Video INTERVIUL INTEGRAL | Gândurile lui Cristoiu: Românii s-au săturat de preşedinte răcnitor, violent, arogant. Simt nevoia unui lider care să încerce să unească

Analistul politic Ion Cristoiu a făcut joi portretul preşedintelui pe care şi-l doresc românii, aşa cum s-a conturat în urma votului din primul tur al alegerilor prezidenţiale. În ciuda acestui profil, jurnalistul a afirmat la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că preşedintele Klaus Iohannis se va impune totuşi în turul doi şi va mai sta încă cinci ani la Cotroceni.

1278 afișări

Lui Klaus Iohannis îi este foarte greu să joace roluri. Dumneavoastră ce rol aţi vedea într-o asemenea confruntare? Că din start ea v-a juca rolul femeii catastrofal pentru Iohannis

Ion Cristoiu: În 2004 Năstase era… deci outsider-ul era Traian Băsescu, totuşi nu ştiţi…

Monica Mihai: Când totuşi o dezbatere a fost importantă în 2004.

Ion Cristoiu: Păi, nu, dezbaterea este importantă prin acest orizont de aşteptare al populaţiei, spun că din punct de vedere al orgoliului, nu e eficientă… aţi înţeles de ce. De fiecare dată publicul când se uită e ca la un meci de box şi intră unul mic, pirpiriu şi zice ”aoleu” şi toată lumea cu pirpiriul nu cu ăla mare. În 2009, o să râdeţi, Geoană era ăla mare, Traian Băsescu a jucat mult chestiunea..., era coaliţia aia de la Grivco, în 2014 Ponta era şi Iohannis era ăla mic acum percepţia publică ar fi fost aceasta a intrat proasta cu deşteptul şi dacă proasta era, pun în ghilimele, un pic mai bună, lumea spunea ”bă, dar ce bună e”, aţi înţeles.

Monica Mihai: Păi şi pe acest raţionament…

Ion Cristoiu: A intrat modesta cu arogantul. Lui Klaus Iohannis îi este foarte greu să joace roluri. Dumneavoastră ce rol aţi vedea într-o asemenea confruntare? Că din start ea v-a juca rolul femeii catastrofal pentru Iohannis, bărbat, este foarte greu să nu fii bădăran.

Monica Mihai: ŞI fiind şi femeie contracandidatul, dar urmărind acest fenomen pe care tocmai mi l-aţi expus ar fi logic ca doamna Dăncilă să ia un punctaj mai mare în turul al doilea al alegerilor?

Ion Cristoiu: Nu are nicio influenţă această chestiune. Singura influenţă care va fi pe aceste alegeri va fi prezenţa. La Klaus Iohannis nu e vorba, atenţie, de calcul electoral, n-am nicio îndoială, dacă vreţi ne ducem şi ne culcăm şi ne trezim după alegeri. Alegerile s-au încheiat, gata. Câştigă Klaus Iohannis, depinde cu ce scor şi mai ales cu ce prezenţă. Eu spun în sensul următor, el şi orgolios, n-a fost obişnuit să coboare în arenă, că dacă el timp de cinci ani venea la interviuri cum venea Traian Băsescu, cobora în stradă, se ducea la bere…

Monica Mihai: În stradă a fost că a participat la proteste.

Ion Cristoiu: Ce a participat, a stat câteva minute. Nu, în stradă în sensul că în viaţă. Este foarte important, la un moment dat a fost o ştire extraordinară, prin 95 Iliescu s-a dus să se tundă. Adică el nu a reuşit şi nu va reuşi niciodată să fie acest politician familial, adică să vină aici, să stăm de vorbă…

Monica Mihai: Cum vedem în Marea Britanie politicieni care circulă cu metroul.

Ion Cristoiu: Cum este în Occident. Domnul Klaus Iohannis, o să-l avem cinci ani, reprezintă tot ce avem mai vechi în clasa politică din Europa. Nu mai există hieratismul, nu mai există monarhismul politician aţi văzut, politicianul merge cu metroul nu că populist…

Monica Mihai: Că e practic.

Ion Cristoiu: Da, că e practic, dă mâna cu toată lumea nu pentru ca să câştige voturi în campanie, ci pentru că un om. Internetul, lumea modernă a promovat acest gen, am observat. Până şi Putin, aţi văzut, n-o să-mi spuneţi mie că el vânează tigri sau joacă hochei de cultul personalităţii nu ca să pară că e un om simplu, joacă hochei, foarte important. El, nu ştiu, ca să poată în cei cinci ani totuşi să facă ceva pentru România şi să fie ascultat, el trebuie să se schimbe, dar, atenţie, de asta se teme. Se teme pentru că imaginea publică va fi că el a luat bătaie de la  proastă. Proastă pun în ghilimele. Şi inevitabil, indiferent, pentru că încă dată dumneavoastră dacă aţi fi şef de campanie, ce-i spui să facă? Pentru că ea îşi va, sigur, asuma rolul  de mică, nu-i aşa?

Monica Mihai: Aşa. 

Ion Cristoiu: Modestă, femeie de treabă, el înalt, mare, uriaş, şi-l toci, îi spui vai de mine domnul preşedinte, eu, când mă gândesc…

Monica Mihai: Credeţi că tocmai de aceea Viorica Dăncilă îi tot lansează aceste provocări pentru a participa la dezbatere?

Ion Cristoiu: Nu, în această problemă, Viorica Dăncilă îi propune pentru că ştie că nu va veni. Încearcă…

Monica Mihai: Să mai câştige electorat.

Ion Cristoiu: Da, încearcă din această chestiune, dar după părerea mea ei exagerează pentru că a trecut o săptămână şi noi am dezbătut şi nu facem dezbatere.

Monica Mihai: Dar vreau să vă întreb ceva. Aseară, în declaraţia pe care a avut-o Viorica Dăncilă a fost…

Ion Cristoiu: Pe care a citit-o, foarte important.

Monica Mihai: Pe care a citit-o, după care a şi răspuns la nişte întrebări, mi s-a părut, sau puteţi să spuneţi dumneavoastră, că a fost parcă mai incisivă decât a fost în toată campania?

Ion Cristoiu: Nu poţi să fii incisivă citind, domnişoară. Nu ştiu, sunteţi tânără, dacă cineva vă spune, un bărbat vă spune că vă iubeşte citind o fiţuică, chiar dacă e timid, a citit nu… toată stima pentru Viorica Dăncilă, o ştiu, o ştiţi şi dumneavoastră, în memorii o să mai scriu şi alte lucruri despre ea pe care le ştiu, nu este pentru candidată la prezidenţiale, mai ales în aceste condiţii. Pentru că dacă aveam un alt candidat, în condiţiile în care Iohannis calcă în picioare PSD-ul în condiţiile în care este arogant cu PSD-ul, ieşeau şase milioane duminica viitoare. Adică ea nu reuşeşte…

Monica Mihai: Să mobilizeze un electorat suficient de mare.

Ion Cristoiu: Klaus Iohannis, am văzut aseară, este aproape grobian cu PSD-ul, nu există, nu poţi să spui că mârlănii… deja merge până la limita violenţei faţă de un electorat, faţă de un partid, da? În acest moment partidul, electoratul caută unul care să-i dea cu o bâtă în cap, aţi înţeles, caută un euro, are nevoie de un erou.

Monica Mihai: Şi nu-l găsesc spuneţi?

Ion Cristoiu: Păi nu-l găsesc în cazul ei pentru că ea nu reuşeşte, nici aseară, să-i facă pe ei să spună ”hai să-i dărâmăm porţile, fără milă, hai pe el, aţi văzut ce ne face”. Deci şi aseară, ea nu transmite, mai degrabă transmit eu, această revoltă, această stare de spirit, ”cum, mă, ne umileşti pe noi, aoleu, stai că-ţi arătăm noi, ne ducem la vot cu toată familia”. Şi atunci fiecare PSD-ist o ia din poartă în poartă, ”ia ieşi la vot să-i dăm arogantului”. N-a lansat, atenţie, trebuia deja să lanseze o sintagmă, arogantul, îngâmfatul, nu le are.

Monica Mihai: Credeţi că situaţia ar fi fost diferită dacă contracandidatul era Victor Ponta?

Ion Cristoiu: Da. Victor Ponta e mai… dar acum era prea devreme. Adică poate dacă era Cătălin Ivan… Eu cred că Diaconu îi ridica foarte mari probleme. La Diaconu cred că era mai rău decât la Barna, Diaconu nu era pregătit. Ce să-i spui lui Diaconu. Vă imaginaţi? Cum suna discursul lui? Hai să facem ipoteze şi veţi înţelege ce mare interes a fost la el şi la alţii să ajungă ea în turul doi. Hai să ne imaginăm aseară, da? Presupunând că era Barna, refuza confruntarea?

Monica Mihai: Pe logica lui n-ar fi putut pentru că el refuză confruntarea cu un candidat PSD.

Ion Cristoiu: Aşa, da. Doi, nu ar fi avut tema PSD-ului şi atunci s-ar fi văzut că împăratul e gol pentru că aseară când câţiva mai profesionişti de acolo şi mai puţin cumpăraţi au pus întrebarea aceasta, au fost şi de la dumneavoastră, chiar întrebări bune. Întrebarea era aceasta ”bine domnul preşedinte, am înţeles, e PSD, dar când se termină PSD noi ce facem?” N-a răspuns, aia a fost partea cea mai slabă a lui. Adică el a găsit o partitură foarte comodă…

Monica Mihai: Tema PSD-ului, a luptei împotriva PSD.

Ion Cristoiu: Da, da, dar este mult mai greu să vii cu altă partitură, să spui când o să ajung eu preşedinte, dacă îmi daţi încă un mandat o să fac autostrăzi, România o să intre în Schengen, aţi văzut că numai prin răspunsurile la întrebări, dar el în textul acela pe care l-a citit, da…

Monica Mihai: Nu a venit cu un program.

Ion Cristoiu: Aşa, aţi văzut ceva de proiect de ţară? Deci a citit deja discursul de a doua campanie. Păi discursul era anti-PSD, iertaţi-mă, ce mă interesează pe mine că… Bun, PSD-ul nu o să mai fie la putere. Şi? O să facem noi… nu neapărat autostrăzi, putea să spună şi în sfârşit, având n vedere că am guvernul meu, având în vedere că PSD-ul o să piardă, da, voi putea să fac în sfârşit următoarele lucruri, unu, să intrăm în Schengen, să scăpăm de MCV, cum a zis, să avem…

Monica Mihai: Să puncteze nişte lucruri foarte clar, asta spuneţi.

Ion Cristoiu: Da şi avea, uite că i-am dat şi un sfat, avea posibilitatea să spună gata, aţi văzut, PSD-ul a plecat de la guvernare…

Monica Mihai: Aşa cum v-am promis.

Ion Cristoiu: Cum v-am promis, avem un guvern al meu, în sfârşit eu Klaus Iohannis am cinci ani la dispoziţie să fac tot ce n-am făcut în cei cinci ani, că n-am putut să fac că era PSD-ul, m-am luptat cu PSD-ul. Aşa era convingător.

Monica Mihai: Pentru că tot aţi adus vorba de guvernul meu, guvernul Orban este deja instalat de peste o săptămână şi jumătate, cum vi se pare că se desfăşoară activitatea la Palatul Victoria ce mişcări au început să facă cei de la PNL? Pentru că aţi zis şi dumneavoastră adineauri că se practică acea curăţare, pleacă cei vechi, vin cei noi din camarila actuală, am avut astăzi declaraţia ministrului de finanţe care a spus că a găsit dezastru…

Eu sunt sigur că va fi remaniat, dacă nu chiar domnul Orban îşi va da demisia şi guvernul va fi lărgit cu USR sau cu PMP

Ion Cristoiu: Halucinant, la Câţu nu te poţi aştepta la altceva.

Monica Mihai: Acea moştenire groaznică cum spuneaţi dumneavoastră.

Ion Cristoiu: Cum să-mi spună mie… Hai să o luăm cu asta, cum să ai dublu buget n-ai cum şi dacă avea dublu buget SRI-ul trebuia să-l informeze pe preşedinte. Dar cum să ai dublu buget? Nu ştiu, nu mă pricep la economie, dumneavoastră vă pricepeţi cum dublu buget? Adică, nu există, dumneavoastră dacă conduceţi o firmă să ai dublu buget doar în sensul că face evaziune…

Monica Mihai: Dar aici era vorba de dublă contabilitate, adică ceea ce spunea astăzi ministrul de Finanţe era că exista o contabilitate care era vizibilă pentru populaţie şi o altă contabilitate care de fapt ştiau doar cei…

Ion Cristoiu: Nu, el a spus că era o contabilitate nu vizibilă propagandistic, ci prezentată în parlament ceea ce este, practic, imposibil. Nici un funcţionar de acolo, de fapt una din marile erori ale acestui guvern, şi probabil că se va corecta după alegeri, eu sunt sigur că el va fi remaniat, dacă nu chiar domnul Orban îşi va da demisia şi guvernul va fi lărgit cu USR sau cu PMP sunt aproape sigur, adică îşi va da demisie, nu ştiu, s-ar putea ca tot el să preia

Monica Mihai: Şi să fie un guvern de uniune?

Ion Cristoiu: Nu uniune, guvernul a fost făcut pe picior, adică a fost făcut un guvern mai mult ca să poată să spună Klaus Iohannis că a făcut guvernul. Nu poate să rămână, adică domnul Câţu… noi o serie de jurnalişti ne-am făcut cruce să vină el pentru că el e halucinant, adică ministrul Finanţelor nu poate să facă asemenea declaraţii. E ministrul Finanţelor, unde a fost Vintilă Brătianu, nici Teodorovici nu e…, posomorât şi sobru. El scrie în continuare ca pe Facebook. Deci avem prima concluzie este faptul că e un dezastru şi se va vedea. Or să treacă alegerile şi se va vedea în primul rând că preocuparea guvernului de până acum a fost un clişeu. Proasta moştenire. Doi, o mare trişerie deoarece mulţi din cei daţi afară au plecat ei. Sigur, pot să mă întreb asupra unor demnitari, secretari de stat care erau puşi de PSD de ce n-au plecat, dar aceasta este o chestiune teatrală, asta a lui Ludovic Orban, mediatică, faptul că el dă afară. Nu, pleacă oamenii de acolo şi e şi normal să plece, deci ceea ce face el nu e deloc…

Monica Mihai: Anormal cum zice el.

Ion Cristoiu: Anormal. Pleacă o întreagă administraţie, nu putea să rămână secretari de stat, nu putea să rămână consilieri. El era mândru că a dat afară consilieri ai premierului. Ce premier de pe lumea asta acceptă consilieri ai ăluilalt. Deocamdată presa de dreapta este destul de sceptică, foarte primejdios Ludovic Orban este un mare actor mediatic, e bolnav după aparţii media, vorbeşte mult, e foarte important, vorbeşte mult.

Monica Mihai: Şi nu ar trebui să o facă în calitate de premier?

Ion Cristoiu: Nu, în calitate de premier, un premier care vorbeşte mult e primejdios pentru că e riscul să spui prostii. Adică acceptă orice interviu, face declaraţii peste tot, toate acestea dau la un moment dat impresia de sporovăială, de lipsă de concreteţe şi dă posibilitatea să ai declaraţii contradictorii. O dată vii şi spui voi introduce taxa auto, a doua zi spui că nu.

Orban va avea o enormă problemă dacă domnul Klaus Iohannis continuă să fie educatoarea de grădiniţă a lor

Monica Mihai: Şi aici mergem la o altă întrebare, aţi mers foarte bine în direcţia…

Ion Cristoiu: E redus la presă, ca să mă exprim aşa în termeni mai populari.

Monica Mihai: Aţi mers foarte bine în direcţia în care… inclusiv cu taxa de primă înmatriculare, a ieşit cu o declaraţie premierul că va introduce taxa, a doua zi a dat puţin înapoi. Aici poate să pară că ar exista altcineva care dictează direcţia?

Ion Cristoiu: Nu, probabil că aici a dictat direcţia Klaus Iohannis, după asta domnul Ludovic Orban va avea o enormă problemă dacă domnul Klaus Iohannis continuă să fie educatoarea de grădiniţă a lor. Adică, garantez

Monica Mihai: E constituţional ce face preşedintele?

Ion Cristoiu: Nu, nici vorbă, nu-i constituţional, dar în primul rând este incorect faţă de premier. Am condus, să ştiţi, 15 gazete până acum, am evitat să fac pe şeful cu adjuncţii. Nu e bine. Adică trebuie să-i dai premierului, chiar dacă tu ştii că eşti puternic, pentru administraţie… Hai să o luăm aşa, Ludovic Orban conduce un partid şi o administraţie, uit că am ajuns să-i iau apărarea. În acel moment eu trebuie să-i dau dacă sunt om înţelept dar n-am de-a face cu un om înţelept preşedinte, chiar dacă el e marioneta mea, sentimentul celor…

Monica Mihai: Că poate să conducă.

Ion Cristoiu: Păi da, celor care să conducă pentru că ştiţi care este problema aici vă spun din experienţă, dacă eu nu dau adjuncţilor, nu dădeam sentimentul că-s puternici şi intram peste ei, peste şefii de secţii se termina maşinăria. Adică la un moment dat conducătorul discută numai, apropo de presă, numai dacă e director cu redactorul şef, nu sare peste , mă rog…

Monica Mihai: Ierarhia.

Ion Cristoiu: Când o să ajungeţi şef o să înţelegeţi că e fundamental asta. Fundamental să păstrezi autoritatea celor din subordine a maşinăriei pe care te bazezi. Păi în momentul ăsta îi chemi pe miniştrii acolo. De ce nu se întâlneşte numai cu premierul? Şi la un moment dat miniştrii…

Monica Mihai: Nu vor mai ţine cont de premier, ci vor…

Ion Cristoiu: Da, bineînţeles, cine e premier, mă duc şi vorbesc cu acela. Doi, de regulă, indiferent şi când au fost premieri şi preşedinţi de aceeaşi culoare se face o camarilă. Atât la Victoria cât şi la Cotroceni. Acea camarilă este mai periculoasă decât cei doi. Cei doi se pot înţelege, a fost cazul Iliescu Năstase, să ştiţi, chiar şi Traian Băsescu Boc. Boc n-a fost chiar atât de slugarnic, şi cele două camarile încep să se lucreze unele pe altele şi sigur se duc şi la şef. Or în acest moment dacă continuă, şi cred că va continua, cu această umilire, că e umilire publică, umilire a lui Ludovic Orban, în care el nu mai e premier, aţi văzut, în curând o să fie şi la partid la fel, şi la un moment dat când vei avea nevoie ca Orban să facă ceva…

Monica Mihai: Nu va mai avea autoritate.

Ion Cristoiu: ŞI a fost greşeala enormă a lui Traian Băsescu cu Boc. În 2010 s-a întâmplat un lucru extraordinar cu tăierea, da? Toată lumea ne aşteptam la o chestiune logică, adică preşedintele este ultima siguranţă în stat. Pe el îl folosim când trebuie să ne spună să trecem Prutul. În acel moment premierul trebuie să-l pui în prima linie ca să poţi să-l consumi. Când a venit mineriada, când au venit minerii în septembrie 91, în vara lui 91, Petre Roman a aplicat un program foarte dur de reforme, necesar, scria şi presa occidentală că era o pilulă de cal dată unuia în agonie. Dumneavoastră nu mai ţineţi minte, eu ţin mine, eraţi tânără. Deja a apărut pe ziduri următorul slogan ”Petre Roman nu fii prost lasă preţul cum a fost”, nu, nu, e foarte important. Era nevoie de…

Monica Mihai: De aceste măsuri.

Ion Cristoiu: Era nevoie de măsuri radicale. Iliescu a fost isteţ şi a rămas în plan secund. Deci revolta populară…

Monica Mihai: A fost vis-a-vis de Petre Roman.

Ion Cristoiu: De Petre Roman, puţină lume ştie că minerii au exprimat, a fost un vârf de lance împotriva lui Petre Roman şi atunci Petre Roman a fost siguranţa arsă. A ars siguranţa, o schimbi, adică ai o siguranţă care arde ca să nu ardă toată instalaţia. Aşa şi dincoace. Şi atunci închei, Traian Băsescu, pentru că Boc nu mai era siguranţă, pentru că Boc era deja Boc-ul lui, ca şi Ludovic Orban, Boc n-a mai avut autoritatea să iasă el în faţa naţiunii. Adică spunea, domnule preşedinte sunt pe cont propriu, am ca şi dumneavoastră carismă, autoritate, ies. Pierzând siguranţa, a fost obligat preşedintele să vină şi să ia el valul anti-popular în piept. Este o greşeală enormă, n-ai voie, trebuie să păstrezi premierul, adjunctul cum ar veni, cu autoritate…

Monica Mihai: Măsură de siguranţă. Să vedem dacă preşedintele Klaus Iohannis va primi un al doilea mandat, dacă va reuşi să facă acest lucru.

Ion Cristoiu: Vai de mine, va fi şi mai rău.

Monica Mihai: Haideţi să trecem la următorul subiect, un subiect important care a fost pe buzele multor români în această săptămână, şi anume căderea guvernului Maia Sandu. Noi am discutat în emisiunile pe care le-am mai avut şi în primăvară şi vară despre guvernul Maia Sandu. Cum vedeţi ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova.

Maia Sandu n-avea ce căuta într-o guvernare. Dacă intri însă trebuie să fii şarpe, or ea a fost pe acolo nici vulpiţă, nu ştiu ce a fost, lebădă

Ion Cristoiu: Este o întreagă controversă, am văzut că Victor Ponta undeva a pus punctul pe i. Maia Sandu n-avea ce căuta într-o guvernare

Monica Mihai: De alianţă.

Ion Cristoiu: De alianţă cu Dodon. Nu, las la o parte clişeele alea că e Moscova, nu. E din altă piesă, da? Dacă intri însă trebuie să fii şarpe, or ea a fost pe acolo nici vulpiţă, nu ştiu ce a fost, lebădă. Ea totuşi, căderea nu e anormală, pentru că în România nu se spune că totul a pornit de la procurorul general…

Monica Mihai: Pentru un amendament la legea procuraturii.

Ion Cristoiu: Păi nu, era un amendament prin care ea voia ca ea să numească procurorul.

Monica Mihai: O listă scurtă de doi. Ea putea să facă acest lucru.

Ion Cristoiu: Staţi un pic, de când şi până când, măcar la noi avem o comedie, numeşte ministrul Justiţiei; CSM-ul mai zice şi el ceva, adică de regulă asemenea posturi dacă nu le alegi prin vot popular, e bine să ai foarte multe chei, eu sunt adeptul… Constituţional asta e bună, adică de aia şi dă triplă cheie, trebuie să ai triplă cheie, or ea venea şi spunea eu hotărăsc. Sigur că poate că era genială, dar din punct de vedere democratic nu a fost bineDodon a fost bun şi a pus un tehnocrat, multă lume spune că de fapt şi ea dorea să pleca că la anul sunt prezidenţiale.

Monica Mihai: Asta voiam să întreb, ea nu putea să anticipeze faptul că dacă va lua această măsură ar putea să piardă?

Ion Cristoiu: Se pare că mulţi analişti spun că a fost un calcul de-al ei, eu nu îi dau şanse însă la anul la alegeri. Republica Moldova este într-un alt spaţiu geopolitic şi ştiţi şi dumneavoastră foarte bine din alianţele noastre, este foarte greu să ieşi total dintr-o alianţă…

Monica Mihai: Nepătat.

Ion Cristoiu: Nu. Deci Republica Moldova e undeva la graniţa dintre cele două blocuri geopolitice uriaşe, Rusia cu al ei şi Occidentul. Rişti să păţeşti ca Ucraina, adică ori joci dublu, în sensul că eşti şi cu unii şi cu alţii, ori eşti numai cu unul, n-ai cum. Şi, de regulă, când sunt aceste blocuri tectonice şi tu eşti acolo e bine să încerci să balansezi între el pentru că este o iluzie că vine blocul celălalt, vine acum Occidentul şi apără Ucraina, aţi văzut că nu apără deloc, adică nu riscă nimeni să provoace un război mondial de dragul ucrainenilor sau a moldovenilor. Uneori nici de dragul românilor, între noi fie vorba. Şi atunci probabil că acolo era formula asta cu preşedinte pro-rus şi premier, numai că şi ea n-a fost atentă. Eu mă duceam la Moscova până la urmă, adică eşti în zona aia, trebuie să te duci, care era povestea, n-am înţeles niciodată, ca şi în România.

Totuşi şi Occidentul îl preferă pe Dodon pentru că nu e mafiot. Marea problemă acolo era că un stat fusese acaparat de un om

Monica Mihai: Şi ce aţi fi făcut?

Ion Cristoiu: Mă duceam şi discutam cu Putin, că nu mă viola Putin, staţi un pic, este o prostie domnişoară. Mă duc şi stau de vorbă şi cu Hitler, care e povestea? La noi e o chestiune din asta, aoleu, s-a dus şi s-a întâlnit cu Putin. Dacă te întâlneşti înseamnă că te vrăjeşte? Te întâlneşti şi te poţi despărţi bătându-l. Această figuraţie de Facebook este penibilă. În lumea modernă te întâlneşti cu oricine. Te întâlneşti, poţi să stai de vorbă, poţi să discuţi, şi preşedintele României cu Putin chestiuni litigioase sau se întâlneau ei pe câmpul de luptă, nu ştiu, împăratul roman cu împăratul parţilor. Se întâlneau, discutau, dacă nu se duelau ajungeau la o înţelegere sau continuau războiul.

Monica Mihai: E posibil ca în această situaţie totul să fi făcut parte dintr-un plan, dacă ne aducem aminte, înainte ca Maia Sandu să ajungă premier, cei trei mari cum le-am spus noi atunci într-o ediţie undeva prin luna mai, vorbim de reprezentantul Statelor Unite, de cel al Rusiei şi de cel al Uniunii Europene au fost în Republica Moldova la o discuţie cu cei din alianţă, nu au anticipat, adică…

Ion Cristoiu: Ba nu, păi scopul acelei alianţe era debarcarea lui Plahotniuc.

Monica Mihai: Şi alianţa şi-a îndeplinit scopul.

Ion Cristoiu: Da, corect. Plahotniuc s-a terminat, adică ăsta era scopul şi al Moscovei şi ăla, adică totuşi şi Occidentul îl preferă pe Dodon pentru că nu e mafiot. Marea problemă acolo era că un stat fusese acaparat de un om. Nicio putere din lumea asta prietenă, duşmană…

Monica Mihai: Nu a reuşit performanţa...

Ion Cristoiu: Nu. Nu poate dialoga cu un om, cu un mafiot, adică dialoghează cu unul ales preşedinte, premier, nu, nu, nu, oricum Plahotniuc… Oricum nu i s-a întâmplat nimic în perioada Maiei Sandu. Hai să fim serioşi, i s-a întâmplat ceva lui Plahotniuc? Nu. Păi atunci? Pierdem timpul comentând.

Top 5 politicienii săptămânii

Monica Mihai: Urmează să vedem. Trecem astfel la topul cinci politicienii săptămânii, săptămâna aceasta am zis că îi clasificăm pe cei care au participat la alegerile prezidenţiale. Din această perspectivă cine se află în această săptămână pe locul cinci şi de ce?

Ion Cristoiu: Pe locul cinci este Dan Barna deoarece a reuşit în ghilimele rara performanţă, nu e a intra în turul doi, de a fi la prea mare distanţă faţă de Viorica Dăncilă. De fap,t o să vedeţi, o să discutăm după alegeri, asta va costa mult în perioada următoare şi pe Klaus Iohannis. A rămas undeva un electorat care acum, până duminica viitoare, zice, eu văd, deja încep lideri de opinie USR-işti, aţi observat, care nu au curaj să zică votaţi Viorica Dăncilă, nici eu n-aş face aşa ceva…

Monica Mihai: Sunt şi rezervaţi în ceea ce-l priveşte pe Iohannis.

Ion Cristoiu: Da. Nu, pregătesc terenul pentru când se va termina războiul. Gândiţi-vă că de duminică seara viitoare, vom avea triumful, Klaus Iohannis rămâne singur cu ei. Nu mai poate invoca pe Viorica Dăncilă. Deci nu mai poate invoca duşmanul e la porţi şi la ziduri şi trebuie să fim uniţi, noi dreapta cu stânga. Acest electorat al lui Dan Barna, şi dacă Dan Barna ar fi isteţ ar continua, îi va ridica mari probleme. Şi faptul că a fost la prea mare distanţă. Dacă era la un punct, două şi aveam noi acum controverse şi ziceam că mai erau 100, la distanţa asta… Repet, aţi înţeles, nu faţă de Iohannis, a afectat cumplit electoratul USR distanţa faţă de ciuma roşie.

Monica Mihai: Viorica Dăncilă.

Ion Cristoiu: Nu. De ciuma roşie. Adică bătălia a fost între Dan Barna şi Viorica Dăncilă până la urmă, da? Aşa a fost.

Monica Mihai: Şi a existat o diferenţă de şapte puncte.

Ion Cristoiu: Păi nu şi a câştigat Viorica Dăncilă. şi atenţie la aceste nuanţe. Electoratul USR consideră, aşa pe reţele… Pe şahul Iranului ştiţi ce l-a doborât? Bazarul. Bazarul din Teheran, e o chestie uriaşă, şi acolo se difuzau casetele lui Khomeini. Deci avem acum un fel de bazar din Teheran care este USR-ul, nu ştim ce-şi comunică între ei, dar sigur, eu bănuiesc că îşi comunică, îşi comunică faptul că ne-a umilit Klaus Iohannis. Ne-a umilit punând-o pe ea pe locul doi. Nu le veţi scoate din cap asta.

Monica Mihai: Haideţi să vedem astfel cine este pe locul patru.

Ion Cristoiu: Am ajuns la Klaus Iohannis pe locul patru pentru că era normal să intre în turul al doilea, a intrat totuşi cu 37%, nu cu 50 cum ne spunea Ludovic Orban, cu o prezenţă foarte slabă în raport cu toate prezenţele de până acum şi, fără să facă nimic, probabil va ajunge preşedinte, sigur va ajunge, putem paria pe ce vreţi dumneavoastră şi fără să facă nimic. O fi dezbaterea de marţi şi nu mai văd nimic deosebit, deci cât mai e…

Monica Mihai: O săptămână şi câteva zile. Cine este pe locul trei?

Ion Cristoiu: Pe locul trei este Viorica Dăncilă deoarece

Monica Mihai: Este mai sus decât preşedintele Iohannis în acest top?

Ion Cristoiu: Da. Să vă spun de ce. Marele câştigător al acestor alegeri este ea. De ce? Dacă aţi observat o chestiune psihologică, adică până acum candidaţii PSD spuneau voi intra în turul al doilea şi ajung preşedinte, aşa şi era, chiar mai avea un pic şi ajungea. Acum ea din start…

Monica Mihai: A zis vreau să intru în turul doi.

Ion Cristoiu: Da. A zis vreau să intru în turul doi şi a intrat cu scorul partidului. deci această campanie pentru ea nu e să ajungă preşedinte că n-are cum, este să rămână preşedinte a PSD, dovedind PSD-iştilor că a avut performanţă. Dacă nu intra în turul al doilea era jale. Sau dacă obţinea un scor mult mai mic. Aşa, obţinând scorul partidului, după părerea mea, a avut un succes, probabil o să fie, am înţeles se estimează de cei care deja au decis cine va câştiga alegerile, v-am dat o ştire, 65 la 35. E mult.

Monica Mihai: E un scor bun.

Ion Cristoiu: Păi nu, ea se va raporta la scorul partidului. dacă este 55 la 45 putem spune că l-a bătut pe Iohannis. Deci, atenţie, e foarte important. Diferenţa. Dacă diferenţa…

Monica Mihai: Este mare atunci pierde.

Ion Cristoiu: Nu, atunci Klaus Iohannis e învingător. Dacă coboară sub 10 să ştiţi că e mare problemă pentru Iohannis. Nu că pierde.

Monica Mihai: Oricum va fi preşedinte.

Ion Cristoiu: Da, dar una e să fii preşedinte să baţi pe proasta în ghilimele, nu-i aşa, cu diferenţă de 30-40% în turul doi şi alta e să o baţi cu diferenţă de 5-10% sau să ai emoţii.

Monica Mihai: Haideţi să vedem cine este pe locul doi şi de ce.

Ion Cristoiu: Am spus mai înainte, pe locul doi este Theodor Paleologu cu scorul pe care l-a obţinut, trebuie să-şi valorifice asta, nu-mi dau seama dacă va prelua şi şefia PMP. Teoretic şi practic trebuie să o preia deoarece domnul Tomac are o problemă, este şi preşedintele partidului dar e la Bruxelles. Toată săptămâna domnul Tomac nu a optat, trebuia deja PMP-ul să decidă. Nu poţi să fii preşedintele partidului numit PMP şi să fii şi la Bruxelles. Dacă nu există, o să discutăm după alegeri, planul de dizolvare a PMP-ului în PNL. Probabil că în perioada următoare aşa se va întâmpla.

Monica Mihai: Rămâne să vedem. Cine se află pe locul întâi, cine este câştigătorul?

Ion Cristoiu: Câştigătorul este domnul Mircea Diaconu cu scorul pe care îl are, uriaş, şi vă pot spune în premieră că se intenţionează formarea unui partid în care se pare că vrea să intre şi o parte din ALDE, a unui partid în care nu ştiu dacă va fi Mircea Diaconu, s-ar putea să fie chiar Mircea Diaconu preşedinte, având un executiv care va fi mai activ. Dar asta este o ştire, se intenţionează formarea unui partid condus de el cu o dimensiune mai naţionalistă, mai de demnitate, cam cu temele lui. O să vedem.

Monica Mihai: E foarte interesant de urmărit. Domnul Cristoiu, vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră în această seară. Doamnelor şi domnilor, până la ediţia de săptămâna viitoare la revedere.  

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici