Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi / Ciolacu: Mâine depunem moţiune de cenzură / Reacţia premierului: PSD ar trebui să susţină propunerea

Guvernul Orban şi-a angajat, astăzi, răspunderea în faţa Parlamentului asupra proiectului de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi. PSD a anunţat că va depune o moţiune de cenzură.

3918 afișări
Imaginea articolului Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi / Ciolacu: Mâine depunem moţiune de cenzură / Reacţia premierului: PSD ar trebui să susţină propunerea

Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi

UPDATE 15.30 Ciolacu: Mâine dimineaţă depunem moţiune de cenzură. Nu avem matematic numărul de voturi

Marcel Ciolacu a declarat că joi dimineaţă va depune moţiunea de cenzură pe angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi. Potrivit liderului social-democraţilor, partidul nu a strâns voturile necesare dar a spus că nici Guvernul nu le-a avut la învestire.

"Mă aşteptem ca azi prim-ministrul să nu mai vină în faţa Parlamentului cu asumare a răspunderii după o asemenea decizie a CCR. Decizia Curţii Constituţionale şi sesizarea noastră nu este pe fond, este pe formă. La OUG 114 este şi pe fond şi am văzut că a amânat decizia. Curtea a spus că este neconstituţional, cu alte cuvinte, ilegal, să vii cu asumări pe anumite proiecte de lege care sunt în formă finală în dezbatere în Parlament, cum este şi cazul legilor electorale", a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri, în Parlament, după ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pentru adoptarea legislaţiei privind alegerea primarilor în două tururi.

Liderul interimar al PSD a precizat că joi dimineaţă PSD va depune moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban.

"Nu avem matematic numărul (de voturi - n.r.), dar nici Guvernul Orban nu a avut când a fost investit", a mai afirmat Ciolacu, potrivit căruia nicio formaţiune politică, în afară de UDMR, nu şi-a mai anunţat susţinerea pentru acest demers.

Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, există mai mulţi parlamentari care ar dori să susţină demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură.

Întrebat dacă ar fi mai sigură varianta unei sesizări la CCR decât cea a moţiuni de cenzură, date fiind argumentele de azi din decizia Curţii, Ciolacu a răspuns: "Opoziţia se bucură de fiecare dată când puterea îi conferă dreptul de a depune mai multe moţiuni împotriva lor. Nu vrem să scăpăm acest lucru".

Totodată, Marcel Ciolacu a afirmat că PSD va sesiza CCR, dacă moţiunea nu trece.

"Credem că moţiunea va trece. Aţi văzut şi argumentele de azi (ale premierului Orban - n.r.), care mi s-au părut mai mult politice. Nu poţi să modifici regulile în timpul jocului", a mai precizat acesta.

UPDATE 14.45 Orban, către PSD: Voi ar trebui să susţineţi alegerea în două tururi. Nu înţeleg motivele moţiunii

Premierul Ludovic Orban le-a spus social-democraţilor, că ar trebui să susţină acest sistem, fiindcă peste 1.500 din primarii PSD care au câştigat alegerile au fost aleşi cu 50% plus1. El i-a întrebat dacă se tem ca primarii lor să nu mai aibă capacitatea să obţină voturi. Citeşte continuarea...

UPDATE 14.37 Orban îşi asumă răspunderea pe modificarea legii electorale: 80% din cetăţeni au fost nemulţumiţi de primarul comunităţii lor

Ludovic Orban prezintă în faţa Parlamentului, la ora transmiterii acestei ştiri, proiectul de asumare al Guvernului pe modificarea legii electorale, astfel încât alegerile locale să aibă loc în două tururi. Premierul susţine că 80% dintre cetăţeni nu sunt mulţumiţi de primarul comunităţii lor. Citeşte continuarea...

UPDATE 14.23 Ciolacu îi cere demisia lui Orban: Să retragă proiectul de asumare pe legea electorală

Marcel Ciolacu i-a solicitat, miercuri, premierului Ludovic Orban să retragă proiectul de asumare pe alegerea primarilor în două tururi. Liderul PSD susţine că „dacă Orban nu ar fi un laş, ar recunoaşte că asumările sunt abuzuri la democraţie şi şi-ar da demisia”.

„CCR a arătat clar astăzi că practica Guvernului Orban de angajare a răspunderii pe legi care sunt în dezbatere parlamentară este neconstituţională şi antidemocratică. Îi cer public premierului Orban să retragă de îndată proiectul angajării răspunderii pe modificarea legislaţiei electorale! Dacă Orban nu ar fi laş, ar recunoaşte că practica asumărilor este un abuz la democraţieşi şi-ar da demisia!”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Ştirea iniţială:

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în care premierul Ludovic Orban urmează să prezinte proiectul de asumare a răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi, începe la ora 14:00.

Printre amendamentele depuse de partidele politice şi acceptate de Executiv se numără reducerea la 60 de zile a condiţiei cu care cei cu vize de flotant pot vota.

„ Principalele amendamente adoptate la proiectul de lege vizează perioadă pentru care este permis votul celor cu vize de fliotant, astfel perioadă a fost instituită la 60 de zile, printr-un amendament al PNL”, a anunţat Ionel Dancă, la finalul şedinţei de guvern de marţi.

Printr-un amendament al USR, acceptat de Guvern, se reduce numărul de semnături pentru depunerea candidaturilor independente la alegerile locale, de la 1% la 0.5%.

Un alt amendament vizează reprezentarea minorităţilor din Parlament şi a formaţiunilor politice din Parlament în structurile Birourilor electorale: „Astfel încât să fie permisă această reprezentare pentru minorităţile naţionale şi pentru formaţiunile politice care au un număr de şapte senatori sau zece deputaţi”, a adăugat Şeful Cancelariei prim-ministrului.

Totodată, Executivul a acceptat un amendament care vizează modul de acreditare a observatorilor la secţiile de votare, „astfel încât această activitate să fie facilitată”, potrivit lui Dancă.

După ce Guvernul îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul de lege, partidele politice au trei zile la dispoziţie pentru a depune moţiune de cenzură. Dacă moţiunea de cenzură nu este depusă sau este respinsă, atunci legea intră în vigoare.

PSD a anunţat deja că o să depună o moţiune de cenzură pentru demiterea Cabinetului Orban.

„Dacă mâine e asumarea, presupun că joi vom depune moţiunea”, a spus Marcel Ciolacu, marţi, în Parlament.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici