Poziţii divergente la Cotroceni. UPDATE: Ora la care Iohannis va desemna un premier/ USR vrea anticipate acum, nu „un guvern slab”/ Liderul UDMR: Nu respingem şi nu promitem susţinere LIVE TEXT

Preşedintele USR Dan Barna şi liderul UDMR Kelemen Hunor au fost primii care au venit, marţi, la consultările care au loc la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis privind desemnarea unui nou premier. Liderul USR, Dan Barna, a declarat marţi că, în timpul consultărilor de la Cotroceni, i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să aibă ”acum curajul” de a declanşa alegeri anticipate. Alternativa ar fi, în opinia lui Barna, ca România să aibă ”guvern slab, aflat în permanenţă la mâna PSD”. La finalul consultărilor, şeful statului este aşteptat să anunţe premierul. Prezentăm declaraţiile liderilor care au ieşit deja de la discuţii. LIVE TEXT

7209 afișări
Imaginea articolului Poziţii divergente la Cotroceni. UPDATE: Ora la care Iohannis va desemna un premier/ USR vrea anticipate acum, nu „un guvern slab”/ Liderul UDMR: Nu respingem şi nu promitem susţinere LIVE TEXT

Poziţii divergente la Cotroceni. UPDATE: Ludovic Orban a intrat la consultări/ USR vrea anticipate acum, nu „un guvern slab”/ Liderul UDMR: Nu respingem şi nu promitem susţinere LIVE TEXT

UPDATE 13.30 Iohannis va anunţa la ora 17.00 numele celui pe care-l desemnează pentru formarea unui nou Guvern. 

Şeful statului susţine o declaraţie de presă, marţi, la ora 17.00, la Palatul Cotroceni, informează Administraţia Prezidenţială.

UPDATE 12.00 Ludovic Orban este ultimul lider politic care a intrat la consultări

UPDATE Kelemen, după a doua rundă de consultări de la Cotroceni: Nu respingem şi nu promitem susţinere

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune, după cea de-a doua rundă de consultări de la Cotroceni, că Uniunea nu respinge şi nu promite susţinere pentru noul guvern înainte să vadă programul de guvernare.

„Am discutat ce urmează să se întâmple, probabil că astăzi dl. Iohannis va anunţa viitorul prim-ministru. Eu am spus că nu dăm un cec în alb nimănui, nu respingem şi nu promitem susţinere înainte să vedem programul de guvernare şi care sunt măsurile pe care le va lua guvernul în următoarea perioadă de un an, care este lista de miniştri. După ce ştim toate aceste detalii putem spune dacă susţinem sau nu susţinem. Nu am avut discuţii cu cei care vor încerca formarea unui guvern, astfel de discuţii nu au existat, deci în acest moment nu suntem în măsură să promitem nimic”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Kelemen.

Acesta a reiterat faptul că UDMR nu doreşte o guvernare care să foloseacă ordonanţe de urgenţă în domeniile sensibile, cum ar fi justiţie, legile electorale, administraţie.

„E o perioadă atipică, vor fi trei rânduri de alegeri, cu dorinţa unora de a ajunge la anticipate, cu dorinţa altora de a face nu ştiu ce. E greu de spus dacă guvernul va trece din prima încercare sau la a doua. Poziţia noastră este foarte cunoscută, de a nu schimba legislaţia electorală privind alegerea primarilor cu un an înainte de alegerile locale, iar pe de altă parte noi susţine alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, nu văd argumentele pentru care ar trebui să schimbăm această regulă. Oricum, am intrat în perioada de un an de zile când nu ar trebui modificată legislaţia electorală”, a subliniat liderul UDMR.

În ceea ce priveşte componenţa viitorului guvern, Kelemen a explicat că nu s-a discutat despre nume, deoarece încă nu ştie cu ce propuneri de miniştri va veni premierul desemnat.

„Depinde de cine propune, bineînţeles, dacă îl propune pe Băsescu la Transporturi nu o să dau votul nici dacă mi se usucă mâna”, a conchis Kelemen Hunor.

 

UPDATE Barna, către Iohannis: Dacă vreţi să scăpăm ţara de PSD, aveţi curajul să facem acum anticipate

Liderul USR, Dan Barna, a declarat marţi că, în timpul consultărilor de la Cotroceni, că i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să aibă ”acum curajul” de a declanşa alegeri anticipate. Alternativa ar fi, în opinia lui Barna, ca România să aibă ”guvern slab, aflat în permanenţă la mâna PSD”.

”Am ieşit de la consultări unde preşedintele Iohannis mi-a reconfirmat că îşi doreşte alegeri anticipate. Chestiunea calendarului pentru anticipate consideră însă ca trebuie abordată abia după alegerile prezidenţiale. Argumentul pe care l-a invocat a fost nevoia de a o înlocui urgent pe Dăncilă. Domnule Iohannis, haideţi să nu mai gândim pe azi pe mâine”, a scris pe Facebook Dan Barna.

El a mai spus că alternativa ar fi numirea unui guvern ”slab, aflat în permanenţă la mâna PSD”.

”Care e alternativa la anticipate? Să puneţi acum un guvern slab, fără susţinere parlamentară, aflat în permanenţă la mâna PSD şi a celorlalte partide pesediste din Parlament, conduse de Ponta şi Tăriceanu, partide care împreună au majoritatea în Legislativ. Un astfel de guvern nu va putea să facă reformele de care România are nevoie şi ne trezim, la fel ca în 2016, că după un an de zile se întoarce PSD pe cai mari la guvernare. Aţi uitat anul 2016? Ştiu foarte bine despre ce vorbesc, am fost în guvernul Cioloş, ştiu cât de mult ne-a afectat lipsa de susţinere”, a adăugat liderul USR.

El cere declanşarea alegerilor anticipate ”acum, cât PSD este slab”.

”Haideţi mai bine să facem anticipate acum, cât PSD este slab. Să mergem acum în faţa oamenilor şi să câştigăm o majoritate solidă în Parlament. Vă garantez că dacă facem alegeri acum, PSD nu va mai reveni la guvernare pentru 10 ani de-acum înainte. Dacă vreţi cu adevărat să scăpăm ţara de PSD; aveţi curajul să facem acum anticipate”, a conchis preşedintele USR.

 

UPDATE Dan Barna, primul care se consultă, marţi, cu preşedintele Iohannis privind desemnarea premierului

Următorii lideri ai partidelor parlamentare care vor discuta, marţi, cu şeful statului sunt Kelemen Hunor din partea UDMR şi Ludovic Orban din partea PNL.

USR a stabilit, luni seara, în cadrul unei întruniri a liderilor partidului, că la noua rundă de consultări de la Cotroceni, marţi, cu preşedintele Klaus Iohannis va merge cu un mandat clar pentru stabilirea unui calendar pentru alegeri anticipate.

Kelemen Hunor a declarat, la finalul consultărilor de vineri la Cotroceni, că UDMR a propus mai multe variante de Guvern preşedintelui Klaus Iohannis, un premier din Uniune, un prim-ministru independent, nu tehnocrat, susţinut politic şi variata Ludovic Orban şef al Executivului.

Ludovic Orban a declarat, luni, că partidul său va susţine propunerea de Guvern a preşedintelui Klaus Iohannis, rezultată în urma negocierilor avute la Cotroceni. Liberalul a afirmat că va avea discuţii cu toate formaţiunile politice care au susţinut moţiunea pentru a susţine propunerea de Guvern.

Încrederea în Guvernul Dăncilă a fost retrasă prin adoptarea moţiuni de cenzură, în plenul reunit de joi al Parlamentului. Klaus Iohannis a avut, vineri, consultări cu partidele în vederea formării unui nou Guvern. PNL a stabilit cu mai mult timp urmă, în forurile statutare ale partidului, ca Ludovic Orban să fie propunerea de premier.


Călin Popescu Tăriceanu a declarat, după consultările de luni cu Klaus Iohannis, că acesta discută cu partidele pentru că vrea să vadă dacă viitorul premier şi Guvern întrunesc majoritatea în Parlament. El a precizat că ALDE nu va vota noul Executiv dacă PMP va face parte din el.

Chestionat dacă i-a transmis şefului statului care sunt condiţiile ca ALDE să susţină noul Guvern, Tăriceanu a spus că parlamentarii formaţiunii nu ar vota un Executiv din care să facă parte PMP al lui „Petrov, informatorul Securităţii”.

Totodată, Eugen Tomac a anunţat că s-a întâlnit, luni la Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a reiterat şefului statului condiţiile PMP pentru susţinerea unui nou Executiv, precizând că discuţiile despre viitorul Cabinet de miniştri vor fi purtate împreună cu premierul desemnat.

„Am reiterat, cu această ocazie, priorităţile PMP în perspectiva susţinerii noului guvern: revenirea la alegerea primarilor în două tururi, necesitatea de a reduce numărul de parlamentari la 300 sau înfiinţarea unui Minister pentru Relaţia cu R. Moldova”, a afirmat Tomac, pe reţeaua de socializare.

Şi Victor Ponta a mers, luni, la o discuţie cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, după ce la consultările de vineri a lipsit.

„Nu puteam să îi spun absolut altceva decât ceea ce am spus şi public şi anume că am făcut un lucru bun că am dat jos Guvernul Dăncilă, pentru că era un guvern incompetent şi corupt. Mai departe mi-aş dori să vedem un guvern cinstit şi competent care vine. Un guvern doar al unui singur partid care are mai puţin de 100 de parlamentari în Parlament eu nu văd cum poate să guverneze. Poate nu mă pricep la politică, poate nu ştiu să guvernez, dar să guvernezi cu 100 de parlamentari din 465 nu îmi dau seama cum poţi să îţi treci bugetul şi legi importante pe care oamenii le aşteaptă”, a explicat, ulterior consultărilor, liderul Pro România, la Digi 24.

În schimb, USR a stabilit, luni seara, în cadrul unei întruniri a liderilor partidului, că la noua rundă de consultări de la Cotroceni, marţi, cu preşedintele Klaus Iohannis va merge cu un mandat clar pentru stabilirea unui calendar pentru alegeri anticipate.

Astfel, parlamentarii USR ar putea analiza acordarea votului de învestitură unui cabinet de tranziţie care îşi asumă o durată de viaţă limitată pentru pregătirea alegerilor, cu anumite condiţii:

„1. Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi - esenţială pentru legitimitatea aleşilor locali şi recuperarea democraţiei la nivel local.

2. Adoptarea iniţiativei «Fără Penali în Funcţii Publice» pentru care au semnat peste un milion de români.

3. Desfiinţarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulţi au comis noi fapte de violenţă.

4. Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziţia de comisar european ce revine României.

5. Orice membru al Guvernului trebuie să respecte criteriile de integritate USR”, arată USR, într-un comunicat de presă.

Încrederea în Guvernul Dăncilă a fost retrasă prin adoptarea moţiuni de cenzură, în plenul reunit de joi al Parlamentului. Klaus Iohannis a avut, vineri, consultări cu partidele în vederea formării unui nou Guvern. PNL a stabilit cu mai mult timp urmă, în forurile statutare ale partidului, ca Ludovic Orban să fie propunerea de premier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici