Jumătate dintre consilierii locali şi judeţeni verificaţi de ANI au firme. Câţi au contracte cu statul

În perioada 2008-2012, la bugetele judeţelor, municipiilor şi comunelor din România s-au conectat 802 companii private deţinute de 190 de consilieri judeţeni sau locali. Aceştia au accesat fonduri publice de peste 110 milioane lei. 78 de consilieri au fost acuzaţi de conflict de interese şi incompatibilitate.

401 afișări
Imaginea articolului Jumătate dintre consilierii locali şi judeţeni verificaţi de ANI au firme. Câţi au contracte cu statul

Jumătate dintre consilierii locali şi judeţeni verificaţi de ANI au firme. Câţi au contracte cu statul (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Cele mai multe contracte au fost obţinute de consilierii PSD. Un raport ANI a arătat că din aproape 3000 de consilieri judeţeni şi locali verificaţi jumătate aveau pe numele lor societăţi comerciale.

ANI a realizat o amplă analiză privind contractele publice pe care le au companiile deţinute de consilierii judeţeni şi consilierii locali din toate cele 41 de judeţe ale României. În perioada 2011-2012, ANI a verificat 2856 de consilieri judeţeni şi consilieri locali dintre aceştia aproape 45% deţineau acţiuni la companii private sau erau administratori sau aveau soţi/soţii care aveau acţiunui la firme private.

Din 2856 de consilieri judeţeni şi consilieri locali, 1.240 sunt acţionari/administratori la companii private. Cei 1.240 deţin în total 2.598 de companii.

Inspectorii de integritate au descoperit că 190 de consilieri judeţeni şi locali deţineau companii care au încheiat contracte pe bani publici. Au fost identificate în total 802 contracte finaţate din bani publici cu o valoare totală de 113.743.747 lei, adică aproximativ 25 milioane euro.

După finalizarea investigaţiilor ANI a determinat că peste 50% din aceste contracte au fost încheiate în urma unor situaţii de incompatibilitate sau conflicte de interese. Altfel spus, există suspiciuni că aceste contracte au fost acordate cu încălcarea legii şi că firmele aleşilor locali au beneficiat de un tratament preferenţial.

Citeşte mai multe despre consilierii locali şi judeţeni care au firme pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici