PNL a adoptat la Consiliul Naţional „Principiile bunei guvernări liberale" | Iohannis, atac la PSD din şedinţa PNL: Prioritatea lor a fost să demonteze Justiţia/ Orban: Trebuie să fim uniţi. Cine nu vine alături de noi în bătălia cu PSD, le face un serviciu - FOTO, VIDEO

PNL are, sâmbătă, şedinţa Consiliul Naţional pentru a valida criteriile, procedura şi calendarul de alcătuire a listelor pentru alegerile europarlamentare. La eveniment ajuns şi preşedintele Klaus Iohannis.

2191 afișări
Imaginea articolului PNL a adoptat la Consiliul Naţional „Principiile bunei guvernări liberale" | Iohannis, atac la PSD din şedinţa PNL: Prioritatea lor a fost să demonteze Justiţia/ Orban: Trebuie să fim uniţi. Cine nu vine alături de noi în bătălia cu PSD, le face un serviciu - FOTO, VIDEO

LIVE VIDEO | Liberalii au astăzi Consiliu Naţional. Preşedintele Iohannis a ajuns la şedinţă

Iniţiativa face parte din strategia preşedintelui liberalilor de a contracara complotul câtorva membrii ai formaţiunii, tabăra formată din Cristian Buşoi, lider PNL Bucureşti, prim-vicepreşedintele PNL, Iulian Dumitrescu, liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, care intenţionau să strângă semnături în vederea convocării unui Congres extraordinar pentru demiterea din funcţie a lui Orban, potrivit surselor citate.

Ludovic Orban a optat pentru o amânare a votului în Consiliul Naţional pentru validarea modificării statutului partidului, în urma unei întâlniri avute alături de alţi 10 liberali cu preşedintele Klaus Iohannis. Cu toate acestea, Orban nu a renunţat la idee, ci doar i-a pus pauză, pentru a nu distrage atenţia de la participarea şefului statului la Consiliul Naţional de sâmbătă.

TITLURILE ZILEI

De asemenea, la şedinţa Biroului Politic Naţional de sâmbătă va fi aleasă o echipă politică pentru alegerile europarlamentare şi prezidenţiale din care vor face parte şi liberalii care au participat la întâlnirea de marţi cu Klaus Iohannis, au spus sursele politice ale MEDIAFAX.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a confirmat, joi seară, întâlnirea pe care a avut-o marţi cu şeful statului Klaus Iohannis, adăugând că s-a consultat cu preşedintele pe teme majore în încercarea de îşi coordona poziţiile.

Întrebat, într-o emisiune difuzată joi seară de Realitatea Tv, dacă s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis, Orban a răspuns: "Da, cu siguranţă. Între PNL şi preşedintele României est eo relaţie de parteneriat, de colaborare. Ne consultăm pe teme majore şi încercăm să ne coordonăm poziţiile".

Acesta a mai spus că preferă să nu ofere detalii concrete, atunci când a fost întrebat dacă întâlnirea a avut loc la vila Lac. Orban a confirmat şi participarea la întrevedere a fostului co-preşedinte al PNL, Vasile Blaga, alături de alţi câţiva liberali.

Chestionat dacă a discutat cu Iohannis despre referendumul pe justiţiei pe care îl are în vedere preşedintele, Orban a replicat: "Nu, nu am abordat acest subiect. A fost o întâlnire normală, pentru că CN a stability susţinerea domnului Iohannis pentur cel dew-al doilea mandate. A fost o discuţie necesară de stabilire a coordonatelor colaborării. De asemenea, am abordat subiecte importante, cum ar fi preluarea preşedinţiei Consiliului UE".

Din aripa fostului PDL au fost prezenţi, la întâlnirea de marţi cu preşedintele României, primarul Clujului, Emil Boc, fostul co-preşedinte al PNL, Vasile Blaga, precum şi prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, primarul Aradului, Gheorghe Falcă şi Gheorghe Flutur. Din vechiul PNL au participat Ludovic Orban, fostul preşedinte al PNL, Alina Gorghiu, prim-vicepreşedintele PNL, Iulian Dumitrescu, liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, liderul PNL Ilfov, Marian Petrache şi fostul deputat Dan Motreanu.

Surse politice au dezvăluit, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că la întâlnirea de marţi, preşedintele Iohannis le-a cerut liberalilor să lase deoparte luptele intestine şi să se focuseze pe pregătirile campaniei pentru alegerile prezidenţiale şi europarlamentare. Şeful statului le-a transmis că un eşec al PNL la aceste alegeri ar fi şi eşecul lor, indiferent de ce parte a taberei din interiorul partidului se poziţionează. Iohannis le-a spus liberalilor să fie uniţi în jurul susţinerii candidaturii sale la alegerile prezidenţiale de anul viitor, precizând că în acest sens este necesar să fie stabilitate şi linişte în partid. Acesta le-a mai spus să se concentreze şi pe asigurarea unei opoziţii forte la PSD, să nu piardă timpul cu disputele interne şi să accepte că au o conducere a partidului legitimă aleasă la Congresul PNL, cu votul a 80% dintre liberali, au adăugat sursele citate.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, luni, că termenul limită pentru depunerea candidaturilor în partid pentru alegerile europarlamentare din mai 2019 este 1 septembrie, precizând că în Consiliul Naţional de sâmbătă, 4 august, vor fi validate criteriile, procedura şi calendarul de alcătuire a listelor.

Chiar dacă Orban a susţinut că nu există încă o listă cu candidaţii la europarlamentarele din 2019, liberalii şi-au creionat în linii mari lista pentru alegeri, primul pe aceasta urmând să fie chiar Ludovic Orban, urmat de fostul co-preşedinte al partidului, Vasile Blaga, au relatat surse politice pentru MEDIAFAX. Alături de aceştia s-ar mai putea regăsi Daniel Buda, Marian Jean Marinescu, Siegfried Mureşan şi Mircea Hava. O invitaţie în acest sens a fost adresată de preşedintele PNL şi fostului lider al partidului, Crin Antonescu, care însă nu a luat o decizie.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici