Video INTERVIUL INTEGRAL "Gândurile lui Cristoiu". Theodor Paleologu: Îl provoc pe Iohannis la o dezbatere şi în limba germană

Theodor Paleologu a declarat, joi, la emisiunea “Gândurile lui Cristoiu”, că îl invită pe preşedintele României, Klaus Iohannis, la o dezbatere şi în limba germană, chiar dacă este convins “că acesta nu e mai deştept în germană”.

6969 afișări

Paleologu: Iohannis nu e mai activ pe plan internaţional decât pe plan intern, e acelaşi om. Să nu credeţi că el e altfel în germană decât în română

Ion Cristoiu: A fost normală până acuma?

Theodor Paleologu: Să ştiţi că Iohannis nu e mai activ pe plan internaţional decât pe plan intern, e acelaşi om. Să nu credeţi că el e altfel în germană decât în română. E la fel. La fel este şi la Bruxelles sau în altă parte. Mă rog, eu mă bucur când îl văd în pozele de grup că e mai înalt decât ceilalţi, face plăcere, dar dincolo de asta nu-i un om activ în cadrul Uniunii Europene. Mai e un lucru, Uniunea Europeană trece printr-o perioadă de criză foarte gravă, or preşedintele României străluceşte prin absenţă totală în dezbaterile...

Ion Cristoiu: De fapt România.

Theodor Paleologu: Păi, prin preşedintele pe care îl avem noi suntem zero barat în tot ce ţine de discuţii despre destinul Uniunii Europene. Şi, repet, e vorba de o criză gravă legată de imigraţie legată de absenţa unei politici externe comune, lipsă de solidaritate în cadrul Uniunii Europene faptul că prea multe ţări fac aranjamente individuale care slăbesc coeziunea Uniunii Europene, şomajul tinerilor, toate astea sunt probleme foarte grave, iar noi nu ne pronunţăm, nici măcar nu sunt prezente în dezbaterea publică românească, sunt foarte puţin prezente de parcă noi am trăi pe altă planetă. Or nu trăim pe altă planetă suntem în Uniunea Europeană şi îmi doresc ca preşedintele României să fie implicat şi voi fi implicat în aceste dezbateri europene.

Ion Cristoiu: Bun, dar relaţia noastră, a României, de la început, de la intrarea în UE cu Uniunea Europeană. Adică cum o vedeţi dumneavoastră? Trebuie să obţinem mai mult respect, mai multe drepturi, dimpotrivă...

Theodor Paleologu: Respectul îl câştigi când eşti respectabil, când te respecţi pe tine însuţi. Din păcate guvernanţi noştri au dat celorlalţi nuielele cu care să fim bătuţi. Când ai pe doamna Dăncilă prim-ministru, când îl ai pe Ponta prim-ministru sau pe Grindeanu sau pe cine o fi nu de situaţii penibile în care te afli. E vorba şi de demnitatea celor care reprezintă statul român, dar demnitatea nu trebuie confundată cu cocoşismul. Foarte multă lume confundă demnitatea cu cocoşismul. Mai dăm o replică şi înjurăm olandezi sau pe nemţi sau pe franţuji sau pe cine o fi. Nu, e vorba de a câştiga respectul printr-o diplomaţie responsabilă şi activă şi România poate juca un rol important în Uniunea Europeană. Lucrul ăsta e posibil.

Monica Mihai: Cum ar trebui să se poziţioneze România în acest conflict chiar şi economic între Statele Unite şi Uniunea Europeană?

Theodor Paleologu: Eu mă aşteptam să mă întrebaţi şi de chestiunea legată de armată, că şi aia e o chestiune foarte importantă. Conflictul economic este foarte mult legat de administraţia Trump.

Ion Cristoiu: Domnul Klaus Iohannis nu crede în acest conflict şi încearcă să spună că e trecător tocmai pentru a nu avea o opţiune.

Theodor Paleologu: Ce spune? Că e trecător? Da, eu cred că e trecător, cred foarte mult în solidaritatea transatlantică. Avem nevoie de Statele Unite şi Statele Unite nu vor pleca, nu or să ne lase baltă în viitor. Da, sunt declaraţii, sunt anumite frecuşuri din păcate dar cred cu tărie că vor fi depăşite. De altminteri, legat de problema armatei europene, consider că principalul nostru sprijin este NATO. Armata europeană nu trebuie gândită ca o alternativă la NATO sub nicio formă NATO este cadrul pentru asigurarea securităţii, a păcii şi e pilonul principal al securităţii României. În schimb, consider că poate exista o foarte importantă colaborare în Uniunea Europeană pe planul industriei de armament pentru dacă adunăm bugetele pentru apărare ale ţărilor din Uniunea Europeană ajungem la o cifră impresionantă de peste 200 de miliarde de euro, mult peste Federaţia Rusă de exemplu şi cred că aici e mult loc de colaborare în interiorul Uniunii Europene şi cred că România poate juca un rol pentru că avem şi noi industria noastră de armament, deloc neglijabilă.

Paleologu: Legile după care funcţionează serviciile de informaţii sunt foarte vechi, ele trebuie revizuite

Ion Cristoiu: Să revenim la cealaltă temă, serviciile. A fost o lungă discuţie şi continuă în legătură cu influenţa serviciilor secrete asupra... implicarea lor în politică. Credeţi că se implică aceste servicii, că s-au implicat, că se implică? Există un pericol sau nu?

Theodor Paleologu: Clasa politică românească fiind cum e, adică foarte slabă, fiind un gol de fapt asta creează un fel de dorinţă a anumitor persoane din servicii de a mai repara din prostiile pe care le fac politicienii. Dar ce e mai important şi asta cred că e fundamental să spunem, legile după care funcţionează serviciile de informaţii sunt foarte vechi, ele trebuie revizuite, trebuie noi legi  care reglementează funcţionarea serviciilor de informaţii. Asta e o convingere foarte puternică pe care o am şi pe de altă parte aş adăuga, din păcate controlul parlamentar asupra serviciilor este în momentul de faţă o ficţiune.

Ion Cristoiu: Am rămas surprins că despre dumneavoastră nu a început o campanie în presă de dezvăluiri negative. De ce?

Theodor Paleologu: Mă atacă constant prin asociere cu alţii. În ceea ce mă priveşte personal, nu se poate spune nimic rău.

Monica Mihai: Şi aici faceţi referire la domnul Băsescu, presupun.

Theodor Paleologu: Da, mă atacă constant prin asociere, da. De altfel, atacurile au devenit foarte virulente în ultima vreme, pe măsură ce domnul Barna scade în sondaje şi eu urc în mod inexorabil şi sigur există o nervozitate în anturajul lui Dan Barna. În fiecare zi Andrei Caramitru are câte ceva despre mine, din ce în ce mai vehement şi mai absurd. De unde trag concluzia că e mare derută în cercurile respective. N-am nimic de ascuns, n-am niciun schelet în niciun dulap.

Ion Cristoiu: N-aţi vorbim nimic până acum sau poate că mă înşel sau poate e un subiect delicat despre soţie.

Theodor Paleologu: Ce-i cu ea?

Ion Cristoiu: Nu ştiu, sunteţi căsătorit?

Theodor Paleologu: Nu, sunt divorţat. M-am căsătorit la 20 de ani în Franţa, soţia mea era franţuzoaică şi, din păcate, spre marele meu regret, ne-am despărţit în 2006, divorţul a fost dureros, a durat mult şi s-a finalizat în 2013.

Ion Cristoiu: N-aveţi niciun schelete, nimica să vă atace din perioada aia?

Theodor Paleologu: Nu m-ar mira să apară. În 2009 când eram ministru aveam ca secretar de stat pe cineva de la PSD, îl ştiţi bine, pe Ştireanu, răspândea despre mine ştirea că aş fi homosexual, dacă nu avea altceva de făcut, decât să răspândească astfel de mizerii.

Ion Cristoiu: Mă rog, la ora actuală nu e.... V-aţi mai văzut cu fosta soţie? AM înţeles că a fost dureros.

Theodor Paleologu: Puţin.

Ion Cristoiu: Şi acum aveţi o tovarăşă de viaţă?

Theodor Paleologu: Da, sigur. Exact tovarăşă de viaţă, chiar ne amuză să comparăm cu Lenin şi Krupskaia.

Ion Cristoiu: Da, mă rog, nu vrem să ajungem la... Bun, spuneţi-mi...

Theodor Paleologu: Dar este o persoană care nu vrea să se vorbească despre ea, prefer să nu o bag în faţă.

Monica Mihai: Şi dacă ieşiţi preşedinte?

Theodor Paleologu: Nu-şi doreşte deloc...

Ion Cristoiu: Dacă o să intre în malaxor?

Theodor Paleologu: Va fi foarte supărată. Sigur, nu m-ar mira...

Ion Cristoiu: A fost de acord să candidaţi?

Theodor Paleologu: Până la urmă da.

Paleologu: Barna e la 10 procente sub scorul USR-PLUS

Monica Mihai: Spuneaţi de nişte sondaje adineauri, ceea ce creează panică cifrele în tabăra domnului Barna. Spuneţi-ne şi nouă puţin despre aceste sondaje. Ce arată? Sunt sondaje cerute de partidul PMP? Sau...

Theodor Paleologu: Nu, nu, chiar şi sondajul IMAS, aţi văzut foarte bine, aproape opt procente, domnul Barna e la 10 procente sub scorul USR-PLUS, evident că e panică, normal. Dar vă spun drept, eu nici nu cred că un candidat la prezidenţiale trebuie să comenteze prea mult sondaje. E bine să vă lăsăm pe dumneavoastră să comentaţi nu e treaba noastră. Treaba noastră  să vorbim despre proiecte, despre idei să răspundem la întrebările dumneavoastră pe chestiuni de fond. Vreau să vă mai spun ceva şi sunt convins că o să mă înţelegeţi foarte bine şi  că o să fiţi chiar de acord cu mine. În România există mereu tendinţa de a vorbi despre şanse de parcă politica ar fi un joc de noroc.

Monica Mihai: Şi nu-i aşa?

Theodor Paleologu: Nu. Mie mi se pare că e foarte periculos lucrul ăsta, de altfel vedem cu toţii că în România e plin de săli de jocuri de noroc, da, mergeţi pe Calea  Moşilor, de exemplu, sunt una lângă alta. E, chestia asta se reflectă cumva în mentalitatea românească şi în legătură cu politica. Oamenii vorbesc de politică de parcă ar fi păcănele sau de parcă ar fi ruletă sau ceva de genul ăsta. Câte şanse are cutare, ce şanse are nu ştiu cine, de fapt e să vorbim despre idei, despre soluţii, despre lucruri de fond, nu despre evaluări, de şanse şi de probabilităţi.

Ion Cristoiu: V-a afectat campania cazul Traian Băsescu?

Theodor Paleologu: Nu, îmi pare rău pentru el că trebuie să fie...

Ion Cristoiu: Nu, dacă v-a afectat nu...

Theodor Paleologu: Nu, nu. Mai e un lucru. Eu candidez în 2019, nu candidează Traian Băsescu, el a candidat în 2004 şi în 2009 şi eu nu sunt avocatul lui, e în stare să se apere singur dacă e cazul şi rolul meu nu este să explic lucruri care s-au întâmplat acum 40 de ani. Rolul meu este să explic ce vreau eu să fac în următorii cinci ani.

Ion Cristoiu: Atunci vă întreb eu. Aţi stat de vorbă cu Traian Băsescu despre acest caz vreodată? După ce au apărut dezvăluirile.

Theodor Paleologu: Nu am prea apucat să stau de vorbă cu dânsul pentru că el e foarte mult plecat la Bruxelles şi nu ni se acoperă deloc programul. Ar putea să vi se pară anecdotic dar el e plecat de luni până joi sau... la Bruxelles, iar eu plec în weekend întotdeauna în teritoriu, uite, mâine plec la Cluj, mă duc la Baia Mare, la Ulmeni, adică nu stau toată săptămâna în Bucureşti, e firesc să merg prin ţară. Cu adevărat pe fond nu am stat niciodată de vorbă cu el pe această temă.  Pentru că eu ce înţeleg prin a sta de vorbă cu adevărat. Să văd notele respective, până nu le văd nu pot să mă pronunţ.

Ion Cristoiu: I-a afectat mandatul, imaginea mandatului, orice preşedinte...?

Theodor Paleologu: Întrebaţi-l pe el.

Ion Cristoiu: Dar dumneavoastră dacă aţi fi fost preşedinte v-ar afecta mandatul o asemenea dezvăluire? Adică indiferent ce aţi făcut?

Theodor Paleologu: Nu ştiu, adică trebuie văzut ce e în hârtiile respective.

Ion Cristoiu: Dezvăluirea publică nu vorbim de dosar.

Theodor Paleologu: Evident că nu are cum să fie bine, evident că este un tămbălău de care s-ar fi lipsit fără îndoială, oricine s-ar fi lipsit de aşa ceva.

Ion Cristoiu: A fost o întâmplare credeţi?

Theodor Paleologu: Nu ştiu. Eu nu prea sunt un om al scenariilor. E adevărat că e puţin ciudat că a apărut totul şi că sentinţa a fost atât de rapidă, chiar imediat după ce mi-am depus eu candidatura la BEC, dar intra în speculaţii că nu e...

Monica Mihai: Au analizat o singură zi la Tribunal. Ce credibilitate mai are instituţia în acest moment.

Theodor Paleologu: Ce instituţie?

Taguri:
ştiri,
mediafax,

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici