Korodi, despre scrisoarea premierului către CE: Nu cred că este o ştire nouă ceea ce a spus Dăncilă

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, declară, referitor la scrisoarea trimisă de Viorica Dăncilă către CE, că nu i se pare ”ştire nouă” ceea ce a spus premierul. Problema, în opinia liderului maghiar, nu este scrisoarea, ci responsabilul pentru evenimentele din 10 august.

1602 afișări
Imaginea articolului Korodi, despre scrisoarea premierului către CE: Nu cred că este o ştire nouă ceea ce a spus Dăncilă

Korodi, despre scrisoarea premierului către CE: Nu cred că este o ştire nouă ceea ce a spus Dăncilă

”Nu am un comentariu, dar eu cred că la ora actuală toată lumea ar trebui să fie mult mai rezervată în a face comentarii, până când nu se clarifică foarte bine ce s-a întâmplat acolo. Întrebarea este dacă a fost sau nu a fost aşa. Da, eu aşa am auzit, că preşedintele a cerut ca societatea românească să-şi manifeste punctul de vedere, dacă o are, aşa că nu cred că este o ştire nouă ceea ce a spus doamna premier. UDMR a avut o poziţie clară imediat după cele întâmplate pe 10 august, care au fost întâmplări foarte nefericite şi unde, din păcate, forţa a excelat orice soluţie normală. Iohannis, preşedintele României, ar fi trebuit şi ar trebui să-şi asume rolul de mediator la ora actuală şi să pună, dacă poate, părţile la masa discuţiilor. La ora actuală se creează numai tabere şi asta este o problemă gravă, după părerea mea”, a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila.

TITLURILE ZILEI

În opinia acestuia, Comisia Europeană, formatori de opinie din Europa, au observat cele întâmplate în România. ”În cazul în care comunică premierul nu este o problemă, problema eu cred că e mult mai serioasă în sensul în care cineva trebuie să-şi asume răspunderea celor întâmplate pe 10 august, în sensul de a verifica de-a dreptul ce s-a întâmplat acolo. Este obligaţie clară de a verifica ce s-a întâmplat, pentru că da, s-a folosit forţa cu exces, da, Jandarmeria, pe bună dreptate poate fi acuzată că a răspuns cu exces la anumite manifestaţii violente, care au venit dintr-o parte a celor care manifestau şi până când acest lucru nu se rezolvă eu cred că toate instituţiile ar trebui să fie sobre în a comunica”, a adăugat Korodi.

Premierul Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintelui CE, Frans Timmermans, despre protestele din 10 august, ea precizând că s-a încercat prin violenţă înlăturarea Guvernului, iar Klaus Iohannis a făcut apel la continuarea protestelor.

Comisia Europeană a confirmat, vineri, primirea scrisorii premierului Viorica Dăncilă. "Confirmăm că a fost primită o scrisoare şi un răspuns va veni într-un timp cât mai scurt", a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, la solicitarea agenţiei de presă MEDIAFAX.

Prim-ministrul mai susţine că preşedintele Klaus Iohannis nu a jucat rol de mediator, ci dimpotrivă a făcut apel la continuarea protestelor, potrivit scrisorii postate pe pagina de Facebook a europarlamentarului Siegfried Mureşan.

"După întrevederea din luna iulie, am reluat eforturile pentru a relansa un dialog interinstituţional în vederea obţinerii unui consens politic, atât cu Administraţia Prezidenţială, Parlamentul României, cât şi cu alte instituţii ale statului român. Bilanţul primelor şase luni de guvernare a fost receptat pozitiv în mare parte, existând totodată observaţii şi critici - legitime într-un sistem democratic european care încurajează diversitatea de opinii. în acest context, a fost anunţată o manifestare de protest, la Bucureşti, pentru data de 10 august, la care urmau să participe reprezentanţi din diaspora românească", explică premierul Viorica Dăncilă în scrisoarea trimisă liderilor CE.

Aceasta mai spune că nu a mai vrut nimeni să îşi asume organizarea mitingului Diasporei din 10 august. Dăncilă precizează că au fost încercări repetate de intrare prin forţă în Palatul Victoria şi acuză o tentativă de înlăturare pe cale violentă a unui "Guvern legitim", lucru care, susţine premierul, poate crea "un precedent periculos în rândul statelor democrate".

Jandarmii au intervenit în forţă, pe 10 august, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, în Piaţa Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflaţi în faţa sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piaţa Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.

Aproximativ 1.000 de jandarmi au acţionat la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, a anunţat Laurenţiu Cazan, cel care a comandat intervenţia forţelor de ordine la miting, precizând că au fost solicitate întăriri şi din alte regiuni ale ţării.

Până în prezent, în acest dosar au fost înregistrate 211 de plângeri penale şi au fost audiate 92 de persoane. Parchetul General a anunţat că Secţia Militară a instituţiei a preluat ancheta privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, pentru a uni toate denunţurile într-un singur dosar, fiind avute în vedere şi plângerile depuse împotriva ministrului de Interne şi a prefectului Capitalei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici