Guvernul Dăncilă a fost DEMIS prin moţiune de cenzură / UPDATE Iohannis, prima declaraţie: Rezolvat! / PSD, apel la preşedinte să nominalizeze cât mai curând un premier, chiar şi azi LIVE TEXT

Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Au fost 238 de voturi pentru şi patru voturi împotrivă, în timp ce parlamentarii PSD s-au abţinut de la vot. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă s-a votat, joi, în plenul reunit al Parlamentului. Guvernul miza pe 202 parlamentari PSD, în timp ce Opoziţia, matematic, deţinea 238 de voturi, peste necesarul de 233 pentru a trece moţiunea. La citirea moţiunii de cenzură, premierul Viorica Dăncilă a criticat Opoziţia pentru demersul său de a încerca a doua oară în acest an să doboare Executivul. Doi foşti „apropiaţi” ai PSD, Tăriceanu şi Ponta, au fost cei care au atacat-o nu doar politic pe Viorica Dăncilă. La votul din plen, reprezentanţii Puterii şi Opoziţiei s-au poziţionat în preajma pupitrului de unde s-a citit lista parlamentarilor pentru ca senatorii şi deputaţii să voteze. Printre cei care au asistat lângă pupitru s-au numărat Daniel Constantin (ProRomânia), Lia Olguţa Vasilescu (PSD), Florin Roman (PNL) şi Robert Turcescu (PMP). În sala de şedinţă s-a aflat şi liderul PNL, Ludovic Orban, care a fost invitat de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, să meargă în zona rezervată invitaţilor. La vot a asistat şi premierul Viorica Dăncilă, care este înconjurată de parlamentari PSD şi membri ai Executivului.

35621 afișări
Imaginea articolului Guvernul Dăncilă a fost DEMIS prin moţiune de cenzură / UPDATE Iohannis, prima declaraţie: Rezolvat! / PSD, apel la preşedinte să nominalizeze cât mai curând un premier, chiar şi azi LIVE TEXT

BREAKING Guvernul Dăncilă a fost DEMIS/ Moţiunea de cenzură a trecut în Parlament LIVE TEXT

ORA 15.30 Preşedintele Klaus Iohannis, prima declaraţie după rezultatul din Parlament: Rezolvat! Astăzi a câştigat România!

Preşedintele a felicitat PNL şi partidele „care au dat jos acest guvern dezastruos”. Şeful statului a convocat partidele parlamentare la consultări vineri de la ora 11.00.

„Rezolvat, Astăzi a câştigat România. Astăzi votul românilor dat pe 26 mai la referendum a fost întru-totul respectat. Căderea guvernului PSD este rezultatul firesc al reacţiei întregii societăţi faţă de abuzurile şi incompetenţa acestui guvern”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului le-a mulţumit liberalilor şi partidelor de opoziţie care au susţinut moţiunea de cenzură.

„Felicit PNL pentru iniţiativa acestei moţiuni de cenzură, pentru eforturile liderilor şi parlamentarilor liberali de a găsi susţinere şi sprijin pentru reuşita unui demers necesar României. Felicit şi celelalte partide de opoziţie care au pus umprul la debarcarea acestui guvern eşuat”, a subliniat Iohannis.

 

ORA 14.50 Dăncilă: Fac apel la preşedinte să nominalizeze cât mai curând un premier, chiar şi azi

Viorica Dăncilă, demisă din funcţia de premier prin moţiune de cenzură, a declarat că face apel la preşedintele Klaus Iohannis să nominalizeze cât mai curând un nou şef al Executivului, chiar şi azi.

"Au fost şi colegi din PSD care au trădat. Nu e problemă. Le doresc celorlalţi să vină cu un guvern şi o formulă guvernamentală. Fac apel la preşedinte să nominalizeze cât mai curând un premier, dacă se poate şi astăzi ", a spus Viorica Dăncilă.

LIVE TEXT din plenurile reunite ale Parlamentului pe ore:

 

ORA 14.36 Moţiunea de cenzură a fost adoptată de către Parlament.

Guvernul Dăncilă a căzut cu 238 de voturi pentru, peste 233 de voturi câte erau necesare pentru adoptare.

 

ORA 14.30 244 de senatori şi deputaţi au votat. Unii nu au votat la vedere

244 de senatori şi deputaţi au votat în cadrul plenului reunit pentru moţiunea de cenzură la adrea Guvernului Dăncilă. Pentru a trece moţiunea are nevoie de 233 voturi "pentru", însă unele voturi nu au fost la vedere, deci nu este clar dacă toate au fost în favroarea moţiunii.

La ora transmiterii ştirii se numără voturile.

244 de senatori şi deputaţi au votat în cadrul plenului reunit pentru moţiunea de cenzură la adrea Guvernului Dăncilă. Pentru a trece moţiunea are nevoie de 233 voturi "pentru".

Contrar cutumei, au fost şi aleşi care nu au votat la vedere, unii spunând că ar fi vorba despre 30 de aleşi.

 

ORA 13.40 Atmosfera de la votul moţiunii: Aplauze la votul a doi aleşi cu probleme de sănătate. Puterea şi Opoziţia monitorizează votul 

Parlamentarii Cristian Lungu şi Cornel Olar, ambii cu probleme de sănătate, dar şi cei ai UDMR, au fost aplaudaţi joi, când au votat moţiunea de cenzură. Reprezentanţii Puterii şi Opoziţiei monitorizează îndeaproape votul secret cu bile.

Senatorul PMP Cristian Lungu şi deputatul PNL Cornel Olar, ambii cu probleme de sănătate, au fost aplaudaţi de parlamentari în momentul în care au votat la moţiunea de cenzură.

Cristian Lungu a fost adus, joi, de la spital, la Parlament, cu ambulanţa, pentru a putea vota moţiunea de cenzură. Acesta a spus că imediat după vot se va întoarce la Cluj Napoca pentru a fi operat.

De asemenea, sunt aplaudaţi şi parlamentarii UDMR care se prezintă să voteze din sală.

 

Cine sunt „trădătorii” de la PSD care au votat moţiunea de cenzură alături de opoziţie

 

ORA 12.55 A început votul în plenul reunit al Parlamentului pe moţiunea de cenzură

Deputaţii şi senatorii votează, la ora transmiterii ştirii, pe moţiunea de cenzură denumită „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis urgent”, iniţiată de Opoziţie. Votul este secret, cu bile. Pentru ca moţiunea să fie adoptată, este nevoie de cel puţin 233 de voturi.

Guvernul se bazează pe 202 parlamentari PSD, în timp ce Opoziţia , matematic, deţine 238 de voturi.


Care sunt efectele moţiunii de cenzură

În cazul în care moţiunea de cenzură primeşte votul în Parlament, atunci este retrage votul de încredere al Legislativului pentru Guvern.

Potrivit Legii 90/2001 privind funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, principala consecinţă este aceea că Executivul nu mai poate emite ordonanţe de urgenţă sau propuneri legislative către Parlament, dacă este retras votul de încredere în Parlament prin moţiune de cenzură.

„În cazul încetării mandatului sau, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege. În situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, Guvernul poate iniţia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internaţionale, proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat, precum şi proiectul de lege privind responsabilitatea fiscală”, conform legii menţionate.

Şi articolul 110, alineatul 2, din Constituţie spune că „Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile”.

În astfel de situaţie sunt aplicabile prevederile articolului 103, în care şeful statului „desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

„Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului”, mai arată acelaşi articol din Legea fundamentală.

Totodată, „programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, conform articolului 103 din Constituţie.

„Guvernul al cărui mandat a încetat (...) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”, mai prevede Legea fundamentală.


 

Ponta, ultimele cuvinte către Dăncilă: Nu există om atât de deştept, astfel încât să convingă un prost că e prost

Victor Ponta a reacţionat, joi, în plenul Parlamentului, după afirmaţiile făcute de Viorica Dăncilă despre acesta. Liderul Pro România a citat din La Fontaine, susţinând că „nu există om atât de deştept încât să îl convingă pe un prost că e prost”.

„Mulţumesc doamnei Dăncilă că mi-a spus numele, dar în primul rând, voiam pe procedura să va mulţumesc dumneavoastră pentru apleul la solidaritate din partea tuturor social democraţilor. În 2016 cu poză mea pe afişe aţi candidat cred că şi în 2020 vom fi la fel. Vreau să ajutăm social-democraţia să se reformeze şi pentru asta trebuie să scăpăm de cei care nu au legătură, cum e doamna Dăncilă. Un ultim lucru pe procedură, un citat din La Fontaine, vă zic eu cine e La Fontaine: «Nu există om atât de deştept încât să îl convingă pe un prost că e prost». Va rog să votaţi moţiunea. Vă mulţumesc!”, a spus Victor Ponta, în plenul Parlamentului.

Viorica Dăncilă a declarat, la dezbaterile de joi pe moţiunea de cenzură, că nu va trăda PSD, aşa cum a făcut Victor Ponta, şi nici nu va demisiona ca acesta, pe Facebook, fără a discuta cu colegii de partid.

„Domnule Ponta e greu să vă răspund, dar pot să afirm un lucru cu tărie. Nu o să trădez niciodată acest partid. O să am puterea să stau în picioare, chiar când acest partid trece printr-o criză. Nu o să îmi dau demisia pe Facebook şi din funcţia de premier, fără a discuta cu colegii de partid. Domnule Ponta, aveţi cel puţin bunul simţ, vorbiţi totuşi cu o femeie, ştiu că nu respectaţi pe nimeni şi aveţi totuşi respect pentru o femeie, dacă nu aveţi pentru un prim-ministru”, a afirmat Viorica Dăncilă, joi, la Parlament.

 

ORA 12.10 Lia Vasilescu, către Turcan: Câştigaţi prima dată alegerile şi abia apoi vorbiţi de legitimitate

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, i-a recomandat, joi, în plenul Parlamentului, Ralucăi Turcan, care a acuzat că Guvernul Dăncilă este ilegitim, că prima dată liberalii ar trebui să câştige alegerile, să nu facă alianţe cu trădătorii şi abia apoi să vorbească de ilegitimitate.

"Nu voi mai veni cu date suplimentare pentru a combate acest mini-text al moţiunii de cenzură. Aş vrea să le răspuns antevorbitorilor mei pentru că au aruncat tot felul de invective. A vorbit doamna Turcan despre un guvern nelegitim. Doamnă, câştigaţi întâi alegerile, nu faceţi majorităţi cu trădătorii şi abia apoi vorbiţi despre legitimitate. Aţi vorbit despre siguranţa cetăţeanului. Aţi fost complici, că aţi votat la vremea respectivă toate acele chestiuni. Vorbiţi şi acum despre fpatul că vreţi dă daţi afară 400.000 de bugetari, nu dumneavostră, ci eminenţa cenuşie al PNL, domnul Cîţu", a declarat Lia Olguţa Vasilescu, în plenul Parlamentului.

Fostul ministru al Muncii a precizat că poriectul privind recursul compensatoriu, prin intermediul căruia liderul USR Dan Barna a spus că au fost eliberaţi 22.000 de deţinuţi, a fost conceput de Raluca Prună.

"Aţi vorbit despre recursul compensatoriu. Să nu uităm că e scris de doamna Raluca Prună. Să nu uităm că l-aţi votat. Ne-aţi vorbit aici despre faptul că nu veţi tăia nimic de la oamenii cinstiţi şi muncitori din România. Păi vorbiţi cu dl Orban care a spus că va abroga legea salarizării când va veni la guvernare. Legea salarizării se aplică tuturor oamenilor. Sunt toţi hoţi?", a completat Vasilescu.

 

Olguţa Vasilescu îl critică pe Barna: Nu a trecut de gimnaziu

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, l-a criticat pe candidatul USR-PLUS la alegerile prezidenţiale Dan Barna, spunând că acesta nu are cunoştinţe elementare, după ce nu a reuşit să identifice versurile dintr-o poezie de Octavian Goga.

"Nu a trecut de gimnaziu, că dacă ar fi trecut, ştia că "Munţii noştri" ar fi ştiut că este scrisă de Octavian Goga. Am apreciat că ne vorbeşte de competenţă, meritocraţie, programul de guvernare care este prost. Programul nostru există. Îl pipăi şi urlu...<<este>>.Am citat din Arghezi, ca să nu vă duceţi iar în popor. Al dv este sublim, dar lipseşte cu desăvârşire. Am citat din Caragiale", a spus Lia Olguţa Vasilescu.

"Tocmai ce aflarăm că aveţi un membru de partid, preşedinte de organizaţie de Bucureşti care şi-a turnat rudele la Secutitate. Vorbiţi de hoţi şi infractori când în propriul partid vă acuzaţi unii pe alţii că vă furaţi voturile. Mi-am mai plăcut şi de colegul din partidul lui Petrov. Dl Paşcan, în 2010 când şeful dumneavoastră suprem tăia pensii şi salarii la ce biserica v-aţi rugat? Nu mai mergeţi acolo că ne poartă ghinion", a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Dan Barna, candidatul USR-PLUS la alegerile prezidenţiale, a comis o nouă gafă, cu doar câteva zile înainte de startul oficial al campaniei electorale.

Un reporter de la Europa Liberă i-a recitat un vers din poezia „Munţii noştri” a lui Octavian Goga, iar prezidenţiabilul a spus că acestae aparţin unui „cântec de jale, dar de pe la 1800”.

 

ORA 12.00 Tăriceanu, replică pentru premier: Dragă Viorica, dacă eşti ţinută captivă la Guvern, clipeşte de două ori. Te eliberăm!

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a criticat-o pe Viorica Dăncilă, în plenul în care se votează moţiunea de cenzură, spunând că dacă ar fi vrut să dea personal motive pentru picarea Executivului venea cu argumente mult mai puternice decât PNL sau USR, având în vedere colaborarea PSD ALDE.

"Dragă, Viorica nu aveam intenţia să iau cuvântul pentru un simplu motiv: am fost partener 2 ani jumate. Dacă mă apucam eu să dau din casă aveam argumente de 10 ori mai tari decât PNL. M-ai atacat neelegant. Mă aşteptam altceva de la o persoană care a petrecut mult timp la Bruxelles. Ştiinta unui premier se refera la teme, nu la oameni, în fine...Doamna premier, încă premier, ne spunea la începutul verii că nu a fost ea însăşi, că a fost timorată, că nu se simţea confortabilă şi nu se identifica. Ce să înţeleg? Că asta vă caracterizează? Jocurile de racolare a unor membri ALDE? Pe unii i-aţi nominalizat miniştri. Ăştia au şi pus osul la treaba. Ăsta e stilul dv? Îmi pare rău, este un stil de lumea a treia. Credeam că România merge către Vest, nu către Est. vesti nu catre est", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

"Azi aveţi ocazia (...) să îşi aducă aminte de dv ca cineva care este ţinut ostatic cu forta la Palatul Victoria. Draga Viorica, dacă este adevărat, poţi să nu spui nimic, dar să clipeşti de două ori şi te eliberăm. Să ştii că există viaţă şi când nu mai eşti premier", a mai spus Tăriceanu.

Anterior, Viorica Dăncilă a spus: "îl avem pe domnul Tăriceanu, care şi dumnealui a pus umărul la acest demers sortit eşecului. Aşa cum a putut: fugind de la guvernare şi sacrificându-şi propriul partid, într-o bătaie de joc incredibilă la adresa românilor care ne-au votat în 2016. Cu toată experienţa domnului Tăriceanu, a căzut în mod ruşinos în capcana lui Victor Ponta şi şi-a asigurat un apus al carierei politice lamentabil. Era totuşi un destin predictibil, pentru că asta li se întâmplă celor ce se aliază cu Ponta: ajung trădaţi şi sacrificaţi în numele intereselor personale ale liderului Pro România - un alt artizan din umbră al acestei tentative, premierul demisionar pe Facebook, maestrul minciunilor şi expertul în jocuri de culise cu finalitate zero".

 

ORA 11.50 Kelemen: Această guvernare s-a epuizat. E un singur comportament responsabil şi raţional -schimbarea

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, că actuala guvernare ”s-a epuizat” şi că există ”un singur comportament responsabil şi raţional - schimbarea cu o nouă echipă guvernamentală”.

”Situaţia politică e relativ simplă, dar noi politicienii o complicăm peste măsură. Pe de o parte, se vede foarte clar că acest guvern nu mai are resursele necesare, nici combustibilul necesar pentru a continua guvernarea. Nu este şi nu trebuie înţeles că ar fi ceva personal, însă pur şi simplu constatăm că această guvernare s-a epuizat. Noi doi ani şi jumătate am încercat să încărcăm bateria acestui guvern, dar degeaba sunteţi energofagi dacă folosiţi energie unde nu trebuie”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai spus că semnele epuizării sunt mult mai numeroase.

”Guvernul ar fi trebuit să ceară un vot acum 40 de zile în parlament, după destrămarea coaliţiei, însă acest lucru nu se întâmplă, criza politică se adânceşte. (...) Într-o astfel de situaţie există un singur comportament responsabil şi raţional - schimbarea cu o nouă echipă guvernamentală nu pentru partide, nu pentru oamenii politici, nu pentru preşedintele republicii ci pentru oamenii din această ţară. De aceea noi am semnat moţiunea”, a adăugat preşedintele Uniunii.

De asemenea, el a vorbit ce trebuie să ofere viitoare guvernare.

”Avem aşteptarea administrării corecte, fără ordonanţe de urgenţă şi organizarea tuturor alegerilor la timp. Asta ar însemna responsabilitate”, a conchis Kelemen Hunor.

 

ORA 11.45 Barna: Aţi reuşit performanţa ca prin recursul compesatoriu să eliberaţi peste 22.000 de infractori

Preşedintele USR, Dan Barna, a criticat guvernarea PSD, precizând că din cele 13 autostrăzi promise în programul de guvernare, nu a fost realizată niciuna, că niciunul din cele 8 spitale regionale promise nu a fost ridicat, dar în schimb au fost eliberaţi 22.000 de infractori pe străzi.

"Astăzi, Parlamentul României dă Bacalaureatul politic în faţa cetăţenilor. Astăzi, avem şansa să trecem acel examen şi toată lumea este cu ochii pe noi. Nominalizarea dumneavoastră ca premier a fost o greşeală. Nu v-am susţinut nici atunci, nu vă susţinem nici acum. Conduceţi de departe unul dintre cele mai incompetente guverne din ultimii 30 de ani. De fapt, am şi pariat că acesta este cel mai incompetent Guvern pe care l-a avut România după Revoluţie", a declarat Dan Barna, în plenul Parlamentului.

Liderul USR a criticat-o dur pe Viorica Dăncilă, spunând că aceasta a fost total nepregătită pentru funcţia de premier.

"România merita un prim-ministru cu viziune, căruia să-i pese de ceea ce se întâmplă în societate şi, în schimb, v-a primit pe dumneavoastră. Este totuşi un lucru bun pe care l-aţi făcut, nu pentru că aţi crezut în el, ci de frica consecinţelor, dar este un lucru bun acela că nu l-aţi scăpat pe Liviu Dragnea de puşcărie când puteaţi să o faceţi. În rest, nimic. Nu aţi reuşit să terminaţi o singură autostradă din cele 13 pe care le-aţi promis. Promisiunea PSD era că până la finalul mandatului vom avea 13 autostrăzi. Se încheie mandatul şi sunt doar 78 de kilometri. Nu aţi construit nici măcar unul singur din acele 8 spitale regionale în care românii aveau speranţe şi pentru care v-au votat în 2016. Aţi promis 2.500 de creşe şi grădiniţe şi abia sunt 45. În schimb, aţi reuşit performanţa ca prin recursul compesatoriu să eliberaţi peste 22.000 de infractori, mulţi dintre ei violatori şi persoane violente, care au şi recidivat între timp şi s-au întâmplat dramele care îngrozesc România astăzi", a mai spus preşedintele USR.

Dan Barna a acuzat-o pe Viorica Dăncilă că a "aruncat la gunoi 50 de ani de istorie diplomatică în Orientul Mijlociu".

"Aţi risipit şansa României de a fi membru nepermanent în Consiliul de Securitate, prin pokerul stupid cu mutarea Ambasadei, care ne-a făcut de râs în toată diplomaţia internaţională", a conchis Dan Barna.

 

ORA 11.30 Ponta: Apostolul Mihai va jura că Dăncilă e rudă din Videle a Mântuitorului şi face 100 de miniştri

Preşedintele Pro Romania Victor Ponta a declarat, în plenul în care se votează moţiunea de cenzură, că premierul Viorica Dăncilă şi-a căutat susţinerea promiţând posturi de miniştri, în cazul Pro Romania promisiunea fiind chiar de trei premieri.

"Cred că nu trebuie să vorbim despre chestiuni personale. Din câte ştiu, ne-am luptat aici să dăm înapoi acele pensii şi salarii. Doamna Dăncilă nu ştie ce vorbeşte. Este tautologic ce spun acum, căutaţi cuvântul tautologic să înţelegeţi ce spun acum. Nu avem ministru la Mediu, Energie, Educaţie. Vorbim despre un guvern care nu mai există. Eu zic să încetăm de azi – boală lungă, moarte sigură. Dvs de la PSD poate ştiţi. Pentru faptul că aţi stat în Opoziţie, am câştigat alegerile. Doamna Dăncilă nu ştie asta. A fost la Bruxelles. Mâine se implinesc 45 de zile de când s-a schimbat compoziţia politică a Guvernului. Doamna Dăncilă, atunci când spunea că e la 1 septembrie va veni în Parlament cu un guvern restructurat. Nu am întrebat care an şi atunci când vorbeşti cu doamna Dăncilă cifrele sunt o problemă. Azi am aflat că dl Tăriceanu este un om foarte rău. Dar până acum ştiam că ai fost un om bun. Probabil din acelaşi motiv că ai refuzat invitaţia la cină de la ştim noi cine.", a declarat Victor Ponta.

Acesta a vorbit şi despre unele promisiuni pe care le-au primit membri Pro Romania pentru a susţine Guvernul.

"Nu am auzit niciodată de când fac politică ca un premier să sune 100 de parlamentari să le spună la toţi că vor fi miniştri. De de la Pro Romania erau trei prim-miniştrii, ca să nu ne certăm. mâine, dacă nu trece moţiunea, trebuie să facă o minune biblică şi să avem un guvern cu 100 de miniştri. iar Apostolul Mihai va jura că Dăncilă e o rudă din Videle a Mântuitorului şi poate face 100 de miniştri. (...) Am auzit că sunt un om rău că am pus-o pe listă în 2014 ca europarlamentar, dar cred că un alt om mai rău ca mine, dl Dragnea a pus-o premier. Să nu aveţi nevoie de recunoştinţa doamnei Dăncilă că păţiţi ca Dragnea. Vă rog să nu îi fie datoare, că îşi plăteşte datoriile", a mai spus Ponta.

 

UPDATE 11:20 Raluca Turcan: Dăncilă nu mai este premier, ci o persoană particulară care ocupa locul de la Guvern

Liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan a declarat, în şedinţa de plen în care se votează moţiunea de cenzură, că Executivul avea obligaţia să vină pentru votul de încredere în Parlament, după retragerea ALDE de la guvernare. „Acum, de facto, doamna Dăncilă nu mai este premier", a spus Turcan.

„Cred că azi ne adresăm ultima dată unui premier nelegitim care a călcat în picioare aşteptările unei ţări întregi. Cred că este pentru ultima dată când un premier nelegitim îndrăzneşte să îşi ameninţe colegii cu dosare penale, ca pe vremea lui Liviu Dragnea. Toţi cei care aţi fost ameninţaţi aveţi posibilitatea să ieşiţi din această captivitate, creată exact de cea care a fost la rândul ei prizoniera unui condamnat Liviu Dragnea", a declarat Raluca Turcan.

„Între timp, clanurile interlope fac ravagii pe străzile din România, iar mii de recidivişti eliberaţi de Viorica Dăncilă, Florin Iordache, Liviu Dragnea Carmen Dan, seamănă teroare. Dumneavoastră aţi reuşit să fiţi o echipă de uzurpatori. În momentul ieşirii ALDE de la guvernare aveaţi obligaţia să veniţi pentru un vot de încredere. Acum, de facto, doamna Dăncilă nu mai este premier, ci o persoană particulară care ocupa abuziv locul de la Palatul Victoria. Această moţiune este şansa de a reveni la o normalitate de tip european", a mai spus Raluca Turcan.

„PNL nu va tăia nimic de la oamenii cinstiţi şi muncitori”

Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a declarat joi, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, că PNL ”nu va tăia nimic de la oamenii cinstiţi şi muncitori din România” şi că preşedintele Klaus Iohannis a făcut tot ce se putea pentru blocarea iniţiativelor pro-infracţionale.

”Guvernarea Dăncilă este în momentul de faţă ruptă total de români şi respinsă de ei la alegerile şi referendumul din 26 mai. Izolată internaţional, este o guvernare părăsită de propria majoritate. V-aţi încuiat în Palatul Victoria şi faceţi trei lucruri grave: minţiţi şi dezinformaţi, întreţineţi mecanismul economic al fraudei de încredere de la alegerile trecute, folosiţi banii publici în interes personal şi politic. Inclusiv astăzi, aici, de la acest microfon minţiţi şi dezinformaţi! Ca să fie clar pentru propaganda PSD! Niciun guvern PNL nu va tăia nimic de la oamenii muncitori şi cinstiţi din România. PNL va fi preocupat de bunăstarea românilor. Singurii care trebuie să se teamă sunteţi dumneavoastră şi clientela politică parazitară. Responsabilitatea situaţiei dramatice din momentul de faţă este 100% a PSD”, a declarat Raluca Turcan în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură.

Ea a mai spus că preşedintele Iohannis a făcut tot ce se putea pentru blocarea iniţiativelor pro-infracţionale, ”fie că vorbim de justiţie sau de economie”.

”Toate creşterile de venituri de care faceţi tam-tam au fost spulberate de creşterile de preţuri, de facturile şi blocajele pe care le-aţi generat. Singurele topuri în care se găseşte România sunt cele legate de creşterile de preţuri, de lipsa de absorbţie a fondurilor, de datoriile împovărătoare. O altă minciună este aceea a neconflictualei - între ghilimele - Viorica Dăncilă, cea care de fapt a aruncat România în această criză guvernamentală. După ieşirea ALDE de la guvernare, premierul a refuzat să vină în faţa Parlamentului, să-şi valideze echipa completată. O obliga Constituţia! Doamna Dăncilă s-a pus singură în poziţia de a avea o jumătate de guvern de fantome, cu ministere fără titulari, ba chiar cu interimate expirate. Cealaltă jumătate era oricum aproape ocupată de incompetenţii care au scandalizat până şi PSD-ul. De aici până la descompunerea instituţională şi morală a guvernării n-a fost decât un ultim pas. Dintr-o ţară prost guvernată de Viorica Dăncilă, România a ajuns o ţară neguvernată”, a adăugat Turcan.

Liderul deputaţilor PNL a apreciat că guvernul Dăncilă nu mai are niciun fel de autoritate.

”Nu mai poate face nimic în mod convingător, pentru nimeni. Iar consecinţele le suportă românii, ei au cel mai mult de suferit. Dna Dancilă şi anturajul său au oroare de lege. Şi infractorii din toată ţara au înţeles perfect acest lucru. Fărădelegea e la putere pe străzile României! Este rezultatul campaniei de slăbire a instituţiilor de aplicare a legii. Autorii acestei crime sunt Liviu Dragnea, Carmen Dan, Florin Iordache şi Viorica Dancilă. Interlopii au prins curaj pentru că au fost încurajaţi de recursul compensatoriu al PSD care îi scoate din puşcării. Acum interlopii îşi fac de cap în plin centrul Capitalei ca la începutul anilor 90. Legăturile Poliţiei cu interlopii pe plan local răzbat în ochii opiniei publice în judeţele controlate de baroni PSD. Peste tot, aceste scandaluri îngrozitoare scot la lumină o adevărată armată de paraziţi cu pile de partid în instituţiile bugetare. Iar dumneavoastră, doamna Dăncilă, patronaţi cu o complicitate condamnabilă acest sistem care parazitează România şi o lasă fără apărare în faţa infractorilor de tot felul. România, doamnă Dancilă, refuză să fie trasă înapoi spre capitalismul de cumetrie şi spre jaful generalizat comis de PDSR în anii 90”, a mai spus Turcan.

 

UPDATE 11:00 Titus Corlăţean: Moţiunea aduce a cântec de jale de la 1800. Zero ofertă de guvernare, zero echipă

Senator PSD, Titus Corlăţean, a catalogat, joi, în Parlament, moţiunea de cenzură a Opoziţiei ca fiind „cea mai slabă din ultima perioadă", precizând că textul aduce „a cântec de jale de pe la 1800". Citeşte continuarea...
 
Ce normalitate e cea în care voci neomarxiste din USR anunţă obligaţia avortului?

Senatorul PSD Titus Corlăţean a atacat în termeni duri, joi, în plenul Parlamentului, liderii Opoziţiei, denumindu-i, printre altele, „securişti" şi „oamenii binomului" şi anunţând că „voci neomarxiste din USR anunţă că se impune stabilirea obligaţia avortului pentru femei fără venit".

„Ce normalitate este cea în care voci importante neomarxiste din USR anunţă că se impune stabilirea obligaţia avortului pentru femei care nu au venit mediu pe economie sau că neomarxiştii vor prolifera, după preluarea guvernării, căsătoriile şi parteneriatele gay în România? Asta este România lucrului bine făcut! ", a declarat Titus Corlăţean.

Parlamentarul i-a atacat în termeni duri pe cei din Opoziţie.

„Chiar ne putem imagina o fotografie de familie care să reunească, într-o armonie desăvârşită, pe de o parte neomarxiştii, #rezist, USR, fii sau fiice sau nepoţi de generali securişti desconspiraţi de CNSAS. Mai spun o dată, ca să înţelegeţi, securişti deconspiraţi de CNSAS, aşa cum este cazul liderului de la USR Bucureşti, capitala României, sau consiliaţi de rezervişti cu mari stele pe umăr, profitori anteriori ai unor afaceri grase cu instituţiile statului, alături de Petrov şi echipa, pentru că, nu-i aşa, marile spirile se întâlnesc, cu un ax central fixat de urmaşii lui Brătianu, adoratori ai noilor securişti şi apărători ai abuzurilor comise de cei care au renunţat la statutul onorabil de ofiţer de informaţii pentru a deveni securişti, împreună cu vajnicii, curajoşii luptători ai doamnei Kovesi", a completat Corlăţean.

El i-a atacat şi pe cei din UDMR. ”Din fotografie nu vor să lipsească nici colegii din UDMR care-şi încarcă de fiecare dată bateriile, politice binenţeles, când cu unii, când cu alţii. Curat consecvenţi”, a completat Corlăţean

„Nu veţi deveni niciodată o alternativă, voi, toţi cei care aţi apărat binomul securist SRI-DNA-Kovesi, care aţi legitimat abuzurile în justiţie", a conchis senatorul PSD.

 

UPDATE 10:40 Dăncilă: Să nu subestimaţi Partidul Social Democrat! La guvernare aţi fi un adevărat dezastru

Premierul Viorica Dăncilă a spus, în plenul în care se votează moţiunea de cenzură, că Opoziţţia s-a făcut de râs şi la moţiunea precedentă, acuzând că aceasta ar fi "un dezastru" dacă ar prelua Executivul.

"Moţiunea de astăzi nu va trece. Aţi mai încercat acest lucru şi v-aţi făcut de râs la vot. Pentru că nu toţi parlamentarii stau încolonaţi în spatele aşa-zisului viitor premier, domnul Orban, cunoscut doar prin contraperformanţa de la Ministerul Transporturilor şi talentul artistic. Nu toţi se regăsesc în proiecţia voastră de austeritate, de tăieri masive din veniturile oamenilor. Nu toţi sunt confortabili cu lipsa voastră de viziune şi echipă. De aceea ultima moţiune nu a trecut şi de aceea nu va trece nici aceasta. Pentru că oamenii de bună credinţă nu pot da un vot real de sprijin şi susţinere pentru nimic. Aroganţa de care daţi dovadă acum v-a mai costat o dată ruşinea de a vă vedea picată la vot moţiunea. Astăzi veţi trăi din nou această ruşine, pentru că nu aţi învăţat lecţia responsabilităţii", a sppus premierul Viorica Dăncilă.

"Sunt parlamentari care se vor întoarce după această zi în comunităţile pe care le reprezintă şi în faţa cărora vor trebui să răspundă. Vor trebui să explice primarilor că proiectele lor pentru oameni nu se vor mai întâmpla. Vor trebui să dea socoteală că v-au lăsat să opriţi PNDL-urile, investiţiile demarate în comune, să daţi afară 400.000 de bugetari şi să eliminaţi toate măsurile de sprijin pe care noi le-am implementat! Vor trebui să explice că au lăsat “alianţa tăierilor” să decidă destinul acelor comunităţi, destinul românilor Sunt mulţi parlamentari care au responsabilitatea votului şi care înţeleg foarte bine că alături de voi nu există viitor şi nu există progres. Iar astăzi veţi învăţa această lecţie usturătoare!

Şi vă mai spun un lucru, stimaţi colegi: să nu subestimaţi Partidul Social Democrat! Să nu credeţi că ne vom opri vreodată, de la putere sau din opoziţie, să luptăm contra voastră, a celor ce vreţi să dezbinaţi România şi s-o vedeţi din nou în sărăcie. Şi, pentru că eu personal nu cred că vreţi în mod real să guvernaţi această ţară, vă îndemn să vă imaginaţi scenariul alegerilor de anul viitor cu PSD în opoziţie şi cu voi, alianţa amatorilor, la guvernare. Aţi mai fost zdrobiţi, ştiţi cum e.

Aşa că, stimaţi colegi, lăsaţi guvernul să îşi facă treaba şi să continue măsurile şi reformele începute. Rămâneţi în opoziţie, unde, din fericire, toate ameninţările şi ideile voastre rămân la stadiul de vorbe. La guvernare, stimaţi colegi, aţi fi un adevărat dezastru şi un pericol pentru această ţară!", a mai spus premierul.

Dăncilă: Noi am crescut salariul minim şi am majorat pensiile. Voi ştiţi să tăiaţi

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, că guvernarea PSD a crescut salariul minim, a crescut punctul de pensie, a redus impozitul pe profit, în timp ce partidele de opoziţie ştiu doar să taie veniturile

”Noi am crescut salariul minim de la 1250 lei în 2016, la 2080 lei, respectiv 2350 lei pentru românii cu studii superioare. Ştiu că nu sunteţi de acord, că voi ştiţi să tăiaţi. Punctul de pensie a crescut de la 871 lei în 2016 la 1265 lei. Am redus impozitul pe venit de la 16% la 10%. Avem un impozit de 1% pentru IMM-uri, care înseamnă 94% din totalul celor 600.000 de firme înregistrate la Registrul Comerţului, şi un impozit de doar 5% pe dividende. Nu există ţară în Uniunea Europeană care să aibă o fiscalitate mai prietenoasă pentru mediul de afaceri. Vorbiţi de investiţii, dar doar în primele şase luni ale anului investiţiile totale din economie s-au majorat cu 12,4%, cea mai ridicată dinamică de după criză. Iar investiţiile străine directe în ţara noastră au depăşit 2,9 miliarde euro, fiind cu 22% peste cele din perioada corespunzătoare a anului precedent, adică cu 532 milioane euro mai mari”, a declarat Viorica Dăncilă.

Ea a dăugat că actualul guvern a creat sute de mii de noi locuri de muncă în ultimii doi ani, a reuşit să creştem puterea de cumpărare a românilor şi să aducă nivelul pensiei şi al salariilor la un nivel decent.

”Ce aţi făcut voi pentru români? Aţi triplat datoria publică a României în 2009-2011, de la 13,4% din PIB, cât era în 2008, la 34% din PIB în 2011. În 2016, guvernarea USR-Cioloş a redus veniturile statului cu 10 miliarde lei faţă de 2015, concomitent cu majorarea datoriei publice cu 22 miliarde de lei. Aceeaşi guvernare în care absorbţia fondurilor europene a fost zero”, a adăugat premierul.

Ea a mai spus că România, sub guvernarea PSD, are a şasea cea mai mică datorie publică din UE, are cea mai mare viteză de convergenţă din UE, de apropiere a nivelului de trai de media europeană.

”Potenţialul de dezvoltare a României este astăzi dublu faţă de media UE. Suntem a zecea ţară din UE ca rată de contractare a fondurilor europene. Ocuparea forţei de muncă este la maximul ultimilor 17 ani. Avem cea mai mică rată a şomajului din ultimii 30 de ani şi un număr record de angajaţi în ultimii 20. În timpul acestei guvernări - şi nu al guvernărilor voastre - liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri a decis ca România să dobândească statutul de Piaţă Emergentă, ca ţară atractivă pentru investitori, şi precizează că această reclasificare vine după optimizările implementate de autorităţile române. Nu voi, ci noi am dotat toate spitalele judeţene cu computere tomograf şi RMN, noi am crescut suprafaţa irigabilă a României de la 300.000 de hectare în 2016, la 1,4 milioane de hectare în prezent. Noi am aprobat programul PNDL 2, prin care 7179 de proiecte locale în valoare de peste 30 de miliarde de lei au demarat; proiecte pe care le vedeţi cu toţii, în special în mediul rural, proiecte ce vizează introducerea reţelelor de apă şi canal, modernizarea drumurilor, refacerea şi modernizarea şcolilor. 441 de proiecte din PNDL 2 au fost deja finalizate, iar românii beneficiază de rezultatele lor”, a mai spus Dăncilă.

Ea a reamintit de triplarea salariilor medicilor şi de creşterea cu 80% salariile profesorilor.

”Noi am majorat pensiile şi am sprijinit un milion de fermieri. Noi am adoptat programul “O familie, o casă” şi programul „Investeşte în tine” prin care tinerii pot beneficia de împrumuturi fără dobândă. Nu voi şi guvernele voastre, ci guvernul actual a făcut toate aceste lucruri. Şi multe altele, pe care le cunoaşteţi foarte bine, dar le ignoraţi deliberat cu ipocrizia care vă caracterizează şi vă uneşte”, a conchis premierul.

Dăncilă: Tăriceanu a căzut ruşinos în capcana lui Ponta. Şi-a asigurat un apus de carieră lamentabil

Viorica Dăncilă a declarat, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a asigurat un sfârşit de carieră lamentabil după ce a căzut în capcana lui Victor Ponta, pe care l-a catalogat "maestrul minciunilor şi expertul în jocuri de culise cu finalitate zero".

„Îl avem pe domnul Tăriceanu care a pus umărul la acest demers sortit eşecului. Cu toată experienţa domnului Tăriceanu, a căzut în mod ruşinos în capcana domnului Ponta şi şi-a asigurat un apus al carierei politice lamentabil. Asta este ceea ce se întâmplă celor care se aliază cu Ponta, premierul demisionar pe Facebook, maestrul minciunilor şi expertul în jocuri de culise cu finalitate zero. Iată că nici cu preşedinte candidat şi cu cel fugit de la guvernare în braţele lui Ponta nu aţi reuşit şi nu veţi reuşi să faceţi nimic bun", a declarat Viorica Dăncilă.

Citeşte continuarea...

 

Viorica Dăncilă: Textul moţiunii vă reprezintă întru totul. Un amestec incoerent de falsuri

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, în plenul unde se votează moţiunea de cenzură, că textul moţiunii seamănă cu iniţiatorii demersului, "un amestec incoerent de falsuri", acuzând opoziţia de superficialitate.

„V-aţi aliat, “oamenii noi” - cu zero experienţă politică şi zero performanţă guvernamentală care nu îşi pot manageria nici propriul partid - şi “oamenii cu experienţă” - dezertorii din Guvern şi cei ce au adâncit românii în sărăcie în perioada 2010-2012. Asta e alianţa de conjunctură care astăzi vrea să dea jos Guvernul, o adunătură de interese şi amatorism! Cum puteţi tocmai voi să vă asumaţi “reconstrucţia României” când nu ştiţi ce oferiţi românilor mâine sau peste o săptămână? Ce plan aveţi? Cum faceţi? În acest textuleţ vă arătaţi foarte curajoşi, dar veniţi în faţa românilor şi prezentaţi-vă programul de guvernare! Spuneţi-le oamenilor care este proiecţia voastră, care e echipa guvernamentală, care e planul pentru viitorul ţării şi al românilor!

Superficialitatea voastră este ruşinoasă. Este jenant pentru oricine se prezintă ca alternativă de guvernare să vină astăzi, aşa, în faţa noastră şi a întregii ţări. Şi este cu atât mai jenant cu cât e a doua oară când o faceţi. Bănuiesc, totuşi, că nu ar trebui să ne surprindă. Doar sunteţi cei care niciodată nu învaţă din greşelile trecutului. N-aveţi maturitate politică şi nu aveţi habar cum să guvernaţi pentru români! Deşi aţi mărit TVA-ul la 24%, aţi tăiat toate salariile din sistemul public cu 25%, aţi tăiat salariul minim cu 25% şi aţi impozitat pensiile cât aţi fost la guvernare, astăzi veniţi şi ameninţaţi oamenii cu aceleaşi lucruri.

Şi sunteţi atât de inconştienţi încât să le mai faceţi o dată! Şi aveţi naivitatea să credeţi că românii vor gira aşa ceva! Asta înseamnă să nu vă cunoaşteţi ţara şi poporul, să nu înţelegeţi ce nevoi au oamenii şi care vă e misiunea!", a delcarat Viorica Dăncilă.

„Am citit textul moţiunii şi pot spune că vă reprezintă întru totul. Este, ca şi grupul semnatarilor ei, un amestec incoerent de falsuri. Este o încropire extrem de slabă, fără cifre şi date exacte, plină de aprecieri subiective şi demagogie, care arată perfect caracterul de improvizaţie şi lipsa de seriozitate a acestui proiect.

Din nou, stimaţi colegi, vă jucaţi de-a guvernarea. Sunteţi singura opoziţie din istorie care a reuşit să-şi depună moţiunea şi apoi să fugă de vot. V-aţi făcut de râs în faţa propriului electorat când v-am invitat să votăm acest act cât mai repede. Dacă acest demers nu a meritat sacrificarea unei zile de sâmbătă, mult succes în a le explica oamenilor cum o să guvernaţi şi cum o să reconstruiţi voi România!", a mai spus premierul.

Viorica Dăncilă a atacat şi reprezentanţii Opoziţiei ccare au vorbit despr estarea economiei.

„Mult succes domnului Cîţu în a le explica alegătorilor cum e cu tăierile. Să vină să se uite în ochii medicilor, ai profesorilor, ai pompierilor şi poliţiştilor şi să le spună cât sunt de praf! Să vină în faţa tinerilor antreprenori să le spună că orice măsură menită să îi sprijine e “o pierdere neînchipuită de bani”! Să vină domnul Caramitru de la USR să se uite în ochii pensionarilor şi să le spună că mărirea pensiei aruncă ţara în faliment şi că n-o merită! Să vină domnul Orban în faţa IT-iştilor - nu preşedintele-candidat Iohannis, ci domnul Orban - şi să le spună cum e cu impozitarea venitului. Să vină domnul Anastasiu să le explice bugetarilor că sute de mii vor rămâne pe drumuri cu voi la guvernare! Asta e opoziţia partidului de guvernământ? Asta e viziunea pentru România cu care vreţi să daţi jos Guvernul?

Şi nu puteţi să spuneţi că nu am înţeles noi sau românii bine, pentru că v-am chemat să semnaţi Pactul pentru bunăstare ca să vă angajaţi, în scris, să nu mai tăiaţi vreodată de la oameni. Şi aţi refuzat, cu toţii. Niciunul dintre partidele de opoziţie nu a avut curajul să semneze acest angajament. Domnul Ponta n-a ratat să mai facă un titlu de presă spunând că-l semnează, dar, ca de obicei, a fost o minciună. Nu ne-a surprins",a spus premierul.

Dăncilă: Iohannis, preşedintele-candidat s-a folosit de tragedia din Ialomiţa ca să atace PSD

Viorica Dăncilă a transmis opoziţiei că s-ar lega de orice ca să invalideze guvernarea, precizând că a luat exemplu de la Klaus Iohannis, „preşedintele-candidat” sau „preşedintele anti-Constituţie” care s-a folosit de tragedia din Ialomiţa ca să atace PSD.

„Diferenţele dintre guvernul PSD şi guvernările voastre sunt multe. V-aţi lega de orice ca să invalidaţi această guvernare, dar nu vă iese. Avem un exemplu recent, chiar din partea domnului Iohannis, preşedintele-candidat sau preşedintele anti-Constituţie, care s-a folosit de tragedia de la Ialomiţa ca să atace PSD. Într-un acces imoral, absurd şi lipsit de orice formă de empatie sau respect pentru durerea unor oameni, candidatul PNL a găsit de cuviinţă să lanseze atacuri aberante la adresa Guvernului”, a declarat Viorica Dăncilă, joi în plenul reunit al Parlamentului, unde este dezbătută moţiunea de cenzură.

Liderul PSD a adăugat că este trist când un candidat la prezidenţiale „se urcă cu picioarele pe nenorocirile oamenilor”, pentru a îşi creşte scorul electoral.

„E trist pentru noi toţi şi pentru această ţară să avem încă un candidat care se urcă cu picioarele pe nenorocirile oamenilor pentru a câştiga puncte electorale. Mai avem unul. îl ştiţi foarte bine şi, din păcate pentru români, retorica voastră începe să semene din ce în ce mai tare”, a completat Dăncilă.

Premierul a mai spus că opoziţia calcă în picioare legile, decenţa şi principiile.

„Astea sunt diferenţele dintre noi, stimaţi reprezentanţi ai opoziţiei. Voi călcaţi în picioare legi, principii, decenţă. Călcaţi în picioare interesul României şi al românilor. Noi guvernăm pentru ţară. Şi nu, nu am făcut-o perfect, dar am făcut-o întotdeauna mai bine decât voi”, a conchis şeful Executivului.

Viorica Dăncilă: Mă uit în sală şi văd aceiaşi oameni amatori şi iresponsabili

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în plenul Parlamentului unde se votează moţiunea de cenzură, că aştepta d ela Opoziţie să înveţe lecţia şi să vină cu un proiect clar şi o echipă guvernamentală.

 
 

UPDATE 10:30 Florin Roman, la începutul şedinţei de plen: Vă rog să solicitaţi retragerea trupelor de jandarmi!

Deputatul liberal Florin Roman a cerut, joi, retragerea jandarmilor aflaţi la intrarea şi în interiorul Parlamentului, precizând că locul acestora este pe stradă, unde „7.000 de criminali, violatori şi tâlhari îşi fac de cap". În replică, Marcel Ciolacu a spus că asta e o decizie a Jandarmeriei.
 
 

UPDATE 10:25 Horia Nasra, după revenirea în PSD: Mă bucur că m-am întors acasă

Horia Nasra a declarat, joi, la Parlament, că se bucură că s-a întors „acasă", după ce iniţial anunţase împreună cu colegul său Cornel Itu că se vor afilia la Pro România.

Întrebat dacă îşi mai aduce aminte de câte ori a plecat din PSD şi a revenit în partid, Horia Nasra a răspuns: „Mă bucur că m-am întors acasă".

Deputaţii Horia Nasra şi Cornel Itu s-au reîntors în PSD, potrivit unui mesaj postat de Nasra pe Facebook, după ce iniţial anunţaseră că trec la Pro România. Social-democratul a adăugat că nu va vota moţiunea de cenzură.

 

UPDATE ORA 10:15 Moţiunea de cenzură, recitită în plenul reunit al Parlamentului

Deputatul USR Cristian Seidler citeşte din nou, la ora transmiterii acestei ştiri, moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Prima citire a avut loc într-un plen Parlamentului, joia trecută.

Numele moţiunii de cenzură iniţiate de PNL este „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis urgent”.În textul documentului, opoziţia vorbesşte despre şansele pe care România le-a ratat în perioada guvernării PSD şi despre „incompetenţa” premierului Viorica Dăncilă.

„În ultimul timp, doamna Prim-ministru Viorica Dăncilă ne-a demonstrat că nu are nici măcar acea singură calitate pe care liderii PSD o lăudau la învestitura domniei sale – aceea de a fi -econflictuală-. Dimpotrivă, de câteva luni, de când a mărturisit că s-a eliberat de Liviu Dragnea, doamna Dăncilă ne-a arătat adevarata sa faţă, transformând funcţia de prim-ministru într-un instrument de vendetă la adresa adversarilor săi politici şi într-o modalitate eficientă de a face foarte mult zgomot, pentru a acoperi eşecul total al unei guvernări, care s-a demonstrat a fi cea mai tragică farsă pentru România. Neconflictuala doamnă Viorica Dăncilă i-a încurajat pe colegii săi să profereze mesaje naţionalist-şovine la adresa minorităţilor naţionale şi nu a sancţionat derapajele grave din discursurile pline de ură. Niciun ministru din Guvern nu s-a disociat de acest comportament anti-european”, prevede textul moţiunii de cenzură, document obţinut de MEDIAFAX.

Partidele de Opoziţie susţin, în textul moţiunii de cenzură, că Guvernul Dăncilă poate fi numit „guvernul şanselor ratate pentru România”.

„Guvernul Dăncilă poate să fie numit guvernul şanselor ratate pentru România. Deşi ţara noastră a traversat o perioadă economică favorabilă, cu ritmuri de creştere importante, guvernele PSD nu au demarat niciun proiect major pentru infrastructura românească. Este foarte simplu să împrumuţi ţara, ştiind că factura acestor împrumuturi va fi plătită de generaţiile viitoare. Este extrem de grav că nu s-a construit nimic cu banii împrumutaţi la dobânzile împovărătoare pe care le plătim cu toţii. Guvernul PSD ar fi putut să investească o parte din aceşti bani măcar într-unul dintre proiectele prioritare de investiţii ale României. Unele dintre aceste proiecte se regăsesc chiar între promisiunile făcute de PSD în anul 2016, atunci când au smuls votul românilor printr-o fraudă de încredere”, se mai arată în textul moţiunii de cenzură.

Totodată, în document se precizează că România a pierdut aproape 6.4 miliarde de euro din fondurile europene alocate României.

„România pierde oportunităţi în fiecare zi cu acest Guvern în funcţie. De exemplu, peste câteva luni intrăm în anul 2020 şi constatăm că aproape 6,4 miliarde de euro din fondurile europene alocate României nici măcar nu au fost cerute de la Uniunea Europeană. Oare cine să le ceară, oare cine să scrie proiectele finanţabile, atâta vreme cât ministerele au fost populate cu activişti şi clienţi de partid ai PSD, care nici nu ştiu şi nici nu vor să aducă în România fondurile gratuite pentru dezvoltarea ţării. Lipsa acută a investiţiilor ne-a dus în situaţia de a vedea cu ochii noştri cum se degradează şi ceea ce s-a construit anterior. Parcă pentru a ne sfida pe toţi, doamna Dăncilă continuă să se laude că „a scos ţara din noroaie” şi că „investiţiile publice sunt o prioritate”.

Din păcate pentru români şi pentru România, sub Guvernul Dăncilă am avut cele mai slabe alocări pentru investiţii din ultimii 15 ani, raportate la Produsul Intern Brut. Dacă în anul 2008 volumul total al investiţiilor raportat la PIB era de 38%, acesta a scăzut la doar 22% în prezent. Autostrăzi noi nu se construiesc, ci doar se desenează pe harta ţării şi se promit în continuare. Iar, dacă socotim datele raportate de Ministerul Finanţelor Publice pentru primele şapte luni ale anului, investiţiile publice, ca procent în PIB, vor atinge în 2019 recordul negativ absolut pentru ultimele două decenii”, potrivit documentului obţinut de MEDIAFAX.

O altă „ratare” amintită de partidele de opoziţie în moţiune vizează autostrăzile.

„Autostrada Unirii, Autostrada Moldovei, cea a Olteniei sau Autostrada Sibiu-Piteşti nu au avansat nici măcar cu un singur centimetru sub guvernarea PSD. Pe calea ferată trenurile deraiază aproape săpătămânal din cauza infrastructurii degradate, iar viteza de deplasare a trenurilor a ajuns sub cea a trotinetelor electrice! Nu aţi blocat doar investiţiile publice, ci aţi gonit şi investitorii privaţi din economie. Încrederea în economia românească este în declin, în primul rând din cauza faptului că legislaţia economică se modifică aproape săptămânal. Ce investitor ar mai risca să aducă bani şi locuri de muncă bine plătite în România, ştiind că regulile jocului se schimbă peste noapte? Adunând numărul de modificări pe care Guvernul Dăncilă le-a făcut Codului fiscal, constatăm că acestea sunt mai numeroase decât zilele dintr-un an”, potrivit documentului menţionat.

Încă un argument pentru demiterea Guvernului Dăncilă reprezintă taxele introduse prin Ordonanţa Lăcămiei.

Şi noul an şcolar este un motiv al Opoziţiei pentru depunerea moţiunii de cenzură.

„Noul an şcolar a început deja, iar situaţia din învăţământ se înscrie în acelaşi peisaj dispreţuitor pentru elevi, părinţi, şcoală şi dascăli cu care ne-am obişnuit în ultimii ani. Manualele noi nu sunt gata nici anul acesta, renovările unităţilor şcolare sunt sub ceea ce era necesar, iar subfinanţarea cronică persistă. Altfel spus, Guvernul nu dă doi bani pe soarta şcolii româneşti, deşi este condus de un fost profesor de liceu tehnologic. Dimpotrivă, ori de câte ori are ocazia, Guvernul Dăncilă mai taie câte ceva din bugetul oricum modest al educaţiei, pentru a dirija banii către nevoile baronilor locali ai PSD. Mărturie stă şi ultima rectificare bugetară, prin care doamna Dăncilă a tăiat, fără să clipească, peste 1 miliard de lei de la învăţământ, deşi cunoaşte foarte bine cât de subfinanţată este şcoala românească”, mai prevede textul moţiunii.

Opoziţia aminteşte şi de spitalele regionale promise de PSD.

„Chiar dacă aţi ştiut că banii la buget nu vă ajung nici pentru educaţie, nici pentru sănătate şi nici pentru investiţii, v-aţi pus semnătura pe textul unei ordonanţe de urgenţă cu puternice vicii de neconstituţionalitate, prin care aţi instituit noi pensii speciale, noi privilegii financiare, pentru alte categorii de beneficiari din sistemul public. Aţi sfidat, astfel, atât Parlamentul care ar fi trebuit să legifereze în această materie, cât şi Curtea Constituţională care s-a pronunţat deja, fără echivoc, asupra nenumăratelor prevederi neconstituţionale din aşa-zisul Cod administrativ. Ne uităm cum România pierde şansa de a construi spitale regionale, bine dotate, din bani europeni. PSD a promis iniţial 8 spitale regionale şi unul metropolitan, după care a spus că mai întâi se fac 3, la Cluj, Craiova şi Iaşi, pentru ca în final să nu construiască niciunul.Spitalele din reţeaua Ministerului Sănătăţii au cele mai grave probleme, atât din cauza dotărilor deficitare, cât şi a spaţiilor necorespunzătoare pentru un act medical de calitate. Nu faceţi investiţii trainice în aceste spitale, ci continuaţi să risipiţi banii publici pentru plata unor studii de prefezabilitate, de fezabilitate, a unor ghiduri arhitecturale, pentru proiecte tehnice şi servicii de expertiză, care, peste ani, se vor dovedi, din nou, total inutile”, potrivit moţiunii de cenzură.

Recursul compensatoriu reprezintă un alt argument al opoziţiei pentru demiterea guvernului PSD. Opoziţia îi reproşează premierului Viorica Dăncilă că nu a eliminat recursul compensatoriu, astfel au fost eliberate persoane condamnate pentru infracţiuni cu violenţă, care între timp au şi recidivat.

„După toate evenimentele din această vară, care au zguduit toată ţara, doamna Viorica Dăncilă ar fi trebuit să demareze o reformă amplă a Ministerului Afacerilor Interne şi a Poliţiei Române, până la ultima secţie de poliţie din ţară. Reformarea din temelii a acestor instituţii ar fi trebuit să înceapă, în primul rând, de la modul în care sunt numiţi şefii acestor structuri abilitate prin lege ca să-i apere pe cetăţeni. Incompetenţii dovediţi, cei cu probleme de integritate şi cei care nu au reuşit să obţină nici măcar nota de trecere la un concurs ar fi trebuit să plece a doua zi! Din păcate, Guvernul Dăncilă nu a făcut decât să mai păcălească o dată populaţia, adică să schimbe scaunele între unii şefi din poliţie sau din minister, pe unii să-i mângăie pe umăr, pe alţii să-i trimită la pensie şi pe cei de care n-a putut să scape, să-i promoveze”, potrivit documentului obţinut de MEDIAFAX.

PNL alături de ceilalţi semnatari ai moţiunii susţin că votul care urmează să aibă loc în plenul Parlamentului pentru demiterea Guvernului Dăncilă este „esenţial pentru a reda speranţa românilor de pretutindeni că România se poate întoarce la normalitatea mult aşteptată.

„Votul dumneavoastră pentru moţiunea de cenzură este un vot esenţial pentru a reda speranţa românilor de pretutindeni că România se poate întoarce la normalitatea mult aşteptată.Imediat după demiterea Guvernului PSD, opoziţia va propune cea mai bună soluţie guvernamentală pentru români şi pentru România. Aceasta va fi, evident, aşa cum ne spune Constituţia, rezultatul consultărilor dintre Preşedintele României şi partidele politice parlamentare.Putem să anticipăm încă de acum faptul că soluţia benefică pentru România înseamnă un guvern suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipă de oameni competenţi, care au demonstrat profesionalism, integritate şi responsabilitate în întreaga lor carieră. Soluţia după demiterea Guvernului PSD mai înseamnă adoptarea unui program de guvernare responsabil, orientat către dezvoltarea şi modernizarea ţării şi către prosperitatea reală a fiecărui român. Astfel, vom putea reaşeza România pe drumul ei firesc: prin investiţii publice majore, prin utilizarea fondurilor europene, printr-o creştere economică solidă bazată pe producţie şi exporturi, prin servicii publice de cea mai bună calitate”, mai precizează opoziţia în documentul citat.

CITEŞTE continuarea în PAGINA 2

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici