Kelemen, despre amânarea discuţiilor pe Codul Fiscal: E important să nu dăm un mesaj de tergiversare

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, referitor la amânarea discuţiilor din Parlament pe Codul Fiscal, că Uniunea va participa la dialogul politic care va avea loc pe această temă, însă este important ca partidele să nu transmită "un mesaj de tergiversare" mediului de afaceri.

82 afișări
Imaginea articolului Kelemen, despre amânarea discuţiilor pe Codul Fiscal: E important să nu dăm un mesaj de tergiversare

Kelemen, despre amânarea discuţiilor pe Codul Fiscal: E important să nu dăm un mesaj de tergiversare (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Kelemen Hunor a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că discuţiile politice pe marginea Codului Fiscal reprezintă o soluţie mai bună decât respingerea cererii de reexaminare în Senat şi apoi în Camera Deputaţilor.

"Sunt de acord că după o discuţie tehnică trebuie o asumare politică, PSD nu şi-a asumat politic acea înţelegere tehnică, dar trebuie să vină şi cu argumente care să motiveze acest fapt, nu pentru mine, pentru oameni, pentru mediul de afaceri. Vom participa la aceste discuţii politice şi, oricum, este o soluţie mai bună decât respingerea cererii de reexaminare în Senat şi apoi în Camera Deputaţilor, urmau alte discuţii şi tensiuni. PSD are majoritate şi poate amâna şi o sesiune extraordinară şi o discuţie, dar trebuie să vină inclusiv cu nişte sugestii, dacă este de părere că acea soluţie tehnică nu este una mulţumitoare pentru social-democraţi. Aşteptăm să stabilim data şi ora, şi joi se poate, pentru discuţie, important este să nu dăm un mesaj de tergiversare către mediul de afaceri, către cetăţeni, către partenerii noştri financiari, să nu dăm un mesaj că, de fapt, nu ştim ce vrem să facem, ăsta ar fi un mesaj de o oarecare instabilitate guvernamentală, politică, ceea ce nu este bine", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, UDMR poate asuma o soluţie la 19% sau 20% la TVA de la 1 ianuarie 2016, iar în ceea ce priveşte celelalte măsuri, acestea ar putea fi amânate pentru ca România să nu iasă din deficit şi pentru a nu crea un dezechilibru macroeconomic.

"Important este să plecăm de la următoarea premisă: trebuie să ne încadrăm într-un deficit bugetar de 2% - se poate depăşi doar uşor -, iar în interiorul acestui deficit trebuie să găsim spaţiu fiscal şi pentru o relaxare fiscală, în sensul de a micşora TVA, care este cel mai important lucru. Celelalte măsuri pot fi amânate fără nicio problemă. Şi pentru discuţiile politice suntem conştienţi, şi vom susţine acest lucru, că există un spaţiu de mişcare, dar nu foarte mare, dar trebuie să se lămurească cei din coaliţie, dacă vor aşa cum au existat discuţii sau ceva apropiat, trebuie să ne spună ce vor, pentru că deocamdată nu am aflat soluţia lor", a afirmat liderul UDMR.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, la finalul şedinţei Coaliţiei, că PSD cere amânarea dezbaterilor parlamentare privind Codul Fiscal şi doreşte o reuniune a liderilor partidelor parlamentare pentru joi, astfel încât să se ajungă la o decizie politică.

Propunerea este ca joi să fie o întâlnire a partidelor parlamentare pentru a lua o decizie politică în privinţa Codului Fiscal, astfel încât acesta să fie modificat în sesiunea parlamentară ordinară, a spus Liviu Dragnea, arătând că, practic, nu se mai poate vorbi despre sesiune extraordinară.

Şi preşedintele UNPR Gabriel Oprea a declarat, luni, întrebat în legătură cu amânarea discuţiilor din Parlament pe Codul Fiscal, că este normal ca după întâlnirea tehnică a reprezentanţilor partidelor să urmeze discuţii la nivelul liderilor, arătând că şi copreşedinţii PNL au spus acest lucru.

Iniţial, Parlamentul a fost convocat, în perioada 24-26 august, în sesiune parlamentară extraordinară pentru dezbaterea cererii de reexaminare a Codului Fiscal, formulată de preşedintele Klaus Iohannis.

Înaintea sesiunii extraordinare, reprezentanţii partidelor parlamentare au avut, joi, discuţii tehnice privind Codul fiscal. În urma consultărilor - la care au participat ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici (PSD), Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache (PNL), Eugen Nicolicea, Haralambie Vochițoiu (UNPR), Iuliu Winkler, Erdei Doloczki Istvan, Alexandru Vegh (UDMR) şi Cătălin Beciu (ALDE) - au fost anunţate propunerile ca TVA să scadă în două trepte, de la 24% în prezent, la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017 şi ca eliminarea supraaccizei la carburanţi să fie amânată până la 1 ianuarie 2017.

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, luni, că sesiunea parlamentară extraordinară referitoare la Codul fiscal se anulează pentru că membrii Comisiei de buget nu au reuşit să elaboreze un raport.

"Sesiunea extraordinară nu se va putea ţine, vom amâna pentru săptămâna viitoare, când va fi sesiune ordinară, dezbaterea pe marginea sesizării făcute de preşedintele Klaus Iohannis", a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici