VIDEO. INTERVIUL INTEGRAL Marius Tucă Show. Valentin Stan, despre alegeri: Viorica Dăncilă va face, probabil, o figură mult mai bună decât se aşteaptă mulţi

Analistul politic Valentin Stan a afirmat miercuri, la emisiunea Marius Tucă Show, că preşedintele Iohannis a prezentat opiniei publice cele mai penibile realizări ale primului său mandat şi nu vede motivul pentru care românii ar trebui să-l voteze duminică pentru încă 5 ani la Cotroceni.

14820 afișări

Democraţia se calculează pe criteriu lichefiat. Crede-mă, eşti ok dacă ai să cumperi şi nişte baterii Patriot, dacă le cumperi e ok.

Marius Tucă: Eu de obicei sunt inspirat când chem invitaţii dar în seara asta, îmi pare rău, adică…

Valentin Stan: Ştiu, ai ratat. Deci înţelegi cum e?

Marius Tucă: Nu e neapărat o inspiraţie proastă, dar o inspiraţie aproape nereuşită.

Valentin Stan: Domnule Marius Tucă, democraţia se calculează pe criteriu lichefiat.

Marius Tucă: Sigur, nu pe stradă, drept pe justiţie independentă?

Valentin Stan: Crede-mă, eşti ok dacă ai să cumperi şi nişte baterii Patriot, dacă le cumperi e ok.

Marius Tucă: Păi a cumpărat baterii, mai trebuie să cumpărăm nişte (?).

Valentin Stan: Te scoţi cu bateriile Patriot pentru încă cinci ani cu Klaus Iohannis.

Marius Tucă: A, mersi mult, prost că v-am invitat, dar e ok.

Valentin Stan: Poate îi spuneţi şi doamnei Viorica Dăncilă să nu se mai forţeze.

Marius Tucă: Ca să nu creadă lumea că avem ceva cu Klaus Iohannis, cu toate că n-avem, noi vorbim de preşedintele României şi de un candidat la preşedinţie. Spuneţi-mi vă rog câteva lucruri, nu că ne întoarcem că vizita din America, am citit cu religiozitate, de la fraţii Karamazov n-am mai citit atâta, valentinstan.com. Merită curajul abordării scriitura şi tot ce face profesor Valentin Stan acolo. Mă întreb când or să te dea ăştia afară de la Universitate, dar asta e o altă discuţie.

Valentin Stan: Mersi pentru urare, presupun că o să am foarte mult timp liber atunci.

Marius Tucă: Nu vreau să intrăm într-o astfel de discuţie domnule profesor pentru că un domn care era acolo rector nu lăsa să… când îi bătea Băsescu pe ăia în piaţă pe -20 de grade nu ne lăsa să punem o cameră să nu se vadă.

Valentin Stan: Adică ce-aţi vrea domnule Marius Tucă?

Marius Tucă: Democraţie.

Valentin Stan: Aţi vrea ca rectorul Universităţii să nu facă şi el ce trebuie?

Marius Tucă: Dacă s-ar putea.

Valentin Stan: Adică dacă s-ar putea să nu facă ce trebuie?

Marius Tucă: Da, dacă s-ar putea.

Valentin Stan: Sunteţi un nihilist, sunteţi un Bakunin doi.

Marius Tucă: Nihilist când s-a întâlnit cu Nihil în faţa porţii.

Valentin Stan: Dar nu cu Nihil Sine Deo, cu ăla nu s-a întâlnit.

Marius Tucă: Că ăsta nu mai avem de mult. Da, Dăncilă. Cum o vedeţi candidat. Femeia asta, aşa cum este, domnule, l-au băgat pe Dragnea la puşcărie, sănătate, la mulţi ani, câţi ani, da? Nu mai vorbim de ce, cum, discutăm lată dată că după aia suntem condamnaţi la statul de drept amândoi pentru următoarea sută de ani. A preluat partidul, a devenit preşedinte, şi a candidat la preşedinţie, cum vedeţi ce s-a întâmplat până acum?

Valentin Stan: PSD-istule.

Marius Tucă: Da. Tăiaţi aici la montaj dacă se poate.

Valentin Stan: Domnul Tucă, este cineva, nu dau numele, în presă acum care, făcând aşa o comparaţie între cei doi, îl numea pe Iohannis dictator cinic…

Marius Tucă: Da, şi pe dânsa…

Valentin Stan: Impostor. Acum, nu dăm numele persoanei, dar vezi, asta e cu presa la români, nu prea ştie ea cum e cu cuvintele, cum e cu conceptele. Păi ce e aia impostor. Impostor e cineva care se oferă, se livrează drept altcineva decât e.

Marius Tucă: Dar ea se oferă chiar, se livrează exact ceea ce este.

Valentin Stan: Hai să vorbim puţin despre Viorica Dăncilă. Viorica Dăncilă, eu am criticat-o pe Viorica Dăncilă foarte tare, inclusiv pe blogul meu, pentru povestea, apropo, de mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, am criticat dur poziţia Vioricăi Dăncilă în această temă. Deci nu mă feresc…

Marius Tucă: Şi acum susţine aceeaşi chestie, a zis că se mai consultă, dar…

Valentin Stan: Mare greşeală. Nu mă feresc să o critic.

Marius Tucă: Da, da, ne întoarcem la subiect.

Valentin Stan: Vreau doar să spun că nu mă feresc să o critic şi pot fi uşor identificate aceste nuanţe critice la adresa ei. Dar, uitându-mă la ea, Viorica Dăncilă nu s-a oferit niciodată drept un mare cărturar. Viorica Dăncilă face politică, în politică nu există impostori Marius Tucă. Democraţiile consolidate nu conţin în bagajul referenţial termenul de impostor atunci când vorbim despre politică dintr-un motiv foarte simplu. Întotdeauna criteriile de evaluare a omului politic nu stau în competenţe profesionale, nu stau în amplitudinea inteligenţei sau a capacităţii profesionale, nu. Criteriul este numărul de voturi. De aia ajung fel de fel de nebuni…

Marius Tucă: Personaje.

Valentin Stan: Nebuni unii dintre ei în funcţii mari, de aia ajung genii în funcţii mari, de aia ajung profesionişti în funcţii mari sau oameni de nimic în funcţii mari în politică. Fiindcă acolo criteriul sunt voturile. Aţi putea să-mi spuneţi mie că un om ca Joschka Fischer care a fost vicecancelarul lui Gerhard Schroder, ministrul federal de Externe şi care nu are studii superioare, era şofer de taxi, ba chiar în tinereţe putea fi considerat extremist de stânga, este un impostor? Sau e un impostor ăla care poartă broşă?

Marius Tucă: Mergeţi prea departe şi argumentaţia este excepţională.

Valentin Stan: Mă întorc la Viorica Dăncilă. Viorica Dăncilă este un om politic român care are, ca şi noi toţi, limitele ei, care are nişte voturi în spate şi care, întâmplător, la acest moment este preşedintele Partidului Social Democrat şi candidează la funcţia supremă conform Constituţiei în această ţărişoară de vis. Dacă mă uit la prestaţia ei comparativ cu Iohannis, n-am nicio secundă a zăbovi să vă spun care e alegerea mea. Viorica Dăncilă. e un lucru care o desparte enorm de…

Marius Tucă: Trebuie să explicaţi asta, vă spun imediat şi de ce. Sunteţi profesor universitar. Dăncilă nu a fost scoasă din proasta satului. Hai să fim serioşi. Şi cu atât mai mult vine din partea unui profesor universitar şi nu orice fel de profesor. O persoană care a fost publică în ultimii 20 de ani, care şi-a argumentat poziţiile şi vă rog…

Valentin Stan: Marius Tucă, un om politic pe care îl consider foarte mare şi pe care îl cheamă Geroge W. Bush, omul care a câştigat alegerile în 2000, într-o confruntare cu Al Gore, este precedentul pentru Trump atunci când, iată, un candidat câştigă în pofida votului popular, pentru că Al Gore a avut votul popular în 2000, da? George W. Bush este preşedintele SUA în perioada cea mai grea a Americii din epoca modernă, este vorba de atacurile de la World Trade Center, da? În primii patru ani de mandat, a fost făcut în toate felurile. Ştiţi care era apelativul cel mai frecvent care i se adresa? Moron. Moron în limba engleză înseamnă cretin.

Marius Tucă: Maimuţoi, de toate.

Valentin Stan: Ghici ce, domnul Tucă, a câştigat moronul al doilea mandat. Deci americanii, aşa moron cum îl catalogau mulţi, i-au dat voturile.

Marius Tucă: Mă enervez acum, bine că a fost Băsescu intelectual zece ani.

Valentin Stan: Da, da. Exact. Deci, despre ce, ca să parafrazez o televiziune unde sunt jurnalişti foarte bine potenţaţi şi care vorbesc aşa, despre ce vorbim, despre ce vorbim? Nu spun numele.

Marius Tucă: Noi suntem liberi, puteţi să spuneţi. Da, şi expresia asta, despre ce vorbim.

Valentin Stan: Poate cineva în această ţară să-mi spună mie că este Viorica unfit pentru a se urca pe baza votului popular într-o demnitate în stat, în cazul de faţă cea mai importantă, doar pentru că îi scapă câte o sintagmă neînţeleasă cu gramatica română? Păi ştiţi dumneavoastră câte formule agramate are domnul Andrei Pleşu? Eu le-am omologat la un moment dat. Foarte multe. Şi nimănui nu i-a trecut prin cap să spună că e un impostor, mai ales că acolo e bine, într-adevăr, e bine să te uiţi la credenţialele academice, pe când aici te uiţi la voturi.

Marius Tucă: Mai ales că e un vorbitor excepţional Andrei Pleşu.

Valentin Stan: Da, da. Dumneavoastră, domnule Tucă, nu vi s-a întâmplat să aveţi…

Marius Tucă: Ba da, cum să nu.

Valentin Stan: Vi se întâmplă în fiecare zi, inclusiv pe post inclusiv la cursuri, oriunde.

Marius Tucă: E vorba şi de tensiune şi acum, dacă totuşi, că sunt mulţi care au comparat cele două…

Valentin Stan: Marius Tucă, scuză-mă că a venit vorba de Viorica Dăncilă, spuneam că e o mare diferenţă între ea şi Iohannis pe care eu o apreciez. Dacă te uiţi la Viorica Dăncilă, ce-a vorbit, nu discutăm de strategia electorală că e varză, deci ce a făcut în ultimele zile e vai de sufletul ei. Nu ştiu cine a învăţat-o, nu mă interesează, dar dacă te uiţi la ea, are o componentă de comunicare care livrează înţelegerea faptului că se exprimă sincer. Cineva ar putea să spună că aici e o exagerare. Există două lucruri, iau două ţări importante cu democraţii funcţionale, două lucruri care sunt elemente de conduită în formula de, hai să spun, înţelegere, de aprehensiune, de fixare într-un spaţiu electoral unde, nu-i aşa, sunt generate diverse furii şi forţe colective. E o bătălie continuă şi întotdeauna există un base word, un cuvânt magic. Atunci când vrei să te îmbraci cu el, pozezi într-adevăr în reprezentant al unei voinţe. Dacă e a poporului e bine, dacă e numai a ta, performezi cu ea. Ei, bine, în America, acest base word este legat de termenul compasiune, ideea de a fi aproape de suferinţele oamenilor de a le înţelege necazul. În Franţa, de pildă, the base word este cum să aduni poporul, cum să unifici naţiunea.

Uită-te la ea, nu ştie să disimuleze şi nu ştie să simuleze. Pentru că e o impostoare, într-adevăr, în politică nu se prea pricepe, spune şi ea ce-i dă prin cap

Marius Tucă: Solidaritatea.

Valentin Stan: Exact. Acolo eşti le reassambleur, în partea cealaltă eşti compassionate, arăţi compasiune faţă de oameni. Uitaţi-vă la Viorica ce tot vorbeşte. Acolo în limba ei simplă, întrebată două ore fel de fel de aberaţii ostile şi după aceea plecând ea de colo, colo, lipa, lipa şi încercând ea să mai vorbească, să mai atragă atenţia, ea tot povesteşte de copilul ei, spune de oameni, cum a încercat ea să facă în aşa fel ca oamenii să aibă mai puţin de suferit şi ai putea să zici că e o strategie mincinoasă aşa cum ne întâlnim în toate campaniile electorale din toate timpurile. Dar uită-te la ea, nu ştie să disimuleze şi nu ştie să simuleze. Pentru că e o impostoare, într-adevăr, în politică nu se prea pricepe, spune şi ea ce-i dă prin cap. Uită-te la Iohannis, spune ce-i dă prin cap?

Marius Tucă: Discursul cu PSD-ul de o mie de ori în trei propoziţii e clar că i se spune.

Valentin Stan: Nici eu nici dumneavoastră nu suntem activişti PSD. Ca să vii în conferinţă de presă, tu Iohannis, care te baţi cu PSD-ul, am înţeles, care vrei să o striveşti pe Viorica, să spui tu acolo că PSD-ul e anti-european şi anti-american? Păi măi Titi, PSD-ul ăsta anti-american a dus România… ei sunt cei care au finalizat negocierile pentru aderarea la NATO, România intră oficial în NATO în 2004 sub Adrian Năstase.

Marius Tucă: Corect.

Valentin Stan: Că erau comunişti, că erau ticăloşi, habar n-am, dar anti-americani nu pot fi dacă americanii i-au băgat în NATO. Şi tot ăştia au finalizat negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Pentru că atunci când vine Băsescu, prietenul tău, când vine Băsescu în 2004 şi câştigă alegerile, fii atent că eu fac asta la curs, sunt obligat…

Marius Tucă: Mi-ar plăcea să fiu la cursurile dumneavoastră.

Valentin Stan: Eşti invitatul meu for ever. Vino marţi de la ora 6 seara, facem o treeabă mişto. Când vine Băsescu votat de popor, foarte bine, poporul a vorbit, deci era president-elect, Năstase şi cu Iliescu, pe vremea aia preşedinte, îl invită pe Băsescu la Bruxelles, că era un consiliu de iarnă şi acolo se puncta finalizarea negocierilor de aderare. Băsescu se duce acolo lipa, lipa, cum îl ştii, era invitat, ăştia au fost gentleman, au zis e preşedintele ţării în următorii câţiva ani, hai să-l invităm şi pe el acolo. S-a dus el frumos acolo, povestea asta s-a ţinut cred într-o clădire a Comisiei Europene, ştii, dar era un Consiliu European, şi Băsescu s-a dus acolo, a văzut pe uşă cred că scria European Commission ceva şi el aflase că se duce la Consiliu Eurpean, nu prea a fost el lămurit unde s-a dus  şi când l-au întrebat ăştia a zis ceva că a fost la Consiliul Comisiei Europene sau o chestie de genul ăsta. Deci a rămas de pomină. El multă vreme după aia confundând Consiliul European cu Consiliul Europei.

Marius Tucă: Europarlamentar, ce vrei mai mult.

Valentin Stan: Acum e europarlamentar, acum cred că ştie. l-au dus ăia de mână, da? El, multă vreme, le-a confundat săracul. Bă, dar nimeni nu i-a spus că e impostor. Şi, s-avă Domnului, ce-a făcut Traian cu această ţărişoară. Ce zici?

Marius Tucă: Păi, a creat sistemul în 10 ani.

Valentin Stan: Nu cred că el a creat sistemul. Eu cred că prin el sistemul a acaparat tot ce mai era de acaparat.

Marius Tucă: Pentru că oricum acaparase încă dinainte.

Valentin Stan: Sub el însă s-a desăvârşit, da?

Marius Tucă: Iar următorul preşedinte, nu dăm nume pentru că nu vreau să…

Valentin Stan: De parcă nu ştie toată lumea.

Marius Tucă: Nu dăm nume, călcâiul lui Ahile, sistemul a preluat preşedintele, nu cum s-a întâmplat cu anii dinainte.

Valentin Stan: Este absolut evident. Am şi eu o întrebare, Marius Tucă să presupunem că o rudă de a ta face curat într-o casă şi tot făcând ea acolo curat în casă, măi, proprietarul casei trece în nefiinţă ştii că sunt în biologic... şi după ce trece în nefiinţă tot uitându-se în coşul de gunoi ştii pe care l-a tot aruncat, gunoiul  nu coşul, vede acolo nişte documente, ok. Şi văzând nişte documente zice băi Titi hai să fac şi eu ceva cu documentele astea şi vine la tine şi spune bă Marius uite la ce m-am gândit eu şi tu zici da bă e o idee bună, şi faceţi voi cu documentele alea o treabă, bineînţeles îi luaţi magazia, că erau nişte documente prin magazie, stăpâniţi pe magazia decedatului cum ar veni, pe urmă vin nişte băieţi de la statul de drept şi zice bă e fals în acte şi îl condamnă pe copilul ăla de mingi care dusese actele de la tine la ruda ta, zice bă e condamnare penală, fals în acte şi tu rămâi cu magazia nu ştiu câţi ani? Fiind civil? Adică civil în sensul de curat, cuget şi simţiri, în sensul ăsta. Deci poţi să rămâi liber în natură în felul ăsta?

Marius Tucă: Dar, apropo de tot ce s-a întâmplat şi vorbim despre Traian Băsescu, cine l-a executat şi de ce atât de târziu? Cazul Petrov, cum vă explicaţi...

Valentin Stan: Mi-a plăcut asta, zice atât de târziu.

Marius Tucă: Da, păi bine ştiam...

Valentin Stan: Bine atunci fii atent, îţi dau o mână de ajutor.

Marius Tucă: Era secretul lui Polichinele, mi-am adus aminte... se mai întâmplă, nu numai la Dăncilă.

Valentin Stan: Domnul Marius Tucă, la un moment dat îţi aduci aminte perfect, o doamne care acuma a dispărut din atenţia publicului, pentru că ştii că s-a întâmplat treaba cu Sorina, a venit treaba iată Caracal-ul, acum iată e campanie electorală şi ar fi fost în continuare pe prima pagină, o cheamă Elena Udrea. Doamna Elena Udrea în perioada ei de glorie face o călătorie la Paris.

Marius Tucă: Dar cu, împreună cu Alina Bica.

Valentin Stan: Sigur, păi cu cine? Şi când ies ele aşa din hotel lipa, lipa, lipa, păi cică le face cineva o poză, cred că tu erai...

Marius Tucă: Un ştraif mai degrabă.

Valentin Stan: Nu, tu făceai poză nu?

Marius Tucă: Eu de când mă ştiu fac poze la Paris.

Valentin Stan: Nu, tu făceai. Să îţi mai spun ceva, am aflat eu aşa că nişte jurnalişti l-au urmărit pe Mircea Geoană când se duceau la Vântu şi au făcut nişte poze.

Marius Tucă: Da.

Valentin Stan: Dar nu se vedeau clar.

Marius Tucă: Jurnaliştii?

Valentin Stan: Da, mă, jurnaliştii, mi- a spus un domn acum de curând, unul Sebastian Lăzăroiu, a povestit cum s-a întâmplat, erau nişte jurnalişti... bun ok, deci ne întoarcem la Paris da? La Paris cineva îi face  nişte poze doamnei Udrea şi după povestea asta domnul Băsescu se supără foarte tare şi cere, cui crezi? SRI-ului o analiză.

Marius Tucă: Aici m-a luat un pic cu...

Valentin Stan: Ştiu, SRI-ului, cu Maior cu Coldea, le cere să rezolve această problemă, cine ce a făcut poze şi ameninţă cu destituiri şi aşa mai departe. Până aici ok?

Marius Tucă: Perfect, un pic m-am speriat când a fost vorba despre SRI, dar mi-am revenit.

Valentin Stan: Deci povestea s-a scurs pe jgheab, a intrat în pământ, apa s-a evaporat, Băsescu ca de obicei şi-a terminat mandatul, nu a apucat să destituie pe nimeni şi după ce şi-a terminat mandatul, întrebat fiind, a explicat: „păi nu puteam să îl destitui pe Coldea că nu puteam, ar fi trebuit Maior să facă treaba asta”, deci Băsescu nu îl putea destitui pe Coldea care culmea săracu a fost destituit, eliminat, deunăzi dar probabil de Helvig. Bun ne întoarcem, deci...

Dacă vreţi să vă decriptez în totalitate, povestea cu Petrov nu are legătură cu Băsescu. E un avertisment pentru altcineva

Marius Tucă: Fac o mică paranteză aici dacă îmi daţi voie să vă ţineţi ideea. După ce nu a mai fost preşedinte, nefiind în public şi fără să fie în lumina reflectoarelor şi întrebat că nu putea, în fiecare zi într-un birou în care se întâlnea cu cineva, nu vreau să spun numele, spunea: dă-mă, fi-m-ar sau îmi iau gâtul că trebuia atunci într-o secundă să îi dau pe toţi afară să îi destitui.

Valentin Stan: Şi tu mă întrebi pe mine de ce atât de târziu a venit treaba cu Petrov?

Marius Tucă: Dar eu nu întreb pentru mine.

Valentin Stan: De aia, pentru că băieţii ăştia au fost aşa, treaba cu Petrov vine acum când nu i se mai poate întâmpla oricum nimic lui Băsescu.

Marius Tucă: Au trecut cinci ani, domnule Stan, de asta întrebam de  ce aşa târziu, că puteau să îl rezolve cu Petrov chiar atunci când au rezolvat-o pe Udrea în ultimul an de mandat.

Valentin Stan: Dar între aceşti oameni există asemenea încrengături de interese, iar ei ştiu atât de multe unii despre alţii încât tot ce poţi să faci şi asta numeşte-o cum vrei, avertisment, plată târzie, setlings scores, este să scoţi pe piaţă o mică bijbirică gen Petrov care oricum nu îl afectează cu nimic.

Marius Tucă: Mai vedem.

Valentin Stan: Nimic.

Marius Tucă: Sigur?

Valentin Stan: Deci nu i  s-a întâmplat nimic după atâţia ani şi acuma să vă spun ceva domnule Tucă dacă vreţi să vă decriptez în totalitate, povestea cu Petrov nu are legătură cu Băsescu.

Marius Tucă: Ziceţi că nu?

Valentin Stan: E un avertisment pentru altcineva.

Marius Tucă: Pentru?

Valentin Stan: Oare pentru cine?

Marius Tucă: Dar uite că la asta chiar nu m-am gândit.

Valentin Stan: De aia Petrov e mic şi neconsistent, de aia Petrov nu îl loveşte pe Băsescu.

Marius Tucă: Că al nostru candidat, al nostru candidat la preşedinţie acuma, pe numele dânsului Klaus Werner Iohannis ar fi putut în viaţa dumnealui să...

Valentin Stan: Ştii care e diferenţa dintre  noi doi? Tu spui nume când eu tac.

Marius Tucă: Păi eu sunt ziarist, nu analist.

Valentin Stan: Să îţi fie de bine.

Marius Tucă: Eu trebuie să argumentez cu nume şi prenume, nu pot să spun „ un domn a trecut strada pe roşu”, eu trebuie să spun cine este domnul.

Valentin Stan: Ghici ce, tu ai zis.

Marius Tucă: Da, aici chiar că m-ai pierdut pe câmpiile Elizee.

Valentin Stan: Deci am putut să fiu şi eu de folos cu ceva în emisiunea asta.

Marius Tucă: Da, dar acum mi s-a aprins un beculeţ că nu vorbeşte dânsul, dumnealui, candidatul nostru al tuturor despre revoluţie, că tot vorbim despre comunism, comuniştii când e vorba despre revoluţie, zilele revoluţiei şi până atunci în afară de meditaţii, ghinion, genială, merităm. Merităm foarte mult ghinion şi în următorii cinci ani, dar nu spune nimic, da.

Valentin Stan: Deci mai gândeşte-te...

Marius Tucă: Nu, eu nu mai dorm la noapte.

Valentin Stan: Pentru cine trăim...

Marius Tucă: Domnule profesor eu sunt o fire sensibilă, eu la noapte nu dorm, dacă apar documentele despre dânsul?

Valentin Stan: Încă nu.

Marius Tucă: Dacă apare zic, nu am spus că acum, susţin că nu.

Valentin Stan: Vi se pare că e vreo premisă să apară eu cred că...

Marius Tucă: Din potrivă am putea spune sau din contră ca în bancul ăla celebru.

Valentin Stan: În condiţiile în care eu nu ştiu despre cine vorbim, dar dumneavoastră ştiţi.

Marius Tucă: Am spus mai mult pentru mine, pentru că la montaj se taie totul. Domnule Stan, dumneavoastră credeţi că vă las cu dezvăluirile şi cu argumentaţia la Dăncilă, tot tai, mărunt.

Valentin Stan: Domnule Tucă, dumneavoastră sunteţi aşa de naiv încât să aveţi impresia că se taie ceva?

Marius Tucă: A, nu se mai taie nimic, se dă totul? Şi Coldea mai are putere?

Valentin Stan: O da.

Marius Tucă: Şi USR mai are, adică a fost cu s-a zis?

Valentin Stan: Dar cine credeţi dumneavoastră că îl va da jos de pe cracă?

Marius Tucă: Nu el? El cu mâna lui, eu te-am făcut eu te omor, pe permisa asta? Luminaţi-mă eu am venit de la Caracal, criminalii.

Valentin Stan: Nu avem nevoie să luminăm nimic, deci USR a venit cum a venit şi de o dată cineva a găsit pe câmp o valiză.

Marius Tucă: Alta?

Valentin Stan: Păi Valiza cu biletul Barna. Păi aia cum crezi că...

Marius Tucă: Păi da, dar nu l-a rezolvat Coldea pe Barna... tacit?

Valentin Stan: Există într-adevăr această filozofie că între băieţii ăştia sunt diverse grupuri, grupuleţe care luptă care...

Marius Tucă: Nu e adevărat?

Valentin Stan: Ba da e adevărat, dar întotdeauna ştiţi principiul vaselor comunicante, aici este...

Marius Tucă: Da când comunică vasele între ele practic.

Valentin Stan: Pentru că întotdeauna este mai mult de apărat, e în totdeauna mai mult de apărat ceva în comun, decât să ne sfădim unul cu altul.

Marius Tucă: Păi în cazul ăsta ce spunem noi este exact ce am spus şi cu Cristoiu.

Valentin Stan: Este give and take.

Marius Tucă: Give and take, take away. Apropo de în curând pentru că lucrurile se stabilizează în ideea asta, mai ales dacă iese candidatul nostru, domnule Stan...

Valentin Stan: Al dumneavoastră.

Marius Tucă: Al nostru, al poporului.

Valentin Stan: Aşa da, dumneavoastră al poporului da.

Marius Tucă: Noi dacă vom continua să discutăm şi o să facem asta o să părem cumva un program de comedie extraterestră până la urmă.

Valentin Stan: Nu, mă asigur eu că băieţii o să zică doar comedie.

Marius Tucă: A da? Adică să ne lase doar pe comedie.

Valentin Stan: Nu aveţi şansa cu extratereştrii.

Marius Tucă: La trustul nostru facem un canal de comedie şi de educaţie, ideea e că ne putem reprofila, de fapt cum era  după ce ieşeau ăia de la...reeducare, îmi cer scuze pentru inconvenient dar chiar ăsta era termenul. O să trecem la un subiect foarte greu, vizita lui Iohannis, nu că am avea ceva cu vizita lui în America, dar îmi place discursul şi mai ales îmi place scriitura dumneavoastră, adică eu am fost cucerit şi absorbit de curajul pe care îl aveţi, sunteţi profesor universitar totuşi.

Valentin Stan: Da şi? Ce am făcut?

Marius Tucă: Ce aţi făcut? O să vadă poporul, o să afle în seara asta cu punct şi cu virgulă şi cu punct. O să dăm o imagine să ne aducem aminte de acum 18 ani ce tineri şi ce frumoşi eram şi nu s-a schimbat nimic domnule profesor. O să dăm imaginile.

Valentin Stan: Nu s-a schimbat nimic cu noi.

Marius Tucă: Cu noi, normal, în rest s-a schimbat ...

Valentin Stan: Deci nu aveam moralitate.

Marius Tucă: Acum 18 ani, incredibil.

Valentin Stan: Da, fabulos. Nu îmi vine să cred.

Marius Tucă: Încă un pic şi se fac 20 de ani.  Nu am avut de lucru şi colegii mei Gabi şi Lucia, fetele cu care lucrez eu aici, mi-au dat un material, dumneavoastră chiar aţi scris în vara asta, 29 august 2019, pe valentinstan.com, sunt cuvinte grele, aspre şi probabil că... noi nu avem treabă ci CNA-ul că nu suntem pe televiziune şi probabil suntem pe cablu până una alta, da? Deci pot să citesc orice, poate doar aşa să ne aştepte cineva în faţa blocului şi să ne dea, că nu cred că vine cineva să ne ia. Scrieţi nişte lucruri despre vizita asta de pomină în Statele Unite că nu ştiu cu care să încep, aş începe cu introducerea articolului, Iohannis în SUA, securişti şi diplomaţi, reţeta vizitelor istorice şi spuneţi aşa: reţeta vizitelor istorice este simplă. Şeful statului mergea undeva, nu contează unde. Nu are importanţă că îl cheamă Ceauşescu, Iliescu, Băsescu sau Iohannis, e o mână de securişti proşti, de regulă consilieri, ziarişti, moftangii, sinecurişti, vivandiere politice, şmenari ieftini, analişti de poncifuri, votat de ziare şi televiziuni, intelectuali contrafăcuţi în retortele securităţii, dar recunoscuţi în ţară şi în afară. Din suita inevitabilă şi tutelară a prezidentului şi amesteci bine cu tămâia unsuros insidioasă a linguşelii fetide tipice profilului moral al românului etern. O să îţi iasă un amestec de gargară oţioasă şi infectă cu care românii se spală pe faţă în fiecare zi de când i-a strămutat Dumnezeu pe pământ. Nu văd altceva iar între Caracal şi Săpoca să dădăcesc o altfel de delicatesă la umbra televiziunilor omnisciente şi obediente faţă de zeii securităţii. Cine sunt zeii securităţii?

Valentin Stan: Acuma după ce am stabilit că în emisiunea asta doar o singură persoană nominalizează, puneţi întrebarea asta?

Marius Tucă: Deşi unele dintre ele se sfădesc de ochii lumii cu aşa zisul stat paralel trudind din greu pe tarlaua acestuia. Da şi apropo de vizita spuneţi aici, din perspectiva dumneavoastră şi aici trebuie să ne ziceţi ce şi cum, spuneţi aşa şi securiştii ies, se plimbă prin SUA şi îi învaţă pe proşti cum e cu politica înaltă. Despre vizita din acest an al lui Iohannis în Statele Unite ale Americi aş putea să scriu un roman de 1000 de pagini, nu am timp şi nici chef, aşa că acest text nu va excela în explicaţii, dar va fi perfect accesibil cititorilor inteligenţi şi avizaţi care vizitează constant acest blog. Cititorilor ocazionale le recomand să îşi ia informaţiile de la consilierii prezidenţiali de politică externă. Unii dintre ei sunt foarte activi în mediile jurnalistice sau direct de la  securitate. Să le luăm pe rând, vizita lui Iohannis în SUA are trei motivaţii principale: 1. Consolidarea poziţiei de ambasador la Washington pentru Maior, ghici de ce? Aici trebuie să îmi răspundeţi. 2. Întărirea relaţiei dintre securitate şi puterea politică din SUA, prin intrarea primei pe piaţa electorală americană pentru prima oară Biden, pentru prima oară şi extrem de riscant pentru România. 3. Simularea asigurării unei platforme de câştigători în alegeri pentru Klaus Iohannis pe care securitatea a încetat să îl mai sponsorizeze politic, credeţi că a încetat? Eu nu cred, păstrându-l totuşi, e adevărat dar asta nu înseamnă că nu l-a mai sponsorizat, printre opţiunile sale valabile de câştigare a alegerilor din România în caz că opţiunea favorită se dovedeşte neconvingătoare, ghici care e aia?

Valentin Stan: Ghici care e aia? S-a dovedit vreuna neconvingătoare şi a fost...

Marius Tucă: Dan? Barna? Nu cred.

Valentin Stan: Postarea am scris-o în august.

Marius Tucă: Ştiu, nu voi aborda motivaţiile vizitei în SUA, mă interesează aici doar ce a obţinut preşedintele nostru prin întâlnirea cu Trump. Iohannis a nuanţat pentru 6 august 2019 o agendă penibil de vagă încropită pe genunchi pentru o vizită agreată de americani în ultimul moment la solicitarea lui Maior. Aşadar? Explicaţi-ne şi nouă care suntem poporul, mai prost pregătit, mai puţine informaţii.

Valentin Stan: Aştept întrebarea.

Marius Tucă: Întrebarea care este. Întrebarea este de ce întărirea în funcţia de ambasador a lui Maior, fost şef al SRI?

Valentin Stan: Păi, cine am spus noi că în ţara asta a cumpărat rachetă Patriot?

Marius Tucă: Ei dânşii, dumnealor, nu pot să îmi permit să...

Valentin Stan: Atunci nu crezi dragă Marius că este...

Marius Tucă: A, pentru continuarea şi pentru cumpărarea...

Valentin Stan: Nu pentru cumpărarea...

Marius Tucă: Ba şi cumpărare că or să fie şi altele.

Valentin Stan: Sigur, dar asta e doar o mică parte, deci o mică parte.

Marius Tucă: Deci nu ca să îl cheme vreodată pe Maior înapoi cineva.

Valentin Stan: Păi povestea e de un an de zile, povestea cu aşa-zisul Parlament care nu ştiu ce spunea preşedintelui şi...

Marius Tucă: Iar el, Iohannis, era la masă cu Trump şi cu Iohannis.

Valentin Stan: Mai bine mă întrebai altceva, cum lupta Tăriceanu cu statul paralel, punându-l pe Meleşcanu ministru de Externe?

Marius Tucă: Cum putea el mai bine...

Valentin Stan: Care cică Meleşcanu încerca să facă memo ca să îl recheme Iohannis pe Maior. Ce ai zis?

Marius Tucă: Nu era cerneală simpatică, sunt memo şi memo, acuma trebuie să înţelegeţi.

Valentin Stan: Da eu înţeleg, dar ideea că cineva ne poate lua drept proşti pe noi sigur eu pot lua ca atare, dar nu te supăra pe mine Marius că nu mă scald în ea.

Marius Tucă: E adevărat dar aici aveţi un discurs despre proşti şi daţi un exemplu din literatura universală că e mai bine să fii prost, cred că din Dostoievski dacă nu mă înşel.

Valentin Stan: Care spune multe.

Marius Tucă: Păi da spuneţi că mai bine proşti ...

Valentin Stan: Nu, lasă că mai bine aşa ca să pară... am mai avut chestia asta că mă contrazic eu.

Marius Tucă: O variantă de a îi aduce cu picioarele pe pământ pe politicienii noştri ar fi anularea votului sau neprezentarea la urnă, credeţi domnule profesor Valentin Stan în boicotarea turului doi şi neprezentarea la urnă?

Valentin Stan: Nu, nu există aşa ceva. Într-o democraţie nu poţi să dai un astfel de semnal şi mai mult ca sigur un astfel de semnal nu va găsi niciodată ecou, pentru că oamenii merg la vot nu pentru că le spune cineva anume, sigur pot fi oameni care alcătuiesc...

Marius Tucă: Referendumul împotriva lui Băsescu...

Valentin Stan: Sigur au participat pentru că simţeau că trebuie să facă asta, nu pentru că i-a chemat cineva anume.

Marius Tucă: Nu, dar el a boicotat chestia asta, mă rog.

VS : Cine a boicotat?

Marius Tucă: Băsescu.

Valentin Stan: Păi şi?

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici