Audierile miniştrilor din Guvernul Orban 2. Primul ministru care a primit aviz pozitiv în comisiile parlamentare / Marcel Vela, Florin Cîţu şi Costel Alexe au primit avize negative

  • Audierile miniştrilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului încep luni şi se vor întinde pe parcursul a trei zile.
  • Votul în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să fie dat pe 24 februarie.
  • Lista miniştrilor propuşi de Ludovic Orban pentru al doilea Executiv este aceeaşi.
7162 afișări
Imaginea articolului Audierile miniştrilor din Guvernul Orban 2. Primul ministru care a primit aviz pozitiv în comisiile parlamentare / Marcel Vela, Florin Cîţu şi Costel Alexe au primit avize negative

Audierile miniştrilor din Guvernul Orban 2

Urmăriţi imagini de la audierea miniştrilor din Guvernul Orban 2

UPDATE ora 16.33 Marcel Vela, propus la Interne în Guvernul Orban 2, a primit aviz negativ în comisii

Ministrul propus pentru Afacerile Interne, Marcel Vela, a primit, luni, aviz negativ în comisiile de specialitate din Parlament. Marcel Vela a fost audiat mai bine de o oră. Citeşte continuarea...

UPDATE ora 15.32 Nicolae Ciucă este primul ministru care a primit aviz pozitiv în comisiile parlamentare

Ministrul Apărării Nicolae Ciucă este primul membru al Cabinetului Orban 2 care a fost avizat pozitiv, luni, în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului. Un număr de 12 aleşi au votat favorabil, în timp ce PSD s-a abţinut la vot.



Au fost 12 voturi „pentru”, trei împotrivă şi şapte abţineri. Pentru Nicolae Ciucă a votat inclusiv şeful comisiei de apărare a Camera Deputatilor, Ion Mocioalcă.

Social-democraţii s-au abţinut la vot. Ministrul Apărării Nicolae Ciucă a primit şi în urmă cu trei luni aviz favorabil de la parlamentari.

UPDATE ora 15.31 Costel Alexe aviz negativ în Comisiile de mediu ale Parlamentului

Ministrul propus pentru Mediu, Costel Alexe, a primit azi aviz negativ în Comisiile de mediu din Parlament. Alexe este al doilea ministru din Guvernul Orban 2 respins, după Florin Cîţu.

Parlamentarii nu i-au mai acordat încrederea lui Costel Alexe pentru Ministerul Mediului.

Membrii Comisiilor de mediu ale Camerei Deputaţilor şi Senatului l-au avizat negativ pe Costel Alexe, care ar fi vrut să ajungă ministru în Guvernul Orban pentru a doua oară.

15 parlamentari l-au susţinut pe Alexe, în timp ce 17 au votat împotrivă. A existat şi o abţinere.

La învestirea Guvernului Orban 1 Costel Alexe a primit vot favorabil în comisie.

UPDATE ora 14.55 Florin Cîţu a primit aviz negativ pentru portofoliul Finanţelor

Ministrul desemnat Florin Cîţu a primit, luni, aviz negativ din partea Comisiei economice şi de buget-finanţe din Parlament. Audierea în Comisie a fost marcată de scandal şi hohote de râs, la fel ca în urmă cu patru luni.

Audierea ministrului desemnat Florin Cîţu a fost marcată de scandal. Cîţu a fost întrerupt de mai multe ori de senatori şi deputaţi, care au izbucnit în râs de câteva ori.

Fostul ministru PSD Eugen Teodorovici a fost din nou „actorul principal”.

Deşi a cerut ca audierea sa să fie civilizată şi să nu existe derapaje ca cele de la audierea din octombrie, când în sală s-au făcut semne şi remarci obscene, social-democraţii şi aliaţii lor l-au şicanat pe Florin Cîţu.

Ministrul desemnat a fost acuzat de Daniel Zamfir, că vrea să scutească prin OUG băncile pentru locuinţe de la plata unor sume pe care sunt obligate să le achite, în vreme ce Eugen Teodorovici a vorbit aproape jumătate de oră, dând sfaturi în loc să pună întrebări, cum cere cutuma parlamentară în acest caz.

Deputatul PNL Pavel Popescu l-a ironizat pe Teodorovici spunând că suferă de „dilema liliacului”, în sensul că nu este clar dacă este liberal sau social-democrat.

„Aveţi memorie scurtă”, i-a spus Popescu, moment în care Teodorovici a replicat că el nu are „nimic scurt”.

UPDATE ora 13.30 Florin Cîţu: Am început o investigaţie ca să vedem de ce nu au plătit companiile de stat dividende

Ministerul de Finanţe a început o investigaţie pentru a afla de ce nu au plătit companiile de stat dividende pe final de an, a declarat Florin Cîţu, la audierile de luni din Parlament.

„Am început o investigaţie ca să vedem de ce nu au plătit companiile de stat dividende pe final de an. Handicapul pe bugetul pe 2019 a fost de 19 miliarde de lei. Nu sunt cheltuieli pe care eu le-am făcut, erau acolo”, a declarat Florin Cîţu, ministrul desemnat al Finanţelor, la audierea în comisiile parlamentare.

Chiar dacă nu a nominalizat companiile, investigaţia vizează cu siguranţă măcar două companii, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Bugetul pe 2019 previziona dividende de peste 1,5 miliarde de lei de la companiile de stat, circa jumătate de miliard de la Nuclearelectrica, care nu a mai dat dividende deloc. Neîncasarea dividendelor a dus la majorarea deficitului cu 0,1% la 4,6% din PIB.

Hidroelectrica a plătit 1 miliard de lei în luna decembrie, mai puţin decât se estima iniţial, 1,25 miliarde de lei. Banii nu puteau totuşi fi plătiţi în buget decât în 2020.

Surse din Ministerul Economiei, acţionarul de drept la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, au precizat în decembrie pentru MEDIAFAX că de la Ministerul de Finanţe nu a venit nicio solicitare pentru a cere dividende, caz în care banii au fost lăsaţi în companii.

Ministrul Economiei Virgil Popescu a afirmat recent că Nuclearelectrica nu a dat dividende pentru ca banii să rămână în companie pentru investiţii.

UPDATE ora 13.00 Florin Cîţu: Vrem dividende de la băncile unde statul este acţionar majoritar

Florin Cîţu, ministrul desemnat al Finanţelor, a declarat luni la audierea în Parlament, că vrea ca instituţiile financiar-bancare unde statul este acţionar să devină profitabile ca să dea dividende la bugetul de stat. El a mai precizat că doreşte schimbarea filosofiei bugetare.

„Un lucru nou în programul de guvernare, o strategie pentru instituţiile financiare bancare unde statul este acţionar majoritar. Înainte de a lua o decizie, strategia va fi prezentată public. În momentul acesta, instituţiile nu sunt cele mai profitabile din piaţă deşi au active mari. Vrem să facem aceste instituţii profitabile, ca să aducă dividende la bugetul de stat”, a declarat Florin Cîţu, la audierea sa luni în comisiile reunite pentru buget ale Parlamentului.

El a adăugat că reorganizarea Antifraudei era necesară pentru că se încasau doar 100 de milioane de lei de pe urma controalelor Antifraudă, în timp ce cheltuielile erau de 700 de milioane de lei. Ministrul desemnat a mai spus că doreşte schimbarea filosofiei bugetare.

„Vrem să schimbăm filosofia bugetară. Avem investiţii de 50 de miliarde de lei în bugetul pe 2020. Continuă informatizarea ANAF. Şiti foarte bine ce situaţii sunt în România. Veţi vedea îmbunătăţiri. Reorganizarea ANAF, iar un lucru care s-a făcut în aceste trei luni de zile. Am redus numărul de vicepreşedintţi de la patru la trei. A trebuit să reorganizăm Antifrauda, altfel nu se mai putea. ANAF a încasat de la Antifraudă doar 100 de milioane de lei, iar cheltuielile sunt la 700 milioane de lei”, a conchis Cîţu.

Senatorul PNL a precizat la Parlament că în luna martie va fi publicată şi strategia de administrare a datoriei publice.

UPDATE ora 12.00 A început audierea lui Florin Cîţu, ministrul desemnat al Finanţelor.

A început audierea lui Florin Cîţu, ministrul desemnat al Finanţelor, în comisiile reunite de specialitate din Parlament. Cîţu le-a cerut parlamentarilor să nu mai permită derapajele de la audierea din octombrie.

Cîţu a început prezentând realizările din cele trei luni din mandatul anterior în fruntea Ministerului Finanţelor, nu înainte de a le cere parlamentarilor să nu mai permită derapajele de la audierea din octombrie, când ministrul desemnat a fost întrerupt de mai multe ori, iar în sală s-au făcut semne şi remărci obscene.

Procedura aprobată pentru audiere de către comisii este întrebare-răspuns.

„Deşi am avut două încercări, OUG114/2018 a fost ucisă, a fost eliminată split TVA, eliminată supraimpozitarea contractelor part-time şi am eliminat supraacciza la carburanţi", a spus Cîţu în deschiderea audierii sale.


Audierea miniştrilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului, încep luni şi se vor întinde pe parcursul a trei zile, respectiv până miercuri. Votul în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să fie dat pe 24 februarie, ora 16.00, potrivit calendarului stabilit de Legislativ.

Lista miniştrilor propuşi de Ludovic Orban pentru al doilea Executiv este aceeaşi. Cât despre votul în plenul din 24 februarie, vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că liberalii nu vor participa, în Parlament, la votul de învestire a noului Guvern. Ea a explicat că liberalii se vor folosi de oportunitate pentru a-şi prezenta bilanţul.

Programul audierii miniştrilor în comisiile parlamentare este după cum urmează:

Luni, 17 februarie

12.00 - Ministrul de Finanţe Florin Cîţu va fi audiat, luni, în comisiile reunite de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

13.00 – Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Costel Alexe va fi audiat,luni, în comisiile reunite pentru mediu ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

14.00 – Ministrul Apărării Naţionale Nicolae Ciucă va fi audiat, luni, în comisiile reunite pentru apărare la Camerei Deputaţilor şi Senatului.

15.00 – Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela va fi audiat, luni, în comisiile reunite pentru apărare la ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Marţi, 18 februarie

9.00 – Ministrul Economiei Virgil Popescu va fi audiat, marţi, în comisiile economie, pentru industiri şi pentru energie reunite ale Parlamentului.

10.00 – Ministrul Dezvoltării Ion Ştefan va fi audiat, marţi, în comisiile reunite pentru administraţie publică ale Parlamentului

12.00 – Ministrul Tineretului şi Sportului Ionuţ Stroe va fi audiat, marţi, în comisiie reunite pentru învăţământ ale Parlamentului.

13.00 – Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu va fi audiat, marţi, în comisiile reunite juridică, pentru cercetarea abuzurilor, pentru constituţionalitate şi drepturile omului ale Parlamentului

14.00 – Ministrul Educaţiei Monica Anisie va fi audiată, marţi, în comisiile reunite pentru învăţământ ale Camerei Deputaţilor şi Senatului

15.00 – Ministrul de Externe Bogdan Aurescu va fi audiat, marţi, în comisiile reunite de externe şi pentru românii din afara graniţelor ţării ale Parlamentului.

16.00 – Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu va fi audiat, marţi, în comisiile reunite pentru cultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului

Miercuri, 19 februarie

9.00 – Ministrul Agriculturii Adrian Oros va fi audiat, miercuri, în comisiile reunite pentru agricultură ale Parlamentului

10.00 – Ministrul Sănătăţii Victor Costache va fi audiat, miercuri, în comisiile reunite pentru sănătate ale Parlamentului.

12.00 – Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş va fi audiat, miercuri, în comisiile reunite pentru afaceri europene ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

13.00 - Ministrul Muncii Violeta Alexandru va fi audiată, miercuri, în comisiile reunite pentru muncă şi pentru drepturile omului ale Parlamentului.

15.00 – Ministrul Transporturilor Lucian Bode va fi audiat miercuri, în comisiile reunite pentru transporturi şi pentru comunicaţii ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici