Klaus Iohannis s-a întâlnit la Munchen, cu vicepreşedintele SUA/ Mike Pence i-a mulţumit lui şefului statului pentru recunoaşterea preşedintelui interimar al Venezuelei

Şeful statului a avut, sâmbătă, la Munchen, o întâlnire bilaterală cu vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, precum şi o întrevedere cu preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, anunţă Administraţia Prezidenţială.

435 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis s-a întâlnit la Munchen, cu vicepreşedintele SUA/ Mike Pence i-a mulţumit lui şefului statului pentru recunoaşterea preşedintelui interimar al Venezuelei

Klaus Iohannis s-a întâlnit la Munchen, cu vicepreşedintele SUA, Mike Pence

De asemenea, Klaus Iohannis a avut o întâlnire şi cu preşedintele American Jewish Comittee, David Harris, potrivit sursei citate.

Întrevederile au avut loc în contextul în care preşedintele Iohannis a participat, sâmbătă, la cea de-a 55-a conferinţă pentru Securitate de la Munchen, unde a deschis seria de dezbateri, în calitate de reprezentant al Preşedinţiei române a Consiliului UE, alături de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah Elsisi, stat care deţine în prezent Preşedinţia Uniunii Africane.

În cadrul dezbaterilor de la Munchen, şeful statului a afirmat că răspunsul său la provocările de securitate şi apărare de la nivel internaţional este coeziune, în cel mai larg sens al ei. Acesta a vorbit că este prioritară coeziunea pentru România, ca Preşedinţie a Consiliului UE şi toate statele membre trebuie să aibă o abordare unitară asupra securităţii şi apărării şi să pledeze pentru eliminarea diviziunilor.

Incluziunea, flexibilitatea şi echilibrul geografic ar trebui să rămână principiile noastre călăuzitoare, a precizat preşedintele Iohannis. În acest sens, el a amintit de PESCO.

Preşedintele României a mai spus că trebuie să avem un răspuns cât mai rapid din partea Marii Britanii, pentru că 29 martie este data limită pentru Brexit, iar „ceasul ticăie”.

Nu în ultimul rând, Iohannis a adus în discuţie şi situaţia complicată de securitate în regiunea Mării Negre, precizând este nevoie de o abordare unitară a Flancului Estic, îndemnându-i pe aliaţi să trateze lucrurile într-o manieră serioasă şi unitară.

Mike Pence i-a mulţumit lui Iohannis pentru recunoaşterea preşedintelui interimar al Venezuelei

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, sâmbătă la Munchen, o întâlnire cu vicepreşedintele SUA, Mike Pence. În cadrul discuţiile, oficialul american i-a mulţumit şefului statului pentru decizia de a îl recunoaşte pe Juan Guaidó ca preşedinte interimar al Venezuelei.

Cei doi oficiali au mai discutat despre stadiul „excelent” al Parteneriatului Strategic România-SUA şi „posibilităţile concrete de aprofundare a acestuia, pe toate dimensiunile”, informează Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Klaus Iohannis a reiterat, la convorbirile cu Mike Pence, angajamentul consecvent al României şi al său personal pentru consolidarea acestui parteneriat cu SUA, precum şi pentru întărirea relaţiei transatlantice.

La rândul său, vicepreşedintele Statelor Unite i-a transmis lui Klaus Iohannis că apreciază „modul în care acţionează pentru susţinerea Parteneriatului („strong leadership”)”, precizând că SUA şi România sunt prieteni foarte apropiaţi.

Totodată, Mike Pence a reamintit şi despre relaţia apropiată a şefului statului român cu preşedintele SUA, Donald Trump. Oficialul american i-a mulţumit preşedintelui României pentru decizia recentă de recunoaştere a lui Juan Guaidó ca preşedinte interimar al Venezuelei.

Cei doi înalţi oficiali au mai abordat şi alte teme de actualitate internaţională, potrivit sursei citate.

Întrevederea lui Mike Pence cu Klaus Iohannis a avut loc în contextul în care preşedintele României a participat, sâmbătă, la cea de-a 55-a conferinţă pentru Securitate de la Munchen, unde a deschis seria de dezbateri, în calitate de reprezentant al Preşedinţiei române a Consiliului UE, alături de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah Elsisi, stat care deţine în prezent Preşedinţia Uniunii Africane.

Pe 8 februarie, Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României şi ca reprezentant al României în plan extern, a decis recunoaşterea lui Juan Guaidó în calitatea de preşedinte interimar al Venezuelei, a anunţat Preşedinţia.

Slovacia a refuzat să îl recunoască pe Juan Guaido ca preşedinte interimar venezuelean, fiind a doua ţară din Uniunea Europeană care blochează adoptarea unei poziţii comune a Blocului comunitar privind criza din Venezuela.

Majoritatea statelor UE, inclusiv Germania, Marea Britanie, Franţa şi Spania, l-au recunoscut pe Juan Guaidó ca preşedinte interimar al Venezuelei şi au cerut organizarea unor noi alegeri. Statele Unite, Canada şi majoritatea statelor din Uniunea Europeană şi America Latină şi-au manifestat susţinerea pentru Guaidó.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici