Lansarea unui nou partid - PACT: ''Generaţia Tianu'', îmbiată cu balsam de buze cu aromă de ''Vanilie Civică'' şi "Pepene Profesionist"- GALERIE FOTO

Un nou partid, Patforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT), înfiinţat de Sebastian ''Tianu'' Burduja, s-a lansat, duminică, într-un eveniment marcat de discursurile a numeroşi tineri întorşi în ţară de la universităţi prestigioase pentru a face ''un PACT'' pentru România.

5581 afișări
Imaginea articolului Lansarea unui nou partid - PACT: ''Generaţia Tianu'', îmbiată cu balsam de buze cu aromă de ''Vanilie Civică'' şi "Pepene Profesionist"- GALERIE FOTO

Lansarea PACT: ''Generaţia Tianu'', îmbiată cu balsam de buze cu aromă de ''Vanilie Civică'' (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Tinerii au fost întâmpinaţi cu balsam de buze cu aromă de ''Vanilie Civică'', ''Pepene Profesionist'', ''Portocală Activă'', ''Menta transparentă'' şi cu brioşe cu însemnele noului partid politic.

''Bună dimineaţa, România! Eu am trei pe suflet, dragi mie, puţine, fixe şi nenegiciabile, schimbarea paradigmei educaţiei, reunificarea României şi generaţia Tianu. Felicitări! Bine aţi venit generaţia Tianu!'', le-a transmis participanţilor gazda Marian Staş. Acesta a studiat la Academia Militară, a absolvit un masterat la John F. Kennedy School of Government din cadrul Universităţii Harvard din SUA, unde predă un curs de vară de matematici aplicate în politici publice.

TITLURILE ZILEI

Staş a apreciat că, în mod cert, ''din punctul de vedere al legitimităţii şi al pregătirii'', tinerii care au fondat PACT sunt ''cei mai calificati la nivelul generaţiei lor'', îndemnându-i pe aceştia să preia puterea.

''Din punctul meu de vedere sunteţi fix in grafic. De venit acasă, aţi venit acasă, acum luaţi puterea. (...) Zburaţi în cerul vostru cel mai înalt cu putinţă'', a spus el la evenimentul de lansare al PACT.

Reprezentanţii noului partid care au luat cuvântul au fost Alexandru Lazăr, Cosmin Drăgoi, Anda Radu, Mihai Precup şi Sebastian Burduja, fondatorul noului partid politic.

Alexandru Lazăr este avocat de profesie şi în cv menţionează că este licenţiat în Drept la Universitatea Granada din Spania (Magna Cum Laude la 13 materii). El şi-a început discursul cu o anecdotă prin care a încercat să explice publicului ce înseamnă să fii profesionist, relatând încercările unui cunoscut de-al său de a ajunge la serviciu nu mai târziu de 07:45, în ciuda faptului că ''era directorul companiei şi nu avea niciun superior care să-l mustre''.

''Dragii mei, cu toţii avem o obligaţie morală de a fi buni profesionişti nu de firica unei terţe persoane, ci pentru că în fiecare seară înainte să ne culcăm trebuie să vorbim cu conştiinţa noastră. (...) Dragilor, înainte, împreună!'' , a conchis Alexandru Lazăr.

Un alt reprezentat al PACT, Cosmin Drăgoi - ''pasionat de muzică şi de finanţe'', s-a adresat publicului, mărturisind că face parte dintr-o generaţie căreia i s-a spus mereu ''Voi sunteţi viitorul” şi că se teme de momentul în care, aşa cum au făcut şi alţi părinţi, va trebui să îşi conducă fetiţa la aeroport.

''Eu fac parte din categoria oamenilor care au crescut cu sintagma „Voi sunteţi viitorul”, de când am auzit asta viitorul pare să nu fi venit încă. S-o fi pierdut pe drum?”, (...) Mă uit la fetiţa mea frumoasă şi mă gândesc cu un nod în gât la momentul în care ea va avea de ales să îşi contruiască o viaţă într-o ţară străină sau să rămână, aici, acasă'', a spus Cosmin Drăgoi, evocând întrebările pe care le au părinţii când îşi conduc copii ''la aeroport sau la tren''.

Potrivit prezentării de pe site-ul Fundaţiei CAESAR ''a adunat în portofoliul personal proiecte cu finanţări prin capital privat, fonduri europene, finanţări mixte, hibride, mezanine, cu o valoare cumulată totală de peste 800 milioane euro''.

La rândul sau, Dragoş Preda a mărturisit publicului că a înţeles strigătul de supărare al lui Cioran şi al lui Eliade, afirmând că dacă ar putea să fie altceva decât român ar face-o pentru că ''este prea mult''.

''Am înţeles de ce era strigătul de supărare al lui Cioran şi al lui Eliade. Era, de fapt, de durere. Dacă am putea să ne schimbăm pielea, carnea, să ne drenăm sângele din noi şi să fim altceva decât suntem realmente, acum români, poate aş face-o pentru că este prea mult. Din păcate asta suntem'', a mărturisit el.

Tânărul se prezintă ca ''spirit transdisciplinar, iniţiator si co-organizator a numeroase proiecte sociale, culturale, educaţionale din societatea civila si din mediul public-privat din România'', având o diplomă de Licence şi una de Maitrise în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Paris 1 Panthéon-Sorbonne (2003-2005). Tot în cadrul acestei Universităţi a obţinut, un an mai târziu (septembrie 2006) diploma de Master 2 – recherche, în cadrul Facultăţii de Istorie – specializarea Istoria Relaţiilor Internationale. Dragoş Preda a activat în funcţia de Consilier pe Politici de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Anda Radu, un al reprezentant PACT, a studiat management strategic la Viena, a făcut un stagiu de practică la ONU şi a activat în cadrul Boston Consulting Group. Până nu demult a crezut că ''românului de rând nu-i pasă decât de propria soartă'' şi că cei ca şi ea ''cu educaţie'' sunt tot mai puţini.

''Sunt Anda, am 27 de ani (...) Când mă gândeam la implicarea românilor aveam o strângere de inimă. Până nu demult începusem să cred că românului de rând nu-i pasă decât de propria soartă, că la fiecare alegere îşi vinde votul pe un kilogram de făină şi că cei ca şi mine cu educaţie, cu energie, cu speranţă suntem tot mai puţini'', a spus ea.

Ea a povestit că s-a ''trezit la realitate'' la alegerile din 2 noiembrie 2014, când a mers la vot în Viena.

''Am stat şi eu la coadă câteva ore, unde de voie, de nevoie i-am cunoscut pe ceilalţi. Iar acolo, în mulţime, m-am trezit la realitate. Am descoperit că nu suntem nicio adunătură de idealişti, nici de cetăţeni turmentaţi. (...) Am observat acolo că nu ne-am pierdut respectul unul pentru celălalt, că suntem politicoşi cu toţii (...), mi-am dat seama că putem fi uniţi'', a afirmat Anda Radu.

Mihai Precup, care predă la Sorbona şi lucrează la Banca Europeană de Investiţii, a evocat întrebările pe care şi le punea, în urmă cu 10 ani, pe parcursul celor 10 ore pe care le petrecea în tren, de la Arad la Bucureşti.

''În orele petrecute atunci în tren aveam timp să meditez la multe lucruri. Unul dintre lucrurile la care am meditat a fost unde sunt fondurile pentru transporturi, cine este responsabil în România pentru situaţia dezastruoasă a transporturilor'', a mărturisit el, afirmând că lipsa de transparenţă din România nu i-a permis să afle răspunsurile la aceste întrebări.

La lansarea noului partid politic a participat şi fosta gimnastă Andreea Răducan.

''Susţinerea mea este absolut necondiţionată, atât timp cât îşi vor dori să facă performanţă. Am fost întodeauna mândră să fiu româncă. (...) Să fie într-un ceas bun, mult curaj, să nu vă pierdeţi conduita şi drumul'', le-a transmis fosta sportivă fondatorilor PACT.

Pe scena Teatrului Elisabeta a urcat şi Lucia Gheorghe, ''învăţătoarea câteorva copii din sală'', care i-a îndemnat pe tinerii din ''generaţia Tianu'' să se ia la întrecere ''aşa cum făceau în ciclul primar'' şi le-a dat acestora ''o temă pentru acasă''.

''Vreau să închei, nu înainte de a vă da tema pentru acasă: veţi avea de învăţat despre ce este perseverenţa, compasiunea, dreptatea şi iubirea'', a spus ea.

Cu puţin timp înainte ca Senastian Burduja, fondatorul PACT, să se adreseze publicului, pe scenă au fost invitaţi să urce ''toţi cei care se simt PACT'', astfel că el şi-a rostit discursul având în spatele său pe scenă câteva zeci de tineri. Liderul PACT a afirmat că a revenit în România după 12 petrecuţi în SUA şi că, ajuns acasă, prietenii l-au atenţionat că ''în România se intră la rupere''.

Burduja a spus că s-a întors în ţară ''definitiv'' pentru că pe patul de moarte bunicul său i-a spus să facă ceea ce trebuie, nu ceea ce poate.

''Sunt aici pentru că bunicul meu, tata Nic, a fost un om extraordinar. Bunicul meu pe patul de moarte mi-a spus aşa: «în viaţă să nu faci ce poţi, în viaţă să faci ce trebuie, să faci ce trebuie». Şi pentru că împreună cu soţia mea vrem ca fetiţa noastră să crească aici, alături de toţi copii minunaţi, din această ţară, într-o nouă generaţie care să aibă o şansă'', a spus Burduja în discurul său.

El a afirmat că reprezentanţi PACT sunt pregătiţi să muncească zi şi noapte pentru a reda România cetăţenilor ei şi pentru a construi ''o Românie 3D: democratică, dezvoltată şi demnă''.

Fondatorul PACT, Sebastian Burduja, a înfiinţat în anul 2009 Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), iar doi ani mai târziu, în anul 2011, a fondat Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români (Fundaţia CAESAR). În această calitate el s-a întâlnit în cursul acestei săptămâni cu premierul Dacian Cioloş.

Sebastian Burduja este fiul bancherului Marinel Burduja, care a deţinut funcţia de vicepreşedinte Bancorex.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici