Video „Gândurile lui Cristoiu”: Lipsa dezbaterii nu va afecta procentele candidaţilor, ci altceva / Greşelile făcute de Barna şi Dăncilă / Elementul surpriză l-a constituit, în primul tur, succesul a doi candidaţi aparte în perioada postdecembristă: Diaconu şi Paleologu / Topul politicienilor

Moderatorul Monica Mihai a discutat cu Ion Cristoiu despre cursa pentru Cotroceni. Analistul politic trage concluziile după primul tur al alegerilor prezindenţiale şi vorbeşte despre campania pentru al doilea tur al alegerilor.

15854 afișări

 

Redăm cele mai importante idei din emisiune:

ORA 20.00 Top cinci politicienii săptămânii, potrivit lui Ion Cristoiu:

5. Dan Barna - A reuşit rara performanţă de a fi la prea mare distanţă faţă de Viorica Dăncilă.
4. Klaus Iohannis - Va ajunge preşedinte fără să facă nimic
3. Viorica Dăncilă - Deoarece a intrat în turul doi cu scorul partidului.
2. Theodor Paleologu - Trebuie să îşi valorifice scorul obţinut. Nu îmi dau seama dacă va prelua sau nu şefia PMP.
1. Mircea Diaconu - Datorită scorului uriaş pe care l-a obţinut în primul tur. Se intenţionează formarea unui partid, în care vor intra şi unii membri ALDE.

ORA 19.45 Cristoiu, despre Guvernul Orban: Deocamdată presa de dreapta este destul de sceptică, lucru foarte primejdios. Orban e bolnav după apariţii media, vorbeşte mult. Un premier care vorbeşte mult este primejdios, deoarece poate transmite prostii. Dă impresia de sporăvăială şi lipsă de substanţă. Ludovic Orban va avea o enormă problemă dacă Iohannis continuă să fie educatoarea de grădiniţă a lor. Este incorect faţă de premier. Trebuie să îi dai acestuia sentimentul că poate să conducă. Este fundamental să păstrezi autoritatea celor din subordine. Dacă Iohannis continuă cu umilirea publică a lui Orban, atunci, când va avea nevoie ca acesta să facă ceva, preşedintele va afla că premierul nu mai are autoritatea necesară.  

ORA 19.34 Cristoiu, despre prestaţia lui Dăncilă în conferinţa de la sediul PSD: Nu poţi fi incisiv citind. Dăncilă nu are stofă de candidat la prezidenţiale. Ea nu transmite această revoltă faţă de atacurile preşedintelui la adresa partidului. Mai degrabă o transmit eu. Ea trebuia deja să lanseze o sintagmă: „arogantul”, „îngâmfatul” etc. 

ORA 19.29 Cristoiu, despre conferinţa lui Iohannis: A fost abil în organizare, dar catastrofal în răspunsuri. El se teme de această dezbatere pentru că în cazul acestora opinia publică este de partea celui cotat mai slab. Aşa a fost şi el în 2014, în confruntarea cu Ponta. Lipsa dezbaterii nu va afecta procentele pe care le vor lua candidaţii, ci va influenţa prezenţa la vot. Ne putem culca şi trezi după alegeri, iar Iohannis va fi preşedinte.  

ORA 19.23 Cristoiu, despre greşeala făcută miercuri de Dăncilă: Ea nu trebuia să facă o conferinţă după Iohannis. Opinia publică zice acum că a avut loc o confruntare, după ce ea a ieşit imediat după aceea pentru a-i răspunde preşedintelui. 

ORA 19.20 Declaraţia legată de Ponta îl va costa pe Iohannis. El făcea parte din USL când a fost suspendat Băsescu”. 

ORA 19.15 Cristoiu, despre eşecul lui Barna: Eu l-am sprijinit pentru că el trebuia să reprezinte ceea ce se numeşte proletariatul digital. Aceste generaţii sunt scârbite de bordelul politic. De 30 de ani, când vine un nou partid la putere are două ticuri: depesedizarea, depenelizarea şi apoi groaznica moştenire. Barna mă aşteptam să vină să atragă electoratul care nu s-a dus la vot. El a intrat pe nişa anti-PSD foarte dură, bătându-se cu PNL pe acelaşi electorat. Electoratul anti-PSD s-a simţit mai bine reprezentat de Iohannis decât de Barna.   

ORA 19.12 Cristoiu, despre atitudinea lui antiprezidenţială: Am fost aşa pentru că preşedinţii au fost întotdeauna cei mai cocoloşiţi de presă. Reacţia mea de ziarist a fost să reprezint acel public care vrea să se regăsească în antipatia faţă de preşedinte. Dăncilă nu a fost acel candidat. De aceea votanţii s-au dus către cei doi, Diaconu şi Paleologu, care chiar au fost anti-Iohannis.  

ORA 19.05 Cristoiu, despre surpriza din primul tur al alegerilor prezidenţiale: Trebuie să vedem ce concluzii tragem. Sunt câteva lucruri foarte interesante. Elementul surpriză l-a constituit succesul a doi candidaţi aparte în perioada postdecembristă, Mircea Diaconu şi Theodor Paleologu. Scorurile independenţilor au fost în trecut catastrofale, deoarece nu aveau în spate maşinăriile partidelor şi nici ei interesul necesar. De precizat că scorurile obţinute de candidaţi nu reprezintă procentele partidelor. ALDE rămâne în continuare la 0,2%. De ce au fost votaţi aceşti candidaţi? Avem de a face cu un vot antipolitic. Amândoi au evitat să se prezinte drept oameni politici. Oamenii sunt scârbiţi nu de politică, ci de clişeele politice. Foarte important, Diaconu şi Paleologu au avut un discurs intelectual. Au fost nişte intelectuali care au vorbit pe interesul poporului.

Ştirea iniţială:

Urmăriţi aşadar, joi, de la ora 19.00. Teme:

Cum au votat românii?

Ce spune votul acestora?

Se conturează o dorinţă a românilor pentru o altfel de politică?

De ce nu există o dezbatere între candidaţi?

De ce este importantă o dezbatere?

Cine se teme de cine?

Cum va arată campania pentru prezindeţiale fără o dezbatere a candidaţilor?

Vor ieşi românii la vot?

Cum se prezintă Guvernul Orban la câteva săptămâni de la învestitură?

De ce a căzut Guvernul Maia Sandu în Republica Moldova?

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi „Like” paginii noastre de pe Facebook.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici