăm şi avem oportunitatea să dezvoltăm şi aici prelucrarea şi să-l prelucrăm aici ca valoarea adăugată să fie mai mare, de fapt asta e chestiunea de fond în subiectul energetic pentru că... e acelaşi lucru cumva şi cu agricultura şi cu grâul, noi producem grâu, ne mândrim, dar de fapt îl vindem direct ca şi grâu, dacă l-ai vinde, glumesc, în forme de produse finite, prelucrate deja costul şi orice altceva e mai mare. Eşti ca o ţară africană care vinde resursa brută, eu zic că putem mai mult.

Monica Mihai: Şi ar trebui prelucrată.

Dan Barna: Mai ales că avem o tradiţie şi în zona de energie şi în zona de petrochimie, sunt oportunităţi mai multe, dar repet, este o prioritate şi lucrurile merg în direcţia aceasta, în direcţia de mediu şi de tehnologii moderne în zona mediului lucru pe care îl susţinem şi noi.

Monica Mihai: Domnul Dan Barna, în urmă cu câteva zile v-aţi depus candidatura la BEC, aţi adunat un număr de 380.442 de semnături dintre care 1332 erau cu diferite lipsuri şi vă întreb acest lucru ca să vă explic şi contextul pentru că au fost sesizări din partea BEC-ului la Parchet cu privire la anumiţi candidaţi, întrebarea mea practic este de ce consideraţi că doar pentru anumiţi candidaţi au existat sesizări şi pentru alţii nu au existat sesizări deşi s-au descoperit semnături cu diferite lipsuri şi la...?

Dan Barna: E o chestiune de fond aici. Dar aceste 1332 care aveau lipsuri le înţeleg, că era trecut doar oraşul la adresă, nu era trecută o stradă sau aşa, alea da, sunt nişte lipsuri. În momentul în care însă tu ai 100 de foi copiate la xerox, acolo nu vorbim de o lipsă, vorbim pur şi simplu de semnături care de fapt nu sunt şi atunci e un principiu foarte clar, una e un act care e incomplet şi una e un act care nu e un act. Deci asta strict juridic vorbind, acum a vorbit avocatul din mine. Dincolo de asta e clar că avem o problemă cu modalitatea în care e controlată legislaţia aceasta electorală pentru că am văzut şi decizia CCR în care se spune şi dacă e evident că semnăturile acelea sunt copiate şi identice Biroul Electoral nu are nicio atribuţie să le respingă şi trebuie să le accepte, ceea ce cred că nu e în regulă. Probabil soluţia ar fi ori un număr mai mic de semnături, ori o altă modalitate. Noi oricum am avut iniţiative şi avem iniţiative în parlament cu reducerea acestor praguri de participare şi pentru partide, astfel încât să nu mai fie necesare... noi stăm cred că... nu ştiu dacă singurul partid, îndrăznesc să spun că singurul partid, dar ca să nu creez ştiri artificiale, puţine partide adună la propriu semnături în stradă, semnătură cu semnătură, asta o spun cu toată convingerea şi...

Ion Cristoiu: Cred că şi dumneavoastră aţi participat, spre deosebire de alţi candidaţi.

Dan Barna: Vreo 540 de semnături am strâns eu personal, mergând, strângând mâini, ”doamnă îmi acordaţi o semnătură, sigur că da”, deci chiar am făcut asta alături de colegii mei şi toţi în ţară membri USR şi PLUS au făcut lucrul acesta pentru că e un lucru la care ţinem foarte mult, să respectăm legea chiar dacă ea e absurdă şi presupune un efort uriaş, dar într-adevăr noi deja avem în USR aproape 700 de filiale, colegii de la PLUS de asemenea au un număr foarte mare, avem o structură, o reţea şi nu ne-a fost uşor, adică am mers şi eu prin toate judeţele şi pentru un candidat care vrea să fie independent ideea să le strângă pe bune cu o mână de susţinători nu e realistă şi de asta poate o reformă pe treaba aceasta o avem în vedere, reducerea pragurilor am vorbit mereu, accesul la viaţa politică trebuie să fie facil, în momentul de faţă pare că e pur şi simplu un monopol pentru mastodonţii care au structurii de mii de oameni la nivel naţional.

Ion Cristoiu: Aţi amintit mai înainte numele generalului Coldea şi eu unde mă duc aşa mi se spune ”a, sigur, USR, Barna, în spatele lui e Coldea”, bănuiesc că şi dumneavoastră aflaţi acest lucru. Spuneţi-mi, nu vă întreb dacă e adevărat sau nu...

Dan Barna: Păi, nu, e fals, nu l-am văzut în viaţa mea.

Ion Cristoiu: Nu, vă întreb încă o dată, nu v-aţi întrebat vreodată de ce Coldea şi nu Dumbravă sau Popescu sau Predoiu? De ce s-a ajuns că e Coldea în spatele dumneavoastră şi nu un altul? Nu, întreb.

Dan Barna: Habar n-am. Mie mi-e destul de simplu de ce s-a ajuns la această invenţie cu serviciile şi cu asta, nu ştiu.

Ion Cristoiu: Cu Coldea, nu cu serviciile.

Văd un tur doi între candidatul PNL, preşedintele actual Klaus Iohannis, şi candidatul alianţei USR-PLUS Dan Barna

Dan Barna: Putea să fie ales oricare altul, probabil a fost o perioadă sperietoarea de serviciu în discursurile de la televizor, dar dincolo de asta e greu pentru oameni şi doar în discuţiile unu la unu când le povestesc să creadă că cineva pa propriu, din societate, fără proptele sfori şi alte arcuri se implică politic şi alături de colegii lui începe să aibă succes. De fapt asta s-a întâmplat, povestea USR e fabuloasă, e povestea unor oameni care s-au apucat să intre în politică, s-au apucat să conteze, s-au apucat să spună nişte adevăruri şi brusc oamenii şi-au dat seama că se pot baza pe ei. Şi pentru unii, pentru cei care trăiesc în eterna poveste a forţelor, a occidentului care nu ne lasă să ne dezvoltăm, care vrea să ne fure porturi, drumuri, toate aceste frici pe care e construit din păcate mesajul politic, e mai uşor de convins cu scenarii absurde decât cu realitatea şi de asta le spun oamenilor, veniţi în USR să vedeţi că puteţi să contaţi, dacă sunteţi buni la ceva veniţi alături de noi, mesajul vostru, poziţia voastră poate să devină o componentă de politică publică de soluţie pentru viitor. E un lucru pe care îl spun şi acum fără niciun fel de problemă.

Monica Mihai: Din partea mea o ultimă întrebare, care este din punctul dumneavoastră de vedere cel mai puternic candidat şi care este cel mai slab şi de ce?

Dan Barna: Eu văd un tur doi, ca să simplific răspunsul, văd un tur doi între candidatul PNL, preşedintele actual Klaus Iohannis, şi candidatul alianţei USR-PLUS Dan Barna pentru că este singura opţiune prin care Români arată că se însănătoşeşte şi arată că merge într-o direcţie pozitivă şi v-am şi răspuns la întrebarea cine este candidatul pe care o să-l înving în turul doi, în rest, despre ceilalţi, poate să decidă electoratul.

Ion Cristoiu: Nu vă nelinişteşte tot mai multele sondaje care vă dau pe trei, pe patru, pe cinci.

Dan Barna: Nu sunt deloc îngrijorat pentru că eu sunt într-o constantă creştere şi obiectivul meu e cu cât ajung la mai mulţi oameni... e un lucru foarte simplu, chiar o întâmplare haioasă, mergând prin ţară, mergem mai mulţi dintre colegii mei, din filiala locală din USR şi din PLUS şi adunând semnături spuneau ”da-ţi o semnătură pentru Dan Barna şi unii încă spuneau cine e Dan Barna, într-adevăr, am încă această problemă că oamenii nu mă cunosc, şi ”uitaţi e chiar aici, ah, dumneavoastră sunteţi”, urmează un dialog de două-trei-cinci minute după care la sfârşit, marea majoritate nu zic că toţi evident, o mare parte nu doar că semnau ci şi spuneau m-aţi convins, o să votez, avem nevoie de tineri, trebuie să se implice tinerii în politică. Pentru că porneau de la discursul acela ”nu se poate face nimic în ţară, domnule hai lasă, o să veniţi voi acum să rezolvaţi ce n-a rezolvat nimeni”, discursul pe care îl auzim frecvent.

Monica Mihai: Resemnarea pe care...

Dan Barna: Resemnarea şi îi întrebam păi ce soluţii avem, cum vedeţi dumneavoastră? Punem mâinile pe piept şi aşteptăm să murim sau plecăm din ţară sau începem să facem lucruri. Păi da, să facem lucruri. Păi tocmai, ca să facem lucruri trebuie să fie nişte tineri care să facă lucruri, nu?

Ion Cristoiu: Nu vă văd prezent pe televiziunile de ştiri sau pe ziarele importante în primul rând vă întreb de ce şi în al doilea rând pariaţi pe o altă formă de comunicare cu electoratul decât prin intermediul clasic.

Dan Barna: Acuma aţi construit o premisă la început că nu toată lumea mă susţine, poate să fie o explicaţie asta cu...

Ion Cristoiu: Refuzaţi dumneavoastră sau nu vă invită?

Dan Barna: Nu nici pe departe, nici pe departe eu am acceptat toate interviurile, cred că unul sau două le-am amânat fiind plecat din ţară dar în rest accept toate interviurile la care sunt invitat, merg la emisiuni. E drept în ultima săptămână fiind plecat în Statele Unite n-am putut să mai fiu prezent în media şi săptămâna care urmează o să merg în Europa în turneu prin capitalele europene tocmai pentru a vorbi şi cu românii de acolo şi voi merge şi la Chişinău, după care în continuare sunt, deci nu boicotez în niciun fel relaţia cu media, sunt multe canale, publicaţii care mă invită sunt şi altele care nu o fac e firesc, e o luptă, fiecare îşi foloseşte toate armele ca să fiu elegant.

E foarte clar că Nicuşor Dan este unul dintre candidaţii cu foarte bune şanse pentru Bucureşti

Ion Cristoiu: Ce s-a ales din adversarii dumneavoastră din USR după ce aţi învins?

Dan Barna: NU s-a ales nimic, sunt în continuare colegii mei în care am foarte mare încredere, sunt colegii mei pe care mă bazez să contribuie şi la campania pentru prezidenţiale şi să ne pregătim împreună pentru reluarea guvernării, pentru că aceea e marea miză. În momentul de faţă în USR sunt oameni extraordinari care au şi experienţă şi buna credinţă şi ambiţia de a face lucrurile necesare pentru România.

Ion Cristoiu: Deja aţi luat în calcul la locale prezenţa lui Nicuşor Dan sau n-aţi decis încă?

Dan Barna: E foarte clar că Nicuşor Dan este unul dintre candidaţii cu foarte bune şanse pentru Bucureşti, ne gândim doar la procesul prin care să avem această competiţie, mai este Vlad Voiculescu, mai sunt şi alţi colegi.

Ion Cristoiu: Încă nu s-a terminat competiţia?

Dan Barna: Nu s-a terminat pentru că obiectivul este de fapt să avem un candidat unic al opoziţiei şi de fapt în momentul de faţă discuţia este cum facem acest proces astfel încât să identificăm candidatul opoziţiei cu cele mai bune şanse din punct de vedere al electoratului, pentru că eu sunt convins că următorul primar al Bucureştiului va fi al alianţei USR-PLUS dar vrem să avem un proces astfel încât să nu mai avem experienţa de la alegerile locale anterioare când Nicuşor Dan ar fi putut să fie primar al Bucureştiului dar ştim cu toţii ce s-a întâmplat cu acele sondaje.

Ion Cristoiu: Asta e o ştire, dumneavoastră în procesul acesta de desemnare nu atât din punct de vedere al USR-ului, că ar putea să fie Nicuşor Dan, ci din faptul că vă gândiţi la un candidat care să fie acceptat şi de ceilalţi. În sensul ăsta vă gândiţi?

Dan Barna: Miza reală a procesului, o să vedem concret cum facem, miza reală a procesului este cum ajungem la mecanismul prin care să alegem candidatul unic al opoziţiei ăla e obiectivul, de fapt. În rest paşii până acolo sunt...

Ion Cristoiu: Asta depinde, cum aţi sugerat dumneavoastră înainte, şi de pe cine desemnaţi din partea USR, în sensul ăsta.

Dan Barna: Fără îndoială, asta am vrut să spun, sunt două variante. PLUS-ul şi-a desemnat un candidat, da, Vlad Voiculescu, USR este în procesul acesta de a-şi desemna un candidat, poate să fie Nicuşor Dan, da? Întrebarea este are rost să facem o competiţie după aia în cadrul alianţei între candidatul USR şi candidatul PLUS şi după aia să discutăm cu PNL-ul şi după aia să vedem sau facem un proces deschis în care toată lumea participă la competiţie, candidatul cel mai bine plasat va fi asumat de către toţi şi în felul ăsta, adică noi acum construim paşii...

Ion Cristoiu: Da, dar e interesant, vă gândiţi la o competiţie nu atât la nivelul USR, cât la nivelul întregii opoziţii unite.

Dan Barna: Astea sunt lucruri care sunt pe masă în analiză în momentul de faţă.

Ion Cristoiu: Ceilalţi ce spun? E interesant, ei de fapt vor concura între ei, un fel de referendum în interiorul opoziţiei.

Dan Barna: Asta zic o să vedem ce vom folosi, primery, sondaje, sunt mai multe instrumente prin care să vedem, ideea e cum facem acest lucru, obiectivul fiind acela să identificăm candidatul cel mai susţinut de către bucureşteni, ăla e obiectivul. Căile pot fi mai multe, discutăm acum care sunt cele mai eficiente tocmai ca să...

Ion Cristoiu: Care poate fi şi de la PNL din ceea ce spuneţi dacă...

Monica Mihai: Dacă va câştiga în interiorul...

Dan Barna: Teoretic poate să fie oricine, sunt de acord cu asta, nu e niciun dubiu aici, doar privind rezultatele europarlamentare unde în Bucureşti alianţa USR-PLUS a obţinut 40%, sunt cumva optimist că e o probabilitate mai mare să fie din zona aceasta, dar, repet, alternativele sunt deschise şi asta decidem în perioada următoare.

Monica Mihai: Acum din opoziţie face parte şi Pro România şi ALDE, vor participa şi ei la această competiţie?

Ion Cristoiu: Interesantă întrebare.

Dan Barna: E o întrebare bună, dar dacă ne uităm cum stăm, bine de participat oricine poate să participe asta nu ridică semne de întrebare, dar dacă ne uităm cine sunt candidaţii cu şanse nu sunt foarte mulţi în zona aceea.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici