Kelemen Hunor despre buget: Împărţirea banilor nu este corectă şi nici acceptabilă/ UDMR va depune amendamente

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că împărţirea banilor către autorităţile locale nu este corectă şi nici acceptabilă, consiliile judeţene pierzând între 17 şi 70 de milioane de lei. Uniunea va depune amendamente la proiectul prezentat de Ministerul Finanţelor.

1434 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor despre buget: Împărţirea banilor nu este corectă şi nici acceptabilă/ UDMR va depune amendamente

Kelemen Hunor despre buget: Împărţirea banilor nu este corectă şi nici acceptabilă/ UDMR va depune amendamente

Kelemen Hunor a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că nu se poate pleca la drum în februarie ştiind că este un deficit major la nivelul consiliilor judeţene, iar pentru UDMR proiectul de buget a fost „o surpriză mare”, deoarece consiliile judeţene pierd între 17 şi 70 de milioane de lei.

„Se transferă sută la sută cheltuielile pentru protecţia copilului şi persoanele cu handicap la nivelul autorităţilor locale, municipii şi judeţe. În judeţele unde noi am făcut simulări reiese că toate consiliile judeţene au pe acest proiect de buget un minus de la 17 milioane de lei la 70 de milioane de lei. Până acum, autorităţile locale plăteau 20-30-40% iar restul sumelor veneau de la Ministerul Muncii, lucru care trebuie păstrat. Doar dacă ne uităm la ceea ce se preconizează pentru autorităţile locale acest buget nu poate fi susţinut, nu poate să rămână aşa. Împărţirea banilor, viziunea, filosofia bugetului legat de autorităţile locale nu este corectă şi nu este acceptabilă. În acest moment îmi este greu să spun că vom susţine bugetul în această formă, pentru că nu poţi să pleci la drum în februarie ştiind că ai un deficit de câteva zeci şi sute de milioane de lei la nivelul consiliilor judeţene”, a spus Kelemen.

TITLURILE ZILEI

Acesta a subliniat că nu înţelege de ce au venit guvernanţii cu o astfel de propunere fără a avea nicio discuţie prealabilă, reproşând ministrului Eugen Teodorovici că nu a spus nimic, nici la ultima discuţie avută cu reprezentanţii UDMR, despre acest transfer de sută la sută către autorităţile locale.

„La Ministerul Transporturilor creşte suma, dar nu ştim dacă această creştere este bazată pe proiecte aprobate, pe licitaţii finalizate, dacă aceşti bani pot fi cheltuiţi sau sunt puşi acolo ca să fie. În alte zone, cum sunt drumurile judeţene sau CNI sau PNDL sunt mai puţini bani decât execuţia bugetară pe 2018 şi decât necesarul pe 2019, deci şi acolo trebuie să umblăm. Un alt aspect este cel legat de creşterea economică preconizată, de 5,5%, care poate să fie, dar poate să nu fie. Nu vreau să spun că este o previziune optimistă sau mai puţin optimistă, fiindcă depinde de foarte mulţi factori, va fi nevoie de nuanţări pe parcursul anului”, a explicat liderul Uniunii.

Potrivit acestuia, UDMR va depune amendamente la proiectul de buget, care se referă inclusiv la o plafonare şi la o revizuire a impozitului pe venit la nivelul autorităţilor locale şi va cere regândirea cheltuielilor sociale.

„Aşa cum s-a întâmplat până acum, 65-80% Ministerul Muncii, bugetul naţional, restul autorităţile locale, pentru că aşa este corect. Sau să găseşti alte surse de finanţare, pentru că este inacceptabil să pleci cu un deficit atât de mare în fiecare consiliu judeţean, în fiecare municipiu, cu aceste cheltuieli”, a conchis Kelemen Hunor.

Mai mulţi primari au reacţionat, vineri, în contextul în care Asociaţia Municipiilor din România a respins categoric propunerile Ministerului Finanţelor privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate şi a cerut asumarea de către Guvern a „susţinerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protecţie a copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi". Primarul din Bistriţa, Ovidiu Teodor Creţu, s-a declarat revoltat de proiectul de buget, spunând că nu poate rezolva problemele oamenilor şi nu le poate cere să îl voteze ca să nu facă nimic. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a declarat că bugetele locale se vor reduce cu 1 miliard de euro, iar primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a spus că, în cazul în care nu vor fi alocaţi mai mulţi bani unităţilor administrativ-teritoriale, nu vor mai exista fonduri pentru investiţiile dorite. La rândul său, primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, a declarat că se gândeşte că va ajunge, anul acesta, din cauza lipsei banilor, fie să nu plătească servicii de utilitate publică, fie să dea afară “jumătate din Primărie”

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici